Púšťate deťom televízor?
Púšťate deťom televízor keď chcete si niečo porobiť alebo sadnúť si na chvíľu?
Máme skoro 3,5 ročnú dcéru, chodí do škôlky.
Keď sme doma ona chce ísť na ihrisko sa hrať alebo doma dá hrať s nami. A to sa nedá stále byť vonku na ihrisku alebo stále jej asistovať pri hre.
Predsa chceme niečo si porobiť aj doma navariť upratať alebo si oddýchnuť po práci.
Von sama nemôže ísť ešte je malá. Dvor nemáme bývame v činžiaku.
Teda dosť často jej púšťame televízor rozprávky alebo na YouTube videá.
Minule pršalo tak sme boli celé dni zavreté doma. Ju nebaví chodiť von po daždi že skákať do kalužov.
Áno samozrejme.
@tosomja TV ako kulisa je najväčšie zlo. Odputava to pozornosť, zarabate si na problém.
Podľa mňa je hrozne, že radšej pustite TV ako ísť na to ihrisko. Hrozne a smutne. Sak keď ste 2, je taký problém aby ju ocko vzal von a ty si poupratujes, alebo naopak? Radšej posadiť decko pred TV... tlieskam...
A je veľmi veľmi zle, ak dieťa sa nedokáže samo zahrať a jedine ako ho dokážete zabaviť je TV.
Takže prepáč za môj názor, ale áno, je to veľmi zle.
Aj ja občas pustím tv, ale nie ako zdroj ako sa zbaviť na chvíľu dieťaťa. (Kiežby len na chvíľu... ale celý deň keď prší napriklad) Tiež ma 3,5 a ešte donedávna ak som jej niečo pustila, pozerali sme to spolu. A máme pravidlo. Dlhšie ako 30min denne jej nepustím. Môže si vybrať, či chce 2 rozprávky za sebou, alebo si jednu pozrie ráno a druhu neskôr.
Véd je toľko činnosti ako sa sa také veľké dieťa zabaviť... lego, kresliť, maľovať, plastelina, ... ale z toho je zas neporiadok, že? 🙄
Moj chodi do škôlky a vidím, že po návrate sa potrebuje nasať maminky, byt intenzívne so mnou a potom sa dokáže zahrat sám a dlho (2r11m). Nepúšťam telku denne, vidím, že pri sledovaní sa mu mení nálada, je nervóznejší. Nedokáže ešte rozlišovať realitu a fikciu, mysli si, že objekty v TV vidia jeho, boji sa mnohých scén, vracia sa k ním aj týždne v rozhovoroch…odporúčania vedy beriem vážne -realita mi ich potvrdzuje
@simona20201309 kde som písala, že im púšťam telku celý deň, alebo preto, že sa ich chcem zbaviť?
@tosomja zvyšok správy bol adresovaný autorke. Na teba som reagovala len k tomu púšťajú TV ako podmaz
Jasné, púšťam.
@simona20201309 ako zabavim 1,5rocneho ked sa mu fakt nemam ako venovat?
@simona20201309 Z tých činnosti čo si písala robíme doma všetky, mne nevadí z toho neporiadok. To upracem, len pri tých činnostiach dcéra chce aby som bola pri nej a hrala sa s nou.
Takže buď hrám sa s ňou celý čas čo sme doma od 16tej pokiaľ nejde spať. Alebo jej pustím telku a zatiaľ navarim upracem čo treba.
Dcera ma 11rokov a ano pustala som jej rozpravky ale aj vedela ze ked uz chceme mi pozerat nieco tak ze ona nemoze...a vobec neni zavysla na tom, vie ist aj von aj doma si vie nieco ist vyrabat. Maly ma rok jemu este nic nepustam ani pesnicky ale jeho to ani nebavi. Urcite pride cas ked bude aj on pozerat telku.
@hederamonstera milión aktivít, milión inšpirácií na pintereste, na instagrame, na fb, milión publikácií, milión webov.... aj tu na MK je milión tém ako zabaviť dieťa od 0 do 100rokov...
Ver ze sa to dá, aj bez TV. Ja síce už tretí deň ležím s teplotami a venuje sa muž, alebo sa hrá sama. Momentálne si prezerá knihy s geniusom perom. Pred chvíľou s ockom piekla bábovku a doma máme kopu hier s ktorými sa naozaj vie zabaviť aj sama. 1,5r dieťaťu stačí otvoriť suflik s miskami a môžeš spokojne navariť obed.
Jasné, že doma ide TV. Momentálne detské programy.
Véd je to dobrá pomoc, ale naozaj s rozumom. A upršané dní netreba celé presediet pred TV. A aj skákanie do mlak je skvelá zábava, stačí obliecť nepremokavý overal a gumáky
@simona20201309 No moju vôbec nebaví skákanie do mlák.
@zuzuliatko18 Vies dat prosim nazvy rozpravok/videi, ktore ma najradsej?
Aj ja som ako decko pozerala rozprávky, dokonca viac ako moje deti a nestalo sa mi nič
@liliana8 teraz pozerá supertruck, car patrol a niekedy blippiho. Keď bol menší tak cocomelon a cartoon cars, paw patrol. Prop. Hocičo, čo YouTube ponúkne a je v tom bager, hasiči, vlak, a pod 😃
Vyzerám, že som v menšine, ale ja nepúšťam, nemáme a nechýba nám vôbec. Nikdy sme telku nemali
Prečo by deti nemohli pozerať rozprávky? Moja pozeráva a veľa krát mi pri tom aspoň zaspí lebo inak ju je veľkí ťažké uspať. A je tam dosť náučných veci. A nemyslím filmy ale také napríklad na jojko co ide
fuha tak to budem asi proti prudu ale TV doma nemame.. resp. “ kablovku” iba netflix… do troch rokov dcera nepozerala skoro vobec a po troch iba piatky kym popracem take 2 hodinky…taky youtube aby som to nechala na algoritmus alebo jej klikanie naco chce to vobec.. snazim sa to co pozera mat pod kontrolou .. fici u nas pepa pig, shaun the sheep a vynimocne minuscules. Rozpravka na netflixe tak mozno 5x za zivot :D az mi je jej luto ked tu citam ako to maju ine deti … ale tak vidim ako leniveje pri TV ze ani von sa jej nechce a ked TV nepoznala tak von chcela stale.. racsej ju necham sa doma nudit a vymyslat si vlastne hry nez ju zabavat obrazovkou 🤷🏼♀️
Ano pozera youtube. A nie je problem ani ked ho poziadam aby to vypol. Lebo vie, ze mu to nezakazujem a nerobim z toho demona.
Radšej TV ako mobil. + jasne pravidlá.
Keď sa je nepozerá sa TV.
Keď nemá ráno poriadne veci žiadna TV.
A za ďalšie v takom veku som nahrával detské filmy v slovenčine.
Poznám deti ktoré pozerali hlupoati do 5 rokov a tak aj vyzerala reč.
Ano, od 2r kratke rozpravky. Od 10min po 30min.
Jasne, rano a vecer sem tam, ale rano asi skoro vzdy. Pozera KiKa, ale maly je nemecky hovoriaci primarne. U nas fici teda Maus und Elefant, potom nejake vtacky a take predstavenia s babkami. To slovenske ako Jaros atd sa mu nepaci. To ma rad iba nejake od babky spievane. Ako nou priamo
Každé ráno tak 50 minut, aby som sa stihla obliecť a vychystat nás do roboty a škôlky. Je to ok.🙂
Ano, pustala som. Nie som a ani som nebola robot bez svojich potrieb, len preto, ze som porodila, a ked som tie potreby chcela naplnit, telka isla. Teraz ma dcera 17, nie je kriva ani dementna a telka ju vobec nezaujima.
@simona20201309 ano, tak 2 minuty 😊 ja obcas realne potrebujem cas nerusene nieco spravit a ked som na neho sama, tak nemam inu moznost.
A čo tak zdravý rozum a púšťať tak,ako to vyhovuje rodine a najmä v materinskom jazyku,lebo to,že decko,slovenské ovláda abecedu v angličtine a nevie riadne hovoriť po slovensky je fakt vyhra. Plus gramatika tých mamickek ,čo prezentujú tv ako smrť,prípadne angličti
nu ako top,je taká všelijaka😉
Môj názor je,všetko s mierou. Taký macko uško s dokonalým hlasom docolomanskeho je top a nie anglické kraviny. Ale to je môj názor.
Áno
My máme 4,5 ročné a 2,5 ročné.
Tomu 2,5 ročnému nepustame, (máme taký vnútorný limit že od 3 rokov ale stalo sa že už niečo pozrel so starším) a 4,5 ročnému áno. Nepozera každý deň, ak už pustíme tak je to rozpätie 15-30 minút max. Zatiaľ len také že Spievankovo, Angličanina, popr anglické pesničky. Po anglicky Quess how much I love you, Hello Timmy.
Alebo len také pomalé ako je Macko uško. Proste veci ktoré nemajú rýchly strih, a nepustame to pred spaním.
Ale vedia sa zahrať veľmi pekne sami, skladá puzzle stavia hrady. My sme ich od vždy viedli k tomu aby sa hrali aj sami, nech sa aj nudia aby si potom vedeli niečo vymyslieť. No mali sme aj rešpektujúcu rodinu že ich nezabávali každú minútku. Ani to prvorodené.

Ano, pustam. Mam takmer 4 rocnu a 6 rocnu, pozeraju vecernicek. Bezhlavo im youtube nepustam vobec, iba pesnicky na dvore. A rano na jednotke pocas vikendu pekne rozpravky. Kanaly ako rik ci tuki takmer vobec. A mladsia az teraz mozno mesiac, co si pozrie rozprávku, inac ju telka velmi nefascinuje. Treba s rozumom pustat dietatu telku