Rané odplienkovanie: Je možné okolo 1 roka?
Ahojte ste tu niektoré co odplienkovali aj okolo 1 roka? Da sa to vobec? Alebo ma niektora takuto skusenost?
vraj v 13m som bola už jasliach bez plienok... takže sa asi dá.
kam sa ponahlas?
Poznám také dieťa, mesiace každých 15 minút riešili, či ide alebo nejde cikať, všade chodili s nočníkom... Za mňa psycho.
Volakedy sa vsetky deti odplienkovali v 1roku a odstavili od kojenia v polroku.
Moja sa odplienkovala sama v 1,5r, ale ma starsiu sestru od ktorej to odpozorovala a napodobnovala.
@cimage ano volakedy zeny totizto neboli 3 roky na rodicaku a boli ovela insie kapacity jasli a skolok. :/ ...stale nevieme ci tie vsetky deti boli na to pripravene alebo to bola jednoducho drezura.🙄
Nie, nepoznám žiadne také dieťa, len z počutia "za našich čias...". Ale som zažila dve mamičky, ktoré tvrdili, že ich deti sú už odplienkované, akurát za nimi ostávali mláčky, prípadne mali hnedé fliačiky na dupkách, ale to bola zrovna vtedy len výnimočná nehoda🤷. Dieťa bolo príslušne mamkou spacifikované, aké fuj spravilo. A jednu mamku, ktorá skúšala bezplienkovú metódu a "vraj" do roka super a potom sa tiež niečo pokazilo, že malá prestala dávať signály či čo to 🤷. Pracovala som v materskom centre a tieto maminy sme milovali, lebo nám vlasy vstavali dupkom, keď sa také dieťa postavilo a pod ním na koberci mláka. No radosť.
Ano, v roku odplienkovane dieta, co dalsi rok ma skoro denne nehodu....fakt to ma vyznam...
poznam aj teraz zopar takych deti, ale mamu to stalo vela usilia a deti mali aj tak nehody takmer do 3 rokov. Alebo som svedkom, ze ovela dlhsie su na nocniku a maju tazkost prejst na zachod, alebo maju iny ritual, ktory je potom tazke prekonat. Oproti detom, ktore sa odplienkuju medzi 2-3 roky som nevidela ziadnu vyhodu, okrem obdivu okolia, ktore nevie o nehodach a ritualoch.
Podla psychologov je dieta zrele na odplienkovanie az od 18 mesiaca zivota, aj to sa povazuje za hranicu, kedy sa uz odporuca dieta zoznamovat so serblikom a pod. Hlavne nic nesilit a pockat, kym na to dieta dozreje.
Poznam take veru, v rodine vsetky deti, teda mama tak odplienkovala svoje tri deti a jej dve dcery zasa svoje dokopy 3 deti. Za mna je to ze naco? Ale dat sa da.
odplienkovat sa teoreticky da, prakticky ho budes nahanat s nocnikom, alebo na wcko alebo kazdu chvilu utierat nehody… na toto musi dietatu dozriet mozog, to nie je nijaka prakticka skusenost, ze sa to nauci.
rovnako ho mozes v par mesiacoch postavit na 2 nohy a drzat za ruky, bude “chodit”… bude? no nebude..
postavi sa a pojde, ked bude pripravene, bez pomoci
Z 3 deti sa mi najskor odplienkovalo dieta v 18 mesiacoch na den a noc bez nehody. Zacali sme s nocnikom v roku a nehody malo asi 6krat. Dalsie sa mi ani do 8 rokov neodplienkovalo - geneticko- biologicka predispozicia (10% deti je takych, ale nehovori sa o tom). A tretie klasicky priemer medzi 2-3rokom na den, 3-4 na noc. Ale mala som tiez aktivne mamicky v okoli a fakticky tie deti odplienkovane neboli- minimalne 3-4 setov nosili zo sebou na prezlecenia a "ocikavali" travicku kazdych par minut🙄
@bublinka1426 no ono to bolo volakedy aj z dovodu, ze boli latkove plienky. A prat denne xy plienok, ktore sa vyvarali vo velkych hrncoch a take velke dieta co chodi tie plienky precikalo raz dva. To bolo aj o tom, ze tie plienky nedrzali tak dobre ako pampersky a deckam to lietalo a ked si sadlo, precikalo s plienkou aj komplet oblecenie.
Cize aj preto sa potrebovali zeny tej plienkovej mordy co najskor zbavit, lebo este ked nahodou mali uz aj druhe dieta, tak uz im z tych plienok aj sibalo.
Ahoj. Ja ano. Ani 1 z deti sa od 10 mesiacov nepokakavalo a dcera od 11 mesiacov mala plienku ale nevycikala sa do nej. Ani v noci. Bol problem na nu aj kupit nohavicky ;) syn mal tiez len nieco vyse roka. Ale u neho to bolo zlozitejsie, lebo ked sa to naucil, prisla zima a on mal urcity regres..ale len cikanie a chvilu. Od jari aj on bes plienok, cize mal nieco vyse roka a pol. Ale u nas podla mna zohravalo ulohu to, ze ja som z urciteho presvedcenia latkovala, takze dieta sa rychlejsie naucilo suvislosti. Aspon ja to tomu pripisujem. Nikdy som totiz deti nasilu nepchala na serblik alebo cosi
@0silvia0 stale nevieme ci vsetky deti boli na tom tak skoro pripravene a ano, na to som zabudla, ze boli latkove.
A este k ostatnym.prispevkom, nehody sme.nemali..dcera mala presne 2. Jednu v den ked som ju nechala 1x bez plienky vonku a ona nevedela, co urobit, lebo nevidela nocnik. A druhykrat, ked sme sli z plavania a pytala sa na poslednu chvilu, takze mi trvalo kym som ju dostala z kocika. A paradoxne mala este 1, ked mala asi 4 roky 🙂 a ani u syna tie nehody neboli caste. Ani som ho nenahanala. Ale u neho.simto pamatam menej, kedze bol 2. a mam deti rychlo po sebe, tak nebolo casu 🙂
@bublinka1426 no to sa uz nedozvieme, ale predpokladam, ze aj ked neboli pripravene, drezurou ich k tomu nejako donutili. Odporucalo sa v noci deti po hodine spanku budit a tak. Este si to pamatam, moje deti su uz dospele, velmi sa tlacilo na skore odplienkovanie, hlavne tie starsie zeny co boli zvyknute odplienkovat svoje deti po roku.
@thereisabear ano, toto bola zaruka uspechu pri odplienkovani takych malych deti. Vacsinu casu tie deti stravili sediac na nocniku, sice netusiac co sa od nich chce, ale ked bola mama dostatocne trpazliva, tak aj uspech sa dostavil. Potom sa vyhlasilo, ze v 13 mesiacoch uz nemusia prat plienky
Obe dcéry odplienkovane v 14 mes, syn v 19mes. Najstaršia mala do 18 mes plienku na noc, mokrá bola len občas. Ďalšie dve rovno bez plienky aj v noci. Aj napriek nočnému dojčeniu mali plienku ráno suchú /zhruba od 10mesiacov som to pozorovala/ vtedy som začala posadzat ráno na nočník. A potom už prišlo postupne,, pýtanie sa signálom,, aj počas dňa. Žiadna drezura. U všetkých používané látkové plienky.
Samozrejme. Dcera ako rocna aj v noci bola bez plienky.
@bublinka1426 to s tymi kapacitami v jasliach a skolkach nie je celkom pravda, nikdy ich nebolo tolko kolko bolo deti. A do jasli isli aj neodplienkovane deti, tam ich odplienkovali. Kazdu hodinu osadili vsetky na nocnik a cakalo sa na vysledok.
@majkakvet neponahlam sa ale chcem ho okolo roku ucit na nocnik a pytat sa 😊
@beatka.b u nás to bolo rovnaké, tiež sme mali ako prvé suché nočné plienky (ale s tým, že ja som nočné kŕmenie zrušila okolo 8. mesiaca, potom už spali celú noc). Po suchej nočnej plienke ráno nebolo problémom urobiť čo treba do nočníka do 2 minút, netreba za tým hneď vidieť decko celý deň sedieť na šerbli 🤦. Uisťujem, že dcéra nemá z nočníka žiadnu traumu, zajtra má 2 roky a v tomto je už plne samoobslužná, teda nemá problém stiahnuť aj nohavičky a tepláky dolu, sadne, urobí čo treba a po cikani sa sama oblečie, akurát po kakani buď kričí alebo príde za nami, že kakala. Jasné, má to aj druhú stránku, bežne vozíme nočník v kufri auta či pod kočíkom (ja sama by som nepoužila verejné WC, pokiaľ nie je treba, isto tam neposadím dieťa), aj teraz v zime by bolo jednoduchšie dať vonku plienku a nestarať sa, ale ja si zas neviem predstaviť riešiť plienky pri dieťati staršom ako 1,5 roka (do tohto veku som dávala v určitých situáciách "pre istotu", potom ma to už dožralo, púšťať poloprázdnu práčku čistých plienok)
deti byvaju na to zrele (na denne odplienkovanie) medzi 18 mesiacmi az 2,5 rokmi cca. Treba s citom pre dane dieta, nic neznasilnovat, nema to zmysel.
@bublinka1426 nikto neriesil nejake traumy a ci je dieta pripravene. Tak to malo byt a hotovo, bohuzial.
Dcéra sama od roka chodila kakať na serblik, komplet odplienkovana v 2 rokoch. Veľká potreba od roka bez nehody
Ano s bratom sme boli odplienkovani v roku. Metodou ze po kazdej nehode letela jedna po riti - “aby to stipalo” (slova nasich). Moj brat je sociopat s divnymi vzorcami spravania, ja mam nelieceny selektivny mutizmus dodnes. Niekedy tak uvazujem, zee…do akej miery su to traumy z blbych vychovnych praktik. Cest vynimkam ktore sa to naucili v roku bez placu a bitky. ❤️
@cimage zial, to je tak.

Pred 40 romi sa deti odplienkovavali v roku, nezrele na odplienkovanie, s mnohymi aj drastickymi metodami, ale dosiahol sa ciel. Nebolo by lepsie pockat, kym dieta na odplienkovanie dozreje?