icon

Prvý mesiac s novorodencom: Zdieľajte skúsenosti a tipy

8. feb 2025

Ahojte 🙌🏻
Prosím vás, zaujímali by ma vaše názory a skúsenosti …
Máme doma 2 týždňové bábätko a napriek tomu že viem, že takto malé dieťatko nemá žiadny rezim - nedá sa ešte nastaviť, ide iba podľa svojich aktuálnych potrieb .. zaujímalo by ma, ako ste fungovali …nemáme v okolí žiadne Maminy.

…. V akom čase ste kočikovali a hlavne ako ste sa chystali na prvé prechádzky vonku - keďže to načasovanie s papanim spinkanim je komplikovane na začiatok 🤭 ,
koľko spinkavali - kedy sa budili , ako ste uspavali …kolko bolo bdenie ( my aj tri hodiny niekedy čo mi príde dosť) ako často papavali a koľko ml mlieka vypili v takomto obdobi …
Celkovo aký ste mali harmonogram/ rezim dňa ?
Ďakujem za skúsenosti 🍀

evcagabi
8. feb 2025

Popravde? Este to nie je ani pol rok a z prveho mesiaca si nepamatam skoro nic 😅 taky zahul to pre mna bol 😅

ivangeline
8. feb 2025

Tak vypisovať sa mi komentlanenechce ale začni aspoň v rovnakom čase dávať spať na noc. Najlepšie aj v obdobnom čase sa budiť. 🙂

maryetta
8. feb 2025

Povacsine som chodila von ked malo spinkat. Nakojila. Prebalila. Sup do overalu a von.
Akurat ze u mna zo 4 deti iba jedna chcela byt v kociku ma prechadzke 🙂

anavixy
8. feb 2025

Ako sa chces chystat, ved nakrm babatko, oblec, daj do kocika a chodte von, tam moze spat aj dve hodiny do dalsieho papania. Osobne si myslim, ze s novorodencom nie je nic komplikovane naplanovat.. pokial je rad v kociku alebo nosici 🙃 Moja pila vtedy max 90ml na davku, na poziadanie, mala koliku, takze sme spali vtedy, ked sa dalo, niekedy (vacsinou) od 21 do 24 plakala a ja som ju hojdala sama v spalni jak pipina, potom som sa na to konecne vykaslala a pochopila, ze nemusim s nou byt zavreta v izbe akoze ideme spat, ked realne nespime… Rezim som neriesila ani v tomto veku ani inokedy, vdaka bohu za kocikove dieta co spalo kde som chcela kedy chcelo. Prisposobovali sme sa jedna druhej, ale naozaj podla mna nikdy nebude jednoduchsie niekam ist nez s malickym babatkom, co nalozis a ides. Ked zacnes riesit ci je dieta vyspate, unavene, ci ist na spanok alebo nechat vyspat doma atd, to bude “zabava” 🤭 uzivaj si, dolezite je tvoje babatko, nie nejake ine..

andrejka1974
8. feb 2025

Nakŕmias prebalíš a sup von a uvidíš koľko vydrží , keď tak zo začiatku kočíku len pri dome , aby si vedela odbehnúť hneď domov a časom budeš vedieť koľko môžete byt vonku . Sú deti čo spis aj 3 hodinky a deti čo sú hore stále a sú náročné , každé je iné

martinka13
8. feb 2025

Je úplne jedno co Ti kto napíše. Rob podľa svojich instinktov. Nikdy som sa nikoho nič nepýtala, ani som negooglila. Dala som jest okolo 11 a šla som kočíkovať . Keď bolo pekne šla som von hoc aj na 6 hodin. Jesť som dala, keď bolo hladné, prebalila som, keď trebalo.

janinah
8. feb 2025

Nebudem pisat anonymovi a keďze mame 6 t vnucatko tak by aj bolo o com.Je to pod uroven.ty sa nepostavis za svoj nick.ale nase nazory a rady by si prijala.

lucia13022023
8. feb 2025

Prvý mesiac lezal v nemocnici na kyslíku, to len spal, nepamätám si z toho obdobia takmer nič.
Pil malo mlieka, tak 30-60ml, spal takmer stále, potom keď nás pustili domov tak sa malý najedol a išli sme von. Na čo som dbala bola večerná rutina. Ale o režime sa baviť nedalo, proste sme fungovali a prežívali.

nika11103
8. feb 2025

Pre mňa bolo to obdobie najjednoduchšie naozaj v tom , že prvý mesiac nič iné nerobila len spala alebo teda chvíľku bdela , napapali sme sa , prebalili , okúpali , “pohrali” , ale stále najviac iba spala ( kým nezačali koliky ). Pre mňa to bolo naozaj že najjednoduchšie a najmenej stresujúce obdobie , toľko voľného času som mala že som nevedela niekedy čo robiť ( také malinké bábätko ti neurobí neporiadok , nevyvaras ma , zašpiní len ak mu kvacne mliecko a tak ). Ja som vtedy ani prať v podstate nemusela 🤣 ale samozrejme že prala . No užívaj si za mňa toto obdobie . Potom sa to rozbehne

michaelam2
8. feb 2025

Tu ti vobec nepomoze co ti kto napise, kazde dieta funguje inak. Niektore spi 30 minut, niektore tri hodiny. Musis sa riadit len a len podla toho svojho. K tej prechadzke…nakrmis, prebalis, oblecies a idete. Alebo casom zistis ze ti viac vyhovuje najskor prebalit a az potom krmit a obliekat …proste vsetko si nastavis podla toho ako vam bude vyhovovat.

oktober3
8. feb 2025

Ahoj, mám 4, týždňové.
Ale predcasniatko. Akurát má tri kilá. Ale je to už moje tretie.. 🙃
Vonku chodime okolo obeda / poobede, aby bolo teplejšie.
Bývame von maximálne hodinu, aby mu nebola zima. Bábo je síce zababusene, ale isto keď ho doma rozbalis, nohy a ruky bude mať chladné.
Prechádzky postupne predlžovať, alebo čakať na lepšie počasie .

Na prechádzky chodím kdekolkek. Aj daleko autom alebo aj pri dome.
Hlavne parky. Nechcem aby tadiaľ viedli cesty a auta.
Keď je von, nech dýcha čistý vzduch.

Tak isto nosím aj šatku na sebe. Ak by plakal, dám si ho do šatky, tam je spokojný a aj ho nakojim 🙃
Ale zväčša je ozaj veľmi spokojný. Buď spi a dudka cumel, alebo je aj hore a kuka..

diewcatqoo
8. feb 2025

No.. kde zacat 🙂 u prveho dietata sme dlho predlho nevedeli nastavit ziaden rezim. Ten bol hore takmer stale a plakal. Snazila som sa v takom veku tak hodku, max dve aby bol hore a potom ho uspat, ale vysledok bol taky, ze hodku-dve bol hore, dalsiu hodku-dve som kojila a cely ten cas som sa pokusala ho odpojit od prsnika, ale stacilo, ze som sa pohla o milimeter a uz bol hore. Takze som vacsinou lezala s nim, aby aspon trochu pospal. Na prechadzky sme takmer ani nechodili, lebo ked som ho polozila do kocika, tak rev, akoby som ho dala do onha. Skusali sme rozne nositka, satky, nic sa mu nepacilo. V noci sa budil cca kazde dve hodiny a ak nahodou pospal az 3 hodky, tak som musela po dvoch hodinach tak ci tak vstat, aby som si odsala mlieko, lebo som ho mala tolko, ze keby neodsajem, prsniky mi exploduju. Takmer az do roka dietata som bola chodiaca troska - unavena, nevyspata, ubolena (sestonedelie bolo hrozne, mala som tazky porod, sita som bola cela, poskodili sa mi po porode platnicky, takze ani po dvoch mesiacoch od porodu som nemohla stale normalne chodit), uplakana, lebo som si vycitala, ze sa neviem postarat o dieta, kedze vkuse len reve a nespi. Stale mi behalo hlavou, ze sme ho asi ani nemali mat a ze mozno by mu bolo lepsie s niekym inym. Zacalo sa to ako-tak zlepsovat po roku. Dlho som dalsie dieta odmietala po tejto skusenosti.

Minule leto sa nam narodilo druhe dieta - dievcatko. Ta je uplne ukazkova. V podstate od narodenia sme mali rezim. Vstava medzi siestou-siedmou, v tom veku bola hore tak hodinku-dve, potom som ju nakojila, uspala, pospala dve-tri hodky. V noci sa od narodenia budila 2-3x na jedlo. Boli aj horsie noci, ale to vazne vynimocne. V lete, ked bola uplne malicka, kupali sme kazdy den okolo siedmej, nakojila som, dala do postielky a spala. Na prechadzky sme chodievali rano, ked nebolo este tak teplo, pripadne podvecer, pred kupanim. Potom starsiemu zacala skola, takze prechadzky prisposobujeme tak, aby sme ho rovno vyzdvihli zo skoly, odprevadili na kruzok a pod.

Takze kazde dieta je ine, neda sa pausalizovat. Co funguje na jedno, na dalsie nemusi. Aky rezim vyhovuje jednemu, inemu nemusi. Ak este nemate ziaden rezim, je to ok. Na prechadzky chodte, kedy vam vyhovuje (a ak sa ti niekedy nechce, vobec nemaj vycitky). Rob, co vies, daj jest, pomojkaj, prebal, oblec, okup... tak male dietatko toho vela nepotrebuje.

oktober3
8. feb 2025

@janinah bez urážky , ale vidno že ste už staršia/ svokra.
Keď nemáte problém, vyrobíte ho 🙈

Však maminka sa chcela len poradiť, aby neurobila niečo zle bábätku.

A vy tu do nej o anonyme útočíte.
Ak píšete, že nechcete poradiť, tak ani nepíšte vôbec

Takto ste jej v ničom nepomohli..

Tu si máme pomáhať a nie sa buzerovat..
Pekný deň

81anina
8. feb 2025

@janinah čo si sa dnes zle vyspala???🤦

letfenixa
8. feb 2025

@autorka neviem, či bývaš v byte alebo dome. My v byte a mala som na balkóne starší kočík, že niekedy, a obzvlášť ešte keď bol syn maličký, som ho šupla spať na balkón, mala som menší stres, že čo keď sa zobudí.

natalka13
8. feb 2025

Okolo 10.00 krmenie a von, obed spanok doma a zas von ak bolo pekne pocasie
2t len spalo jedlo vylucovalo

1sally12
8. feb 2025

@janinah a čo máš za problém že je anonym? Keby tu mala meno a priezvisko by bolo lepšie? Aj tak by si ju nepoznala

3petka
8. feb 2025

Ja som bola asi z tých šťastnejších mám. Moji obaja mali režim od začiatku. Napapali a podľa počasia sme šli von. S druhý v podstate vždy po staršieho do školy. S prvým keď som mala náladu a nebolo inej roboty. Takze napapat prebaliť obliecť a sup von.

donna_ambra
9. feb 2025

Dnes mam skoro 4mesacneho chlapceka doma, tiez prve, vela som googlila a citala fora, lebo som nevedela ako to vsetko funguje.

Nezacali sme hned s prechadzkami, ale skor sme ho nechavali spat na balkone, tam sme zistili, ze v kocari dobre spi a odvazili sme sa aj na dve hodky. Tusim od 3 tyzdna ale az isiel von (isla zima). Teraz aj 3-4 h v kocari prespi v pohode.
Na internete najdes nerealne harmonogramy. Ze ma jest 8-12x denne? Kdeze, moj stihol tak 6x denne. Kojil sa 25 min na jednom prse, 25 na druhom, potom som ho 20 - 70 min hojdanim a ssskanim uspavala (pouzivali sme aj sum, ma ho rad) potom spal 30 min a nevedela som ci uz kojit alebo spal 6 hodin a trapila som sa ze ved tabulky vravia ze ma jest minimalne kazde 3 hodiny, ci nahodou neumiera od hladu 😄 pediatricka aj mamina mi povedali, ze kym nema zltacku, mam ho nechat spat kolko chce, nebudit. Kontroly u pediatricky su pravidelne, ona by povedala, keby neprospieval. Mlieka som koli tomu mala raz privela, potom menej - vzdy sa to prejavilo o 24h. Potom odrazu jeho okna kedy je hore prudko narastli a zas som sa trapila, ze ci ho neprestimulovavam 😄 plienky som menila najprv pred kojenim aby ho to poriadne prebralo, ale napokon som zacala prebalovat po najedeni, lebo vzdy pri a po jedeni dieta este cika. Tak si vyber 😄. Rezim som zacala riesit az na konci druheho mesiaca a to len sme zacali kupat kazdy den o cca 19.00 aby vedel ze ide nocna sichta. Lebo nase zimne dieta malo vela tmy, kedze zapadalo slnko o stvrtej poobede.

Strasne tazke obdobie kym som zistila co mi funguje a co nie. Teraz pride ze co som tolko jancila, ved to bolo uplne jednoduche 😄 Aj som poplakala ale mamina mi dala dobru radu. Najlahsie to ide, ked sa nechas unasat prudom, nebojuj proti prudu, len sa vycerpes este viac.

nika11103
9. feb 2025

Posledná veta krásna , i keď asi mnoho ľudí by na prvý , ale len na prvý pohľad nesúhlasilo . Mamina múdra žena ❤️

ina2405
11. feb 2025

V kočíku byť nechcel a chodili sme von so šatkou, kojila som takmer stále a spával len pri mne. Prispôsobila som sa jemu a ostatní doma sa zas prispôsobili mne.
Ja som neriešila nikdy režim a ani teraz nie, sadlo si to samé.