icon

Prekonanie strachu z prvej noci s novorodencom

ala171
13. apr 2025

Prosím vás ako prekonať stres z prvej noci s novorodencom?
Sme v nemocnici, druhá noc pred nami a ja sa stále bojím ostať sama s bábätkom . Neostáva mi len ju dávať na novorodenecké kde sú našťastie ochotni.
Akú ste mali prvú noc vy ? Čo mám očakávať ? Ďakujem za odpovede plne pochopenia 🙂

Strana
z2
oblecenie99
13. apr 2025

@pl2y Tieto príbehy ináč znejú ako z nejakého hororu, príde mi to úplne neľudské a až nebezpečné aj pre to dieťa. Ja som mala sekciu v oboch prípadoch, čiže aspoň tam bol priestor na akú takú regeneráciu.
Mám čerstvú, už druhú skúsenosť v pôrodnici, a najviac má dostáva vždy to kojenie, že oni to brutálne podporujú, baby friendly full dojčiace miesto, v jednom kuse len Dajte na prsník,.prikladať, prikladať, UM ak treba, lebo napr. Nemáš mlieko, alebo dieťa sa nevie dobre prisavať a reve od hladu, tak ideš sa doprosovat ako posledná chudera, ALE!!!, hlavne že:

1. Strava je absolútne na figu, z toho sa ti má akože tvoriť mlieko. Teraz sme mali rekordne najhoršie jedlo, ja som ešte stále pobúrená, lebo som presvedčená, že v base jedia lepšie veci, aké dávali nám.

2. Nič nespíš, mala som dní, že som doslova nič nespala v šnúre aj tri dni po sebe, lebo dieťa, lebo musíš budiť, lebo odsávať, lebo prikladať, lebo o piatej začnú deň sestry meraním teploty, potom príde upratovačka cca 5 krát za deň, potom vizita, potom ďalšia kvôli dieťaťu, potom choď na USG, potom zvolavaju na jedlo, a keď sa ti konečne horko ťažko normálne prisaje to dieťa na ten prsník a začne konečne jesť (keď bolo predchádzajúce jedenie prerušené jednou vizitou, druhou,nkde si to chuďa malé, hladné a preto už aj patrične nasrate musela vybalot z tej ich zavinovačky, dať dole dupačky, body, na plienku, potom späť) ti vytrhnúť z ruky, lebo idú ho okúpať a ty dostaneš späť unavené, odpadnute decko, ktoré už neviss zobudiť a pri vážení tá zdrbu, že schudlo, a ty len klipkas očami, že ta mlieko ešte poriadne nemáš, dieťa sa ešte nevie poriadne prisať a nevládze ťahať (certovsky kruh), a od kedy je hore, tak hodiny prakticky nejedlo, lebo bolo furt vyrušene niečím, tak bodaj by neschudlo.

Autorka, neboj sa, zvládneš to. Niekde sú zlaté sestry,niekde sú úplne pi*e (s prepáčením), ale neváhaj pýtať sa a požiadať o pomoc. Kojenie teraz môže byť všelijaké, mne nabehlo mlieko pri prvom až doma, teraz len postupne, ale mala bola veľmi spava, nevládala sať, zjedla toho málo, musela ísť pod lampu.. nezufaj, a neboj sa pýtať si umelé na dokrmenie. Zvládneš túto noc a všetky ostatné, uvidíš. Drž sa. Je dobré mať dieťa pri sebe, lebo si to vyskúšať, doma nebudeš až taká vyhúkana. Zároveň blízkosť dieťaťa najlepšie podporí laktaciu. Bude dobre, len sa neboj.

pl2y
14. apr 2025

@oblecenie99 no pre mna to aj bol horor..mala išla von najprv zvonom, napokon kliešťami (4,230gr)..ja dotrhana odpredu dozadu, čiže 10 dni len tekutá strava..24 hod mi ešte nechali epidural a cez to pichali niečo od bolesti, len mne z neho bolo na odpadnutie a to som už mala dcérku pri sebe..keď som požiadala vytiahnuť ten epidural, tak doktorka, že ok, ale pýtajte si od sestričiek injekcie od bolesti..cely den som vydržala a na vecer, keď som išla pytat, tak že či som fajinova..až keď som ich poprosila nech sa pozru do mojej karty, čo tam mám napísané, tak že jaaj tak vy ste si prešli všetkým okrem cisárskeho, tak vám niečo dame..domov som došla psychicky a fyzicky zničená, našťastie môj manzel ma poslal vyspať a prevzal si malu..
Ale všetko dopadlo dobre,dcerka nemala následky, po 2 týždňoch som sa rozkojila a pomaly sa dávala dokopy..nechcela som už nikdy rodit, ale nejako nám je sudene mat druhé, tak o dva mesiace rodim..ako to zvládnem netusim, ale snáď lepsie..zaplatila som
si nadštandard v boroch, lebo chcem nech sa tam ku mne správajú ako k človeku 😀a manzel usúdil, že si zasluzim aj tu masaz aj ten kolacik po pôrode 😀my ženy zvládneme veľmi veľa, len ma mrzí, že takýto pristup a spravanie je tolerované 🤷‍♀️

ella1234
14. apr 2025

@ala171 ja som bola naprilad v panike niekolko tyzdnov po porode. Doslovne som mame v noci rucala do telefonu ze “ja sa o nu taaaaak bojim” aj ked mi dieta v klude spalo v postielke. V porodnici si prve dni ani nepamatam. Kazda sme ina, ine hormony, ine tehotenstvo, iny porod.
Bude to kazdym dnom ine.
A co ocakavat prvy den doma?? Mozno velaa velaa placu. Mna na to pri odchode domov upozornili ze babo moze byt zo zmeny prostredia velmi nekludne a aj to tak bolo.

majlo1234
14. apr 2025

@kiki68 ved hucat mozu, ale ked si stojis za svojim tak co? Proste povies, ze si unavena, ubolena, neviem

majlo1234
14. apr 2025

@anavixy vidis, mne to v dnesnej dobe kontaktnej vychovy a bondingov nekonciacich pride ako total bizar, hlavne v porodnici, kde ma ta zena full servis a vlastne sa lwn moze mojcit s babatkom😆

majlo1234
14. apr 2025

@pl2y ja som tiez mala z prveho porodu a pobytu v porodnici traumu, druhy krat som zazila nieco uplne ine. U mna aj to, ze som bola druhorodicka, vedela som, do coho idem, vedela som si vypytat vsetko, co som potrebovala, nebala som sa povedat niektorym veciam nie. Obycko porod na kramaroch, ale cely personal super

kiki68
14. apr 2025

@majlo1234 Ta pani sa ledva drzala na nohach, proste 25 rocne sestricky, nezajem. No vies, mozu volat na socialku a dat rodicov na prehodnotenie, ako nakoniec z toho nic nebude, ale moze to byt neprijemne ten proces. Ja ked som to videla, tak som si pomyslela, ze ok, tymto ani skrecka do ruky. Na Slovensku je to inak v tomto smere, tam sa to viac toleruje. Tu som mala dojem, ze to beru tak naturalne a pomerne brutalnejsie.

barju
14. apr 2025

@ala171 ja som sa prvej noci nebála, u nás v pôrodnici neviem či vôbec bola možnosť dieťa odložiť u sestričiek a manžela som na prvú noc poslala domov, hoci ďalšie dve noci s nami spal v pôrodnici, lebo nám bolo povedané že prvých 24 hodín po pôrode dieťa skoro stále spí...no tomu nášmu to nikto nepovedal. Bola to jediná noc, ktoru celú preplakal, každú pol hodinu bol na prsníku, každú hodinu som prebalovala. Keďže pôrod trval 19 hodín, spustil sa predtým ako som sa v noci uložila spať a ďalšiu noc malý pretrvali,nespala som dokopy 51 hodín. Aj spätne to hodnotím ako lepšie riešenie ako keby tam mal manžel so mnou zostať a nevyspany by sme boli dvaja. Ale som tu a za odmenu mam dieťa,ktoré od prvého dňa doma spáva v noci najmenej 6 hodín bez zobudenia.

klaudinenka
15. apr 2025

@ala171 ja som to mala tak isto, podľa mňa to je prirodzené, nové... Hlavne keď si prvorodička 👍🦋 každým dňom to bude lepšie a lepšie 🐻 good luck 👍🦋

sjun
15. apr 2025

Suhlasim s radami nechat u seba kym si v nemocke a mas tu istotu ze su tam. Ale priprav sa ze noc nemusi byt kludna nechcem ta strasit ale moje vsetky tri druhu a tretiu noc prerevali lebo mali otoceny rezim. Cize mozno sa nevyspis ale to nebude urcite nebude posledna noc co sa nevyspis. Neboj sa zvladnes to ako kazda zena.

Strana
z2