Problém s neskorším vyberaním dieťaťa z jaslí
Mesiac pracujem v súkromných jasliach. Práca ma baví, riaditeľka je ústretová, milá žena. Mám však problém, že otvorené máme do 17, dochadzam 15 km busom. Ten mi ide 17,15. Na zastávku to mám 5 minút. Väčšina rodičov príde pol hodinu pred záverečnou. Je tam však jedna mamička, ktorá chodí pravidelne neskoro. V utorok prišla 17,10 to som ešte na bus dobehla e v piatok prišla 17,15 ani nezavolala že bude meškať. Samozrejme som spoj zmeškala a ďalší mi ide až o 40 minút. Poprosiť ju aby dodržiavala prevádzkové hodiny aj keď som v skúšobnej dobe a teoreticky by sa mohla sťažovať riaditeľke keďže doteraz jej to tolerovali?
@matkahelka to je pravda,ale nemozeme si z uciteliek robit sluhov. Ked nestiham,poprosim inu mamicku,ci by ho zatial nezobrala k nim domov. Vsetko sa da,len sa musi chciet.
@matkahelka no áno, oba prípady.vynimocne sa to stať môže, ale ako pravidlo by to rozhodne nemalo byt. Môj názor. Každá minca má dve strany
@marca12 to netvrdim. nezijeme vsak v socializme, ze mozeme z prace odist hodinu pred zaverecnou. dnes mimo statnej spravy asi nikto nemoze odist z prace v minute, kedy mu uplynulo 8 hodin. ja pisem z vlastnej skusenosti. pracujem v korporate a bezne sa stava, ze som dlhsie v praci, neraz i hodinu a nikoho to nezaujima a ani si nedovolim stazovat sa. mam kolegyne, ktore su samozivitelky a tiez neraz meskali pre deti do skolok.
Normálne pridať do cenníka 10€/každá začatá hodina po záverečnej. Tieto peniaze dať osobe ktorá ostáva mimo pracovnej doby.
@huginko presne tak, kazda minca ma 2 strany. ak je matka doma a dieta je v jasliach do 17.10, urcite by som to riesila. ak vsak matka pracuje a jednoducho dieta skor vyberat nestiha, tak tam toho vela na riesenie nie je.
@matkahelka ak ostaneš v práci neskôr, zrejme to nie je pravidlo. Ak je, riešim ako rodič vyberanie opatrovateľkou, kamoškou a pod.
Predpokladám, že v korporátoch je doba odpracovaná naviac zaplatená alebo kompenzovaná. To keď bude úloha na 2 hodiny, dieťa bude sedieť pred školou na schodoch či ako?
Alebo opačne, keď máš o polhodinu skôr úlohu spracovanú, môžeš o pol hodinu ísť skôr domov?
Nebavíme sa o situácii raz za čas, ale opakovanej dlhodobo.
A úplne na koniec u nás štátna škôlka poriesila tento problém ozaj svojsky, ale s obrovským účinkom. Sídlia v rovnakej resp.tesne susediacej budove polície. Kto si dieťa opakovane či bez upozornenia nevyzdvihne včas, nájde ho tam.
My sme mali v skolke za polhodinove meskanie 30e pokutu a ak rodic neprisiel ani po tej pol hodine dieťa sla do specialneho centra s moznostou vyzdvihnutia dietata az na druhý den. Veľmi krute....takto to funguje v at
@matkahelka ak vieš,že opakovane alebo často nestíhaš vyberať dieťa o piatej, a nemáš nikoho kto by ta zastúpil, tak holt platíš súkromnú škôlku do 18.00 alebo opatrovateľku.
Takto len svoj problém prenesieš na iného človeka, ktorý za tvoju situáciu absolútne nemôže, však nech sa s tym dako vysporiada. To má byť v poriadku?
@janage nie, v korporatoch to nefunguje tak, ze mozes odist skor. a rovnako to, ze si dlhsie nemas ani zaplatene, pretoze to je tvoj "problem", ze si si pracu skor neurobila. poniektore fakt zrejme netusite, co znamena pracovat v sukromnej sfere. skus v takom VW povedat TMLD, ze musis odist, lebo ti uplynulo 8.5 hodiny pracovnej doby 😁
Moja svagrina pracovala v lidli a tiez sa neraz stalo, ze musela ostat dlhsie.
Ta vasa skolka to vyriesila skvele. Myslim, ze ziafen rodic by nemal problem, ak by mu dieta strazili ti najpovolanejsi 😉
Normalne jej to povedz.. tiez mam deti v sukromnej skolke a rozhodne to nie je o tom ze mozme tym ucitelkam kaslat na hlavy a robit co chceme.. ked je raz predpisane ze deti berieme do tristvrte a niekto to nedodrzuje, upozornia.. aj opakovane.. ved chceme ist tym detom prikladom, nie?
@matkahelka prosim ta len pre zaujimavost, lebo mi to neda spavat, co je TML? :D
@elizabet173 to suhlasim, avsak zo svojich skusenosti viem, ze proste nevies predpokladat, ze dnes zostanes dlhsie. a malokto ma babky/dedkov na mobile, ze su plne k dispozicii. a zial, nie kazdy ma moznost pracovat od 7-15.30. autorka napisala, ze riaditelka o tom vie a uviedla, ze ma byt ustretova. Autorka nikde nepise, ze dostala pokyn od riaditelky, ze to ma riesit.
@matkahelka presne pre toto by som v korporáte nikdy nepracovala, zase raz platí, kto si ako zariadi, tak má..🤷♀️keď mám malé dieťa, hľadám si prácu časovo prispôsobenú škôlke alebo jasliam..Dá sa zarobiť aj inde a oveľa lepšie ako v korporate bez togo, aby som tam robila otroka a sedela od nevidim do nevidim..Treba sa zariadiť vopred a pracovať na sebe alebo ako vravím, nájsť si prácu, kde stíhaš škôlku. Nie prenášať na druhého to, že si nevieš zariadiť život a rešpektovať pravidlá..Nehocorim konkrétne o tebe, ale všeobecne..
@maranta_leuconeura 😂 teamleader
@matkahelka ale ja veľmi dobre chápem, že sa občas nedá odísť lebo.. a nemáš kto by ti vybral. Presne preto sme platili súkromnú škôlku do 18.00. Nebola tam tak dlho vždy, ale ak muž bol mimo, ja som potrebovala dotiahnuť v robote tak som mala istotu, že je o ňu postarané.
A nie, nepovažujem za normálne ak niekto nezaplatí , ci inak nekompenzuje, za odvedenú prácu.
Bavíme sa o dlhodobom stave, nie jednorazovom období.
Uz mimo, ale tá kresťanská Európa, kde má ono nepokradneš a vyplatíš spravodlivú mzdu?
Alebo potom je dobre vedieť niečo, aby za teba len tak tých 15 na ulici nenašli. Toto je inak obľúbený slovník zamestnávateľov tu. Nepáči sa ti? Ďalších 15 čaká na tvoje miesto. A potom plačú v médiách, že nevedia zohnať pracovné sily a je nutné otvoriť hranice pre pracovníkov zo zahraničia.
@lucinka1988 vies, prave v tych korporatoch su nadstandardne platy. pretoze na urade od 7-15.30 ti nikto 1300€- 1500€/brutto neda. a prave preto sa tam zeny drzia. ja som za svoju pracu rada a nemenila by som. pocas covidu sme viac-menej robili z domu a zostalo to doteraz. som aktualne na MD, ale verim, ze mi miesto podrzia a vratim sa. my sme so skolkou problem nemali, ak som nemohla ja, vyberal manzel, ci suseda. Ale viem sa vcitit do situacie zien, ktore nikoho nemaju.
@matkahelka tak ale aj dotyčná pani ma deti,.... A kto vyzdvihne tie, zaopatti tie, možno tiež nemá nikoho na stráženie a čakať na ďalší spoj 40 min je sakramentsky dlho. Ono keď sa to stane raz za rok tak vie mat každý pochopenie ale ak je to pravidelne tak si to dotyčná mamička musí vedieť zariadiť a hľadať riešenie, tak ako x ďalších. Takisto sa môže sama dohodnúť s učiteľkou na kompenzácii, ale prečo by mala učiteľka v jasliach ci v škôlke pravidelne robiť zadarmo
@matkahelka chápem, ale ozaj, mám oveľa viac ako 1500€ a nerobím v súkromnom korporate, preto to píšem, lebo je to tam otročina a človeka nahradia zo dňa na deň iným, nikoho nezaujíma súkromný život ani nič viac. A platy ma dnešnú dobu naozaj nič moc..Ale tak, nie o tom je téma, jednoducho, učiteľka v škôlke nemôže za to, že mamička je povedzme samoživiteľka alebo robí do 18h, dá sa to riešiť všelijako, chápem aj to, ze nie každý má v rodine pomoc..Ja keby som bola v tejto situácii, minimálne to poviem hneď v úvode pri zápise a hľadám spôsoby, ako to vyriešiť- možno poprosiť učiteľku po prac.dobe, samozrejme nie zadarmo a skúsiť, či by mohla každý deň priniesť dieťa o ulicu ďalej po tej 17h a samozrejme za odmenu, alebo ako spomínali, poprosiť babysitter nech vyzdvihuje dieťa, veď je x študentiek, čo by si radi zarobili pár eur na povedzme hodinu a dieťa vyzdvihli, matka nemusí byť v strese, ani dieťa nie..Proste hľadať spôsoby, ako to vyriešiť, a nie suverénne proste chodiť neskôr a nebrať ohľad na to, ze pravidlá sú jasne dané. A napr. moj zamestnávateľ by bez okolkov chápal, keby som musela položiť v istej hodine pero a utekať do škôlky, aj keby robota nebola dokončená, lebo dokončím z domu alebo akokoľvek inak..A vravím, za oveľa vyšší plat, ako je priemer v korporáte..
@sense presne tak, a navyše, netvarme sa, že je to v poriadku, normálne, že takto to funguje a má fungovať, že učiteľka sa má postaviť do role "trpiteľky", lebo vlastne má byť celá šťastná a vďačná, že vôbec má nejakú robotu. Nie, jednoducho bordel je v škôlke ako takej a v bezohľadnom správaní matky, nie je samozrejmosť v každej práci ostávať po pracovnej dobe, nie je to normálne, nefunguje to tak všade, a každý sa má tak, ako si zariadi..A svet nie je iba negatívny, su aj fajn zamestnania, s normálnymi podmienkami, nadriadenými a všetkým okolo..Ja by som toto netrpela, buď narobiť poriadky alebo hľadám inú lepšiu prácu..Prace je dostatok, ponuka prevyšuje dopyt, len kvalitného personálu je málo!!Takže🤷♀️
S takou osobou ťažko asik jej to je jedno keď si chodí po dieťa ako chce sú to charaktery ľudí čo im na druhých nezáleží pokiaľ si jej to povedala a furt to robí dokolečka je to v nej a v jej povahe ze ju to netrápi 😏 mala by si to vážiť ze je o dieťa postarané a chodiť načas ako riaditeľka by sa mohla postaviť na tvoju stranu aj keď tu ide zas o peniaze ze sa môže dotyčná mama uraziť
@dzulli1980 táras nezmysly. Raz platí pracovná doba, mamička o nej vedela a koniec. Ona si neplatí zactou že tam budú dokedy ona potrebuje. Má to rešpektovať aj keď je tovsukroi škôlka. Keď ideš do obchodu po záverečnej alebo do reštaurácie stazujes sa že už je zatvorené?
Nemam dieta v sukromnej skolke, ale v statnej. Je otvorena do 17tej. Zvacsa 16:30 tam uz nikto nie je. My zvykneme chodit pre maleho do 16tej a skoro vsetci rodicia z jeho triedy, fakt je, ze 16:10 ked pridem, je posledny z jeho triedy (z inej tam este su a spajaju sa, ze ucitelka ide domov a posledne 1-2dieta da k tej ucitelke, co tam este ma deti). Pointa- nastalo obom v praci to, ze 2x tyzdenne skor ako 16:15 nemoze ani jeden z nas prist pre neho skor. Hoci je skolka otvorena do 17, mne prislo uplne normalne a slusne, povedat ucitelke, ze tieto dni skor ako 16:15 nemozme prist, ze nas to mrzi. Pritom skolka je otvorena, ale viem, ze v tom case su uz deti doma a ucitelka moze odist bez toho aby dieta presuvala k inej alebo tam zostavala ona sama dlhsie ked ine ucitelky uz deti nemaju. Jasnaze to prebehlo uplne super, lebo ved pracovny cas ma do 17. Ale mne prislo uplne normalne ju na to upozornit. Takze vzdy je vsetko o ludoch. Urcite ju na to upozorni a ked sa to nezlepsi, povedz riaditelke.
@autorka: Riaditelka-tvoj zamestnavatel o tejto situacii vie. Toleruje to. Mozes to vyeskalovat.
Ale riskujes, ze ti riaditelka povie, ze bud to akceptujes, alebo niekto iny sa cez nadcasy lahsie prenesie.
Vsetko zavisi od toho ako velmi tuto pracu potrebujes. Ak si mozes dovolit odist, tak chod do toho a ries to s riaditelkou a rodicom. Ale ak tu pracu potrebujes (lebo nie je dostatok inej, prip. ste na tom financne zle) tak to musis akceptovat...
@matkahelka tak je nacase sa ozvat. Porovnavat korporat s miestom ucitelky? V korporate zarobis,ucitelka navyse nic nedostane. Nie je v poriadku ostavat hodinu po pracovnej dobe. Ano aj my to tak mame v sukromnej firme,ale nepaci sa mi to. A keby som mala deti v skolke,poprosila by som kamosku alebo inu mamicku o vyzdvihnutie. Nie je v poriadku,ze ucitelka ma strazit deti,kym sa ich rodicia uracia prist z prace
@matkahelka tak neviem, v akom korporate robis, ale odtial je najlahsie odist skorej a dorobit si pracu vecer. Bezne mi odchadzaju rodicia po deti, mna zaujima len, ci pracu maju hotovu, nie kedy si ju spravia.

Ja si myslim,ze ked slusne vysvetlis,ze ti ide bus a ze najneskor 17.05 musis odist zo skolky,tak ak je normalna,pochopi to. Mohlo sa stat,ze aj ona odniekial dochadza a mala zdrzanie na ceste.