icon

Púšťate deťom televízor?

16. sep 2023

Púšťate deťom televízor keď chcete si niečo porobiť alebo sadnúť si na chvíľu?
Máme skoro 3,5 ročnú dcéru, chodí do škôlky.
Keď sme doma ona chce ísť na ihrisko sa hrať alebo doma dá hrať s nami. A to sa nedá stále byť vonku na ihrisku alebo stále jej asistovať pri hre.
Predsa chceme niečo si porobiť aj doma navariť upratať alebo si oddýchnuť po práci.
Von sama nemôže ísť ešte je malá. Dvor nemáme bývame v činžiaku.
Teda dosť často jej púšťame televízor rozprávky alebo na YouTube videá.
Minule pršalo tak sme boli celé dni zavreté doma. Ju nebaví chodiť von po daždi že skákať do kalužov.

jarka26011
18. sep 2023

Keď treba,na mobile pustím ľudovky (kašubovci😂😂😂), takže počujú len zvuk, nie obraz 😂 dcéra ich miluje, spieva s nimi a tancuje 😂

sense
18. sep 2023

Za mňa média (tv/tablet) dobrý sluha ale zlý pán.... Rovnako záleží ako dlho a ako dieťa reaguje keď povieš dosť.
Napr ja keď som mojej na polhodinu zapla, tak potom keď som vypla bola spokojná žiaden cirkus. Kamarátkine deti boli podráždene a robili cirkus. Takže u nich zatrhla uplne
Teraz môže byť moja 10rocna hodinu na mobile/tablete. Vie ze keď čas prejde tak smola a vie ze vyjednávať jej nepomoze

inaemre
18. sep 2023

Kazdy den ked prideme z prace/ zo skoly/ skolky, tak si deti potrebuju oddychnut. Pustim im telku, urobim kakao, dcerka doje desiatu zo skoly, druha si da jogurt....to je taka tradicia. Potrebuju si chvilu oddychnut. Ja zatial nieco urobim. Maximalne hodinu, potom ideme na dvor, alebo im pridu kamosky, pripadne sa idu hrat do izieb, nieco tvorit...
Cez vikend sa u nas telke vacsinou nepozera. Pri skaredom pocasi si niekedy urobime Popcorn v nedelu poobede a vsetci spolu pozrieme nejaku rozpravku ak nemame navstevu

cervenaruza123
18. sep 2023

Ja som nikdy nechcela malej pustat telku, ze az ked bude vacsia. Ved naco. Realita? Ked potrebujem nieco robit dlhsie ako par minut a necham ju samu sa hrat, vylezie na skrine, robi kadejake divne nebezpecne akrobaticke prvky, hra sa same nebezpecne hry. Tak jej radsej zapinam telku. Koniec koncov, my ako deti sme sa tiez casto tesili na rozpravky a dospeli aj dnes casto travia cas pri telke. A osobne si myslim, ze nie je uplne dobre sa tvarit ze technika neexistuje, deti s tou technikou budu zit a uz pomaly prvaci musia v skole pouzivat pocitace. Treba im tu techniku radsej pomaly odmala predstavovat a ucit ich ako ju pouzivat zodpovedne, tak ako robime so vsetkym ostatnym vo vychove.

17alexis
18. sep 2023

Naša dcérka má rok, telku jej nepúšťame a ani neplánujeme. U nás vlastne iba občas večer pozeráme Netflix, keď už ona spí. Ak ju poterbujem súrne "odložiť", tak ju dám do učiacej veže alebo jej dám nejaký kábel, prípadne otvorím umývačku. Zrazu ani neviem, že mám dieťa. 🙂

inaemre
18. sep 2023

@17alexis no tak samozrejme ze rocnej telku nepustat, to nerobi predpokladam nikto...

domcek1989
18. sep 2023

Ano púšťame, a ziadnu ujmu na zdravi nema. Niekedy su dni, kedy je na telke mozno aj pol dna dokopy, ale zial, niekedy to nejde inak. Dcera (6) je zas taka, ze ked ju to prestane bavit, vypne telku sama. No pozera vacsinou dlhe animované rozpravky…vobec ju nebavia pesnicky od Jaroša, pozerat Spievankovo (to občas ma mániu) a jz vobec nie smejko a tanculienka. Sme s muzom uplne vytazeni, ale zas mame zahradu a zvierata, kde moze ist aj sama 🙂

cookie29
18. sep 2023

vacsinou nie, musi byt skutocne nieco. A ked uz, tak ozerame spolu. Ziaden youtube ani nic podobneho, kde bohuzial ide cokolvek, vratane nevhodnej reklamy a podobne. Ked uz, tak netflix, detske rozpravky a to este vyberam, aby to neslo extra rychlo, lebo to skutocne prestimuluje detsky mozog. Takze ziadne akcne, skor nieco pomalsie.

Neberiem to ako nieco zakazane, ale zase na druhej strane, radsej ideme von, sportovat, na plavaren, za kamaratmi a podobne.

17alexis
18. sep 2023

@inaemre by si sa čudovala...boli sme na návšteve nedávno, kde majú pár mesačné dieťa a telka bežala celý čas, dieťa v kresielku pred telkou. Strašne mi to vadilo kvôli našej malej a aj celkovo sa nerada s niekym rozprávam, kde ide telka ako podmaz, ale tak ich dom, ich pravidlá...mám krstniatko 4-ročné a telku má dovolenú iba keď je choré, aj to jednu krátku rozprávku denne. Inak sú na tom ako my, že na telku sa im len praši.

pimpulienka
18. sep 2023

Púšťala som malo

lulupulu
18. sep 2023

Telka nám ide nonstop od rána do večera. Decka ju ani moc nekukaju hlavne počúvajú počas toho ako sa hrajú s hračkami. A spievajú si pesničky ak tam idú. Žiadne youtube ani nič podobné. Len rozprávkové stanice jojko, rik... 🙂 deti majú 9m, 2r, 4r. Najmladšia mi tak pekne celý deň sa vyhra. Leží na podložke hra sa s hračkami, ju to upúta len vtedy keď ide reklama, pekne zaspí počas toho. Nevidím na tom nič zlé, ja som tiež takto vyrastala a je to ok. Mobil ale v žiadnom prípade 🙂

chillibubble
18. sep 2023

ano, pustam. u nas to zacalo presne preto, ze sa dcera nevedela zahrat sama. takze nic sa nedalo popri nej spravit aby neplakala, ze sa mam s nou ist hrat. teraz uz sama povie, ze podme sa hrat alebo ak ja nieco robim, odide sama a ked sa spytam ci mozem telku vypnut, tak bud povie ze ano alebo ze dat pauzu ak si chce dopozerat. ten cas pred telkou si postupne sama skracuje. a ked aj poviem, ze zachvilu vypiname, nema problem a nerobi sceny.
pustam jej na youtube len anglicke rozpravky alebo si potom spolu pozrieme nejaku disneyovku po slovensky/cesky. po anglicky sa kolko krat aj hra, rozprava si, lepi sa to na nu. keby maju v skolke anglictinu, zbytocne by som ju tam davala lebo tie zaklady uz vie.
tablet ani mobil jej do ruky nedavam a to nebude mat este pekne dlho...

pimpilla
18. sep 2023

@simona20201309 poviem ti náš príbeh, syn teraz uz 18 ročný, od malička veľa pozeral tv, rozprávky a kadečo, keďže bol introvert, mal malo kamarátov a vystacil si sám, som mu tu telku neodopierala.. samozrejme popri všetkých inych aktivitach .. neskôr ako rastol zacal pozerat všetko po anglicky s titulkami, teraz je v maturitnom ročníku a vie angličtinu lepšie ako samotna učiteľka, čo boli na strednej uz prvom ročníku profesori prekvapení ako je v pokrocilom štádiu, čo ostatní len zaklady vedeli...a to len vdaka tej telke . takže nie vždy je tv zlo .

lulupulu
18. sep 2023

@pimpilla áno presne, ja poznám veeelmi veľa ľudí ktorí AJ vedia len kvôli filmom s titulkami.

doda3103
18. sep 2023

@catherinah naša ľúbi pozerať matematické príšerky(veľa sa tam naučila tvary a čísla),plaminek a stizkolaci( neviem ako sa to píše presne) aj tam veľa riešia úlohy, už máme takýchto pár vychytanych na Ťuki,Jim jam, Nickelodeon junior. Plus zvyknú chodiť rôzne o zvieratkách a tam sa učia ako čo robiť našu to strašné zaujíma ona väčšinou iba takéto pozerá má 4,5r

emilka_1
18. sep 2023

Ja TV nepozerám a deti majú limit 30 minút denne, v pohode si pozrú rozprávku (dlhšie aj tak nevydržia a po čase vymýšľajú).
Von chodíme každý deň, keď je pekne na dlhšie, keď je škaredo, sme vonku aspoň hodinu. Moje deti sú zvyknuté od malička byť vonku za každého počasia, takže im nevadí byť na preliezkach, keď prší. Alebo sa prejdeme do vzdialenejšieho obchodu, DMky, nech máme cieľ.. Nedokážem si predstaviť byť týždeň doma, ak by týždeň pršalo 🤯
A deti sa musia vedieť zahrať aj samé. Či bojíme sa, že budú plakať a nastojčiť, že sa s nami chcú hrať, a ja sa im budem báť povedať nie? Deti by mali pochopiť, že mám svoju prácu a povinnosti. Buď sa môžu ku mne pridať (pomáhajú mi krájať zeleninu, niečo miešať, vešať prádlo...), alebo sa môžu ísť hrať samé a niečo si vymyslieť. Možností je milión a to mám deti 2, chodíme proste von v čase načase, a že som sa ich teda naobliekala, keď boli menší 🙈 aspoň nám prešiel čas.

btus
18. sep 2023

my sme do troch rokov dieťaťa televízor nemali, takže sme ani nič nepúšťali. A potom len niečo z kľúča - spievankovo, Miro Jaroš, Fíha tralala, krtko, Máša a medveď. Ale to minimum. Ja som nemala problém s dieťaťom sa hrať. A ak som niečo potrebovala porobiť, tak mi pomáhala. Sće som mala potom viac roboty, ale mne to nevadilo. Tablet mala, ale ten bol len do auta na cestovanie dlhšie ako 2 hod. Ináč pri cestovaní pozorovala krajinu a hrali sme sa slovné hry. Ale je to každého vec, ako si dieťa vychováva. Každý má na to iný názor.

blackcat8885
18. sep 2023

Pozerá každé ráno kym ide do škôlky a pritom ranajkuje. Ked je s mužom poobede pozerá viax tv ako ked jr so mnou pozerá menej niekedy vôbec. Ja nie som zástanca TV u detí veľmi ale samozrejme pustím mu niekedy aj ja napr ked fakt ked chcem 20min kľud na kávu 😃

rakso
18. sep 2023

Mala som veľké plány, ako malej nebudem púšťaťtelku ani za svet, ale realita je taká, že sa bez telky nenaje. Takže ja púšťam pri jedení a potom vypínam. Našťastie, nerobí scény keď vypnem, ani si nepýta, aby som jej niečo zapla. Nám ide non stop ale nejaké rádio alebo pesničky, aj detské, ale bez obrazu. Ja nemám rada ticho v byte 😃 Tiež sa nevie sama zabaviť, má 1,5 roka. Keď sa dá, sme vonku a keď sme doma, tak sa s ňouhrám alebo mi asistuje pri varení/upratovaní. Musí to byť ale naozaj aktívne pomáhanie, lebo varenie typu "tu máš šuflík s kuchynským náradím" je u nás zábava tak na dve minúty.

slavomira236
18. sep 2023

Nepustam pustaju si same deti kedy chcu neriesim. D erka do 2rokov nevedela ze nejaky televizor existuje

btus
18. sep 2023

@rakso u nás sa pri jedení nepozerá ani televízor. Máme to tak zaužívané v rodine, že pri jedle sa nepozerá nič. A je jedno, či sú to raňajky, obed, večera. A tak sme učili aj dieťa - žiaden telefón...... Keď sa je, tak sa je. Dieťa sa sústredí na jedlo. Ale to je naša kultúra pri jedení, ako som písala vyššie, každá rodina to má inak a má iné zvyky.

pink_lady
18. sep 2023

@simona20201309 poviem ti tajomstvo, desne tajne...nie kazdy ma taky luxus ze má "OCKA DOMA". Niektori ockovia totiž pracuju a chodia vecer domov, alebo neskoro poobede a ked pridu treba sa venovat s druhym dietatom pisaniu uloh ;) a ked to prve ci vlastne druhe dieta je hore od 5 do 22 tak ano, niekedy pozera aj telku 😉

simona20201309
18. sep 2023

@pink_lady predstav si, aj môj muž chodí do práce. A ak je dieťa hore od 5 do 22, tak niekde treba hľadať chybu. Ja nie som úplne proti pozeranie TV. Aj som ti písala. Len je rozdiel dieťaťu pustiť 20minutovu rozprávku a iné posadiť ho na 2-3 hodiny pred tv

blackcat8885
18. sep 2023

Nie každé dieťa sa vie samé hrať môj 5r sa málokedy vie sam hrať dlhšie ako 15min stále vyžaduje aby r sme sa nim hrali. Starší syn sa vedel sam hrať hodiny je introvert. Moj malý sa napr nadchne pre novú aktivitu na chvíľu. Je veľmi živý a málokedy je v kľude. S nim je najlepšie ísť von nech sa vylieta no nie vždy sa dá

chillibubble
18. sep 2023

@blackcat8885 presne tak, nie kazde dieta sa vie hrat same. a moja sa napriklad konecne sama(od cca 4-4,5 roka) hra na to, co videla v telke. teraz ju bavia kone, robi im stajne, domceky a to vsetko po rozpravke Spirit. sama sa prebavi aj hodinu co predtym neexistovalo. alebo sa hrava na dobu ladovu. ked sa s nou mam hrat ja, tak vymysla blbosti a chce stale dokolecka opakovat tu istu aktivitu, co mna uz nebavi.

pink_lady
18. sep 2023

@simona20201309 presne som si myslela ze skomentujes spanok. Nie nepomohlo nic zatial, proste je taky isty ako som bola ja /ja som nespavala takmer vobec/. Mam 2 deti a ver tomu, ci nie, prve spavalo cele noci od 6tt, druhe od 4m takmer nespi. A nie je to televizorom ;)

pink_lady
18. sep 2023

@simona20201309 a nikto tu nepise o 2-3h pozeranie vkuse 😉 ale ty si sa vyjarila "ved ste dvaja, ocko moze dieta vziat von..." lENZE ten ocko zrejme nie je doma...

damira90
Autor odpoveď zmazal
damira90
18. sep 2023

Ešte ktomu viac sa to deje keď je chladno alebo zimsie v lete sa kupeme alebo von von treba..