icon

Problémy s vývinom 17-mesačného dieťaťa

bublinka7115
2. nov 2025

Ahojte ,

Prosím vás o nejaké skúsenosti , poprípade rady čo robiť.

Môj malý má 17 mesiacov, problém je v tom , že mám pocit že niekde je chyba. Rozumie mi veľmi málo oproti iným deťom v tomto veku. Rozumie iba ham, daj papa. Daj ruku a hore ruky keď ho vyzliekame. Ale také že ideme von, ideme sa kúpať, kde je autíčko , podaj mi nieco , tak to vôbec nerozumie. Na meno reagoval doteraz pekne , v poslednej dobe má má na háku viac menej . Hovoriť povie na všetko ham alebo hav, vedel povedať ešte ahoj ale to už teraz nehovorí. Inak nepovie vôbec nič ako mama , táto alebo ani nevydáva takéto zvuky že gagagaga ,mamamma proste vôbec. Chodila som s ním aj na play wisely , že mu trochu pomozem ale on si robil čo chcel , vôbec nepočúval alebo nerobil čo chcela p. Učiteľka. Kocky sa snaží dávať na seba až teraz aj to len preto aby si ich zhodil. Zvieratká ho naživo nezaujímajú , keď mu napodobňujem zvuky smeje sa na tom, keď robím také že slon alebo len take kde sa huci že nie sú to nejaké hlasky tak to sa mi zdá že opakuje. Keď ukazujem prstom že kde je panda alebo aha pozri tam je havo tak vôbec ale že vôbec sa nepozrie že čosi robím s tým prstom a veľa krát ani mňa. Už skoršie som si myslela že niečo není ok lebo sa strašne hádzal hlavou či o zem alebo o posteľ o hocičo, našťastie to potom prestal robiť. Čo sa týka chodenia atď v tom bol tak normálne na tom , praveze ešte mierne popredu. Chodiť začal ako 11 mesačný. Len ta mentalita, neviem ako mu pomôcť. Samozrejme som to riešila aj s dr. Povedala mi že je to ešte skoro na nejakú diagnózu alebo proste hocičo , že sa jej mám ozvať keď bude mať 18 mesiacov. A dávať mu omega mastne kyseliny. Lenže ja sa bojím , čím dlhšie budem čakať že to bude moja vina , že som niečo zanedbala. Prosím poraďte mi, čo mám robiť. Ešte sa priznám k jednej veci. Prosím nehjtujte má za to , telefón mu nedávam , ale telka bývala u nás zapnutá nonstop s detskými pesničkami. Lenže vy si teraz poviete že je to určite telkou , ale on už keď bol bábätko tak sa neskoro začal zaujímať o hračky že ja už to vidím od mala na ňom že proste to vnímanie má iné. A tým že je aký je s ním sa nedalo žiadno ale že žiadno hrať on bol hneď nervózny , začal sa hádzať a jediné proste pricom bol kľudný bola telka, až teraz keď ma 17 mesiacov sa s ním dá hrať tak že proste mu ukazujem a on sa nerozculuje. Ale stále niekedy chytí Hysak a vtedy si buchne hlavu o zem napr.
No a malo papa a o nociach ani nehovorím , furt sa budi každé tri hodiny na jedlo a keď mu nedám tak proste ma BO a máva BO aj bez toho , nechce zaspať inak ako hupaním vo vajci. Keď sme ho dali do postieľky že nech spí tak tak 2 h zaspaval (nepreháňam stopovala som si to) , a s plačom (nie nenechala som ho vyrevat bola som pri ňom a keď plakal tak som ho utisila).proste sa mi zdá byť vo všetkom taký komplikovaný. Cítim sa ako chodiace zlyhanie . Snažím sa mu teraz viac venovať , ukazujem mu v knižkách, robím divadlo a hračkou , stávame na seba lego ,poháre ,čítam mu knižku, kúpila som mu kinderspeech že nech ma viac podnetov ale mám pocit že stále robím malo , som introvert a nehovorím na neho možno koľko by som mala alebo veľa , lebo to proste neviem . A on sa radšej hrá sám s autíčkami alebo tak . Prosím nesudte na , sama sa cítim za seba zle 😢

Strana
z2
anonym_b3ea0c
2. nov 2025

ako sa hrá s autíčkom? popíš hru.
s autíčkom chodí po podlahe, alebo si ho obzerá , či si točí kolieskami?

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_b3ea0c

ako sa hrá s autíčkom? popíš hru.
s autíčkom chodí po podlahe, alebo si ho obzerá , či si točí kolieskami?

@anonym_b3ea0c aj aj , vie sa s ním hrať tak ako má že ho pekne tlačí ale vie si ho aj otočiť a len točiť kolieskami. Niekedy si k nemu ľahne a len tak sa pozerá ako ho tlačí . Alebo si zoberie autíčko a prenasa si ho z izby do izby alebo na gauč a tam si ich tlačí. Točí skôr veľkými kolesami s malými autíčkami sa viac hra tak ako má ale keď je to bager a tak tak to si otočí a toci

anonym_b3ea0c
2. nov 2025

skús zavolať do centra včasnej intervencie. uvidíš čo ti poradia.

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_b3ea0c

skús zavolať do centra včasnej intervencie. uvidíš čo ti poradia.

@anonym_b3ea0c a čo im mám povedať toto? Nebudem znieť ako histerka? A to môžem riešiť aj bez dr? Ďakujem , skúsim hocičo no. Chcela by som rozvíjať jeho myseľ , vnímanie a tak len neviem ako no. Tá reč mi až tak nevadí , to viem že keby rozumie tak sa postupne na neho nalepí. Idem si naštudovať o Tom centre. Dakujem

barka1
2. nov 2025

Nebudem hejtovat ani dávat ine rady, ale prosím, prosím, tu telku vypni a už nepustaj. Veď to tiez može mat suvis. To ta nenapadlo?

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@barka1

Nebudem hejtovat ani dávat ine rady, ale prosím, prosím, tu telku vypni a už nepustaj. Veď to tiez može mat suvis. To ta nenapadlo?

@barka1 napadlo preto to píšem , ale ako hovorím on bol od mala iný, to keď človek nezažije tak tazko pochopi , tiež by som tomu neverila.

anonym_c01404
2. nov 2025

Podľa mňa je to tým že málo na neho rozprávaš
Ja tiež mám ten vek o čosi vie viac ako tvoj ale som na neho zatlačila
Zrusila mu hračky a iba vzdelavacie a pomáha to

bublinka7115
autor
2. nov 2025

Ešte napíšem jednu vec, že mám kamošku tak staré dieta a púšťa telku nonstop a to dieťa je asi najšikovnejšie ake poznám ( tým vôbec nechcem hovoriť že telka je dobrá) , ale že si myslím že tam bude niečo iné v tom aj. Proste neviem ako ho rozvijat

anonym_c01404
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_b3ea0c a čo im mám povedať toto? Nebudem znieť ako histerka? A to môžem riešiť aj bez dr? Ďakujem , skúsim hocičo no. Chcela by som rozvíjať jeho myseľ , vnímanie a tak len neviem ako no. Tá reč mi až tak nevadí , to viem že keby rozumie tak sa postupne na neho nalepí. Idem si naštudovať o Tom centre. Dakujem

@bublinka7115 no musíš mať od lekára odporucanie do cvi

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_c01404

Podľa mňa je to tým že málo na neho rozprávaš
Ja tiež mám ten vek o čosi vie viac ako tvoj ale som na neho zatlačila
Zrusila mu hračky a iba vzdelavacie a pomáha to

@anonym_c01404 úprimne tiež si myslím že toto je jeden z hlavnych dôvodov. Vieš mi šaty prosím tipy aké hračky si kúpila a ako sa hrávate prosím?

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_c01404 úprimne tiež si myslím že toto je jeden z hlavnych dôvodov. Vieš mi šaty prosím tipy aké hračky si kúpila a ako sa hrávate prosím?

@bublinka7115 dať* telefón prepisal 😅

anonym_c01404
2. nov 2025
@bublinka7115

Ešte napíšem jednu vec, že mám kamošku tak staré dieta a púšťa telku nonstop a to dieťa je asi najšikovnejšie ake poznám ( tým vôbec nechcem hovoriť že telka je dobrá) , ale že si myslím že tam bude niečo iné v tom aj. Proste neviem ako ho rozvijat

@bublinka7115 skús aspoň na týždeň všetko zrušiť rozptylovanie,kup obrázkovu knizku citaj si ju aj ked jeho to zaujímať nebude a ísť ako verklik
A ked sa na niečo pozrie tak pomenovať a potom vyskat od radosti a dieťa si viac potom spoji ten predmet so slovom
Môj tiež koľko krát mu ukazujem prstom a pozerá na prst😅
Sice my sme oneskorení vo viacej veciach ale v tomto vidim fakt pokrok keď všetko som mu zrusila a na tvrdo trénujeme a nevadí aj ked sa nesústredí ale vníma to a uz si sam pýta tie náučné hry a knižky

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_c01404

@bublinka7115 skús aspoň na týždeň všetko zrušiť rozptylovanie,kup obrázkovu knizku citaj si ju aj ked jeho to zaujímať nebude a ísť ako verklik
A ked sa na niečo pozrie tak pomenovať a potom vyskat od radosti a dieťa si viac potom spoji ten predmet so slovom
Môj tiež koľko krát mu ukazujem prstom a pozerá na prst😅
Sice my sme oneskorení vo viacej veciach ale v tomto vidim fakt pokrok keď všetko som mu zrusila a na tvrdo trénujeme a nevadí aj ked sa nesústredí ale vníma to a uz si sam pýta tie náučné hry a knižky

@anonym_c01404 hej akože ja som to tiež začala robiť , tiez vidím pokroky. Ale nedokážem to robiť celý deň, tým že v noci je aj 4 hodiny hore a ja dávam tak 4h tak som ráno rozbitá a nevládzem. Ale to sú samozrejme výhovorky musím sa prekonať. A aké konkrétne hračky používate?

anonym_c01404
2. nov 2025

Kupila som knižku úlohy pre najmenšie deti tak su aj obrázky aj dieťa sa zapaja
Kocky a donemoty
A ked sa na niečo pozera radovat sa a hneď to pomenovať
A zvukové hračky preč iba take kde niečo musí robiť a ked sa mu nechce nech sa nudi a sam si vymýšľa a kolko krat už začne brblotat😅
My začíname s cvi ked tak môžem ti nejaké ďalšie potom rady dať ,ak náhodou by ste to nemohli riešiť cez nich

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_c01404 hej akože ja som to tiež začala robiť , tiez vidím pokroky. Ale nedokážem to robiť celý deň, tým že v noci je aj 4 hodiny hore a ja dávam tak 4h tak som ráno rozbitá a nevládzem. Ale to sú samozrejme výhovorky musím sa prekonať. A aké konkrétne hračky používate?

@bublinka7115 *spavam

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_c01404

Kupila som knižku úlohy pre najmenšie deti tak su aj obrázky aj dieťa sa zapaja
Kocky a donemoty
A ked sa na niečo pozera radovat sa a hneď to pomenovať
A zvukové hračky preč iba take kde niečo musí robiť a ked sa mu nechce nech sa nudi a sam si vymýšľa a kolko krat už začne brblotat😅
My začíname s cvi ked tak môžem ti nejaké ďalšie potom rady dať ,ak náhodou by ste to nemohli riešiť cez nich

@anonym_c01404 a prečo zvukové si dala preč? Ak by ti nevadilo o Tom popísať ,mohli by sme. Možno by som ti aj ja zase v niečom dobre poradila

anonym_c01404
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_c01404 a prečo zvukové si dala preč? Ak by ti nevadilo o Tom popísať ,mohli by sme. Možno by som ti aj ja zase v niečom dobre poradila

@bublinka7115 preto lebo to rozptyluje dieťa 😅 a teda aspoň moj pokial mal v dosahu zvukové tak siahol po nich ako po knižke alebo kockách a nahnat ho k tomu bol problém 🤭
U mňa zaberá že musi sa viac nudiť a vtedy ho rýchlejšie zaujme aj to čo ho nebaví 😅

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_c01404

@bublinka7115 preto lebo to rozptyluje dieťa 😅 a teda aspoň moj pokial mal v dosahu zvukové tak siahol po nich ako po knižke alebo kockách a nahnat ho k tomu bol problém 🤭
U mňa zaberá že musi sa viac nudiť a vtedy ho rýchlejšie zaujme aj to čo ho nebaví 😅

@anonym_c01404 jaaj ale to teda myslíš zvukové také čo hrajú pesničky, nie také že je tam pes a urobí hav že? Môžem ti napísať nebude ti to vadiť?

anonym_c01404
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_c01404 jaaj ale to teda myslíš zvukové také čo hrajú pesničky, nie také že je tam pes a urobí hav že? Môžem ti napísať nebude ti to vadiť?

@bublinka7115 písala som ti🙂

a0
2. nov 2025

@bublinka7115 ideálne knihy sú napr rok v lese, Kubko (tých je veľa druhov). Treba sa s dieťaťom rozprávať, aby ti začal viac rozumieť, predstav si seba a že na teba niekto rozpráva cudzím jazykom ale málo, nerozumela by si tiež nič. Avšak ak by na teba niekto rozprával a veľa interagoval, ukazoval,… naučíš sa rozumieť veľmi rýchlo. Deti mávajú hysáky, telka je lepšie vypnutá pri hre, keď potrebuješ pesničky, tak si pusti rádio alebo na telefóne.

thereisabear
2. nov 2025

Nič zlé si nespravila. Kontaktuj CVI čím skôr, nemáš na čo čakať.

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@a0

@bublinka7115 ideálne knihy sú napr rok v lese, Kubko (tých je veľa druhov). Treba sa s dieťaťom rozprávať, aby ti začal viac rozumieť, predstav si seba a že na teba niekto rozpráva cudzím jazykom ale málo, nerozumela by si tiež nič. Avšak ak by na teba niekto rozprával a veľa interagoval, ukazoval,… naučíš sa rozumieť veľmi rýchlo. Deti mávajú hysáky, telka je lepšie vypnutá pri hre, keď potrebuješ pesničky, tak si pusti rádio alebo na telefóne.

@a0 áno keď sa s ním hrám je vypnutá , ale obmedziť ju úplne. Tie knižky Kubko a spol máme ale nejako ho neviem nimi zaujať . Zatiaľ mi reaguje iba na také čo vydavaju zvuk , napríklad zvieratiek a tak

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@thereisabear

Nič zlé si nespravila. Kontaktuj CVI čím skôr, nemáš na čo čakať.

@thereisabear aj bez dr môžem?

anonym_4d4a57
2. nov 2025

@bublinka7115 myslím, že neurológa a vyšetriť dieťatku sluch môžeš už teraz, súhlasím s príspevkami vyššie, TV nezapínaj vôbec, zruš všetky zvukové hračky, aj tie so zvukmi zverat sú zbytočné. Hovor mu pri každej činnosti jedným slovom, obúvaš ho - topánky, obujeme. Umývaš ho . voda atď. Kontaktuj Centrum včasnej intervencie, na to nepotrebuješ odporučenie od lekára, vedia veľmi dobre pomôcť

thereisabear
2. nov 2025
@bublinka7115

@thereisabear aj bez dr môžem?

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_4d4a57

@bublinka7115 myslím, že neurológa a vyšetriť dieťatku sluch môžeš už teraz, súhlasím s príspevkami vyššie, TV nezapínaj vôbec, zruš všetky zvukové hračky, aj tie so zvukmi zverat sú zbytočné. Hovor mu pri každej činnosti jedným slovom, obúvaš ho - topánky, obujeme. Umývaš ho . voda atď. Kontaktuj Centrum včasnej intervencie, na to nepotrebuješ odporučenie od lekára, vedia veľmi dobre pomôcť

@anonym_4d4a57 ďakujem. A prečo sú podľa vás tie zvukové knižky zle? Lebo vidím na ňom že keď mu opakujem tie zvieratká tak sa z toho teší a niektoré slona sa snaží aj napodobniť

a0
2. nov 2025
@bublinka7115

@a0 áno keď sa s ním hrám je vypnutá , ale obmedziť ju úplne. Tie knižky Kubko a spol máme ale nejako ho neviem nimi zaujať . Zatiaľ mi reaguje iba na také čo vydavaju zvuk , napríklad zvieratiek a tak

@bublinka7115 my sme tieto zvukové doma asi ani nemali, takže k tomu sa vyjadriť neviem ale tie rok v… ich je tiež viac a sú úplne bez textu, aj s 5r ju do dnes čítam.

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@thereisabear

@thereisabear ďakujem

anonym_4d4a57
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_4d4a57 ďakujem. A prečo sú podľa vás tie zvukové knižky zle? Lebo vidím na ňom že keď mu opakujem tie zvieratká tak sa z toho teší a niektoré slona sa snaží aj napodobniť

@bublinka7115 dieťa má naraz veľa podnetov zvukových aj zrakových, zbytočne ho to rozptyľuje. Nie som odborník, ale počúvala som diskusiu detských psychológov, ediatrov, myslím, že aj učiteľky zo škôlky a jasieľ tam boli, deti majú vzhladom k veku neúmerne veľa podmetov, ktoré nedokážu spracovať, trpia potom nekľudným spánkom, poruchami správania

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_4d4a57

@bublinka7115 dieťa má naraz veľa podnetov zvukových aj zrakových, zbytočne ho to rozptyľuje. Nie som odborník, ale počúvala som diskusiu detských psychológov, ediatrov, myslím, že aj učiteľky zo škôlky a jasieľ tam boli, deti majú vzhladom k veku neúmerne veľa podmetov, ktoré nedokážu spracovať, trpia potom nekľudným spánkom, poruchami správania

@anonym_4d4a57 aha rozumiem , vyskúšam len. Tie knižky teda bez zvukov. Dakujem

Strana
z2