icon

Prečo u nás odplienkovanie nefunguje?

30. apr 2025

Syn má 20 mesiacov (rok a 8 mesiacov pre tie ktorým sa nechce počítať úlohu z matiky 😂) pred dvomi mesiacmi cca sme kúpili nočník s tým že som mu ho pomaly predstavovala, vysvetľovala čo a ako, ponúkala namiesto plienky a pod.

Veľmi sa mu páči chodiť bez plienky, rozumie že treba chodiť na nočník vykonať potrebu, keď sa ho opýtam kam má ísť keď chce čúrať/kakať ukáže na nočník, keďže je provokatér veľmi rád si stúpne na koberec s holým bimbasom a krúti hlavou so smiechom pretože vie, že tam nesmie vykonať potrebu. Jednoducho vidno že tomu celému rozumie.
Chodí so mnou keď idem ja na wc, aj tam mu vysvetľujem čo a ako, ponúkam že môže skúsiť aj on.
Napriek tomu si na nočník ani na wc nesadne, rozčuľuje sa keď ho tam chcem posadiť, nechce skúsiť ani na stojaka, ani do pisoárového nočnika, ani do klasického, ani do toho mini wc typu. prebaľovanie nemá rád a vždy mu prízvukujem že nebudeme musieť prebaľovať ak bude chodiť na nočník, wc, no aj tak stále nič. Ak sa mu párkrát aj na nočník podarilo, pochválila som ho, keď sa stane nehoda, nekričím po ňom, len spolu upraceme a zopakujem že nabudúce môže skúsiť nočník.

Niekoľkokrát sa stalo, že som ho nechala bez plienky a on aj dve hodiny držal, potom naraz všetko vypustil až vo vani alebo keď dostal nazad plienku, čiže aj zadržať už vie, kontrolu nad mechúr už má. Nerozumiem teda, o čo ide, prečo nechce, prijmem akékoľvek rady a skúsenosti že čo ešte urobiť

klarissa25
30. apr 2025

Chce to cas, kym bude pripravneny…

nevenka
30. apr 2025

Moje 3 deti sme odplienkovali az v cca 2,5 roku za 3 dni, bez nejakeho zloziteho vysvetlovania a nacvicovania. Stvrtema 2 roky a 4 mesiace a stale ma plienku, nechape to, tiez mi ukaze na nocnik, vsetkemu rozumie, ale nechce. Dokonca som raz zabudla jej dat na obednajsi spanok plienku, nepocikala sa, len ked sa zobudzala, tak ma napadlo, dofrasa, nema plienku a vtedy tesne po zobudeni cikala a aj povedala, ze cikalaaaaa. Len...prala som vsetko 😅. Kaslem na to, bude leto a dufam, ze za tyzden to budeme mat za sebou. Aby som ja striehla a nahanala dieta, nauci sa kazdy. Pokial Ti to neponahla, tak nao tanecky okolo toho?

viestta
30. apr 2025

Nie je pripraveny na odplienkovanie. Ked mu dozreje nervova sustava, bude to rychle

svokrinjazykmonika
30. apr 2025

Radšej to ešte nechaj tak, nie je pripravený. Ja som odplienkovala 2r4m ale dostala hnačky a blok tak som to posunula o mesiac ešte.

banalu
30. apr 2025

Este mu nekliklo v hlave, darmo to vyzera, ze hej ☺️

kavasmliekom
30. apr 2025

Nedať plienku vôbec, a dávať na nočník. Kým budeš dávať plienku, bude vedieť, že môže zadržať a raz tu plienku dostane. Ak je taky šikovný a uz vie, tak proste len vytrvať. Iné by bolo, keby mu bolo jedno kedy a kde to pusti.

7lenka11
30. apr 2025

Je maličký, má čas na odplienkovanie. Moja dcera 2r3m ani pohľadom nezavadí o nočník. Nechce tam chodiť, hoci všetkému rozumie, vie, čo od nej chceme, ale proste nechce tam ísť. Kamoška to má so synom podobne. Nenútim, do škôlky zrejme skôr ako o 6 mesiacov nepôjde, takže skúsime to v lete alebo neskôr.

autor
30. apr 2025

Aha super ďakujem za rady a skúsenosti, ja som to chápala tak že keď rozumie a vie zadržať tak že už bude asi pripravený. Dobre teda, nebudem ho tlačiť počkáme ešte 😊

nikpa
30. apr 2025

Nie je ešte pripravený, to je celé. Skús neskôr, za pár mesiacov...

euka210
30. apr 2025

Ma este v sebe nejaky blok, strach, ist na nocnik. Leto zacina, pockaj mesiac a skusis zase. Musi dozriet.
U nas pomahali lentilky za vykonanu potrebu do nocnika 😁

cervenaruza123
30. apr 2025

Moja mala tiez dost skoro vedela aj vydrzat a udrzat moc. Aj bola nadsena z nocnika. Ale napriklad ona ma taku povahu, ze robi veci az ked si je nimi 100% ista. Take male deti vacsinou este nevedia uplne sa odplienkvoat zo dna na den s tym, ze by nikdy nemali nehodu. Vedia sice udrzat moc, ale nie vzdy v strese, pri placi, pri zlaknuti. Ked su zaujate hrou, tak si to neuvedomia. Este nie su vacsinou natolko zrele, aby naozaj dokazali cele hodiny fungovat bez plienky a uvedomelo chodit na nocnik. Moja mala od nejakeho roka a pol, co skusala nocnik a videla som, ze fyzicky teoreticky je pripravena, do skoro 3 rokov s tym vymyslala. No ale nebola pripravena psychicky. Chapala, pacilo sa jej to, ale je ine rozumiet ako tak a ine to prakticky robit. Jej ked sa parkrat nepodarilo to stihnut, bola z toho hotova, ze teda asi tomu nerozumie, ked to teraz nevyslo, tak si myslela, ze nejak zle to pochopila, tak pre istotu odmietala iste obdobie sadnut na nocnik uplne. Vselijake fazy boli za tie skoro dva roky, ked nam jedneho dna zrazu oznamila, ze ona je uz velka, ze uz nechce vobec nosit plienku (sporadicky ju este nosila) a od toho dna bola zo dna na den "odplienkovana", ze nemala ani nehody, ako vacsina deti mava. Prisiel jej cas a nedalo sa to nijak urychlit. Mozno sme to niektorymi nasimi snahami paradoxne spomalili tak akurat.

taktotedanie
1. máj 2025

Leno mas nezrele dieta v tomto a cim viac budes davat nadilu sadat tym si cas budes predlzovat

lucia0211
10. máj 2025

Pane bože,to fakt ?ved je ešte maličký ..ja nechápem mamičky ako ty čo tak na všetko tlačia ..na čo je to dobre ?!!!Moja dcérka ma za dva mesiace 3 roky a až teraz sme sa učili na nočník ..a stratili sme s tým niečo,nie ..