icon

Rady pred materstvom

cakambabatko
8. okt 2022

Ahojte žienky… Existuje nejaká vec, ktorú ste zistili počas materstva/výchovy a boli by ste rady keby ste to vedeli skôr? Niečo čo ste museli riešiť a zisťovať hneď za pochodu a keby ste to vedeli skôr, veľmi by vám to pomohlo😊 Nejaké rady pre budúce maminky

Strana
z3
girlie_konik
14. okt 2022

@cakambabatko ze aj "velke" deti su stale len deti.. mam 9 a 6 rocne, a mamicky novorodencov resp.malickyhc deti na toto uplne zabudaju a chovaju sa niekedy fakt az hnusne k vavsim detom celkovo lebo si myslia ,ze toe uz su uplne dospele v porovnani s ich malymi. Ale nie, aj v tomto veku su to stale deti so vsetkum co k tomu patri.

A prakticka vec - nekupuj si 3kombinaciu, ale poriadnu vanicku a potom samostatny dobry sportak. Kazda to tak nakoniec spravila, aj ja 😆 tie 3kombinacie proste vzdu su nejaky kompromis a ovela lepsie su samostatne sportaky, aj ho vyuzivas najdlhsie, tak by mal byt co mozno najlepsi.

A tiwz ze je uplne ok kupovat decku veci z druhej ruky, decku je jedno co ma na sebe a okoliu uz duplom. Setri na casy, ked bude vacsie, bude chodit na kruzky, jazyky, cestovat atd

A najviac - VER SAMA SEBE A SVOJMU MATERINSKEMU INSTIKNTU 🙂

panda21
14. okt 2022

Ja by som prvé mesiace vraždila za knihu Aha ja rastiem! Opisuje 10 ťažkých vývojových fáz dieťaťa. Prvý vývojový skok začína už v 5tom týždni. Síce ti to nepomôže ukludnit dieťa, ale pomôže to tvojej psychike, že je ten plač okej a ty s tým nič neurobis, lebo sa dieťa vyvíja. Ja som bola zúfalá, prečo v určitých cykloch začal menej alebo viacej jesť, prečo zasa začal horšie spávať, prečo je taký mrzutý a chce byť stále na rukách. A ono je to všetko iba vývoj a keď ten skok skončí, z údivom sleduješ, čo sa dieťa "naučilo". Plakať aj so slzami, sledovať aj farebné veci, otáčať sa, sadnúť, stvornozkovat, sedieť.. Takže moja jediná rada je, kúpiť knihu Aha ja rastiem! (alebo kúpiť aplikáciu od tých istých autorov, len je iba v angličtine) a preštudovať, kedy ma dieťa aký skok, pripraviť sa, že v tom týždni to bude troška náročnejšie, prečítať o tom, čo sa deje práve v jeho mozgu a tým lepšie pochopíš a zvládneš to ťažšie obdobie 😊 človek je potom menej zúfalý keď vie, že nič nerobí zle, len sa proste jeho dieťaťu vyvíja mozog a je to pre neho frustrujúce 😁

kast
14. okt 2022

Venovala by som sa priprave na kojenie s laktacnou poradkynou uz pocas tehotenstva. Usetrila by som si kopu nervov a problemom - kojenie sa tazko uci za pochodu v sestonedeli. Myslela som si, ze to predsa nemoze byt ziadna veda a ona bola/je (kojim druhe dieta). Kopec veci co sa v tehu zdali uzitocne a nakupili sme ich, tak sme vobec nevyuzili a predavam ako nove/raz pouzite. Cas - teraz mi pride fakt smiesne, ako som pred detmi “nemala cas” alebo “nestihala”. Pretoze s detmi je to fakt iny level. Zvyknem si robit srandu, ake krasne bolo mat 2 hodiny nadcas, ked som mala vela prace 😀 Pretoze mat deti, to je job 24/7, zdrava, chora, treba fungovat. A hlavne - nech som si akokolvek myslela, ze viem co mat deti obnasa, realita je uplne ina 😅

cimage
14. okt 2022

Vsade by mali realne ukazovat domy kde ziju rodicia s detmi a nie nalestene, vyupratovane moderne byvanie, nahodena, vzdy upravena a stastna matka. Realita je taka, ze vsade je vsetko, riad sa kopi, pradlo caka na ulozenie, omrvinky su pod stolom, nabytok pokresleny, ocapany. Nechapem, kedy to tie super matky stihaju, lebo moje deti boli a su slabi spaci cez den a vecer som stastna, ze sa osprchujem a narovnam. Som rada, ze som cez den navarila, oprala, prezliekla sa z pyzama a vsetci sme prezili 😄.
Tiez nechapem rade, vyspi sa kym mozes. To mam spat tyzden v kuse, aby som nabrala silu na dalsie roky, ktore sa nevyspim? 🤷🏻‍♀️

euka210
14. okt 2022

@cakambabatko ...že veci nepojdu tak, aku mam predstavu a treba sa prisposobovat...
...a že veta "male deti, male problemy, velke deti, velke problemy" je naozaj pravdiva...comu som pri batolatach nevedela uverit 😉

n1982
14. okt 2022

@juliet86 pisem spravu

lubimmisku
14. okt 2022

@cakambabatko podla mna pomoze vopred si nacitat/poradit sa, ako si rozbehnut laktaciu (ak chces dojcit), ked to nejde, lebo nie je to jednoduche a v tom strese a nervoch pri placucom babatku si tazko budes hladat a študovať o tom a radsej siahnes po flasi. Kdezto ked budes pripravena, mozes rovno skusat.
Tiez z mojich skusenosti je caste, ze babatka na 2-3 den po porode vela placu, casto aj celu noc, este v porodnici. Nie je to len take "uzivanie" si babatka tie prve dni, ale su aj take.
A taktiez ako uz bolo spominane, dost casto sa nastrbi vztah s manzelom, mozno hned, mozno az casom, mozno vobec.. je to velka zmena pre oboch, tak sa dopredu o tom mozno porozpravat a dohodnut sa, ze si rozpravajte svoje pocity, nech uz su akekolvek.
Drzim palce 🙂

amadea3
14. okt 2022

mna napriklad asi najviac prekvapilo ze ked som kojila z jedneho prsnika, tak automaticky tieklo mlieko aj z druheho😂toto som absolutne netusila, ze vzdy tecie z oboch prs. Kvalitna pohodlna podprsenka na dojcenie a absorpcne vlozky do nej… to bola u mna nutnost.

mirka414
14. okt 2022

@cakambabatko že nič neprekoná pubertu 😪..

andreatytler
15. okt 2022

@katuskamala1 Ja som sa pocas tehotenstva velmi bala ze dieta nedonosim a aj ked som si ten cas uzivala, velmi som si priala aby sa uz narodil, nech sa uz konecne mozem prestat bat. 😀 Bol to pekny sok ked mi doslo ze s tym strachom uz umriem.
To si bola sama doma ked si odpadavala a zase nasledne fungovala? Ja by som sa bala zacat dieta kupat, alebo cokolvek ze ostanem na dlazke celu noc a dieta vedla mna vrieskat.

katuskamala1
15. okt 2022

@andreatytler 2 deti, jedno 4r vo vani, druhe 5mesacne vo vanicke. Mne bolo uz fest zle. Manzel malicku kupal, ako som ju ja sla na pultiku susit, tisiť (lebo plakala strasne ked sa kupala) tak som odpadla na zem, smer chodba. Manzel pridrziaval malu. Obe deti brutalny rev, manzel v totalnej panike, len na mna krical ze musim sa schopit, po par minutach som sa postavila, dal mi malu na postel, odpadla som zasa, a zasa som sa schopila a sla ju kojiť. Neustale plakala a vieš ako ked babatko reve...

poopsie
15. okt 2022

Ja by som bola vďačná za radu, uvar si jedlo do mrazničky, lebo nebudeš mať čas prvé 3 mesiace variť... Ale to je tiež prípad od prípadu, tvoje dieťa nemusí mať koliku

andreatytler
16. okt 2022

@katuskamala1 No sila. Aspon ze tak ze si nebola sama doma.

katuskamala1
16. okt 2022

@andreatytler no... Len skoda, ze to nebolo to najhoršie co nas vtedy cakalo.. Par dni na to uz bol muz pripojeny na stroji v nemocnici a lekarka mi nevedela s istotou povedat, ci to prezije... Vtedy som toho mojho 4.5rocneho syna ucila ako ma ma dat do stabilizovanej polohy a zavolat zachranku lebo uz nie len fyzicky ale i psychicky som siahla na moje uplne dno síl.. :( A vidíš, prežila som to, dokazala.. Sama samucicka, bez pomoci, kedze vyse mesiaca v karantene... A som hrda na seba. My zeny matky zvladneme vsetko. Mame v sebe vsetky neskutocnu silu pokial ide o deti.

vysmiatadusamamky
16. okt 2022

Za náš projekt len dva postrehy. Aj vzťah s bábätkom je vzťah a vyvíja sa. No a druhá vec, že duša ženy po pôrode je rovnako krehká ako bábätko, takže prežívať širokú škálu pocitov a emócií je úplne v poriadku. Ak by ste chceli vedieť o duševnom zdraví po pôrode viac, sme tu pre vás. 🙂

minenkas
16. okt 2022

@cakambabatko keď spí dieťa spi aj ty, varenie a upratovanie vždy počká

renia
16. okt 2022

Ja som bola ako jeden nenormálny robot. Dojčiť nešlo, tak som si každé 3 hodiny odsávala mlieko, aj v noci!, aby sa mi ho tvorilo dostatok. Šialenosť! Bola som psychicky aj fyzicky z toho vyčerpaná, radšej dať umelé mlieko ako takto sa týrať. Odsávala som si takto až rok a po roku som to konečne vzdala. Ďalšia vec, keď už bola dcérka väčšia a spala už len naobed: ráno vstať, navariť, na prechádzku s ňou, prísť domov, dať jej obed, uspeť ju, po zobudení olovrant a isť s ňou von, večer prísť, večera, okúpať, uspať. Proste musela som 2 x denne s ňou chodiť von, aby som si dokázala aká som ideálna matka. Blbosť!!! Týrala som sa. Uži si materskú! Ak sa ti nebude chcieť ísť s dieťatťom von, nevadí, pôjdete zajtra. Ja som si takto posrala celú materskú a to mi malá vstávala ráno medzi 4:30-5:30…. Čiže moja obrovská rada je, netýraj sa, neobetuj sa, nesnaš sa byť najlepšou mamou na svete a vychutnávaj si mterskú dovolenku.

renia
16. okt 2022

@mirka414 áno, teraz je u nás puberta a je to najhoršie obdobie

renia
16. okt 2022

@cakambabatko a súhlasím s babami, naštrbil sa nám aj vzťah s manželom, malá mala koliky a večer plakávala aj 4 hodiny, tak som bola úplne hotová a mužovi som vyčítala, že mi nie je dostatočnou oporou a pomocou…

mirka414
16. okt 2022

@renia nič tak neboli ako puberta 😪pôrod ,strata je oproti tomu malina ..toto keď si dovtedy kľudne dieťa mysli že je najmúdrejšie stvorenie na svete juj nieje to ľahké

andreatytler
17. okt 2022

@katuskamala1 Wow. Mali ste to riadne stresujuce. Musis byt na seba hrda. Ja som nastastie zatial nemusela siahnut na dno svojich sil a dufam ze ani nebudem musiet.

tuttii
17. okt 2022

@cakambabatko pre mna bolo tazke na zaciatku tzn pri prvom syncekovi prekonat, ze vsetko sa prisppsobuje jemu. To myslim kedy pojdem spat, ze nemozem ist na kontrolu ku gyn lebo plakal az zavijal . Nejak mi to nedochadzalo a bola somnervozna z toho, pritom islo vzdy o blbosti ale uz mi prekazalo ze nerozhodujem o svojom case. Potom ked som sa pomaly rozplakala ze som nemohla niekam ist (to bolo ale 2tyzdne po porode) som si povedala ci mi nešibe, konecne mam pri sebe tak dlho očakavaneho synčeka (nedarilo sa mi otehotniet) a ja riesim toto??? Tak som zmenila postoj, hned som bola pokojnejsia aj malinky a zrazu isli veci lahsie aj menej plakal. Ozaj deticky citia nasu nepohodu, preto treba byt usmiata aj ked tak nejde vzdy, a dakovat ze si mohla byt mamou. Tiez som bola ako ty, vsetko som chcela mat dopredu zistene, zariadene ale pei detoch to nefunguje na 100%, riesis za pochodu, a vzdy sa naslo riesenie. Mat deti nie je jednoduche, ale najkrajsie poslanie a uloha zeny. Nemusi to kazda tak citit ale ked sa s tym stotoznis budes stastnejsia.a este som zistila pri druhom synovi ze sme s muzom dobri partaci lebo musell aj on prilozit ruku a spolu to zvladame lepsie

katuskamala1
17. okt 2022

@andreatytler ano som, veru toto je asi prve co som sa velmi ocenila za to ze som to zvladla. Nie ako ale ze :D

Strana
z3