Som dva týždne po pôrode, úplne nevyspatá a partnerovi rodičia chcú chodiť na návštevy
Baby povedzte mi či je to normalne alebo som uplne mimo a preháňam? Mám 2 tyždňového syna. Vnoci sa takmer vždy zobudí o pol 1 a je hore aj do pol šiestej, neplače, iba sa proste mrví,pozerá,"mňauká"no ja ajtak nespím,stále ho kontrolujem. Nad ránom si ho zobere k sebe partner do postele aby som sa trosku vyspala ale ajtak spim iba tak tvrdo, aby som počula či dýcha takže skoro vôbec nikdy sme sa nejak extra nehadali a odkedy sa narodil malý sa vkuse hadame kvoli jeho rodičom. Oni proste nechápu že ja nemam naladu ani energiu na ich navštevy po prebdenej noci. Ja neviem ci uz to mam povedať mongolsky alebo ako. Skusaju veci, ze idu nakupit malemu oblecenie a volaju ze su pod domom ze doniesli malemu oblecenie len aby mohli ist hore lebo vsak neposlete ich preč spred brany... Proste mne moj zdravy rozum a ten kusok empatie ktory v sebe este mam hovori, ze ak je niekde novorodenec ktory nespi a snim aj rodicia, tak sa tam netrepem za kazdu cenu ale necham ich na pokoji a pockam kym nas pozvu sami.. ale kazdy sme nejaky neriešim, otom som ani nechcela.....dnes mame tichu domacnost, ze som si vobec dovolila byť unavena ja krava a odmietnut aby prisli už rano na navstevu..ved čo to je taka starostlivosť o novorodenca... vraj ze kludne som mohla maleho nechať v obyvacke s nimi a spať si v izbe. Lenze ja to nedokažem a neviem či su tieto pocity v poriadku alebo to naozaj prehaňam a som na hlavu. Ja neviem maleho nechať len tak niekomu a isť si s kludnym svedomim spať do vedlajšej izby.
@aylinn ahojky, chodia k vám denne? Dohodnite sa na nedeľu, navstevné dni a basta, denno denne tam ozaj obsmrdat nemusia, alebo im hi daj pokocikovat ked bude spať.
A nepreháňaj to s tým, že nedáš niekomu baby do rúk, keď naposledy držali pred 15 rokmi...tak toto je u mňa cez čiaru, nik nie je captavy aby nevedel držať dieťa v perinke.
To mi moja sestra nemala dať povarovat, lebo som nikdy predtým nedržala baby na rukách... môj ty bože.
Hlavne sa ukľudni, dieťa to prežije kým sa osprchuješ. Snáď sa ti čoskoro ukludnia hormóny. Držím palce
@aylinn vôbec nič si nevyčítaj. pri prvom dietatku som to mala aj ja, obaja svokrovci prišli v ten deň, kedy ma prepustili z nemocnice. a potom pravidelne, bez ohlásenia. potom som povedala "stop" - dovidenia, po šestonedelí.
Pri druhom dietatku som im to oznámila osobne ešte než sa narodil, že sa môžu príst pozrieť až po šestonedelí prvý krát. ze potrebujeme byť sami, zvykúť si na seba. Nechcem znieť sebecky, ale nezaujímal ma názor môjho muža. On nerodil, nemal v sebe tie pocity, nevedel, čo to je vytvoriť si puto mama-dieťa a ako je to najmä kľúčové práve v tomto období.
Vykašli sa na to že je zdutý, mysli na potreby seba a dieťatka 🙂 musí to rešpektovať, to si chlap nevie predstaviť čo to je za náklad emócií. No to by si videla, čo by som ja s ňou spravila, keby mi ráno vbehne do spálne počas dojčenia a ja polonahá... brrrr. muselo to byť pre Teba veľmi neosobné
@banderaska29 no to mas pravdu s tymi emociami skoro za všetko plačem a keď neplačem tak mi zviera hrdlo za uplne hluposti. Snad sa natom vsetkom raz iba zasmejem. A to jak nabehla no nato nezabudnem teda bolo to naozaj trapne. A je jedno že sme ženy obidve a že mame aj dole aj hore to isté. Neni mi tak blizka. Moje pôvabne poporodne telo by som nevystavovala ani v plavkach nie to este takto 🙄
Ked odidu sa snim o tom vážne porozprávam
nečítala som komentáre predo mnou, ale ty si matka, ty rozhoduješ, zyšok musí sklopiť uši a prispôsobiť sa
muž si zvykne, neboj a žiadne výčitky že si unavená, samozrejme, že si, však si chvíľu po pôrode a máš min. 6 týždňov na to, aby ste si s maličkým našli svoj rytmus, dovtedy musia návštevy počkať, pošli im občas fotku nech sa majú z čoho tešiť
a ten prehnaný záujem zvyčajne trvá mesiac, dva, potom si zvyknú 🙂 aspoň u nás to tak bolo... svokra sa niekedy neozve ani pol roka
@lucka_ke fotiek maju viac než dosť každy deň. ona zavola po dvoch dňoch čo maleho nevidela že musi prist lebo malý jej chýba... čo ma povedať moja mama čo maleho uvidi možno až pol ročneho.. viem neni to ich problem ale tak mohli by sa zamysliet nadtym. Teraz odišli urazení a dotknutí že sme unavení obidvaja😁 že sa neusmievame a že nam neni do reči. Tak sa zobrali a odišli.. premna lepšie akože,ale trochu psycho.🤣
zvyknú si, neboj, držím palce nech bábätko začne v noci viac spinkať
Ved sa tesia z vnucika.ja som spala vzdy ked spal maly.tak to rob aj ty.vypni si zvonenie a mas pokoj
@aylinn je to úplne nová vec v tvojom živote, všetky pocity ktoré máš sú prirodzené. Nepoznám maminku, ktorá si tými emočnými výkyvmi neprešla 🙂 ja som sa smiala a plakala na striedačku. ale neboj sa, všetko sa dá do normálu ako po fyzickej tak aj psychickej stránke to mi ver 🙂
ak ti môžem poradiť, skús vypnúť vedome hlavu a myseľ keď Ti spí maličký a vtedy si pospi aj ty s ním. Vždy, keď spinká, skús to aj ty. Telo sa Ti dáva doporiadku a mysli aj na seba. Budeš mať viac energie, aj emočne sa Ti bude deň čo deň lepšie žiť. nedostatok spánku totiž ten popôrodný blues ešte zosilňuje. Chápem, že máš materinské "radary" a potrebu kontrolovať maličkého, ale on Ťa potrebuje tiež oddýchnutú lebo ver či nie, tvoje emócie sa naňho prenášajú a tak to vlastne bude už navždy. ja mám už väčšie deti ale dodnes je ich nálada z väčšej miery odvíjajúca sa od tej mojej 🙂
@banderaska29 ale ona si nemoze pospat, lebo jej svokrovci stale zvonia a chodia k nim ako na klavir, cela tema je o tom
@aylinn je veľmi rodinne založený....škoda, že sa nevie zdravo odpojiť a teda vnímať viac vás (bábo a teba) a vašu pohodu, ako pohodu rodičov🤨 mrzí ma čo je teraz medzi vami. Prajem Ti, aby sa tvoj chlap zorientoval a vedel na koho strane ma stáť a komu držať stranu. Celkovo do budúcna nech to pochopí. Veľa trpezlivosti a síl na všetko prajem. Malinký je krásny❤ Gratulujem
@aylinn no musíš sa oprostiť od toho, že sú urazení, no nech sú, ich problém, takýchto sebeckých ľudí, ktorí vidia len seba a na druhých neberú ohľad môžeš okašľať, aj keď sú to svokrovci. Nech sú urazení a čím viac tým lepšie, o to dlhšie ti dajú pokoj. Podľa mňa to je arogancia a sebectvo ako vyšité, oni ho chcú vidieť a nič iné ich nezaujíma, ani to že ty potrebuješ pokoj, ani to že vám narúšajú súkromie, proste totálne bez škrupulí vám vyslovene narúšajú rodinu ešte aj zhoršujú manželský vzťah lebo keby mali kus ohľad a prišli by dajmetomu raz za týždeň v určený čas na 2 hodinky, tak by to bolo pre všetkých úplne v pohode, no ale nie, nedajú si povedať, tak nech sú urazení a ja by som im teda neotvorila minimálne vtedy kedy som len ja doma. Pre mňa osobne je návšteva každý človek, ktorý nebýva so mnou pod jednou strechou aj moja vlastná mama. A tým pádom ja určím kedy príde. Títo starší ľudia si doslova chodia dobíjať energiu tým vnúčencom, ako je to ok ak je to primerane a nie dennodenne, lebo oni ho potrebujú vidieť. No keby ho potrebovali len vidieť tak im stačí fotka. čo už také len môžu vidieť na 2 týždňovom dieťati, veď to len spí alebo je. Keďže teda oni nedokážu brať ohľad na teba, neber ani ty ohľad na nich a nech sa kľudne urážajú a takto to vysvetli aj svojmu mužovi, že si ochotná dohodnúť sa na kompromise, ale oni evidentne nechcú a idú si furt svoje a to je bezohľadnosť. Tým pádom budeš aj ty bezohľadná, inak sa nedá, sami si to vypýtali. Ja som svokre potom prestala otvárať, ona väčšinou chodila keď bol môj muž v práci, takže jej už nemal kto iný otvoriť. To sa nedalo fakt, dennodenne sa dovalila, zakaždým neohlásene, nebrala ohľad na to či práve uspávam, kojím, sprchujem, nič. 300x som jej povedala nech mi dopredu zavolá a ja jej poviem či je to vhodné, no ale nie. Nuž tak som prestala otvárať.
sandrusa777 v poriadku, ale hádam ani babka nemá čo ráno len tak bez pozvania vletiet do spálne, kde môže byt žena aj nahá, koji bábätko, a je jej to vrcholne nepríjemné. Pre mňa je celkovo dojčenie intímna vec, hlavne zo začiatku, keď sa ešte len učíme tomu obaja,my bývame so svokrou v jednom dome, ale tiež by som bola naštvana, keby ze toto mi urobí
Tešiť sa môže, zavolá, príde na hodinku, dá si kávu, pomazna bábätko, a pekne nazad. Aj keď tiež som názoru, že tých 6 týždňov proste návštevy majú byť minimálne, a určite nie "prepadovky", lebo "umriem bez vnucika".
@halienka presne suhlasim. Zobrala si mi to z ust. Ja som sem nechcela pisať že je to premna sebecke a bezohladne lebo zas by som bola nevdacna nevesta a zeny by sa tu modlili aby ich syn nikdy nedoniesol domov taku aka som ja. Ale toto je presne ono. Oni si myslia ze sa cely svet toci okolo.nich ze su stred vesmiru. Uz pocas tehotenstva som vedela ze to bude masaker ale az takto... a najlepsie je ako sa ma pyta zakaždym či mam mlieko. No pri takychto nervoch čo mam ho dlho nebudem mať už
To mi chces povedat ze tvoja svokra (stara generacia) nevie co je to sestonedelie? Vtedy ma byt predsa matka s dietatom v podstate len sama doma s muzom (jasne ze sa to nerobi a uz druhy tyzden po porode alebo aj skorej sa ide na prechadzky a tak). Treba jej vysvetlit ze proste este nie. Mas po porode to si u nas nikto nedovolil k nam ist pokial sme ich nepozvali. A ze chces mat maleho stale pri sebe je uplne normalne 🙂 ja som ho prvy mesiac ci dva nechcela davat ani muzovi 🙈😂😂
@aylinn ja by som muzovi povedala asi toto: Ked sa ty budes musiet naucit starat vo dne v noci o novorodenca,ktory nevies ako bude spat a jest, ked sa ty budes musiet naucit kojit, ked ty budes mat krvavu roztrhanu a po zadok zasitu šušuru 6 tyzdnov, tak potom si kludne zavolaj navstevy aj kazdy den. To by pri troske zamyslenia mohol pochopit...
Niektori ludia fakt nemaju chochmesu. Potrebujes to stopnut, pretoze potrebujes klud ty aj babatko!
Tvoje pocity su absolutne normalne, uplne chapem prezivam to tiez. Nevedela by som si pospat keby som nevedela ze maly je v poriadku a v klude spinka. A ani nahodou by som ho nenechala niekomu druhemu, je to malinke babatko a vie sa o neho postarat iba jeho mama, pretoze iba mama je s nim nonstop a podla zvukov a spravania vie co potrebuje. Maly ma 5 mesiacov a bol bezo mna raz na hodinu, ked som bola u kadernicky (bol s muzom, jedine nanho sa ako tak viem spolahnut, ziadna babka..). Normalne som spatne rada ze sme boli dva tyzdne v porodnici, aspon sme mali pokoj. Najlepsie mi bolo ked som bola s babatkom sama, nepotrebovala som aby mi niekto behal za ritou (ci uz mama alebo svokra).
@gabu_lienka ja som mu dnes povedala, že kym je doma kym nechodi do roboty tak mu odsajem mlieko na celu noc 🙂 a moze byt on s malym 6 hodin vnoci hore a ja si rano pozvem kamosky na kavu a chcem vidiet tu stastnu tvar ako ich privita s otvorenou narucou
A keby si proste nezdvihla ten telefon ? 😂 na druhy den zavolas ze ste vsetci spali a mali vypnute zvonenie 😂
@aylinn dva tyzdne po porode navstevy?To vobec..si mama urci si pravidla..drz sa 🙂
Nikto pri zmysloch nechodi na navstevy hned rano,neohlaseny a navyse k novorodencovi.Mala by si dat manzelovi precitat tuto diskusiu aby sa u edomil ako to normalne chodi v inych rodinach,ze toto naozaj nie je normalne.Boze bolava pozasivana suska,sialene vybuchy hormonov,unaveme telo,unava nir je len z babatka ale aj z porodu samotneho,do toho starostlivost o babatko,kojenie...ako NIE!!!Vdakabohu moja svokra je normalna,ak by jej nahodou prepinalo byva dostatocne daleko ale tak ci tak toto by som nerespektovala u nikoho a urcite by som si otvorila usta.Tvoj muz je sebec.Ako teraz nie je cas na vztahovacnost ze nemas rada jeho rodinu,somar 🤦♀️
Inak tuto cast trebalo mat vyjasnenu a zjednotenu s muzom uz pred porodom,ale chapem ze vas to mozno nenapadlo.
@aylinn ahoj, ja ti rozumiem. Vieš čo, keď sa mi narodilo bábätko, nikdy predtým sme sa toľko nehadali s partnerom ako v tom čase. Proste veľká zivotna zmena, nápor, únava a hormóny robia svoje. Aj moje kamošky to rak majú po väčšine 😉K tej svokre no chápem aj teba ale aj ju, že chce vidieť vnúča a ona nepreživa co ty, tak to vníma inak. No môj syn ma 8 mesiacov a už vyše 4roch sa budí v noci každú hodinu. Je to ťažké ale čo sa týka môjho vzťahu s partnerom tak ten sa zlepšil. Uvidíš všetko sa dá do normálu casom, keď sa všetci spolu zžijete. Držím vám palce ✊💪💙

@marsilea23 ach no to som skušala aj po dobrom aj po zlom.. mam pocit že nič nefunguje. On sice povie že ma chape ale ja naňom vidim že je urazeny a že zatym vidi ze ja nenavidim jeho rodinu a podobne hluposti. Ja som mu povedala že ak by som videla z jeho strany pochopenie a to že stoji primne tak by som.to aj inač brala cele. Mozno by som sa ozaj aj premohla na tie navstevy iba aby sme sa nehadali. Lenze teraz vidim iba to ze jeho rodina je stred vesmiru a vsetci sa musime pokakat znich a z ich potrieb