Poznáte kurz Nevýchova?
Ahojte žienky, poznáte Nevychovu? Mali ste zaplatený nejaký kurz? Oplatí sa?
Ďakujem za odpovede
@katrin21 nie, ešte raz netvrdím.
Ono to kľudne môže byť len tým že rodičia jednoducho nepochopili či zle uplatnili.....či na dané deti to jednoducho neplatí.......
Netvrdím že ne-vychova dovoľuje deťom skákať po hlave. Tvrdím že poznám deti čo rodičom skáču po hlave a myslím si že to môže byť dôsledok tejto výchovy...
Tak isto ako tvrdím že sú to malé deti a preto ako som písala má zaujíma aký efekt má táto výchova dlhodobo.
Chvalit, chvalim. Sprdnut, sprdnem. Nedavam tresty a verim, ze som pre nu prikladom. Jedla si sama nevybera (obcas asi ako vsade), je mi jedno ci je alebo nie. Je mi jedno co je a kedy. Je mi jedno ci sa umyje alebo nie, je mi jedno co si oblecie, je mi jedno ake znamky nosi. A teraz ale musim poopravit sama seba, nie je mi to jedno, len to neriesim a verim, ze spravnu cestu najde sama.
@jankapepe ja som teda nevychovu pochopila inak ako ze "nie su pravidla". Ide o to ze sa s dietatom bavis ako s rovnocennym partnerom, to vsak neznamena ze z neho robis dospelaka, ale ide o to ze s nim otvorene hovoris o pocitoch svojich aj tych jeho (detskych) a nevymyslas si bludy a klamstva (ked si nepopratas hracky pride hrackozrut, jedz lebo nenarasties...), ked od dietata nieco vyzadujes vysvetlis mu preco a nepodas to iba ako ultimatny prikaz....
a teda aby som odpovedala na otazku. Poznam jednu pani ucitelku, ktora nejak takto funguje aj v skolke aj so svojou dcerou. Deti ju v skolke posluchaju nekrici, lebo nemusi. A ta jej dcerka asi je pravda ze to dieta to ma aj dako prirodzene v sebe ale ja som slusnejsie a EMPATICKEJSIE! dieta v zivote nevidela, ale ona sa tak sprava aj ked je sama to nie ze iba ked je pri nej mamka, proste nie ze pretvarka alebo drezura
@janulka257 Mne to príde, že úplne stačia tie ich veci, čo majú zadarmo. Články a videa. Z toho si človek spraví predstavu a zoberie si to najlepšie, bokom treba dať niektoré veci, čo už je cez čiaru... práve mne sa nepáči, že vo videu alebo článku 100x zopakujú to isté niekedy, tak ak by kurz bolo len také rozoberanie 100x povedaného, tak to sa neoplatí. Ale neviem, aký je...
@jankapepe nuz, nepochopene to mat mozu..ludia su vselijaki..
Ja som za pravidla,rezim ,urcite zasady.. som rodic,nie kamoska.. ale urcite veci z nevychovy pouzivam teraz pri mladsej.. dohoda,ohlasenie vopred ,ze hra bude koncit atd..
.mam uz 19r ktoru som.vychovavala prisne, osvedcilo sa mi to..ale aj od povahy dietata zalezi, vzdorovite dieta by sa prilis prisnej vychove mohlo priecit este vacsim vzdorom,bojom,nenavistou..treba si poznat dieta a podla toho.
Pred par dnami som.riesila s jednou mamou,ako jej dieta ma amoky, neposlucha, kope,hadze veci,vrieska..v skolke je dobre.. poznam ho ,aj tu matku. Presne virm,kde je chyba. Ona po nom krici( aj ja kricim dost,ked treba) ,ale ten maly ma z nej srandu. Vobec nie autoritu. Ona ho ma 1 dieta v 40tke,je makka ,pritom ma pocit,ze je prisna,ale nema to efekt. Hlavne ze cita knihy ako Maly tyran a pod..ako na neho ,len aby traumu nemal.
Bavili sme sa o konkretnych situaciach,ako by som ich riesila..chalan je mudry,vie co robi. Ma 3.5r..
Ma nervy , vravim: zavriet do izby a vyjst moze az ked bude slusny,kludny. Neustupit.
Ale ona , ze to sa neda,on tam nevydrzi.
Akoze nevydrzi ved ty si rodic! Nepusti ho von..
Ale on by to tam.rozkopal..
A myslis, ze moja dcera nie? Minule kopala do dveri, nabehla som tam,narobila poriadky , ale nepustila ju von.. a dookola..
Nooo,ale to by on vydrzal aj hodinu.
No a?? Ako nahle ti vyjde von, on vyhral,nie ty!
Chapeme sa? S tymto pristupom decko nevychova, keby bol grazel,bude aj v skolke taky. On len vie, ako mame skakat po hlave. A ona ma 200 vyhovoriek ako sa to u neho neds aplikovat. Pritom sama nevidi,ze to ona nevie aplikovat zasady s dosiahnut ,co chce.
@katrin21 neviem preco reagujem a este na tak haklivu temu, snad sa ta nedotknem dako nemyslim to vobec v zlom. Ja som tiez dostavala o vychove rady typu, ze dieta nesmie vyhrat (tak ako pises aj ty)....a vzdy ma to tak zarazilo, ze ja ale s mojimi detmi nesuperim nemame ziadnu sutaz.....???
@azbestica to je psychologia..normalna vec..ked to nechapes,tazko ti to vysvetlim,je to nadlho..je to zakladny princip vychovy pri dietati,ktore je inteligentne, " vychcane" uz v utlom veku a ty potrebujes mu stanovit hranice a dat najavo ze ty si rodic ,nie to dieta..a ano,to dieta s tebou v tej chvili superi, uziva si to,je to pre neho hra ako ziskat co chce... pokial nefunguje dohovaranie, musis na neho takto.
@kopytko03 tak toto som nevidela 😁
@moni73 pisala som, že každa mama si pozna svoje dieta. okna sa daju zabezpecit. napr. aj zamkom... poznam vela kamosiek , co maju chlapcov a riesili to takto..
Nemusis to dieta zatvorit, to je len priklad, možes na to využiť napr. stolicku, ktoru das na nejake urcene miesto a tam bude vzdy a sluzi len na " time out" ... dieta na nu posadis, ked ma amok, alebo proste nesprava sa dobre a nesmie ju opustit. Vysvetlis mu, že sa tam ma ukludnit, vykricať, alebo co chce, ale vstat z nej može až ked bude kludne a dobre a bude sa spravat slusne, bez placu a kriku.. Lenže tam dieta udržať by vacsina mam nezvladla, chce to velmi silnu volu a pedagogicke zmyslanie, lebo dieta ti bude utekat, skusat.... po par razoch, ak ho nepustis, pochopi.. nauci sa... ale na 1x to nebude. Matka to vzda, povie , že to nefunguje, nema na to nervy, lebo je viac vytocena ako to dieta.
Preto je lepsia izbicka, jeho priestor, kde to pozna, citi sa bezpecne, ale zaroven zazije, že je v izolacii a nauci SA NIEST NASLEDKY SVOJICH CINOV ! a toto je velmi dolezite vo vychove.
co sa týka nevýchovy, su veci s ktorými suhlasim a s ktorými nie, ako som pisala... ( nesuhlasim, aby si dieta vyberalo casy jedla napr. a pod.. ale beriem si odtial dohovor, respektovanie jeho pocitov, ked ho vytrhnes z hry a chce sa hrať, ciže hlasim vopred, aby malo cas sa pripravit na zmenu atd.. osvedcilo sa mi to velmi + ten nastup do skolky... Flandil pomohol neskutocne... velka zmena po jeho prečítaní.
)
Radsej si tiahni knihu 5 Dni ktore zmenia vase dieta ...tusim tak sa to vola...a to je presne to ako to funguje...zaklad je hranice,pravidla....dodrziavat ich...je to tazke...lebo clovek jedna aj podla nalady...ale ta kniha je super...NAOZAj kniha je zadarmo a je pre vsetkych,ktory neveria vo vychovu liberalnu...
@katrin21 toto s tym zatvaranim bohuzial prave na silnejsie detske povahy vobec nefunguje. Mam takeho syna a ked bol mensi, skusali sme to. Ale on vydrzal vrieskat a trieskat naschval hrackami cele hodiny,co bohuzial v bytovom dome nejde, mame aj susedov a myslim, ze nie je ani v zaujme dietata, aby donekonecna vyzurovalo. Takze nase maximum bolo dve a pol hodiny jacania a potom som to zatrhla, rucne strucne. Dcerka je iny typ povahy, naozaj ju staci nechat ukludnit samu v miestnosti.
@uhnakova funguje to. pozerala si v TV kedusi pestunku? tam to robili a velmi problemovymi, az agresivnymi detmi.. fungovalo to.
Lenze ono je to aj o detailoch a o tom ako to cele prebehne... nejaka stranka toho procesu nie je dotiahnuta spravne, ak to nefunguje... musi to mat urcitu formu, prisposobit to dietatu, ale zachovat to, co tam ma byt.
Neverim,že ho zavrela na cele hodiny, ako pises.. neverim velmi...ale OK, vymimky potrvdzuju pravidlo 🙂
Inak ja osobne po viac ako polhodine potom volim cestu, že tam dojdem, chytim dieta, objimem ho aj ked sa jeduje a bez slova ho zacnem na sebe hojdat a ukludni sa behom chvilky...ale to az ked by to bolo fakt dlho a ani naznak zmeny a vidim, že viac sa uz jeduje s frustracie , nie z toho , co bol spustac.. to je to, že si musis poznat dieta.... ale ver tomu, že po par razoch a jej amoky znizili o 80%, lenže ja neustipim a idem na to fakt systematicky a a aj po ukludneni jej vysvetlujem, že preco som to urobila a ako sa citim,ked sa tak sprava a že to nie je pekne.
@katrin21 nechapem, preco mi neveris. Normalne v sobotu po ranajkach chytil syn (vtedy trojrocny) zachvat pre nejaku hlupost, nieco nebolo po jeho. Namotana udajnym uspechom metody "dam do izby a pockam, kym sa ukludni", som to urobila. Samozrejme syn tam nechcel byt, vrieskal, trieskal do dveri, postupne presiel do hadzania hrackami a nahodnych zurivych vykrikov. Niekolkrat som ho bola tisit a presviedcat, ze ma prestat, upokojit sa a normalne sa hrat s hrackami, ze potom moze prist za nami. Absolutne to nepomohlo, on ma velmi pevnu volu, je skratka vytrvaly, omnoho vytrvalejsi nez je bezne, co viem dolozit aj na inych veciach. Takze zlomit ho sa da len s nasledkami. Na taketo povahy plati prehovarat po dobrotky, az zmeni nazor. A to sa u mensieho dietata neda, dvoj-troj rocny bol na tom komunikacne slabo, potom sa to postupne zlepsilo, dnes uz chvalabohu je najhorsie za nami.
@azbestica nerozumies vobec, ako je to myslene.. tvoje dieta nikdy nerobi nieco, na co mu ty povies " nie"? uz to je pre neho superenie .. bojuje o svoj nazor, zacina si ho uvedomovat, formuje sa osobnost, menia sa postoje a spravanie, reakcie.. je to prirodzený ontogenetický vývoj, mozog si zacina uvedomovať veci, myšlienky, proste svoje JA. pre dieta je to boj, presadit sa.. ty sa na to pozeras len zo svojej strany. 😉
@uhnakova OK.. upozornila si ho vopred 1-2x, že ak neprestane vrieskať pojde do izby ,, aby sa tam ukludnil, lebo jeho vystrajanie nebudes tolerovat? dostal cas na pochopenie tohoto? alebo si ho len ako pises zobrala, stiahla do izby a zavrela a potom chodila a vysvetlovala ? asi ano.. možno tu nastala chyba.. neviem, nebola som tam, ale som predsvedcena, že efekt toho, ci to zaberie zavisi od celeho priebehu a pochopenia , co sa deje a preco. treba mu to vopred povedat, ak nie, pride trest. a potom to spravit a povedat mu dalsie veci...atd
A dalsia vec je vytrvalost: sama si napisala,. že je vytrvalejsi ako ty. BINGO. a sme doma 🙂 on to vie, využiva to .
Do dveri kopala aj moja, nemysli si, že nie 🙂 Aj veci hadzala... prisla som, narobila poriadky, opat ju upozornila, nech si ma nežela,ked to este spravi atd... a povedala jej, že kým sa neukludni , von nepojde.. postupne prestala . ale tiez vydržala dlhooo
@katrin21 vedel, preco ide do izby aj kedy sa smie vratit k nam do obyvacky, v tom problem nebol. A on je vytrvaly v tom zmysle, ze radsej umrie akoby ustupil. S takym clovekom sa bud dohodnes podobrotky alebo vobec, lebo ak uz je vo vyhrotenej situacii v opozicii, neustupi, jedine pri pouziti hrubeho nasilia (co by rodic raz dva sklzol k tyraniu), ine metody nezaberu. Preto treba kazdu jednu situaciu upokojovat, nehrotit, nevyvolat afekt. Dospely je ovsem tiez len clovek, takze to nie je jednoduche. Teraz ked je syn starsi, je to lahsie, jednak pozna svoju povahu a vie, ze sa ma snazit riesit veci podobrotky a v pokoji a jednak je vela veci, ktore sa daju zakazat, takze to pociti, vacsinou to staci spomenut a hned sa snazi ukludnit. Ale jasne, nie je to stopercentne.

@jankapepe ale praveze to tym,co pises tvrdis..😉
To ze su stratene,moze mat 1000 inych dovodov😉