Sladkosti u 2 - 3 ročných deti
Ahojte mamičky,
Ako to prosím máte u 2-3 ročných deťoch so sladkosťami?
Môj syn sem tam nejakú zjedol, ale keďže sa mi zdalo že býva až moc pojašený a nesústredený, ani posedieť na pár sekúnd tak sme s tým dosť sekli. Ako občas mu dám napríklad na cestovanie piškótky, lentilky (alebo v jogurte) ale ostatné som zatrhla (kinderka, brumíkovia, gumený mackovia). Lenže problém je vtedy, keď prídeme niekam kde je viac detí (mám 3 sestry, každá aspoň jedno dieťa) a to sú nonstop nejaké lízatká, čokolády na stole.
Snažím sa vždy doniesť nejaké ovocie v miske alebo banány... Ale tak zas ktoré dieťa sa nepoteší viac sladkostiam.
Nechcem aby to syn jedol, ale keď vidí všetky deti že to jedia, nechápe prečo on nemôže.
A zatrhnúť rodinu kvôli sladkostiam by som nechcela.
Ďakujem za rady a nápady 🙂
@simca06022011 s babkami problem nemame veru, boli sme obaja vedeni k zdravsej strave. V skolke sa nepodarilo nic neporiesit. 23 rodicov nevidi v tom problem, nasli sme sa len 2. Ja jej vsetko nechavam, nech sa uci zodpovednosti. Ma svoj sklad sladkosti v izbe. Ked nie je doma, vzdy jej to nenapadne preriedim 🙂 ale nemienim z nej robit cudacku ktorej mama zakazuje sladkosti. Vsetky deti na navsteve budu hltat nanuk a ona nie? Bude sa na nich kukat? No nebude, aj ked sa mi to nepaci... rocnej to je este jedno, tu prinajhirsom oklamem kornutkom alebo odvediem pozornost..
@elizita nenosili vsetci a ani nie vzdy. A my sme tiez jeden rok niesli omalovanky, druhy ceruzky a jeden som objednavala bio lizatka z ovocnej stavy -- v skolke mali 18 deti :D A tie sladkosti dali do skrinky povinne, nedovolili im to zjest, aj ked jablko/mandarinku dostali extra tak islo to do skrinky, casto to boli somariny ako fit tycinka.. co mi mala ani nikdy nezjedla ani nezje a vyhodilo sa. V jasliach tiez nenosili nic, brala sa torta a ovocie.. Plus deti boli aj chore, aj sviatky cez prazdniny.. vobec to nebolo 2x 18 sladkosti rocne.. a teraz v skole tiez vobec nie. Ale to uz ani tak velmi nesledujem. Na male dieta som si viac davala pozor, prislo mi to fakt take.. preco mu to davat?? A okrem toho.. na mikulasa dostali baliky. A to jej fakt nebudem radost kazit (ale napr. pred 2 rokmi mala adventny kalendar a miesto sladkosti tam boli saty a doplnky pre barbie :D a v domacom mikulasovi sa jej najviac paci kokos, lebo to si uzije divadlo kym to otec otvori) . Ale ked to poratas, nie je to jedna sladkost denne... plus kopec veci si doma rozdelime z toho vsetci.
@montemotherone myslim ze vacsina tu myslime, ze 1 sladkost denne je maximum, nie povinnost.. 5 dni nic, 6.den kolac ale nech nepomysli este na keksik..
No co na to...len tolko ze sa uvolni, ved ho tym nenapchavas cele dni, tak kup lizatka v dmke, alebo dones lyofilizovane jahody z dmka...to chuti a je to aj zdrave, pride do skoly s vreckovim a moze sa stat ze si sladke nakupi sam nekontrolovatlne alebo.este horsie a to.ked vidim v obchode si deti kupuju energetaky a chipsy...pri druhom.uz nebude.tolko energie to.riesit a tak si radsej uzivaj syna a rodinu a neries to.az tak prisne😊😉
@elizita maximum je tak 1 sladkosť TÝŽDENNE. to zas myslím ja 😉
@montemotherone 🤣🤣 ty si dobra. Fakt si myslis, ze jedlo ma teraz horsie zlozenie, ako v sociku? Zobud sa😅 a este si zabudla, ako nas 5g zabije
@queen_mary biely cukor, ktorý sa kedysi používal na výrobu sladkostí, je dnes drahá surovina a poškodil nám menej ako izoglukóza ktorá sa dnes používa skoro všade... A hlavne v tom, čo sa dováža k nám. Zobuď sa ty a pozri si niekde články o zložení Milky ktorú kúpiš v Rakúsku, v Nemecku... a u nás 😉 Takže áno. Jedlo (aj toto škodlivejšie) malo za socíku priaznivejšie zloženie
@queen_mary samozrejme,ze jedlo za sociku malo lepsie zlozenie. Ad1 vacsinu veci sme si dopestovali a dochovali v Ceskoslovensku sami, ad2 vyrobky boli ovela viac kontrolovane vystupnymi kontrolami, kontrolovalo sa zlozenie atd.
@makova333 k tomuto mas nejake zdroje prosim ta, lebo ja som citala presny opak. O kvalite vyrobkov a kontrole (nerypem, len ma to naozaj zaujima, tak by som si precitala)
@stanislavicenka ako chces malemu decku vysvetlit, ze sladkosti nema jest? to si fakt myslis, ze je sanca ze to pochopi?
Moja ma 2.5 roka, nerobím z toho nejakú vedu, nezakazujem, ale ani ju tým nenapchavam. Raz-dvakrát za deň si niečo dá, deti potrebujú energiu.
Ja keď som bola decko, furt mi rodičia upierali a potom len čo som mala pár korún, tajne som si kupovala sladkosti a čipsy, zakázané ovocie najlepšie chuti, bolo to proste celé trápne :/
@makova333 ano, presne pre to sa stalo v radoch, lebo to jedlo sa nedovazalo a necakalo sa, kym sa zazasobujeme 👏👏
moje deti jedia vsetko, lubia zeleninu surovu varenu, ovocie..a pristup k sladkostiam maju normalny..ked maju chut napapaju sa tak sa opytaju na sladke ci mozu, cukrik, keks, nanuk..vedia kde mame sladke su dostupne ale svojvolne si neberu..a aj ked sme na navsteve alebo maju to dostupne, tak len ocmulaju a nechaju tak..nikdy som neriesila ze nebudem davat sladke alebo tak..beru to normalne maju chut daju si cukrik alebo tak ale aj to oprplu.. zakazane viac chuti ako ked to beru ako nieco co je a mozu mat...ja teda so sladkym nemam problem, nepchaju sa ani nic..mam susedku ktora zakazuje detom sladke a oni vyhladavaju kde sa da len aby nieco dostali a nemozu sa dojest ked k niecomu takemu pridu...a to myslim nieje v pohode...ale kazdy uznava za vhodne nieco ine..
Ja mám len 1,5 rocku a tej sladkosti nedávam vôbec, no premýšľam, ako som to mala ja ako dieťa a veru aj keď moji rodičia sú stará škola, v sladkostich som sa zrovna nekúpala. Vysvetlili mi, prečo sladkosti nie a ja som si obľúbila úplne iné potraviny a sladké v tejto forme mi nechýbalo. Podľa mňa je to o nastavení tvojich hraníc a ich pevnom držaní, pokiaľ vieš, prečo to tak chces robiť.
Zo sladkosti davame detom len cokoladu. Snazime sa co najkvalitnejsiu. Nikdy som nekupovala cukriky,brumiky,keksy ani lizatka. V skolke to detom tiez nechutilo , nosili to domov. Mensia ma najradsej horku cokoladu minimalne 85%. S babkami a rodinou som sa tiez dohodla ze zalezi na kvalite nie na kvantite a ze kludne nech Mikulas prinesie 1 poriadnu cokoladu a kilo mandariniek nez plne vrece poľských. Sladkosti sme nikdy nezakazovali,na navstevach,dovolenkach mali aj ine sladkosti ,no najviac im chuti to co poznaju z domu...
Mojich rodicov som naucila ze ked oridu ku nam dinesu miesro kinderka jahody alebo ine drobne ovocie. A ked niekam ideme neriesim ci je na stole,ved je ro raz za cas
Ja som synovi sladke nedavala od malicka vobec, no nemala som tu silu bojovat s babkou ..navyse este s takou povahou ze by som nemala sancu 😄. Tak som si povedala, ze fajn, to malo co zje raz za cas u nich prezijem (aj tak vacsinou sam odmietne) no tazko som to znasala, kedze je to moja diagnoza z povolania 😁. Ja sice pracujem ako dentalna hygienicka a jednoznacne sa cukor spaja so zubnym kazom, ale skodi vo velkom mnozstve aj telu. Skuste si vy, ktore si kazdy den doprajete nieco sladke zrazu nedat. Budete mat obstak. Lebo sa tomu hovori zavislost nie len tak pre srandu.
Skuste si napisat zoznam, kolko cukru denne prijmete bez toho aby ste zjedli sladkost a budete prekvapene. Ci uz je to kecup, mlieko, jogurt ovocie, alebo zlozeny cukor vo forme cestovin chleba. Nase telo ma cukru az az.
A este na margo, ak si moje deti slakde vypytaju, co je skor vynimocne, dam im. Ideme do obchodu a kupime ak nemame. No je to ozaj o tom ako si ich telicko zvykne od mala.
Vsetkeho, ale s mierou.
Peace ✌️
Len pre info, chcela skm pre syna jedny vitaminy a v lekarni povedali, ze kedze su vo forme gumenych cukrikov, tak ich deti do 3 rokov vobec nesmu. Viem ze to mas tazsie v tom, ze su deti v rodine ale, ja by som sa porozpravala so seztrami, aby neboli sladkosti dostupne " len tak", urcite pochopia. Moj malý ma AE, cize cokoladu nepozna vobec ( vraj aj moc cukru mu to zhorsi podla Dr.) , zo sladkeho jedava iba kolace, ovocie, jogurty, detsku vyzivu.. podla mna mu to staci, ma 2 a pol. Mozno sa to zmeni v skolke, ze si potom bude viac pytat sladkosti.
@veronika4495 ja som ako dieťa jedavala sladkosti, áno. Na Mikuláša kopa sladkostí ktoré do Vianoc zmizli....každú chvíľu keksiky a cukríky od babiek...buchty, slíže s grankom, palacinky a koláče...A vieš čo? Ked som konečne pochopila, že za mojou obezitou a vysokým tlakom sú nahovno stravovacie návyky z detstva, že sladkým riešim akúkoľvek emóciu (lebo...buchla si sa? Na, cukrík, prejde to...Tešíme sa? Poďme to zakuskom osláviť? Nechceš šalát? Okej spravím palacinky...) tak som si povedala ze toto moje dieťa proste riešiť nebude.
Úprimne...20 rokov chudnem. Neúspešne. Cvičím do zblbnutia a nechudnem. Som proste hora svalov obalena tukom. A vieš prečo? Lebo závislosť na cukre je silnejšia ako na kokaine...to sa už vie. Ja s nou viac menej úspešne bojujem už x rokov...A v tej hlave sprostej je to tak zakódované...že stačí jedno zaváhanie, jedna negatívna myšlienka a som schopná sadnúť do auta a ísť do tesca po čokoládu.
Od momentu ako som za svoje stravovanie zodpovedná len ja sama...A odkedy som.zistila aké zlo ten cukor na mne napachal...som sa rozhodla ze toto doma držať nebudeme a dieťa pred tým proste ochranim. A môžu sa babky aj na hlavu postaviť, brumika ci cukrové lízatko moje dieťa proste jest nebude. Kým som za jeho stravovanie zodpovedná ja. Keď si bude kupovať jedlo on, nech robí ako chce. Ale aspoň nebude v dospelosti nadávať na svojich rodičov ako ja, že ma.krmili sprostostami.
Je mi jedno, že si o mne na ulici niekto pomyslí ze som sibnuta biomater. Na sebe a svojich súrodencoch vidím ake ma.cukor negatívne účinky na stravovacie návyky a zdravie v dospelosti. A zdravie môjho dieťaťa mi je prednejsie ako nejaký zastaralý názor ze "sladkosti k deťom patria".
A ešte doplním...nášmu dieťaťu ideme vzorom. Doma žiadne sladké nie je a nemlsame ani potajomky. Občas pečieme zdravé dezerty ktoré chutia famózne a dajú nášmu telu výživu...nie len kalórie. Otec je športovec, chodí na spartana....A syn už veľmi dobre vie, že keď chce ísť na spartana aj on, musí papať ako tato...čiže mäso zeleninu vajíčka jogurty a podobne...decko ma 4 roky a veľmi pekne sa mu už dá vysvetliť, že sladkosti pre naše telo nie sú dobré a nedávajú nám ani silu ani výkonnosť ani múdrosť. A keď niečo dostane, donesie to domov a občas ochutna a odloží to. Občas ideme celá rodina na zmrzlinu ale v žiadnom prípade nie každý deň cele leto.
Všetko závisí od domáceho nastavenia. Ak sa dieťa 90% stravuje skutočne správne a zdravo....dajú sa odpustiť aj nejaké prehrešky, keď je trebárs dieťa na prázdninách alebo na výlete.
Ako často tam chodite? Ak raz do týždňa, neriešila by som, ak denne, tak bud vysvetliť dospelým prečo to chces obmedzit (snáď pochopia) alebo čiastočne vyčleniť dieťa tým že mu to proste nedovolia (prvé razy bude plač, ale zvykne si). My sme mali takého bratranca čo nič nemohol a teda mali sme jeho mamu za čudnú ale prijalo sme to ako fakt.
@patys123 obdivujem za tvoje rozhodnutie nedávat dieťaťu sladké...A veľmi.fandim. A boj s babkami...to.je samostatná kapitola...ja som im proste povedala...ze pre dieťa je dobre toto a toto a zle je toto a toto...A dala som im "povolený zoznam sladkostí" ktoré dieťa smie. A pokiaľ mu kúpili niečo iné, tak som mu to proste nedovolila zjesť pripadne som im to vrátila, s tým že ďakujeme ale my také nepapame...naučili sa. Majú povolené ovocie...domáce koláče, sušené ovocie, oriešky, pripadne také tie bio ovocné tyčinky a ovocné koze z DM. "Našťastie" moje dieťa má alergiu na kakao takže si všetci dobre rozmyslia čo a či mu niečo dajú lebo párkrát som spravila taky cirkus...ze už keď k nám niekto ide na návštevu, tak dopredu volá, čo smie doniesť malému aby to neskončilo v koši 😂😂Mission completed 💪
V.tomto.pripade som na seba pyšná 😂😂😂 a napriek tomu všetci v rodine moje rozhodnutie rešpektujú a nikto sa neuraza a fungujeme úplne pohodovo.
Mam však v rodine jednu tetu (stará dievka a ešte učiteľka)...ktorá si ide svoje...A pchala sladkosťami tak nás ako deti...tak teraz naše deti...A s ňou (kedze nerešpektuje naše zásady) som to vyriešila tak, že moje dieťa s nou jednoducho bez dozoru nenechám. Hotovo. Snaží sa všemožne...už mi to je až smiešne...takže su vždy pod dozorom niekoho komu verím a kým sa neuvedomi tak s ním sama nebude. Prvýkrát v živote jej niekto odporuje...čiže nebude to jednoduche...ale stoji mi to za to 😂
Moja do 4r sladkosti nejedavala, doma sme to nemali a ked jej aj babka dala brumika tak ovonala a polozila...neskor v skolke uz ano..a cudovala sa aj.predavacka ked mi.ako dvojrocna.spravila krij v obchode pre papriku a nie cokoladu... ked aj podostavala sladkosti mala ich vo svojm.supliku a kamartka mi.vravibze ako to.mozem ze jej by to hned zjedli.keby maju.k tomu.pristup ona nie... mozno aj preto ze to nema zakazovane ....teraz ma uz 7 a jednu dobu sme mali.krizu ked otvorilla oci a.pytala sladke....a noalne nezjedla nic.... ale nastastie to netrvalobdlho
@katty2012 my sme vysvetlili a podla mňa pochopil. Deti rozumejú viac ako si myslíme.
Išli sme na to takým spôsobom ze ani my nejeme sladkosti a zdravo sa.stravujeme...a dieťa prirodzene chce byť také ako mama/tato.
Tato veľa cvičí a pripravuje sa na spartana, dieťa to vidí a vie, čo.musi.jest aby malo.svaly ako tato a nie pupok ako dedo 😂
Učíme ho ako funguje telo, pozeráva Bol raz jeden život...A vie, že cukor škodí, a ze niektoré deti a niektoré maminy to nevedia. Bude mať 4 roky. Má silnú alergiu na kakao a aj "vďaka" tomu mnohé sladkosti nemôže...A teda je dosť dobré vydrilovany, ze nič darované nesmie spapat. (Ide tam naozaj o bezpečnosť). Všetko musí priniesť mame alebo tatovi a po dohode sa.dohodneme, či, kedy a koľko toho s papa. V 99% zistíme že je to "odpad" a ide to do koša. Nemá s tým problém, lebo je naučený, že napriek tomu že to chutí sladko, je to fuj.
Ja mam 5 a pol rocneho syna,ten klasicke sladkosti ( cokolady keksiky lizatka) nechce vobec. Ak mu aj niekto dáva,povie ze fuuuj😂 nie je to tym ze by sme mu vyslovene zakazovali, proste to nechce. Ale cukor ma v krupici,termixe,ovocí.. jedine co este tak zje je vanilkova zmrzlina. Mladsi 2a pol rocny ma rad sladké, ale cokoladu( nejaké kinderko) mu dávam velmi výnimocne. Zvyknem doma piect, tak z kolaca alebo doma pecenych susienok mu dam. Uplne zakazovanie sladkého asi je skor na škodu, ale netreba to prehanat, aj na cukre sa dá byt zavisly
@simca06022011 rodicia pracovali v oblasti kvality potravin
@queen_mary na horalky, bonpari, jesenky, pedro zuvacky a co ja viem este co som nikdy nikoho v rade stat nevidela. Ani na mlieko, maslo, cukor, detske vyzivy...chlieb som chodila kupovat do pekarne, tam obcas rada bola, ale len preto, ze sme cakali kym sa dopecie dalsia varka. To na co sa cakalo bol npr. toaletak (v tom case sa v Harmanci pokazil stroj a isli na polovicny vykon), na pomarance (dovazali sa u nas prirodzene nerastu) a pod. A potom ked prisli famy, ze nieco nebude ludia zbesneli a vykupili to. Ale to sa dialo aj tu a teraz pocas pandemie. Zohnat kvasnice, toaletak, dezinfekciu bol vykon hodny supermana. Btw a kolace do cukrarni sa vyrabali z masla a cukru, nie z margarinu a sladidla.
@makova333 ahaaa i see, spomienkovy optimizmus 😁 zlati komaci, vsetko bolo uzasne.
@queen_mary velky spomienkovy optimizmus to bol so starymi rodicmi nemcami, zijucimi v kapitalistickom zapade.

Sladkosti davam ale nie take ze kinderko ci lentilky to nie. Skor banan, semtam piskotu, brumika atd. Snazim sa to obmedzovat radsej dam jablko alebo nesolene tycinky alebo mu ja urobim nejaky menej sladky kolac lebo asi do 1.5 roku nejedol ziadne sladkosti a pekne mi papal vsetko zeleninu maso atd a potom zacala jedna babka druha babka tu brumik vsak mu daj atd. A teraz mam velky problem do neho dostat cokolvek normalne iba vrieska a taha ma do skrine s keksami. Keby som to vedela ostala by som pri ovoci a keksikoch hame... Ked mu dam sladke je potom ako z divych vajec..