icon

Prísna (tvrdšia) výchova a krásny vzťah s rodičmi

12. nov 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať, niektoré z nás tu mali vcelku prísnu alebo tvrdšiu alebo možno aj "nespravodlivejšiu" výchovu s mnohými rodičovskými prešľapmi a tak. Tie robíme všetci, sme ľudia. Niektoré z nás ale cítia vzťah k rodičom ako narušený, a niektoré naopak, aj napriek občasnej facke, kriku, zákazom majú dobrý až fantastický vzťah. Čo považujete za také kľúčové ako u Vás, tak u tých rodičov, že napriek tým nepekným veciam máte k sebe blízko a ľúbite sa? Vedeli by ste to identifikovať?
Nechcem písať veľmi o sebe, lebo nechcem ovplyvňovať vaše komentáre mojou situáciou.

Strana
z2
marsmykkok
13. nov 2020

@makova333 jasné, že bol normálny fyzicky trest, ale keď sa niečo vyviedlo či zámerne alebo často aj nezamerne, ale to čo sa tu píše že vzorne deti a bite za nič, len lebo matka alebo otec mali zlú náladu, to nie je prísna výchova, ale vyrastanie pri psychicky chorých rodičoch.

dkethe
13. nov 2020

vztahy narusaju nervozni rodicia - nestabilni, vecne unaveni ududrani otraveni, ktori hucia po detoch lebo nemaju chut, nervy riesit, v horsom pripade biju, lebo nezvladaju vlastne problemy.... nie prisna vychova. si myslim.

makova333
13. nov 2020

@marsmykkok s tým suhlasim, ak sa nemylim o tom pisali dve kočky, vacsina bola taka ehm na hrane. Aj ked psychicke tyranie ublizi minimalne rovnako ako fyzicke. Hrozne...

autor
13. nov 2020

@marlent No a v čom spočíva teda to, ze máte pekný vzťah?
@anjelicek26 Úplne ťa chápem. A prečo podľa teba v tých 14 prestala? Netrúfla si viac? Začala si sa brániť? Či čo sa zmenilo?
@marca12 Takže ty si to identifikovala presne, nebola tam láska, alebo minimálne jej prejavy.

@mamickadusicka Aj toto je pre mňa veľmi dôležitý príspevok. Kebyže sa mama zastane teba pred otcom, akoby to cele zmenilo podla teba názor na mamu aj otca?
A ako to mama vydrží s takým človekom?
@violetella TO je pruser keď si človek nevie priznať alebo uvedomiť, ze výchova jeho rdičov spôsobila niečo nenormálne a netreba to posúvať ďalej, vďaka za prispevok tiež. Drž sa.
@anita1978 NIe si príbuzná s Dančiakom? Aj ten mal vraj taký štyl výchovy, žiaden krik, či bitky, ale nočné dlhočizne prednášky, až to nikoho nebavilo počúvať.

@marsmykkok ANo, je to už silne kafé, ale zase myslím, že baby pochopili.

@dkethe Áno, máš pravdu, ak takto to býva.

janekristin
2. aug 2021

ja som mala tvrdú výchovu - Otec ma veľmi moc bil lebo pil alkohol a on bil aj matku. Ja som bola vychovávaná v domácom násilí.
Mám s toho traumu.
Nechcem mať takého manžela ako bol on a nechcem mať diktatúru v manželstve.
Takáto tvrdá výchova ma nič nenaučila a to viedlo k agresii. Myslela som si, že problémy sa riešia agresiou a nadávkami. A mať tvrdé správanie, chladné emócie a žiadny súcit.

Ale veľmi moc som sa aj modlila. A prestala som byť agresívna. A keď som bola staršia prestala som ho na 100 % poslúchať a stavala som sa dobrým človekom môj cieľ.

Tá jeho tvrdá výchova by ma zaviedla či do väzenia alebo do hrobu.

Mala som aj psychické problémy a liečila som sa v nemocnici.
Ale teraz som v poriadku a on je so mňa nešťastný.
Mám k nemu chladný vzťah. Ale keby mal bolesti, tak mu pomôže z ľudského a morálneho hľadiska a to je všetko.

On mi nikdy nebol otec ale tyran a diktátor - on je otec na papieri - rodný list.

Ja nikdy nebudem krutá na vlastné deti a naučím ich k hodnotám a empatii a tolerancii, k skromnosti, pokore a aby prijali zodpovednosť za svoje konanie a vždy sa priznali za zlé konanie a nikdy neklamali.

Tvrdá výchova nenaučí nič len devastuje osobnostní rast detí a deti potom nenávidia svojich rodičov až natoľko, že si zmenia svoju identitu ale aj krajinu a žijú niekde inde.

Rodič má byť prístav bezpečia a nie kde sa deti budú báť o svoj život

Strana
z2