Skoro 9-mesačná ešte neštvornožkuje
Ahojte, mam otázku, za 5dni máme 9mesiacov a ešte stále nestvoznozkujeme, ani sa nepohupujeme na mieste..je to v poriadku? Plazit sa plazíme, ide ako raketa..ale stvornozkovanie nám ešte nejde
Nevadí
Myslim, ze tabulkovo je to do 10m v poriadku. Mozno to tvoja preskoci. Uvidis, este nezufaj.
A ty snad stvornozkovat vies ;)
Môj syn začal stvornozkovat ako 10 mesačný. Daj jej ešte čas 🙂
Moja nestvornozkovala vobec v 9m sa postavila sadla si ....na styri zacala ako 2r ked.sa.zacala.hrat na psa 🤣
moja zacala ked mala 12mesiacov
Ono, to je taka komplexnejsia otazka podla mna. Lebo vekovo ani nevadí. Tabulky su tabulky, ved vieme. Každé dieťa je individualita.
Len by som sa mozno pozrela na to:
- ci uz zvladla/zvlada druhe vzpriamenie
- ako dlho sa uz plazi
- ci sa plazi aspon striedavym pohybom, tj lava ruka prava noha a opacne a nie len rukami ci ako raneny vojak
- v akom stave ma napriklad brusne svalstvo
Ak ta nieco zneistuje, skoc s nou k fyzioterapeutov, ktory zhodnoti celkovy stav. Ak sa ti to nechce riesit, neries.
A akokoľvek je Kiedronova kontroverzna, cviky na podporu psychomotorickeho vyvoja ma podla mna dobre. Kopec z nich sa vyuziva napr na cviceniach pre deti (vlastna skúsenosť). Skus si pozriet, mozno nieco z toho ti pomoze, navedie ta. (A vramci MK serialu na YouTube s Pukalovicovou tiez nieco podla mna nazorne vyhladas, ak...)
mala ma este cas ... to ze nestvornozkujes ty asi tiez nie je problem , ved chodis ci ?
Necitala som komemtare, ale starsi syn vobec nestvornozkoval. Zacal sa stavat a potom hned v 10 mes chodit. Teraz ma 6 rokov a od mala ploche nohy. Hoci nosil vlozky atd... Boli sme u fyzio a ta povedala, ze tym, ze nestvornozkoval sa mu nevyvinuli nejake ( neviem co) nieco, a tym ma kolena stocene dovnutra. Nema ploche nohy lebo klembu ma, akurat ju ma nacapenu na zemi, takze.ked chodi, chodi po celej nohe. Preto, ak ti zacne.hned chodit, raj su na to nejakr triky, aby tie deti aj stvornozkovali
Moja staršia dcéra neštvornožkovala vôbec. V 11mesiacoch už chodila. Jediný problém čo sme si všimli je, že dodnes má problém a koordináciou pohybu opačná ruka a noha. Napr. Už mala 7.5rokov kým sa naučila bicyklovať.
a čo? ľúbiš ho pre to menej? veď začne.....jedno dieťa začne v 9, jedno v 11 a jedno v roku.....nedrž sa tabuliek, stále dokola sa to tu opakuje, každé dieťa ide svojim tempom....
Moja sa tiež plazí ako fitipaldi🤣 stvrornozkovat vie tak 2 "kroky" potom sa začne znova plazit.
Peruje na kolienkach, pohumpuje sa, taha sa rúčkami hore, začína sa mi pomaly stavat. Tiez sa sama posadí. Lekarka mi vravela ze to možno preskoci, ze je to ok. Mame 9 a pol mesiaca.
Inak kamoskina mala tiež vobec nekolienkovala, hned sa postavila. Podla mna zatial nepanikar, uvidis co a ako 😊🙃
Môj začal v 11. Mesiaci, potom čo strávil 20 min v miestnosti čisto len s kobercom, bez inej podlahy.
Moj sa dlho plazil, kym pichopil stvornozkovanie, uz behal popri nabytku. Stvorkoval velmi krátko. Niektore deti stvorkovanie vynechavaju
Moj mal vcera 11m a tiez nestvornozkuje. Som z toho na nervy ale co uz. Je to chlap tak asi caka, ze to zanho spravi niekto iny 🙈🤣
Nevadi, moj ma rok a mesiac a stvornozkuje len ten posledny mesiac.
Ahoj,nedaj sa obalamutit recami ako ti tu niektore pisu,ze vobec nemusi stvornozkovat. Ano, nemusi,ale mal by! Posiluje si tym svalstvo celeho tela a spajaju sa pri tom mozgove hemisféry. Poviem ti tak, my sme chodili k fyzio,ale s inou vecou. No ide o to,ze moja sa tiez plazila. Od fyzio som dostala “instrukcie”, ze mame plazenie eliminovat. To znamena, hned ako sa bude chciet plazit,tak treba dat dieta na 4 a hupat sa s nim. Ano dieta je nervozne,lebo sa mu brani v pohybe a je zvyknute plazit sa,ale ja som to tak robila. 1 tyzden som pri nej sedela a vzdy ked vystartovala,tak som ju hned dala na 4. By si neverila,ale za tyzden stvornozkovala ako pila a na plazenie si ani nespomenula. Ale teda ja som to podchytila hned,ako sa zacala plazit. Takze ja si myslim, ze ono neni problem ze bude mat 9m a nestvornozkuje. Niektore deti zacinaju stvornozkovat aj v 10m. Ale to plazenie moze byt problem obzvlast ak je asymetricke (ako raneny vojak). Dieta si osvojilo uz tento pohyb a tazko sa mu pojde na 4 ked sa dostane vsade plazenim ako doteraz. Ale inak minimalne podla mna pohupovat na 4 by sa mal. Ja by som pre istotu zasla k sukromnej fyzio, nech ho pozrie. Budes mat srdce na mieste a mozno fyzio povie ze je uplne ok a povie ze len sa mu este nechce. To bol priklad. Ale bude skontrolovany od odbornika a hotovo. Tot moj nazor🤷♀️
Moja dcerka zacala 4nozkovat a sediet az v 10 mes. V 11.5 mesiacoch zacala chodit. Od 6 mesiacov sa plazila a od 7 mesiacov stala drziac sa o tyce
Moja malá začala ako 9mesacna, 9 mes aj týždeň, a hneď ako blesk... Len som zirala, že bez nejakého náznaku, bez pokusov, proste rovno si ráno supla na štyri a rozchodila sa. Je to v poriadku, ak Tvoja ešte nestvornozkuje. Príde jej čas. Aj moja sa dlho len plazila.
Nasa sa zacla snazit stvornozkovat ked mala nieco cez 10 mesiacov... na styroch sa ani nehojdala. Vsade mame plavacku a dost da jej smykaju kolienka, tak sa ani necudujem, ze sa jej ani nechcelo a uprednostnila plazenie. A teraz sa uz neplazi, vsade stvornozkuje, ale vidno, ze si nasla svoj styl. Lebo u nasich krasne stvornozkuje po koberci.
a preco to neriesis s fyzio? ci nahodou nema diastazu? stvornozkovat by dieta malo, presne ako pise @ls56 , skontultuj to s fyzioterapeutom
Moje obe deti sa najprv postavili az potom stvornozkovali.Stvornozkovat dieta vobec nemusi.
Naša má 9 mesiacov a tiež ešte nič.
@zuzuliennka1 diastazu máme vylucenu, boli sme na vysetreni...
Moja začala štvornožkovať cca týždeň po prvých narodeninách 🙂
Nemusi mat diastazu,ale moze mat slabe brusko. Na to, aby stvornozkoval potrebuje mat silne rucky a pevne brusko. Ale ak sa ani nehupe,tak pocitam,ze bude mat oboje slabe. Ja by som zasla k tej fyzio, mozno je hypotonicky. Nechcem robit z toho tragediu,urcite sa ozeni aj preto,ze nestvornozkoval, ale ako hovorim minimalne kvoli hemisferam a kvoli pohybu by bolo ok to zacat riesit.
Obe deti mi stvronozkovali v 11 mesiacoch..ani jeden sa neplatil a nikdy mi nenapadlo si myslieť ze im niečo je..Maju už dosť rokov a nič im nie je.
starsia dcera stvornozkovala od 11mes. mladsia ma cerstvo 9mes.a tiez sa len plazi. za mna ma este cas. dviha sa na 2, k nabytku, ja ju stale polozim na styri. nedovolim jej nestvornozkovat, za mna to neskor ma vela rizik a moje dieta ich podstupovat nemusi, takze urobim vsetko pre to, aby stvornozkovala.
@radka288 plazenie je faza, ktora byt nemusi, stvornozkovanie naopak, je dolezite
@maminkadeticiek naopak, musi. lozit nemusi, stvornozkovat ano.

Môj drobcek začal niečo pred 10mesiacov, tiež už som mala halucinácie, bola som aj u fizio, ten zhodnotil, že je všetko Ok, len že mu je pohodlnejšie , a za chvíľu začal