Skoro 8-mesačné dieťatko sa neplazí, nesedí a ani neštvornožkuje
Ahoj,pišem sem lebo už som bezradná. Mám naročne dieťa asi po každej stránke. Do akého obdobia prídeme, tak tam su same problémy. Či už s kojením,spaním,jedením,kakaním…no proste všetko. Moja dcéra ma o týždeň 8mesiacov. Jedine čo robí je, že sa pretáča na bruško (to robí 3 mesiace) a točí sa okolo do kola. Ale! Ona nie, že nevie nič iné. Ona je totalne leniva a ja neviem ako ju mam prinútiť hýbať sa. Ako som prišla na to, že je lenivá? Na posteli sa minule 3x za sebou otočila z chrbta na brucho…a na podloźke to nechce robiť ani za svet. Bude vrešťať až kym ju nevezmem na ruky alebo nepretočim ja na chrbat. V kočiku ju vozim stale na brušku a tam sa už XX krat dala na 4 a húpala sa. Doma na podložke to urobila minule 2x za sebou, keď som jej dala dole plienku. A to bolo všetko. Ona to proste vie ale nechce to robiť ani za svet a ja tomu nerozumiem, že prečo. Plazenie to neriešim, to vraj nie je pre vyvoj dolezite, ale stvornozkovat musi.Do sedu sa nedava ani nahodou. Boli sme aj u fyzioterapeutky a ak nezacne nieco robit do 2 tyzdnov,tak ideme cvicit vojtovu metodu. Pediatrovi to je jedno. Ja by som sa tomu najradsej vyhla ale ja uz neviem co mam snou robiť. Ona je uplna salamistka. Ale aj to,ze sa nejak extra nehybe tak vplyvom toho ma uz skoro 10kg co je brutal podla mna. Ale zeby bola dajaka priebojna a chcela robit toto a toto tak to vobec. Jej to je uplne jedno. Prosim vas uteste ma a ak mate dajaku radu co zabralo ja vase lebo ja som uz v koncoch. Dakujem.
@andreatytler no ten obrazok co si poslala ,skor si tak dieta vykruti prsteky,nie?Ja som davala protusmykove ponozky a moje deti pisem velmi sikovne aj napriek ponozkam.Inak osteopatl to je co za dr??Nieco podbne ako laktacna?
Baby, dakujem za rady. Cvicim snou a robim vsetko co sa da. Davam ju na 4,hupeme sa. Dam hracku pred nu,dam ju na 4 a pomalicky sa tak hupanim odrazame po tu hracku aby pochopila. Robime to vzdy ked je na podlozke par krat a potom ked sa vyspi znova par krat. Davam ju aj do sikmeho sedu(ona sa tak udrzi) a tak sa hra s hrackou. Cvicime aj s overballom, posilujeme brusko. Davam ju na kolienka a tak si chyta hracky. K plazeniu ju motivovat nechcem a ani nemotivujem,nie je to pre vyvoj dolezite,takze nic sa nestane,ked to preskoci. V kociku sa vozime stale na brusku. Uvidime o dva tyzdne ked pojdeme k fyzio,ze co nam povie. Zatial robim vsetko preto, aby sa nejak pohla. Ak sa nebude dat inak,tak budeme tu vojtovku cvicit. Uvidim ako to bude zvladat mala. Ak bude moc vrieskat,tak vyhladame osteopata. Ale dufam ze sa rozhybe. Potom Vam tu dievcata napisem ako sme dopadli,kedy si sadla a kedy spravila cosi nove. Dakujem vam🍀
@matkahelka nemozu proste preskocit stvornozkovanie, postavit sa mozu a aj obchadzat nabytok, ale pred samostatnym chodenim este stvornozkuju a ked nemaju taku tendenciu, vsetci fyzio ti povedia, ze maju ist este na zem, ze ich mas lakat, lebo stvornozkovanie im bude chybat. Dokonca i spravne postavenie tela, chrbtica a tak od toho zalezia. Neni mozne bez toho si vsetky svaly spravne precvicit + to prepojenie hemisfery.
@kluska mam svagra chirurga, ich syn vobec nestvornozkoval. z plazenia siel na 2, popri nabytku chodil a uz nebolo mozne ho na zem naspat dostat. do sedu ano, ale na brucho uz nie. ano, teoria to hovori, ale jednoducho su deti, ktore to proste obidu. chalan je teraz v puberte, je excelentnym ziakom, pali mu to neskutocne, hra aktivne futbal a plave, takze aj pohybovo je v poriadku. nezanechalo to na nom ziadne stopy. a takych deti je fakt vela.
@matkahelka ako sa plazil? ako vojak alebo len tahal nohy? ako vojak je lepsie, lebos a prepajaju hemisfery, moj druhy syn sa tiez dlho plazil, postavil sa a obchadzal uz pekne nabytok a stvornozkovat zacal az potom, ale tak trebalo mu dat podnety, aby s apostupne dostal z plazenia a nechodil stale, tak normalne na travu alebo nabytok dalej od seba. stvornozkoval 5 mesiacov este kym zacal chodit. Puberta je puberta, ukaze sa neskor. Niektorym detom treba trosku dopomoct. Ja co pozeram, tak vsetky deti, ktore neboli posadzane a ucene chodit, tak vsetky stvornozkovali.
Preco je taky problem pripadne cvicenie vojtovej metody? Nas maly bude mat o dva tyzdne rok a stvornozkovat zacal asi pred troma tyzdnami. Dlho sa plazil, ale nesadal si ani nestvornozkoval, tak som poziadala pediatricku nech nas posle na rehabilitaciu. Dali nam cvicit jeden cvik z vojtovej metody a masirovat brusko (kvoli slabym brusnym svalom) a za dva tyzdne si maly sadol a za 3-4 zacal stvornozkovat. Odvtedy uz vojtovku nemame cvicit, ale posilujeme nohy na statie a chodenie. Tiez by som povedala, ze nebol nejake pohyblive dieta, aby sa plazil sme ho museli veelmi motivovat, teraz ine nechce robit len niekde "chodit". Bud rada ze ste sa dostali k fyzioterapeutovi, da ti aj ine cenne rady - hlavne co nerobit, aby ste nepokazili dalsi vyvoj (skore obutie topanok, pomahanie s chodenim drzanim za ruky..)
@matkahelka Opytaj sa ho ci nema problemy rozlsovat lavu a pravu stranu?
Toto je casty problem pri detoch ktore preskocia stvornozkovanie... hemisfery sa neprepoja tak kvalitne ako ked dieta stvornozkuje, lebo to stvornozkovanie je neskutocne komplkovany ukon kedy treba sklbit 4 koncatiny v protichodnom pohybe a striedat.
Ja som nestvornozkovala lebo sme mali iba dlazku v dedinskom dome a mama nechcela aby som bola spinava, takze ma nenabadala na svornozkovanie a preskocila som to a mam problem rozlisovat pravu a lavu stravu.
@hanaxxx Treba dieta drzat urcity cas v urctej polohe a rocne dieta je uz prisilne na to a ak nebude chiet neudrzis ho... okrem toho uz to nie je bezducha babika ako 4 mesacne dieta... rocne dieta uz ma zaujmy a proste vlastnu hlavu.
@kluska Mne fyzioterapeutka povedala ze doslova treba tie deti nutit aby zostali dole... ze ona svoje deti nutila ist na zem ak sa chceli stavat na nohy.
@lasoli Nie je ako laktačná 🙂 Sú to cviky, veľmi dobre cviky, uvoľňovanie dieťaťa, ktoré je v zahraničí veľmi uznávané a vyhľadávané. Mne to bolo odporúčané tu a s mojim synom to konkrétne urobilo menší zázrak. A to sme boli len dvakrát. Ak poznáš na FB "fyziomamu", tak ona aj pozvala a mala rozhovor s pani Švačovou, ktorá sa osteopatii pre bábätká venuje na východe, nejde o žiadny hokus pokus a pod. . Taká Vojtovka je úžasná vec, ale napr. u môjho syna nemala žiadny efekt, a to som s ním poctivo cvicila od narodenia do 6 mesiacov. Až potom som začala hľadať ine alternatívy a prešli sme z nemocnice cvičiť do súkromného centra, kde nám malého skontrolovala fyzio (ktorá cvičí s deťmi AJ Vojtu), ktorá usúdila, že Vojtovka v jeho prípade nemá zmysel a je aj zbytočná, nakoľko nemal neuro ochorenie (to isté hovorila aj neurologicka, za ktorou sme samozrejme boli tiež) navyše jednak bola cvičena zle, cviky nepasovali (cvičili s nami na nohy, ktoré mal syn silné a naopak, vrch mal slabý a toto ignorovali). V KE som mala šťastie, že sa nájdu už terapeuti, ktori študovali v zahraničí, a netlačia len a len Vojtu (opakujem, je to úžasná vec a nepochybujem, že veľa deťom pomáha). Ako doplnok sme boli na osteopatii, po prvom rade sa malý posadil a po druhom sa dal na štyri a začal stvornozkovat, a to sa nám nedával ani len do druhého vzpriamenia vôbec, napriek cvikom.
Dieťa si sadá bežne okolo deviateho mesiaca. Tisíc dôvodov môže byť, prečo niečo nerobí podľa vašich predstáv, ale vy už viete, že to je preto, že je lenivá. Choďte na konzultáciu k neurológovi a na cvičenia k fyzioterapeutovi, ale až potom, čo ich predpíše lekár a určí, aké cviky sú pre dieťa vhodné a potrebné. A riaďte sa radšej tým a nie tým, čo ste si vy domysleli len tak "z brucha". A to je len bábätko, ešte len začiatok, ako k nemu budete pristupovať pri ďalších veciach?
@oblecenie99 nepoznam .Alw dobre vediet
@lauricka och mudra pani. Precitajte si este raz prispevok a pozorne. K fyzio chodime,cviky mame,sme pod dohladom,chodime na kontroly. Nic som si nedomyslela z brucha,pediatra mame,fyzioterapeuta tiez. Pokial necitate obsah pozorne a s porozumenim + nemate cennu radu(co naozaj nemate) tak mi tu prosim Vas ani nepiste🙏🙏
@lasoli Vidim ze @oblecenie99 uz velmi dobre vysvetlila co je osteopatia.
Ja zijem v Kanade a odporucila mi to laktacna konzultantka a musela mi to slovo vyhlaskovat, lebo som o tom v zivote nepocula aj ked je to v Kanade velmi bezne, ale ja kedze som zo Slovenska som o tom nevedela.
Je to velmi holisticka fyzioterapia, ktora neriesi len problemy pohybovej sustavy ale uplne celeho cloveka. Napriklad aj oci, alebo prisatie pri kojeni, travenie, imunitu, reflexi a cojaviem co este a toto sa mne velmi pacilo, lebo zdravotne problemy jeden z druhym suvisia a ked sa na to pozera ako na celok da sa to ovela efektivnejsie riesit. No a samozrejme ked som na vlastnom synovi videla ake je to ucinne, tak tomu robim osvetu kde sa da.
Dievcata,asi to bude na dobrej ceste. Ked dam malicku na jeden bok,tak sa vytiahne hore do sedu. Sama to zatial nerobi-asi ju to nelaka.Ale asi to bude na dobrej ceste🙏 Uvidime,budem snou vsak cvicit aj nadalej. Inak mam zajednanu aj pani na kraniosakralnu terapiu. Tak mozno skusime aj to,uvidime.
To akoze urobi brusak a tak sa vytiahne do sedu? Ak ano, tak to nie je spravny sposob.
Do sedu sa dieta dostane z polohy na vsetkych 4 tak ze si polozi zadok na zem na jednu stranu a prehupne si nozky dopredu druhou stranou. Sed je vacsinou az posledne co deti robia.
@andreatytler nie tak ze je na boku. Ide sa ako keby prevalit na brusko ale zastavim ju na boku a ona sa pomaly ruckovanim da do sikmeho sedu a zrazu sedi. Trocha sa vynervaci ale ide jej to ked som pri nej.
@andreatytler ja viem, bolo to tazke aj s nasim, muz ho musel vzdy zabavat a ja som ho drzala. Zalezi velmi aj od povahy dietata, ak nie je velmi akcne, tak vydrzat 2-3 minuty lezat prinajhorsom aj s mobilom v ruke, nemusi byt pre dieta az take hrozne. Kazdopadne este raz,tak to zacnem riesit skor a nebudem cakat kym dieta prijde do veku, ked uz ma svoju hlavu.
@hanaxxx 2-3 minuty?? wow... to je hrozne dlho. Ja vojtovku osobne nepoznam, len z rozpravania tu na fore. Ta osteopatia co sme cvicili my, sa dieta drzi len 7 sekund po 3-5 opakovani. Super ze vam to hned zabralo. Citala som prispevky kde cvicia pol roka a bez vysledkov.
@andreatytler fyzioterapeut nam povedal idealne 5minut, to vsak bolo u nas nerealne. Nas maly v tom case uz sa obcas dal na 4, obcas sa pohupal, ale dalej nie a nie. Mozno preto nam to pomerne rychlo zabralo, ze potreboval len nejako postrcit. Inak ja som ani nevedela, ze cvicime vojtovu metodu, len ked sme boli na neviemkolkej kontrole a uz maly sedel a zacinal stvrnozkovat, tak fyzioterapeut hovori, ze vojtovu uz teda netreba dalej, ze uz len budeme hravou metodou posilovat nohy.
Dobrý deň. Kedy sa to u vás zmenilo? Zlepšilo sa to po čase? Tá “lenivosť”. Máme z našej ten istý pocit

@kluska nie je pravda, co pises. nie kazde dieta stvornozkuje. su deti, ktore sa z plazenia postavia a stvornozkovanie proste preskocia. ano, je to dolezita faza vo vyvoji, ale nie vsetky deti ju maju.