Skoro 8-mesačné dieťatko sa neplazí, nesedí a ani neštvornožkuje

27. aug 2022

Ahoj,pišem sem lebo už som bezradná. Mám naročne dieťa asi po každej stránke. Do akého obdobia prídeme, tak tam su same problémy. Či už s kojením,spaním,jedením,kakaním…no proste všetko. Moja dcéra ma o týždeň 8mesiacov. Jedine čo robí je, že sa pretáča na bruško (to robí 3 mesiace) a točí sa okolo do kola. Ale! Ona nie, že nevie nič iné. Ona je totalne leniva a ja neviem ako ju mam prinútiť hýbať sa. Ako som prišla na to, že je lenivá? Na posteli sa minule 3x za sebou otočila z chrbta na brucho…a na podloźke to nechce robiť ani za svet. Bude vrešťať až kym ju nevezmem na ruky alebo nepretočim ja na chrbat. V kočiku ju vozim stale na brušku a tam sa už XX krat dala na 4 a húpala sa. Doma na podložke to urobila minule 2x za sebou, keď som jej dala dole plienku. A to bolo všetko. Ona to proste vie ale nechce to robiť ani za svet a ja tomu nerozumiem, že prečo. Plazenie to neriešim, to vraj nie je pre vyvoj dolezite, ale stvornozkovat musi.Do sedu sa nedava ani nahodou. Boli sme aj u fyzioterapeutky a ak nezacne nieco robit do 2 tyzdnov,tak ideme cvicit vojtovu metodu. Pediatrovi to je jedno. Ja by som sa tomu najradsej vyhla ale ja uz neviem co mam snou robiť. Ona je uplna salamistka. Ale aj to,ze sa nejak extra nehybe tak vplyvom toho ma uz skoro 10kg co je brutal podla mna. Ale zeby bola dajaka priebojna a chcela robit toto a toto tak to vobec. Jej to je uplne jedno. Prosim vas uteste ma a ak mate dajaku radu co zabralo ja vase lebo ja som uz v koncoch. Dakujem.

autor
27. aug 2022

Oprava*3x sa otocila z brucha na chrbat*

drake122
27. aug 2022

Najväčší problém tu je, že to až príliš maminka rieši. Dieťa sa nedá objektívne povedať, že by oneskorovalo zatiaľ. Na Vojtovku to určite nie je. Ale kľudne skúste, bude sa podľa mňa coškoro priečiť a revať pri tom a fyzioterapeut bude bezradný.

pribinak
27. aug 2022

Nemyslím si, že je lenivá. Skôr že je problém do svalovým tonusom a máte nedbanlivu pediatricku

Treba si dohodnúť termin u fyzioterapeutky a neurologicky a dovtedy dieťa stimulovať

Pozri so nejakú baby gymnastiku na Fit Loptach a pomôž dcérke

lasoli
27. aug 2022

je len leniva?Mozno by si mogla zajst za fyziotetapeutkou.U nas v rodine sa v 8m nevedela nic,nevedela vydrzat na bruchu ani 15',doteraz je pozadu.
Ale ak sa oretaca to je dobre ,urcite to ale skonzultuj,v 8 m deti zacinaju chodit,toe sikovne.

autor
27. aug 2022

@pribinak chodime k fyzio. Povedala ze so svalovym tonusom nema problem. Je vraj pevna a zatial nejde mimo tabuliek ani. Lenze ak nezacne cosi robit tak bude. Mna len stve ze ja taka salamistka a viem ze to dokaze ale ona to nechce robit. Keby mala problem so svalovym tonusom tak to nespravi ani raz ze sa da na 4.

autor
27. aug 2022

@lasoli ja neviem baby ved citajte ..k fyzio chodime. Mimo tabuliek zatial nejdeme,lenze ak cosi nezacne robit zachvilu tak budeme.na brusku na podlozke dokaze vydrzat aj hodinu vkuse. Na chrbte ja malokedy.

drake122
27. aug 2022

Ak nemá tonusovu poruchu, je to len otázka času. Môže mať nerovnomerný vývin, ale to všetko. Kojeneckú gymnastiku môže, aj pre Vás bude vhodnejšia ako "preventívne" začať Vojtovku v 8 mes. veku. Uvedom si, že aj fyzio centrum, najmä ak je súkromné, si chce zarobiť a tým pádom cvičí Vojtovku aj ten, čo nemusí. A k neurológovi s týmto už duplom nie, pošle Vás kade ľahšie, keď ešte nie je čo riešiť...

kluska
27. aug 2022

ja ti poradim len toto, pokial vyzdrzi na brusku sa hrat ako pises, davaj ju len castejsie na to brusko a cakaj. Proste zatial cakaj a uvidis. Dava sa na vystrete ruky ked je na brusku? skus dat hracku dalej trosku od nej alebo nieco zaujimave, len trosku, zeby sa skusila pohnut dopredu.

lizwer
27. aug 2022

Skús s dcérkou začať chodiť do bazéna (voda posilňuje svalstvo). Možno má oneskorený psychomotorický vývin. Ukázala ti fyzioterapeutka ako máš s malou cvičiť doma?

pribinak
27. aug 2022

Nie som odborník, ale mne sa vôbec nepáči tá fyzioterapeutka
8 mesačne dieťa by už rozhodne malo byt viac akčné. Asi by som šla na konzultáciu k inej

Vieš, napísala si, že ste boli, nie že s ňou fyzio cvičí

Dajte sa aspoň na baby plavanie, to urobí s deťmi zázraky

autor
27. aug 2022

@kluska chodime na prechadzky a ona je v kociku cely cas na bruchu(kolko krat sme vonku aj 1,5h),doma na podlozke rovnako. Na chrbte vydrzi len tolko co som pri nej a ked sa od nej pohnem ihned sa da na brucho, aby videla kde idem a co idem robit. Na brusku je spokojna,neplace,hra sa. Ano na vystrete ruky sa dava. Ked ju dam ja na 4 tak sa hupe aj 3minuty v pohode tam vydrzi. Ked jej dam rucky do podlozky tak ona sa odrazi a sama sa da na 4. Lenze sama to robit nechce. Urobila to 2x a ja som ju za to pochvalila ale aj tak ma na haku.

@drake122 tonus ma vraj v poriadku.ano je to sukromne centrum. To mas pravdu,kazdy chce zarobit. Ja moc tu vojtovku nechcem,lebo viem ako deti pri tom placu. Ale tiez nechcem ani nic zanedbat.

@lizwer
@pribinak Baby moja vodu neznasa. Od narodenia sa zajakavala pri kupani a teraz to je tak ze pokial kupel trva dlhsie ako 5min tak uz zacne vystrajat.a inak ta fyzioterapeutka je fakt na urovni. 25rocne skusenosti ma,velmi vychvalena. Ona je sukromnicka a sama povedala ona ze deti zacnu stvornozkovat sadat si podla tabuliek medzi 8-10mesiacom,takze vobec sme neni pozadu. Ale samozrejme dala mi aj vykricnik,ze to mam najskor nechat na nu a uvidime a ak to nezacne robit tak budeme cvicit vojtovku. Ano fyzio nam ukazala cviky,mame aj overball a s tym cvicime tiez. Fyzio snou zatial necvicí,pokial niesme pozadu ja tu vojtovku tiez odmietam. Zatial by som ju chcela inymi pakami prinutit,lenze ziadne nemam😩

joannita
27. aug 2022

Autorka, aj moj syn bol taky salamista a ostalo mu to 😂 teraz ma 4 roky.
On zacal 4 nozkovat az ako 14mesacny, plazenie su nepamatam kedy zacal, ale bolo to tiez dost neskoro, urcite nie pred 10m, mozno ani ored 12m nie.
Cvicili sme vojtovku tiez, ale neviem ci to pomohlo....
Postavil sa ako 18mesacny a samostatne kroky zacal v 19m
Vsetko dohnal bez problemov.
Vobec sa nestresuj, vobec nemam pocit ze v 8m je nejak pozadu

pribinak
27. aug 2022

Nechápem prečo tak veľmi stresujes s tou vojtovku.
Môj syn cvičil tiež, áno plakal, ale nepamätá di to, nijako ho to neovplyvnilo
Trochu poplace, pojeduje sa, ale nič čo by tomu dieťaťu ublížilo

Ja som so synom cvičila keď mal 3-4 mesiace, nakláňal hlavičku na 1 stranu, krásne sme to rozcvicili. Cvičili sme asi 3 mes.

drake122
27. aug 2022

@joannita toto je správny prístup.
@pribinak v 3 mes veku je iné cvičiť vojtovku ako v 8.mes. Čím väčšie dieťa tým horšie to znáša. Torticollis rozcvičiť je zase iné ako oneskorenie alebo hypotoniu...

autor
27. aug 2022

Este spomeniem,ze ked ju ona davala do sedu,tak ju chvalila,ze ma pekny chrbatik na 8m a ze v sede sa udrzi, to znamena,ze priprava na sed tam je. Ked jej robila ten test ci sa pritiahne za ruky,tak malá sa pritiahla bez problemov. Samozrejme my doma nerobime ani jedno aj ona ma na to upozornovala ze to robia len lekari a fyzioterapeuti.

pribinak
27. aug 2022

@drake122 ja viem, a ak si môj príspevok prečítaš ešte raz, tak tam nájdeš, že jej Radim aby šla na konzultáciu k inej fyzio
A docitas sa sj to, že jej píšem, aby nebola v strese s vojtovky
Pekný večer

nikpa
27. aug 2022

Náš tiež nič nerobil v taktom veku a je úplne v poriadku. Ak ti fyzio aj dr povedia, že je v poriadku, netreba sa stresovať. Daj jej ešte čas.

sharka174
27. aug 2022

Môjmu prvému dieťaťu sa stačilo takto pretacat a gúľať po byte celých 10 mesiacov.. A potom prišli 3 dni také, že 1.deň na štyri, 2.deň začala štvornožkovať, 3.deň si sadla.. Za ďalšie 2 týždne sa postavila v postieľke a ďalšie 3 mesiace trvalo kým urobila prvý samostatný krok 🤷‍♀️
Všetko chce svoj čas..

erikape24
27. aug 2022

@pribinak cvičiť vojtovku s 8mesacnym bábom je iné než s 3mesačným. Už len udržať ho nie je sranda. Bez manžela by som to nedala. A jeho vnímanie je pochopiteľne na úplne inej úrovni.

Ale iné som chcela. Cvičila som so synom vojtovku od 8M kvôli asymetrii a slabému bruchu. Vôbec sa nedával do sedu. Plazil sa asymetricky. Keď sme u fyzio robili vstupný pohovor vravela som jej že sa pretáča z chrbta na brucho v pohode. Z brucha na chrbát len na posteli. Tiež sa mu na tvrdom nechcelo. Vtedy ma upozornila, že to vôbec nemusí byť pretočenie, ale iba zvalenie. Do mäkkého sa mu chcelo, na tvrdom nie. Až teraz (po 2 mesiacoch cvičenia) sa pretočí aj na podložke a ja konečne vidím ako to má vyzerať. Moja rada - skús jej na tú podložku prestrieť tenký paplón a tým jej trocha imitovať "mäkko".

A ešte k štvornožkovaniu - skúšala si ju dať len v plienke na mäkkú trávu? Veľa detí sa takto rozbehlo, vrátane môjho syna. Využi ešte teplé dni..

pribinak
27. aug 2022

@erikape24 píšem niekde že cvičiť s 3 mes a cvičiť s 8 mes je to iste? Alebo nevieš citat?

nwnw
27. aug 2022

Ked nema problem s svalovym tonusom,tak chos na baby plavanie,cvicenie. Nemusis vojtu. Uz len to ze sa da sama na 4 je mega uspech.
Moje dieta v 8m sa ani nepretacalo.. ma hypotoniu. Cvicenim, plavanim aj tym vojtom 😭😭😭 sme sa dopracovali k chodzi do 15m. No Vojta je brutal. Doteraz sa boji cudzich ludi

lia2022
27. aug 2022

Náš malý sa začal plazit ako 8,5 mesačný, sadol si sám a začal lozit po 4 ako 11mesačný. Tiež sme s nim boli pred tym na neurologickom vyšetrení aj u fyzioterapeutky a usúdili ze je to normálne zdravé dieťa a všetko dobehne. Tak aj bolo, takže asi nie každé bábätko musí byť tak motoricky zdatne alebo ako by som to napísala alebo hneď za tým zdravotný problém. Určite sa aj vaša mala rozbehne keď sa jej bude chcieť a ešte ma aj asi čas 🤔.

kluska
27. aug 2022

treba len cakat, tiez si nemyslim, ze ide pozadu. Pokial je na brusku rada a casto a dava sa aj na vystrete rucky, tak je to ok. Podla mna v kratkom case spravi uz nieco nove. Bud pojde na styri sama a bude sa hupat alebo sa zacne plazit

kluska
27. aug 2022

ked sa bude hupat uz kazdy den na tych styroch, tak do mesiaca uz zacne stvornozkovat a sadat pojde zo styroch alebo z boku sa vytiahne

nonkanonka
27. aug 2022

Ja sa vyjadrím iba k tomu, že na posteli sa pretáča a na podložke nechce - moja bola taká istá, skôr to pripisujem tomu, že posteľ je pohodlnejšia než podložka. Keď som na penovú podložku ešte dala hraciu deku tak hneď jej to bolo príjemnejšie a bola akčnejšia. Teraz už s tou penovou podložkou nemá žiaden problém už si zvykla ale zo začiatku jej to nebolo príjemné.

marianarem
27. aug 2022

Vsak nech sa toci na posteli, ak jej to tam ide..Mojho napriklad dlho nezaujimala chodza - prve kroky urobil, ked mal 12m, ale dako ho to neoslovilo 🙂 Ine deti co som videla, tak akonahle to objavili, tak sa tesili a uz len chodit. Moj nezaujem, cvicil sa v recneni 🙂 Raz za cas urobil par krokov a zase nezaujem. Presuvat sa vedel, kam chcel, takze zbytocna namaha. Zacal chodit az na prelome15/16 mesiacov, ked uz tvoril vety a zobral teda na milost aj pohyb 🙂

jazula
27. aug 2022

Moja cvičila Vojtovku od cca 7 týždňov (diastaza, hypotonus), stvornozkovat začala deň po prvých narodeninách, dovtedy skoro 4 mesiace asymetricky plazila. Podľa mna ju nakoplo až skupinové baby cvičenie, prítomnosť iných (a o dosť pohyblivejších) detí ju veľmi potiahla. Teraz má 15,5m a púšťa sa robiť prvé kroky 🙂, všetko krásne doháňa.

evka258
27. aug 2022

Tak je na svoj vek aj tazka, preto sa jej asi nechce. Moj rocny ma 9,5 kg a uz chodi. V 8. mesiaci sa dvihal do stoja v postielke. Byva cez den v postielke, mozno sa tam pomaly zacne dvihat ....

euka210
27. aug 2022

Moj prvy mal na 6mes 9kg...ale narodil sa 4,5kg a bol papkac teda. Ja hlupa som ho davala sadat a naucil sa tak pohybovat po izbe...na zadku. Lozit ani nahodou...to len hnev ked sa nevedel dostat ku hracke na bruchu. Tak sme mu prestali pomahat, nech sa aj zlosti, boli sme tusim niekde prec na vikend kde mal zmenu prostredia a na 10mes.lozil., na rok prve kroky. Nechat ju trochu nech sa snazi aj sama, hoci sa hneva. Sadne si sama az zo 4.
Dalsich som uz sadat nedavala a na styri sli tiez az v 9. a 10.mes, takze neviem preco lekari stresuju. Nasa detska riesi fakt len ked je zle...daj malej cas.

matkahelka
27. aug 2022

ja mam cerstvo 8mesacnu a tiez nestvornozkuje a nesedi.len lozi a pretaca sa. a som s tym v pohode. starsia dcera zacala stvornozkovat v 10 mes. a na konci 10 mes.si sadla. je pohybovo az nadana, povedala by som, cize vo vyvoji nic nezmeskala. ja mam dojem z teba, ze potrebujes dieta vtesnat do tabuliek a ono to nie vzdy ide. moja mala sa zacala pretacat az na zac.7mes..a tiez to nie je tabulkove, lebo su deti, ktore sa pretacaju v 3mes. ale ja po skusenostiach so starsou dcerou som nepanikarila a nepanikarim, pretoze kazde dieta je ine. z mojho pohladu tu vahu mate dost vysoku na 8mes. a urcite to nie je tym, ze je leniva (moja je tiez "leniva" a ma takmer o 3kg menej), nasa pediatricka by trebars uz dvihala varovny prst.