Ročné dieťa a chôdza
Ahojte,
chcela by som vediet hlavne nazory mamiciek dvoch deti, ako to mali so zaciatkom chodze a vyvijom druheho dietata.
Mam dve deti, narodene plus minus v rovnakej porodnej hmotnosti a rovnakej dlzke sekciou.
Obaja na materskom mlieku do cca 9mesiacov.
Prvy syn sa zacal neskor pretacat v 6 mesiacoch, stvornozkovat v 8,5mesiacoch, ale chodit uz v 11,5mesiacoch. Celkovo bol tazsi, 12kg v roku. Zuby mu isli tiez neskor prvy az v 8 mesiaci.Ale v 10 mesiacoch reagoval na meno, osoby, gesta, pesnicky a podobne.
Moj mozno “problem” sa tyka az druheho syna, vo vsetkom bol rychlejsi, pretacanie 4 mesiace, 6,5mesiaca stvornozkovanie nie plazenie normalne na styroch, 6,5 mesiaca prvy zub, chodza okolo nabytku od 8 mesiacov a tam to utlo, za dva tyzdne ma rok a spravil bez drzania par krokov aj to sa potom hodil na styri a stvornozkoval, vaha tiez nizka 8,2kg a 74cm, lekar to neriesi aj ked mu vzdy hovorim, ze je maly alebo teda ma nizku vahu vzdy zhodnoti asi bude mensi, ale mna to stale mata, ze je taky drobny a utly pricom papa plus minus normalne 9dc-1l mlieka denne, kase, ovocie, polievky, pecivo aj jogurty a maso, zemiaky chut do jedla ma dobru.
Okrem vahy co by som mozno este pripisala tomu, ze druhy syn zo skolky nosi mnohe virozy a od narodenia prekonal uz asi 6-7viroz, posledna az s antibiotikami tak neni to jedenie idealne vzdy, ale skor ma trapi, ze sice reaguje na meno aj vie ked mu poviem nech ukaze kto je kto, ale velmi malo tlieska, minimalne da papa alebo ako kazde dieta toci rucickou ked sa ho opytaju ako sa ma tak tak vselijak nerobi vobec pricom mu to denne ukazuje vobec to neopakuje, ukazuje len na svetla a ohen ze paaa (akoze pali) alebo ked sa ho opytame ako robi auticko tak brrrm na rok sa mi to zda malo prvy syn urcite reagoval viac.
chcela by som sa poradit ci ste niektora mala taketo rozdiely medzi detmi , aj v spravani aj v motorike a je to normalne a ide o osobnost alebo treba vyhladat odbornika a riesit nejaky vaznejsi problem. Porpipde poradit ako ho viac rozkomunikovat.
Dakujem za rady 🙏
@lucv Ja mam len jedno ale to s tou motorikou a vahou akoby si presne pisala o mojom. Tiez v 6.5m 4nozkoval, v 8 obchadzal nabytok, okolo 12m spravil prvych par krokov ale potom nic, dalej 4nozkoval. Tiez vahu si pamatam ze na rocnej prehliadke nemal ani 9kg.
Co tym chcem povedat, je, ze mi tvoj pripada byt v norme.. Moj ma uz 3 roky a je v pohode. Rozchodil sa az v 15-16m, ale normalne chodi. Vaha je stale podpriemer, ale vyzera dobre. Byvaju medzi detmi aj velke rozdiely, vidim to u kamaratov.
neporovnavala by som ich, mozu byt pokojne kazdy iny.
keby si mala iba jedno dieta, to druhe, zrejme by ti pripadalo uplne ok, nie? teda aspon ja tam nevidim nic, co by ma nejako znepokojilo, a to ja som dost ustrachany typ 🙂
co sa tyka skusenosti, moj stvornozkoval od 8m, ale chodil az od 13m, kamoskina mala bola na styroch este dlhsie, chodila az tesne pred 18m. je to normalne.
vaha mi pripada tiez ok, na nete su tabulky, ale tie su len orientacne. mozno bude drobnejsi, mozno to dobehne neskor.
tlieskanie a tie ostatne veci som vobec neucila, pripadalo mi to divne a zbytocne. viem, ze sa to tak robi, ale ja som v tom nevidela zmysel 🙂
@pribinak
nejde zrovna o toto jedno gesto ci toci rucickou to bol len priklad motoriky, skor mi ide o to, ze ine deti napodobnuju co robia dospeli a ked mu ukazujes robi to iste a starsi syn to aj tak robil, reagoval na gesta co sme robili tlieskal, kyval a teda vahu mal uplne inde ako mladsi, ten akoby sa zastavil v tych 8 mesiacoch a lekar to neriesi aj ked ho na to upozornujem. Nehovorim, ze by to mal byt ukazovatel inteligencie ani nahodou ale je to diametralny rozdiel medzi detmi a chcela som vediet len nazor mamiciek, co maju dve a viac deti ci to tak mala niektora a je to normalne alebo mam riesit odbornikov 🙂
@marianarem Dakujem za odpoved, tak nie je nas jediny co som rada, ze aj napriek tomu “sttopnutiu” je v poriadku a verim ze aj nas bude a ozaj je to len moj pocit ked uch porovnavam
@lucv chapem, ale snazim sa ti povedat, ze neries mamicky dvoch deti a neporovnavaj svoje dve deti. pozri sa nanho ako na "jedinacika" a poloz si otazku, ci sa ti zda, ze v niecom zaostava. ak ano, ries s pediatrom a odbornikmi 🙂
napr.: vie povedat par slov? ma ocny kontakt? zdiela pozornost? (uz si nepamatam, ci rocne dieta uz zdiela pozornost, takze to ber ako priklady)
k tej vahe: mas pocit, ze ho boli brucho? ma problemy so stolicou? a pod.
mne sa zda, ze na rok je v norme, ale vychadzam len z toho, co si napisala (nepises napr. co vie)
@deedolpraveze neviem, poznam deti co su rovnako na tom ako mladsi syn, ze nerobia tie veci co robil starsi v jeho veku a same chodit zacali az v tych 18 mesiacoch, vahu pripisujem tym chorobam ked mu menej chutilo a aj sa viac hybal teda skor hybal ako starsi tak tie kalorie spalil, ale uplne som v rozpakoch, ze na to ako bol mladsi nabehnuty vo vsetkom vpred od tych 8 mesiacov naozaj posun minimum, akoze okolo nabytku lieka ako sarkan (hracky ho nezaujimaju len dialkove, kable, elektronika, vazy a vsetko nebezpecne, ale to skor prisudzujem tomu, ze mu starsi hracky nechce davat tak si hlada inu alternativu), ocny kontakt udrzi ked sa hrame alebo mu rozpravam, ale zas niekedy ked sa zacne hrat alebo je zaujaty niecom a ja ho oslovim sa na mna ani nepozrie 🤷♀️ takze tazko povedat niekedy mam pocit, ze vsetko je ok s potom ma zas tak zmrazi, ze toto asi nie je uplne ok.
@nwnw teplotky mal minimalne, covid prekonal v 6 tyzdnoch ale uplne bez priznakov ani zvysena teplota, po ockovani jednom 37,8 teplota a potom dve virozy s teplotou jedna jeden den 38,5 a druha teraz posledne taka dlha co skoncila antibiotikami, ze jeden den teplota, potom tyzden len sopliky a kasel, potom sa mu vratila dva dni teploty do 38,5 a potom antibiotika az po troch tyzdnoch bez kasla a soplikov. Ostatne virozy len sopliky zatekajuce ale teploty nemaval extra nikdy
Ja mám úplne rozdielne deti vo všetkom.
Vieš, čo je Tvoj najväčší problém? ... že porovnávaš ... nechaj ho ísť vlastným tempom ... nikde na svete nenájdeš dvoch rovnakých ľudí ... a tento mladší to má v porovnaní s tým starším dosť ťažšie, nemyslíš? Ten starší nemusel bojovať s tým, čo doniesol súrodenec zo škôlky ... ja mám len jedno dieťa, no ja sama som z troch súrodencov a moja mama dodnes spomína, že každý z nás bol úplne iný.
@lucv
@dzulli1980 ja si nemyslim, ze je to problem, ze sa pytam a riesim to, radsej sa poradim a riesim skor ako by som nieco zanedbala a potom lutovala
viem, ze to ma horsie a je vystaveny chorobam a inej “dobe” ako starsi, ale rozdiel je medzi nimi diametralny ci uz vahovy alebo motoricky ( ano aj mladsi spada to “tabuliek” vo vahe a vyske sice na minime a v motorike norma, ale starsi toho vedel omoho viac pritom mladsi napredoval rychlejsie, ale akoby sa sekol, a ani ten starsi ho nejako nepohana co som predpokladala, ze od neho odkuka viac)
urcite by som nechcela brzdit ani jedneho z nich ale nechfem sni nic zanedbat
@zuzudrnda ja by som tiez nechcela porovnavat, ale uz prichadzaju reci babiek, co mu je preco je taky maly? preco este nechodi? je v pohode? nebi chory? len sa zacne jedovat, ze nie je podla ich predstav a uz zacnu aky je mrchavy urcite bude chory, ptoom preco nema behak, nasi mali vsetci behak (akoze ja niesom nejaka extra bio eko raw mama, ale behak v dome kde sa ledva otocim s vysavacom a pre dieta, ktore stvornozkuje mi pride zbytocny, kedze aj tak by len buchal do stien 🤷♀️)
u mna je to, ze to roesim a pytam sa momentalne jedno s druhym, pohlad na fotky videa starsieho v jeho veku, tieto reci starsej generacie, “tabulky a to co je v dnesnej dobe spravne robit, jest pit atd” a zdravy rozum. Uprimne si nemyslim, ze je nespokojny alebo mu nieco chyba, ale nechcem ani nic zabedbat a vsetky tieto faktory ma nutia sa tym zaoberat a pytat sa zistivat nazory.
Podla mna hladas problem tam, kde nie je....
Mam dvoch synov, ale u nas to bolo opacne. Mladsi syn je ovela vnimavejsi, bystrejsi, inteligentnejsi a lahko a rychlo sa uci. Uplne ina povaha je starsi. Ma 5 a pol roka a niektore veci ho neviem naucit niekolko mesiacov. Napriklad: ked nemal ani rok, par mesiacov som ho ucila,ze macicka robi mnau. Kokos, pochopil az okolo roka 🙈 mladsi mi mnaukal uz daaaavno pred 1. narodeninami
Starsiemu vsetko dlho trva. Uz pred 1.rokom nevhcel sediet v kociku, ale ho tlacil a chodil popri nom. Chodit sam ale zacal az ako 13,5 mesacny. Mladsi to stihol rychlo v 11.m...
Neporovnavaj, nestresuj, kazde z tvojich deti je sikovne v niecom inom
Ked vedla seba posadis aj desat rocnych deti, aj tak budu vsetky rozdielne, nie len tie tvoje dve... ako pise @mimi3008 - lepsie sa to napisat neda.
@lucv áno, tiez to tak máme. Mladsi syn je u nas pomalší aj vo fyzickom aj v psychickom vývine, začal chodiť až keď mal rok a 5 mesiacov. Straší chodil ako veter sám už keď mal rok. Uvedom si, že sú to dve rozdielne osobnosti. Nemôžu rovnako napredovať. Babky si nevšímaj, vždy sú premudrele.
Co sa tyka chodze - moja starsia zacala chodit sama par dni pred dovrsenim 10. mesiacov. Mladsia zacala chodit v 15. mesiacoch. Obe su normalne 😉
ďakujem sa rady a povzbudenie, maly zacal 3 dni pred rokom aktivne chodit bez drzania a pomoci odvtedy ziadne stvornozkovanie este troska problem v topankac, ale uci sa, lekarovi ideme ked mu skonci dalsi soplik co ma uz 3tyzdne 🤦♀️ tak vsetko snim preberiem a uvidim co povie on

@lucv prečo má robiť take blbosti že točiť rukami a ukazovať ako sa má?
Ja som to moje dieťa napr vôbec neucila, to nie je vôbec nijaký úkazovatel inteligencie alebo nejakého zdravého vyvinú