icon

Prečo niektoré mamičky ignorujú rady odborníkov?

savanahhh
29. sep 2012

Mozno som prilis uzkostliva mama,alebo chcem pre svoje dieta len to najlepsie?...vravi sa,ze kazda mamicka,chce pre svoje babo len to naj,no v realnom zivote sa stretavam s pravym opakom...Je to neinformovanostou mladych mamiciek alebo ich pohodlnostou???Nejde mi to totizto do hlavy a potom sa citim ako hlupana,ta co vsetko prehana,vela cita,vela "to" preziva...
Nechapem totizto,preco sa mamicky do vsetkeho tak straaasne hrnu...Viem,ze treba sa riadit aj instinktom,no nechapem:
Preco prestavaju dojcit kvoli "slabemu" mlieku...
Preco zavadzaju prikrmy predcasne,aj ked sa vsade pise,ze to pre dieta minimalne do 5.mesiaca nema ziadny vyznam...
Preco kupuju detom nepohodlne oblecenie ako rifle,mikiny s kapucnou atd,ked to male miminko potrebuje hlavne pohodlie,ked cely den lezi...
Preco akonahle dieta trosku prejavi zaujem o okolie,hned ho mamicky posadzuju,opieraju o vankuse,davaju do sportovych kocikov,dokonca stavaju na nozicky v 4.mesiaci...
Preco nechavaju deti sediet v lehatkach,autosedackach a detom popritom ochabuje svalstvo...
Uplne ma vytaca,ked ma kamosky totalne odpisu s tym,ze prehanam a pritom staci,keby si precitali nejaku knihu,ci len publikaciu,co davaju v porodnici,trochu sa nad tym zamysleli a uvedomili si,ze asi nieco na tom pravdy bude...
Co myslite...som prilis uzkostliva mama? 😒

mahalo
30. sep 2012

@stardust
@snopkulka co mate proti Bukovskemu? Teda ja nie som pro Bukovsky 😉 ale uz som tu viackrat citala taketo komentare, tak ma zaujima preco 😉

monika15
1. okt 2012

@savanahhh ty kokos SUPER SUPER POVEDANE NAPISANE !!!!!!
a som 100% na tvojej strane ale inak tu z toho bude vojna lebo tu su barso mudre mamulky ;);)

liz_lemon
1. okt 2012

@mahalo osobne som videla slovensku rodinku v rakuskom SCS, kde len cesta trva min. hodinu + co nakupovali (urcite niekolko hodin), a ten ich maly syn sa teda tvaril dost nestastne

malinkaaninka
1. okt 2012

čo je to za sprostá doba,keď sa matky snažia byť dokonalé miesto toho aby boli normálne maželky a matky.

andrejka1983
1. okt 2012

nuž podla môjho názoru je ťažko povedať čo je správne a čo nie...ved si len zoberme že deti na celok svete sa rodia rovnaké, čisté, nepopísané dobou ...ale v každej krajine, na každom kontinente su úúúúplne iné zvyky a tradície už len pri narodení( ci už balenie do perinky, či očkovanie...) a popri tom su samozrejme aj rozdiely v zavádzaní príkrmov,polohovaní , názorov na stravu, na prvé chodenie( ved je tolko hračeik a chodítok) a tak dalej...ved čo lekár to názor.....a na druhej strane, kedysi neboli ani príručky ani brožúrky ani nič a naše pra pra mamy vedeli ako sa postarať o deti🙂...úprimne ja si nemyslím že na výchove či starostlivosti je niečo tak strašne ťažké a zložité aby som musela denne študovať knihy o výžive či výchove dieťaťa....čo neviem opýtam sa, alebo si nájdem....ale určite nejdem podla nejakej tabulky 😉 .....ved by ma kleplo keby dodoržiavam všetko čo píšu podla nejakého autora a zrazu moje dieťa bude mimo tabulky, by som sa zbláznila že kde som chybu spravila..... 🙂 ale samozrejme na druhej strane, ak sme na prehliadke a môj doktor mi povie sprav to alebo to, tak to spravím.....ale nechodím za nim s každou somarinou o radu

jasmika
1. okt 2012

@patulu no ďakujem..ale myslím že každá mama je pre svoje dieťa tá najlepšia na svete... aspoň tak by to malo byť... 😉

iwesska
1. okt 2012

@alenka600 Tak to si teraz vystihla, asi takto nejak sa na to pozera...Je to asi take iste, ako ked ja nepijem vobec alkohol - lebo mam na to zdravotne dovody - ale vzdy sa na mna pozera ako na cudacku, ze ako sa mozem vediet zabavit bez alkoholu. Takze ako si napisala, tym padom zdrava stava = tyranie dietata, ochudobnene detstvo. Ja som nikdy pritom nepovedala, ze svojmu dietatu v zivote nedovolim zjest keksik, cokoladku a podobne maskrty. Ale naozaj v tom nevidim prinos pre dieta, ktore ani nevie pomenovat to, co prave je. Zavislost na cukre vznika totiz velmi rychlo a oducat potom zavislaka aby netrpel obezitou...tak na to si ja netrufam 🙂

iwesska
1. okt 2012

@patulu Vsak ale to je tvoj nazor, ja ti ho neberiem, kludne daj malej co sa jej ziada. Ja som napisala svoju skusenost, nikomu som nic nediktovala ani nevnucovala. Takze ano, ja si stojim za tym, ze zeleninova vyziva je urcite zdravsia ako hranolky z Mc Donaldu. A hranolky ako take neodmietam, aj by som ich svojmu dietatu ponukla - ale take co si doma pripravim v rure, bez oleja a kila soli. A okrem ineho, neviem preco vlastne riesime hranolky, ked som ich vobec nespominala 😅

iwesska
1. okt 2012

@jaannuusskkaa K tomu kojeniu...mozem ti povedat, ze ja som citila nieco podobne. Aj ked, u mna to bolo o viacerych faktoroch, preco som kojit prestala - nemohla. Kojila som dva mesiace, ale za ten cas, som ani chvilu nemala pocit, ake je to uzasne. Normalne mi bolo do placu pred kazdym kojenim a brala som to vzdy len ako "povinnost nakrmit"...Asi to bol aj cele suhrn hormonov...ale uz po tom nepatram, pretoze malemu naozaj nechyba nic.

amouramour
1. okt 2012

no mozno to ignoruju preto lebo citaju inych odbornikov🙂podla mna clovek by nemal byt otrokom nejakych priruciek a tabuliek...a to kojenie a prehananie s jeho mierou dolezitosti, radsej bez komentara, sestra plne dojci mala casto chora, ja som bohuzial nemohla a klop klop sto percent je zdravsia, jeden z najvascich prezitkov - dojcene deti su zdravsie

patulu
1. okt 2012

@iwesska o.k...nechajme to tak,presne ako píšeš,my tie hranolky jej dame raz za uhorsky rok 🙂....

paris3
1. okt 2012

toto je tazka tema 🙂
@savanahhh si dobra mama, snazis sa robit len to najlepsie pre svoje dieta. stoj si za tym svojim, rob co citis a ver, ze sa ti to vrati... mozes to robit pre svoje dieta, ale svet nezmenis... ludia su rozni, tomu nezabranis. kto z tvojho okolia bude chciet, toho tvoj pristup oslovi a mozno ovplyvni jeho nazor na vec, ale kto nechce, tomu nik nepomoze...
niektore nazory ma tu sokovali... akoze je to moje dieta a dam mu hranolky z mcdonaldu, tak co som zla matka? poviem to tak, ze niektore matky sa tak chovaju zo svojej pohodlnosti, sebeckosti a nevyzretosti... zial si to odskacu deti 😒
uz som videla aj hrosie veci, ako tie hranolky ci nedojcene deti... x krat som videla male deti v aute nepriputane, bez autosedacky, matka s odcom fajciaci v aute, prip. dome a tam male babatko, su pripady bitych deti, tyranych... atd. viem, tu sa nebavime o tychto extremoch... ale podla mna je princip (ci dovod?) podobny ☹
ono mozno niektore matky chcu pre deti dobre, ale su v hlave nejako nevyzrete, proste si to zle vysvetluju:
napr. som tu citala v nejakom starsom pripsevku, ze ked si moje dieta pyta v 4 mesiaci lyzicku a prikrm, no tak mu nedam? tak to je trochu divny argument, lebo keby sme detom dovolili vsetko co chcu, tak to by asi nedopadlo najlepsie...
a napr. k rifliam pre deticky, ze ved mu chcem to najlepsie, tak miminko krasne obleciem do rifliciek a kosele.... a myslis, ze to miminko si to uvedomuje, ake je krasne a je ti za to vdacne? nebolo by mu lepsie, keby malo na sebe prijemne bavlnene 'vrece'?
a teda podla mna je to nezrelostou, alebo tym, ze matky uprednostnia seba, svoje pohodlie, jesitnost atd... ale to je tema o nas samych ako rodicoch, o nasich osobnostiach ako takych...
ja sa snazim nereagovat na take konflikty, ked mi osoby z okolia vytykaju, ze nedoprajem dietatku hranolceky a pod. proste im to v klude vysvetlim po milionty krat a viac pre to nemozem spravit. a kto chce, si z toho zoberie nieco a kto nie, tak nie...

snopkulka
1. okt 2012

@mahalo zopár krát som ho počula rozprávať a mala som dosť... ja som zástanca zdravej výživy, ale odtiaľ - potiaľ 😉 niekedy sa mi zdá, že niektorým ľuďom to ide na mozog 😕 😀 ale... proti gustu žiaden dišputát

jaannuusskkaa
1. okt 2012

@iwesska super tak niesom sama lebo tu zo vsetkych stran pisu fotia a komentuju ze je to krasne ale premna to bolo tiez ako hovoris povinnost dokonca som musela kojit cez klobucik tak ma to dost otravovalo.....ale super aspon niekto ako ja 😎

reanda
1. okt 2012

@jaannuusskkaa dojcenie nie je siedme nebo.. je to uplne normalna obycajna jednoducha vec - nakrmenie dietata a poskytnutie mu pozornosti, bezpecia, lasky... pokial od toho ocakavas zazraky a ze snad budes mat pri kazdom dojceni orgazmus alebo co, tak sa necudujem, ze si bola z toho sklamana 🙂 ..
pre dieta je to lepsie, preto, ze je to normalne a prirodzene.. umela vyziva je len UMELA.. je to nahrada za nieco prirodzene, co dieta nemoze mat... nieco ako ked mas miesto svojich zubov umele.. aj s umelymi sa da najest a su castokrat aj krajsie, ako prirodzene 😀 , ale asi by ste si pomysleli, ze nemam vsetkych doma, keby som si dala vytrhat vsetky svoje zdrave zuby a dala si urobit mostik, lebo ved aj s umelymi sa da najest a su rovnako dobre, ako moje vlastne, hadam este aj lepsie, lebo sa nepokazia.. hm
len take male zamyslenie
aj mne lezie na nervy, ako sa vsade "basni" o dojceni, ked mi doktorka div nesklada poklony, aka som uzasna MATKA, ked este svoje dieta v 11tich mesiacoch dojcim.. lezie mi to na nervy, lebo to nepovazujem za nic uzasne, ale za nieco uplne normalne..
ale bohuzial v dnesnej dobe, ked su zeny zhlupnute a povazuju hadam za prirodzenejsie, jednoduchsie, pohodlnejsie a snad aj lepsie krmit dieta umelym mliekom ako vlastnym, tak je to prehananie a neustale kvakanie o vyhodach dojcenia asi nutne, aby sa zmenilo myslenie a pristup ludi k tomu

jaannuusskkaa
1. okt 2012

@reanda cakala som ze sa najde niekto komu to neda a bude proti klasika ja som nehovorila ze cakam od dojcenia orgazmus alebo nieco super, jednoducho vo mne sa neprebudila ta krasa dojcenia a to ze som davala umele neznamena ze som malemu nedala pozornost bezpecie a lasku 🙂 a vdaka UM som sa konecne aj vyspala.....malemu nic nechyba sme zdravy stastny vesely aj napriek tomu ze som ho nedojcila....a dokonca neplanujem ani ostatne deti dojcit....mozno na zaciatku par tyzdnov mozno mesiacov ale urcite nie rok ani 3 roky.....dakujem za pochopenie....

reanda
1. okt 2012

@jaannuusskkaa ok 😎

katharrina
1. okt 2012

@savanahhh podla mna teda nie si uzkostliva, len rozumna, radsej si vsetko premyslis a potom konas. Som tiez tehu a az teraz vidim ako to naozaj vsetko je. Staci dat do albumu nejaku foto a uz mam par komentarov na to ako je to zbytocne ako to nevyuzijem a pod. vsak preco by som si to nemohla vyskusat, ked sa mi to paci a som presvedcena o tom, ze je to to spravne? Tak ako si to vyskusala kazda z nich, ked teraz o tom tak presvedcivo pise. S porovnavanim to u nas zacalo uz teraz, a to babo este ani nemame, ako kto co znasal pocas tehu a naco uzivam vitaminy, ved to netreba, ved nik neuzival a prezil a pod. No ja som si povedal, ze radsej ich budem uzivat teraz ako ich mam neskor pchat do dietata, len preto, ze chybaju. No a to sa uz tesim na porovnavacky, ked sa nase narodi a ostatne uz budu sediet, lozit a neviem, co. Nastastie sme s mm dohodnuti, ze nebudeme nic silit a na vsetko sa dohodneme hlavne my dvaja. No tiez si miestami pripadam ako z inej planety, ale nakoniec si poviem, kazdy si odzil svoje, preco by som si nemohla aj ja! Najlepsie je zit si podla svojho vedomia a svedomia a mas pokoj. Nik netvrdi, ze v knihe je len pravda, ale ani, ze to, co iny prezili musi byt pravda. Takze rozhodnutie je len a len na tebe a sama vidis, ze nakoniec si sa rozhodla spravne, lebo si sa informovala a zvazila si pre a proti. 🙂 Drzim palce!

vonicka
1. okt 2012

vzdy to bude o tom istom - kojace matky budu zubami nechtami za kojenie, nekojacie budu vzdy hovorit, ze je x deti, ktore su zdravsie a vyrastli na UM. Ano, je pravda jedno aj druhe, resp. ze kojenie je JEDINA uplne prirodzena strava pre dieta a aj to, ze vela deti na UM su zdravsie ako kojene. Mozno raz vedci dojdu na to, ze je to cele o genoch a ked bude matka kojit dieta, co ma jednoznacnu predispoziciu na neviem kolko alergii, tak mu kojenim aj tak nepomoze. Zaroven vsak musim povedat, ze mi je luto, ak nejaka zena dopredu povie, ze svoje buduce deti nebude kojit. Aj ja som mala prve tyzdne take bolesti pri kojeni, ze som pri tom nadavala a videla som hviezdicky, ale pomohla mi mast od laktacnej a chcelo to len trochu zatat zuby. Podla mna je vela veci o snahe matky a rovnako je vela veci aj o inteligencii. Toto nemyslim urazlivo teraz... Co sa tyka oblecenie, ja napr. rifle malemu dam, ale su to makke, podsite a su na traky, takze sa mu nezosmykavaju a netlacia ho, ale cisto dospelacke oblecenie sa mi na detoch vobec nepaci. Je to ale vec vkusu, riesit kto ma co oblecene sice robim v duchu aj ja (priznavam🙂 ale vzdy si poviem, ze neries to, neni to tvoja starost a je to proste malicherne. Tiez sa mi nepacia dievcatka s nausnicami, vyzera to smiesne podla mojho nazoru, ale tiez si vzdy poviem, ze sa na to nezomiera a niekomu sa to proste paci, tak nech si to da, ked chce.

bubelko
1. okt 2012

@savanahhh a kto je podla teba odbornik? ten, kto odporuca kojit kym sa dieta samo neodstavi alebo ten, kto hlasa, ze po roku (dobu si dopln aku chces) je to uz pre dieta nevhodne? je pre teba odbornik ten, kto odporuca prikrmy od 4. mesiaca alebo ten, co az po ukoncenom 6.mesiaci? pripadne topanky - odobrnikom je ten, kto zastava ortopedicke topanky ci ten, co hlasa, ze spravne je chodit na boso?
a takto by sme mohli pokracovat do nekonecna - vyziva, starostlivost, vychova...
dnes je take mnozstvo informacii, a este k tomu protichodnych, ze je umenie sa v nich vyznat. a ber to tiez tak, ze tie mamicky, ktore pocuvaju svoje matky (babky) sa v podstate tiez riadia odbornikmi, akurat starsieho data 🙂
takze ak to nie je zivot ohrozujuce - tak neries. a ak teba niekto riesi - odkaz ho do patricnych medzi. a ak neprestanie a tebe to velmi vadi, tak si najdi okruh ludi, ktori maju podobne nazory, postupy 😉

lussy23
2. okt 2012

@alenka600 @paris3
@savanahhh a ostatné mať tak vaše problémy a prezidentov plat.
Súhlasím síce s Vami, zdielam podobný názor, ale načo to riešiť? Načo zbytočne vyvolávať hádky. Je to ich dieťa a keď m udávajú hranolky, nech dávajú. Oni to budú možno neskôr ľutovať, nie vy. Tí ktorí napchávajú deti sladkosťami, oni budú musieť znašať posmešky na ich dieťa, pretože je tučné, vy nie. Netreba riešiť druhých a trápiť sa na dhlúposťami. Tešte sa zo svojich detí, zo svojho života a ostatných nechajte tak. Ani tak to nezmenite. načo to zbytočne riešiť?
Ani ja sa neovládnem, keď čítam, ž e niekto dal 3mesačnemu cesnakovvú polievku, ale aký to má význam? Žiadny.
Na svete je tisice deti ktoré su tyrane, opustene, choré.... oproti tom usu nejak hrnaolky nič.
Každá mamička určite miluje svoje dieťa a robí pre neho to, čo je podľa nej to najlepšie. To dieťa je určite šťastné. Rozhodne vás to nemusí trápiť. netrápte s anad hlupym ivecami, nad vecami, ktoré sa ivás netýkajú nezmeníte ich. Verte, že keď nebude rozmýšľať nad druhýmmi matkami, ktoré dávajú deťom hranolky a pod, bude vám lepšie.

paris3
3. okt 2012

@lussy23 suhlasim s tvojim nazorom, ze je to tu asi zbytocne riesit.... kazdy si to ma riesit sam v sebe 🙂

qwerty81
3. okt 2012

@all Takze tu to mate, damy: http://www.topky.sk/cl/11/1326488/Nebezpecne-ol...
Ani to vase BIO nie je az take BIO
A myslim, ze tak je to z vacsinou a ja by som sa na nezavadnost az tak nespoliehala. Je to len biznis.

qwerty81
3. okt 2012

Aby ste si nemysleli, ze to len bulvar pise: http://www.novinky.cz/ekonomika/280418-extra-pa...
A davam do pozornosti, ze je tam spominany aj nejaky BIO olej, aj nejaky extra pre deti.

lussy23
4. okt 2012

@paris3 ach jaj. my si ani neuvedomujeme, aké šťastie máme, že riešime takéto veci. Akoby boli mamičky detí s leukémiou alebo iným postihnutým, chudobné, šťastné, keby ich jediným problémom bolo ,čo dávajú iné matky jesť svoji mdeťom.

paris3
5. okt 2012

@lussy23 na jednej strane mas pravdu. na druhej strane prave to ma najviac mrzi, ze si ludia nevazia co maju a zbytocne s tym hazarduju.
ja sa snazim bojovat sama so sebou a ludi nesudit... povedzme ze ano, nie je az tak podstatne, ze dieta ma na sebe rifle a ze sprace par hranoliek... ale co si povies na to, ze niekolko mesacne deticky su schopni ludia vozit v aute nepriputane, len medzi nohami matky? prip. vedla novorodeniatoch fajcia jednu od druhej? nie je to hazard s tym, co mame? niektore matky by dali zivot za to, aby sa ich dieta uzdravilo z leukemia a zilo dalej, a ina matka je schopna dieta ohrozovat sama?

lussy23
6. okt 2012

@paris3 tak fajčenie pri deťoch a nepriputane v aute je niečo úplné iné. To je už priveľké hazardovanie zo životom. HraNOLKY MôžU SPôSOBIť ,,LEN" BOLESTI BRUšKA, ALE FAJčENIE A NEPRIPUTANIE V AUTE, MôžE BáBO AJ ZABIť. tAK SúHLASíM, TOTO JE FAKT SMUTNé, žE SI MATKY NEVážIA, čO MAJú A RISKUJú☹
nO žIAL TAKéTO MATKY A AJ HORšIE V TOMTO SKAZENOM SVETE Sú A BUDú☹

katia7
8. okt 2012

@savanahhh vies co podla toho co pises aj ja som uzkostliva a aj ma za to niektore "kamaratky" patricne prepieraju 😝 ale vies co mne je to jedno, su to moje deti a su uplne uzasne prave vdaka mojej domnelej uzkostlivosti 😉 ja skratka neuznavam davove psychozy tejto doby a tiez nechapem ked ma vacsina ludi net preco si niektore veci neprestuduje ale to su zase ich deti takze tak 🙂 a kasli na to ci si taka alebo onaka, si skvela mama a byt informovany podla mna patri dnes k beznej gramotnosti tak sa sustred na svoje deti a mas to 😉 😎 😀 a inak chapem ze sa niekedy mozes citit ako trubka, aspon ja si tak niekedy pripadam ked do mna zacnu ludia nakladat ich zarucene vychovne metody o slabom mlieku, vyrevani dietataka lebo bude rozmaznane, nocnikoch v pol roku, sedeni lebo sak sa pyta a o tom co moc prezivam a podobne ale snazim sa ignorovat 😀 😉

lieska
9. nov 2012

@savanahhh - ani nevies aka som rada, ze niekto zdiela PRESNE ten isty nazor ako ja! Hovoris mi uplne z duse! A moje "nechapanie" nie je o tom, ze riesim inych, len sa jednoducho nedokazem ubranit takemu pocitu, ze by som v niektorych situaciach tych rodicov vyfackala najradsej (oni naobliekani, decko beha bose v oktobri po ihrisku alebo v mrazoch v decembri bez capice; fajciaca tehotna matka a podobne pripady, presne aj ako ty pises). Je mi luto tych deti a babatiek! ☹

cammille
9. nov 2012

@savanahhh ja by som to povedala asi tak, ze ty si myslis, ze robis veci najlepsie, ako mozes...ale ver ci never, presne to iste si mysli kazda mama...a rady odbornikov neviem neviem...pri prvom synovi nam kazali balit ho nasiroko, aby sa dobre vyvijali klbiky...pri druhom to uz potrebne nebolo, vraj je to zbytocne...takze podla mna je aj tak vzdy na mame, aby sa rozhodla, lebo ani rady odbornikov nie su jednotne...takze nech sa kazda mama stara o svoje dietatko ako najlepsie vie a nech sa jej do toho ziadna druha nestara...kazda si mysli, ze to robi najlepsie, ale nemusi o tom presviedcat cele svoje okolie😉