Rady pred materstvom
Ahojte žienky… Existuje nejaká vec, ktorú ste zistili počas materstva/výchovy a boli by ste rady keby ste to vedeli skôr? Niečo čo ste museli riešiť a zisťovať hneď za pochodu a keby ste to vedeli skôr, veľmi by vám to pomohlo😊 Nejaké rady pre budúce maminky
Radia ti tu aj take,ze nepocuvat rady skusenych, ja ti napisem, dala by som.cokolvek keby som v rom nebola sama.. keby moja mama, alebo svokra povedal,neboj to bude dobre, skus to takto, alebo takto.. alebo aspon,ak nevladzes, som tu povedz, povarujem, pomozem..takze ja ti odporucam pravy opak,pocuvni rady a selektuj co ti pomoze s cim si ok, stotoznena, ale nezahadzuj kazdu radu.
@cakambabatko že niektoré črty správania neznamenajú, že dieťa je zle vychované, alebo rozmaznané. Je to proste len fáza a jedného dňa to ozaj prejde (a začne iná fáza 😄). Keď som mala malé bábätko a videla som nejaké trojročné dieťa si niečo vydupávať, robiť cirkus, buchnúť svojho rodiča, spraviť zle inému dieťaťu, tak som si hovorila ts ts ts, to je ale rozmaznaný fracek, MOJE si vychovám normálne... A potom dorástlo aj to moje dieťa 😂😂😂.
@cakambabatko ze som mala byt mamou skor, riesila som v zivote nepodstatne veci, a hlavme sa pre somariny trapila, deti mi ukaxali co je v zivote dolezite
@cakambabatko za mňa asi toľko, že bábätká vedia byť neskutočne hlučné a že je fajn mať nekonečnú trpezlivosť. A pýtať si pomoc/zjednodušiť si život ako sa dá - napríklad robotickým vysávačom, inteligentnou fritezou, namrazit si predvarene jedla, dobre si naplánovať deň ... Je toho veľa 🙂
@cakambabatko naše detičky mali po pôrode pár týždňov detské akné, také malé vyrážky, červené aj biele, ktoré po čase samé zmizli, nič s nimi nebolo treba robiť. Že novorodencom sa môžu zapáliť tesne po pôrode očka- začnú mať také zelenkavé škamričky a že sa dajú liečiť antibiotikami, ale čo ma prekvapilo- najlepšie to prešlo, keď som synčekovi do očka začala kvapkat materske mlieko. Že bolesť bradaviek pri kojení prejde, ale ak nie, môže byť problém krátka podjazykova uzdicka- sú lekári, ktorí ju strihajú- a potom ako zázrakom bolesti prejdú. Že novorodencom sa nestrihajú nechtíky, len sa im tak zlupnú... Zatiaľ len toľko mi napadlo. A z hlbokoduchych rád- nemať žiadne ocakavania- očakavanie je matkou sklamania a naopak mať kopec trpezlivosti a pamätať, že dieťatko má fázy a každá fáza raz prejde (keď napr. zle spáva, zle jedáva, a pod)
@cakambabatko
ze detsky plac resp. plac vlastneho dietata je velmi narocny na psychiku a v hlave ti pojdu rozne scenare o tom, co by si dokazala spravit aby uz konecne prestalo plakat a bolo aspon na chvilocku ticho…
ze pokial si si myslela ze si trpezliva, dieta ti ukaze az kam hranica trpezlivosti dokaze zajst…
ze mat pocit zufalstva a zlyhania je v poriadku a nie si v tom sama…
ze nie je vsetko o vychove, proste náturu a povahu dietata nezmenis…
A ze sa nikdy o nikoho nebudes bat viac a nikdy nebudes nikoho ineho milovat viac ako vlastne dieta.
@cakambabatko pre mna najvacsia rada, ktoru som nedostala a standardne ju nedostavaju ziadne mamicky a mali by to vediet vsetky: mliecko sa nespustahned po porode a trva to niekedy aj par dni. Vnimam, ze sa tym trapi obrovske mnozstvo mam a uplne zbytocne potom prezivaju zufalstvo a pocit, ze nie su dobre mamy a ze zlyhali hned pri prvej ulohe, ktoru pred ne dietatko nachystalo. A este jedna velka rada: aj ked sa vela veci nepodari, aj ked mate bordel, aj ked nestihate a aj ked nakricite na dieta, lebo uz nevladzete, ste skvele maminky a pre vase dieta znamenate cely svet
Mne sa osvedcilo - pouzivat zdravy sedliacky rozum, ze niektore veci vedia aj starsi poradit, ale vo vela veciach su pomimo (psych moto vyvoj, sedenie, chodenie). Ze bradavky na zaciatku kojenia ale ku*evsky bolia a ze porod bol oproti tomu nic... Ze kombinacia tecenie mlieka, prsny tampon a teplo (ale aj v zime) sposobi mykozu na bradavke a vtedy to cuckanie su mega muky (na to odporucam sodu bikarbonu a doslova bradavky v nej vyvalat plus ist k dr si dat predpisat mast). Ze deri potrebuju pevny rezim, kde su hlavne zachytne body pevne dane, ostatne sa daju prisposobit. Dieta vie, co moze cakat a ma istotu. Ale aj ked je rezim pevny, zase netreba na nom lipnut na sekundu presne. Cize byt flexibilny v istom casovom horizonte. Prvemu dietatu sa rodina prisposobi a rezimu dietata sa prisposobi rodina. Pri druhom a dalsom sa uz dieta prisposobuje rodinnemu rezimu.
Neexistuje nič, čo sa dá predpokladať dopredu. To sme zistili my s mužom. Nedá sa pripraviť. Pripraviť môžeš akurát tak detskú izbu, kočík, oblečenie....Zrazu všetko je inak. Všetko sa riešilo v stave tu a teraz. Aj pri druhom dieťati. Zaskočili nás také veci, ktoré sme nepredpokladali, ale vždy sme ich zvládli. Napríklad choroby, to boli najväčšie skúšky, keď v noci vyleteli teploty na 40ky. Úrazy, keď sa zrazu ocitnete na urgente. Pre nás boli toto vždy ťažké chvíle, na ktoré sa nedá pripraviť, ale vždy nás ešte viac spojili a posilnili. A ostatné? Všetko sa dá zvládnuť, na všetko je vždy aspoň 5 riešení🙂)))
@cakambabatko ahoj no ťažko takto povedať.. Každý si myslí že to je jednoduché a super 🤩 na jednej strane áno je ale na druhej je to náročné proste kým si človek uvedomí ze už to nieje len o ňom, všade to malé babo ide s tebou, nemáš svoj voľný čas, nejdeš len tak cvičiť.. Proste hocikam ideš a malé niekto stráži v hlave ti beží myšlienka co robí, či papkalo, či neplače za tebou a po nahlas sa domov 😁 už to nieje len o tebe ale už ste v tom dvaja a treba prijať ten fakt ze do 18 ky ho treba, chrániť ❤️😁❤️
Ano - vsetko bude uplne inak, ako si to predstavujes... 🤷♀️🙂
@cakambabatko Keby som to vedela pri prvom dieťatku tak by som sa určite viac snažila užiť si to. Bez stresu a nervov. Spokojné dieťa = spokojná mama. Toto je pravidlo, ktoré funguje na 1000000% 💖 takže užívaj si ten malý zázrak!
@cakambabatko ja by som asi viac pracovala na svojich strachoch a neistote, lebo ked to obcas vidim na svojej dcere je mi tazko na dusi lebo viem ze toto ma odpozerane odomna a tazko jej s tym pomozem ked sama robim to iste😉
@cakambabatko pre mna zo všetkého najdôležitejšie je veriť svojmu materinskemu inštinktu, svojim pocitom a zdravému rozumu.. tak strašne vela informácii sa na mamičky zo všetkých strán valí, že je to až neskutočne, tolko znnich je protichodných, že vyznať sa v tom pre mladú mamičku je hrôza, plus rady, nazory od mám, starých mám, rodiny, okolia, z médií, fór, článkov, lekárov.. dobré si je nájsť pár kníh, s ktorými sa stotožňuješ a pokial možno dobrú kamošku, ktorej výchova a životný štýl sa ti páčia.
Čo ma prejvapilo bolo, ako často a dlho sa bábätko dojčí, to, že nechce byť a spať samé v postieľke, v kočíku, ani autosedacke, nechce cumlik, nepapá príkrmy podľa príručky..🙉😆 Až som zistila, že je to vlastne úplne prirodzene, dieťa je zdravé a tak to ma vlastne byt.. a vďaka tomu veľmi úspešne praktizujeme vzťahovu väzbu 😉👍
A rada na záver: nezabúdať na seba, odpočívať, dobíjať energiu, striedať sa v starostlivosti s tatinom, užiť si chvíle s bábätkom lebo ten čas, kým je malinké veľmi rýchlo ubehne
@cakambabatko
- naštudovala si dojčenie už pred pôrodom, už pred pôrodom sa skontakovala s laktačnou poradkyňou, nespoliehala sa, že mi v nemocke poradia s dojčením.
- zrušila by som návštevy v sestonedelí, vtedy som to je mojou povinnosťou prijať návštevy, každý chcel vidieť dieťa, teraz by som to nedovolila.
- vypočuť si názory starých mám, príbuzných, ale zariadiť sa ako to cítim ja, nenechať sa ovplyvňovať, ak to tak necítim, že je to správne. Napr. nechať vyplakať, názor typu, že plačom si trénuje plúcka, netreba brať hneď na ruky, že sa dieťa nosením rozmazná. Aby som neuspávala na rukách. Vtedy som to pokladala za moje zlyhanie, že som ju začala uspávať na rukách. A teraz na to tak rada spomínam. Myslím, že je to prirodzené
- ešte pred pôrodom by som si kúpila šatku/nosič na nosenie. Chcela som kúpiť, no okolie ma ovplyvnilo, že kedysi to nebolo a sme tu, Po mesiaci, čo som ho kúpila, už tam nechcela byť, a bola by to veľká pomoc, keby tam byť chcela.
- asi najdôležitejší bod: viac by som si naštudovala o psychomotorickom vývoji, alebo by som chodila k fyzioterapeutke na kontroly. A hlavne nenechala dieťa sedieť vo W sede, motivovala do iných sedov, teraz riešime následky.
- už by som spätne neriešila váženie dieťaťa v nemocnici, je normálne, že dieťa najprv schudne. A veľmi obplyvňuje, či je vycikané, napapané... Vtedy som mala z toho riadny stres.
- zajednala by som si dulu k pôrodu, a ak by to bolo možné, rodila v pôrodnici, kde by bol podporovaný prirodzený pôrod, bez zbytočných zásahov. Pôrod je veľký emocionálny zážitok a niekde to vedia pekne pokaziť.
@cakambabatko Ak mas este cas tak odporucam precitat si knihu Psychologia pre milujucich rodicov. Venuje sa obdobiu do 1 roka dietata myslim a viem ze ma dost veci znej zaujalo.
Tak najviac asi fakt, ze deti - aj ked to tak moze vyzerat - nerobia natruc a naschvaly, ...aj ked sa ti pri tom este smeju do tvare 🙂 Proste to fungovanie detskeho mozgu. ...nezasvateny dospely ani nechape.
Potom som este zistila, ze existuje nieco ako Baby-led weaning, teda odstavenie vedene dietatom. V pripade, ze by si plne kojila, tak odporucam. ...usetris cas a starosti s prikrmami. Ja som nikdy nic nemixovala, max potlacila vidlickou. A bola pohoda.
No a co som vyuzila hned od zaciatku vsak az pri druhom babu bolo, ze ked nechcelo spat v postielke dala som hned k sebe do postele a bolo. 1000krat lepsie ako vstavat v noci kazdych 30 minut. Ak ti nebude vadit ze par rokov budete zdielat postel tak nevahaj. 🙂
No a rada, ktoru mi sice vraveli, ale az ked uz bolo neskoro, bolo ze neucit dieta zaspavat na rukach - nenosit. Malicke lahucke babo si kazdy rad pocicika, lenze niekedy to trva aj 2 hodiny kym zaspi a ani nevies ako a nosis 8 kg a viac. Takze ked uz na rukach tak nechodit ale pohodlne sediet, a pod babo sa da aj vankus podlozit :D
Drzte sa a hlavne nestresovat ;)
Keď chceš niečo stihnúť spraviť/zážitky tak to urob teraz, potom už na to nebude čas 😊 a dojčenie nieje až taká prirodzená vec, miestami hotová maturita 🙈😊 ale určite ti to všetko bude stáť za to
@cakambabatko ze sa na to nedá pripraviť. 😂
Je toho viac :D ale kazdopadne - ak je to zimne dieta, dobry vanickovy kocik aj z druhej ruky. Taky, do jtoreho sa zmesti kvalitny zimny fusak. Neinvestivat do dvoj, frojkomba. Treba kvalitne vajicko - cybex atom m - naj rada od mojej kamosky. Investivat v cca 5-6m do KVALITNEHO odpruzenehi sportiaku. Je mozne, ze este jeden sportiak kupovat budes (zavisi ake velke/dlhe bude dieta).
Naozaj si nastuduj tie prikrmy v tehotenstve 🙂 mne to velmi pomohlo. V 5m som absolutne nezavahala 🙂
Dieta nemusi mat vsetky veci od vymyslu sveta, do roka rastie velmi rychlo. Nekupuj zbytocne vela oblecenia, ale dbaj na kvalitu. Pokojne kup vo fb skupinach veci z druhej ruky -pre dievcatko, pre chlapceka.
Ak nemusis, nedavaj cumlik -zbytocne budes oducat a bude to tazke.
Vytvor babatku predspankove asociacie - okupeme, napapame, pomojkame, spinkame (nemen poradie, je to dolezite)
Neuspavaj babo na rukach - ja som to stopla v 2m a dobre som spravila 🙂 postupne som navykala na postielku (drzala za ruku, hladkala, potom uz len lezala pri nej, nakoniec zaspavala sama)
Neboj sa bieleho sumu pri zaspavani - dieta skor zaspinka, skor sa upokoji
Ak chces babo naucit na mojkaca, kup rovno dvoch, aby si ich vedela striedat, ked sa jeden bude prat 🙂
@cakambabatko vela tu toho uz odznelo - bolest pri dojceni, mna napriklad prekvapilo to naozaj dlhe krvacanie po porode. Akosi som nedomyslela prakticke veci,ze to male dieta sa koji STALE takze treba mat vela vela vhodnych triciek a kosiel na kojenie. Nie je prijemne v zime vyhrnat tricko a hole krize brr. Deti pri kojeni casto zaspia = nachystaj si kosik/krabicku,kde si das mobil,vodu,keksy,aby si to mala po ruke. Dalej,to babatko je naozaj male,nacitaj si zaklady manipulacie s babatkom. Kup zavinovacie bodynka,nech to nemusis tahat drobciatku cez hlavu. Priprav sa na 600nedelie - premysli si,ako chces jest (ci sa bojis napr.nafukovania babatka a das si skor dietnejsiu stravu alebo budes jest vsetko a nasledne vyradis v pripade problemov). Premysli si navstevy v 600 nedeli a odkomunikuj to vopred - po porode su hormony strasna sila,nebudes to ty. Prichystaj si jedlo do mraznicky (napr. vyvar). Zozen si monitor dychu. Vyber si kvalitne vajicko do auta a naucte sa ho obaja s muzom vyberat a zapinat vopred. A psychologia pre milujucich rodicov je najkrajsia kniha 💖
@cakambabatko ahoj, za mňa:
1. Dávaj si pozor na prílišné tvrdnutie prsníka pri nalievaní, keď začínali bolieť a bábätko mu nestíha uľaviť, odsávaj odsávačkou, pre mňa bola elektrická odsávačka prvý mesiac ooobrovským pomocníkom, verím že mi aj pomohla kojenie pekne rozbehnúť, ručne to bolo pre mňa príliš namáhavé a bolestivé. Keď ti ale prsník stvrdne moc, je to bolesť neskutočná a musíš si ho potom boľavý rozmasírovávať plus tiež môžeš odsať odsávačkou, časom sa uvoľní ale pamätám si živo na tie bolesti až mi slzy tiekli..
2. Pre mňa bolo takisto samotné kojenie od začiatku priznám sa nie až tak prirodzené a príjemné, podľa laktačnej poradkyne malý papal a prisával sa krásne a napriek tomu sme prišli do fázy že niekoľko dní pýtal každú hodinu, aj v noci! Vtedy som bola ako zombie a aj napriek tomu, že som chcela stále len kojiť, aj zo zdravotných dôvodov (stále sa vracajúca žltačka) som prešla k prikrmovaniu umelým mliečkom a zrazu malý prespal 4-5 hodín, menej plakal, viac sa vyprázdňoval čo nám konečne výrazne znížilo žltačku plus mu antirefluxné mliečko robí dobre na reflux (grckanie). Určite nechcem týmto nahovárať na um, je to len moja skúsenosť. Momentálne papáme viacmenej um a prsník má len ako taký vitamín, no ja sa takto cítim oveľa lepšie a malý prosperuje ako má.
3. Najlepšie oblečenie sú dupačky na cvočky. 1ks oblečenia a máš pokoj.. bábätká sa často precikajú/prekakajú a prezliekať body, gačky aj ponožky je oveľa zdĺhavejšie než len 1 dupačky. Takisto odporúčam nakúpiť veľa podbradníčkov / šatiek na krk (keď bábätko grcká väčšinou bude stačiť vymeniť len to, nemusíš ho celé prezliekať).
4. Nakupuj len veľké výhodné balenia plienok, vlhčených obrúskov či pracieho prachu - najlepšie na eshopoch, ušetríš tak veľa peňazí aj námahy.
5. Za mňa je tiež cumlík veľký pomocník, nosenie a pohojdávanie na rukách takisto - keď bábätko plače a nič iné nepomáha (rýchlo ťa prejdú všetky predsavzatia:D).
precitaj si stranky kniby prosimspinkej.cz
@baska163 Tie dupacky na cvocky bolo jedinne oblecenie co sme mali prvych 6 mesiacov. Dietatko je krasne v teple od hlavy az po paty, lahko sa prebaluju plienky, netreba to tahat cez hlavu co vela deticiek neznasa a lahsie sa do toho davaju nozky ako do tych co maju zips. A veru treba vzdy aspon 4 lebo to precikanie a grckanie je na dennom poriadku.
@cakambabatko Mne nikto nepovedal a nikde som necitala o tom aky obrovky strach budes uz navzdy mat ako mama. Ten strach co mas v tehotenstve bude sto krat vacsi ked sa dieta narodi a uz nikdy sa ho nezbavis... ani ked ti dieta vyrastie a bud mimo tvojej kontroly. Mne pomohlo sa s tym zmierit.
Hm.. Asi ma prekvapila ta sila, ktora je vo mne.
Nikdy som si napr nemyslela, ze pre tazsi covid od vycerpania odpadnem, a nasledne sa zdvihnem a idem dokupat dieta, aby som znova odpadla, znova vstala a sla ho uspat...
Alebo ze budem zadrziavat vlastne grcky v posteli lebo proste este dieta tuho nespi a zobudila by som ho. A milion inych ozaj tazkych chvil matky, kedy proste musi samu seba dat na druhu kolaj v akejkolvek situacii.
@andreatytler presne tak. Strach. Od kedy otehotnies az navzdy.
A take tie bezprostredne veci hned ako s atou matkou stanes je to, ze ma prekvapilo ako sa budem cítiť po porode. Totalne vyprahnuto! Ako taka pouzita handra, roztrhana, pozasivana, krvacajuca, polamana proste.. O hormonoch ani nehovoriach... Toto sa v nasej spolocnosti vobec neriesi, ze matka po porode to je akoby 4 trimester...

Netusila som o skolkarskych soploch a kasloch, musela som sa za pochodu naucit rozoznat druhy kasla, soplov a zvyknut si, ze sa liecia aj viac ako 2 tyzdne. Lampa, inhalator a difuzer su moji najlepsi priatelia.