Som dva týždne po pôrode, úplne nevyspatá a partnerovi rodičia chcú chodiť na návštevy
Baby povedzte mi či je to normalne alebo som uplne mimo a preháňam? Mám 2 tyždňového syna. Vnoci sa takmer vždy zobudí o pol 1 a je hore aj do pol šiestej, neplače, iba sa proste mrví,pozerá,"mňauká"no ja ajtak nespím,stále ho kontrolujem. Nad ránom si ho zobere k sebe partner do postele aby som sa trosku vyspala ale ajtak spim iba tak tvrdo, aby som počula či dýcha takže skoro vôbec nikdy sme sa nejak extra nehadali a odkedy sa narodil malý sa vkuse hadame kvoli jeho rodičom. Oni proste nechápu že ja nemam naladu ani energiu na ich navštevy po prebdenej noci. Ja neviem ci uz to mam povedať mongolsky alebo ako. Skusaju veci, ze idu nakupit malemu oblecenie a volaju ze su pod domom ze doniesli malemu oblecenie len aby mohli ist hore lebo vsak neposlete ich preč spred brany... Proste mne moj zdravy rozum a ten kusok empatie ktory v sebe este mam hovori, ze ak je niekde novorodenec ktory nespi a snim aj rodicia, tak sa tam netrepem za kazdu cenu ale necham ich na pokoji a pockam kym nas pozvu sami.. ale kazdy sme nejaky neriešim, otom som ani nechcela.....dnes mame tichu domacnost, ze som si vobec dovolila byť unavena ja krava a odmietnut aby prisli už rano na navstevu..ved čo to je taka starostlivosť o novorodenca... vraj ze kludne som mohla maleho nechať v obyvacke s nimi a spať si v izbe. Lenze ja to nedokažem a neviem či su tieto pocity v poriadku alebo to naozaj prehaňam a som na hlavu. Ja neviem maleho nechať len tak niekomu a isť si s kludnym svedomim spať do vedlajšej izby.
Inak by si sa cítila keby to je tvoja mama a inak keď sú to svokorovci. Inak ja by som svokru nezniesla keby bola u nás a môj muž by nebol doma. Naše vzťahy sa dosť nastrbili pri prvom dieťati. A taktiež počas šestonedelí stačí jedna návšteva a aj potom skôr muž chodil tam s malou ako oni sem
@nini1010 ono to aj vyjasnene bolo, totizto ja som mu hovorila ako by som si to predstavovala aby nedoslo k nedorozumeniam ci uz medzi nami dvomi alebo s jeho rodinou. Slusne som povedala ze by som chcela aby sme ich oboznamili s tym ze teda 2 krat za tyzden ked sa uvidime si myslim ze je okej ak bude prilezitost nejaka specialna tak samozrejme aj viac krat, ze chcela by som aby to vsetko bolo na vzajomnej dohode, nie tak ze oni zavelia a my v pozore chystat obed alebo ranajky a mat ich tu nasackovanych zakazdym ked im maly chyba ved ono je to mile pekne odnich ale takto sa neda naozaj. No a vydrzalo to tak 3 dni všetko. On sa mi potom aj ospravedlni vela krat ze on to nepochopi hned ze jemu to dopne neskoro ze som vycerpana a dotoho este jeho rodina TAK vycerpava ze to je uberac energie asi tak ako dalsia jedna prebdena noc. Cela rodina su vztahovacni urazlivi takze vzdy to skonci tak ze kazdy sa na kazdeho urazi pohadaju sa a ja mam znasat este nalady dalsich 4 ludi ked sama seba neviem zniesť 🙄
Že dva krát za týždeň 🤣 to by som nedala ani keby som brala diazepan. U mňa je aj raz za mesiac veľa.
@aylinn no a ani to dlho netrvalo.Ved som čítala čo si predtým písala ako už mala plány, že ráno budete chodiť kocikovat a na kavicky.Svokra sa nudi a bude to len horšie Za chvíľu Ti povie, že máš upratovať a variť a ona si ho vezme k sebe.Tvoje pocity su uplne normálne ja som nevedela spat, keď muž zobral malého do obývačky a ja mám ešte spat nikdy som to nevedela všetko som počula každý suchoty, mrnkot.
Prišli nevhodne a nech sa aj urazia aj, keď tvoja svokra je podľa mňa je ako tá moja len, aby bolo tak ako ona chce aj cez mrtvoly.A ešte jej ostatní pritakaju, lebo mame sa neoponuje.Budes to mať ťažké ešte takých hádok aj medzi mužom a tebou bude.On hlavne nechce uraziť rodičov a tým ráno teba.A celkovo mne by sa nepáčilo aj kvôli corone veď u Vás to bolo dosť zle, aby chodili po obchodoch a potom stále ku Vám.
Kedy sa to chcete sťahovať do ČR?😅snáď sa malému otočí režim a čím skôr to dospis nič nie je horšie je ako byť nevyspata.
Moja svokra, keď prišla pozrieť 1x malého mi hneď po príchode ukazovala aký má pásový opar a lieky aké berie čo na to povieš?Veď to len blázon spravi len, aby ona mala pozornosť.V tom čase som ani nevedela čo to je mať terajší rozum otočím ju domov.Neboj sa malý Tá naučí asertivite, lebo tento tlak nebudeš zvládať veď vždy chcela, aby si jej chodila pomáhať, upratovat to je manipulatorka ako z knižky.A tvoj muž bude tiež taký dobrák hlupak, ktorý nevie nič povedat
@aylinn mam rovnaku svokru. Tiez sa k nam dotrepala, ked mal nas prvy drobec 3 tyzdne, cele noci nespal, ja unavena, a zrovna, ked prisla svokra, zaspal na 3hodiny a ona zu bude cakat kym sa zobudi, lebo ho chce vidiet, ked je hore....nastastie ale moj muz vzdy stoji na mojej strane a ked videl, ze som unavena, tak ju poslal domov. A odvtedy vzdy sa muz pyta ako prvej mna, ci svokra moze prist😊
Manzel by mal stat na tvojej strane, a mamicke vysvetlit, ze nie, teraz proste navsteva nebude.
Ono svokra moze byt hocijaka, ale zaklad je, aby manzel vzdy stal za svojou manzelkou😊
Drzim palce !
Bud rada ze chodia... Pri ak by si mala dve tak ich aj sama zavolas. Ved chcu pomoct. Nemusis mat navarene, napecene , upratane...jednoducho prijimi ich pomoc a oddychni si. Takym stylom odrovnas samu seba
@cecilia29 Svokra jej bez problémov vleti do spálne keď koji a je v gatkach a vyrušuje ju pri tom, chodí bez ohlásenia takmer každý deň, uráža sa ze jej nie je do reči po prebdenej noci, nedá jej dýchať,robí si co chce a vôbec na ňu neberie ohlad. Ozaj by si bola rada takej svokre? Kazda žena ktorá už rodila vie ze v 6stonedeli sa nepatrí chodiť na návštevy bez pozvania a už vôbec nie neohlasene.
@aylinn aké chystať obed? Raňajky? Hádam nie pre nich?! Rýchlo by strávili, čo by som im ponúkla. Ja nechápem, kde sa takýto ľudia berú. Keby ste bývali na Slovensku, tak by koľkokrát do týždňa videli vnuka? Možno raz na skype. Ja chápem, že je to pre nich radosť, ale nepáči sa mi, že vám silou mocou chcú riadiť život. Toto si ale musíš vyriešiť najmä s mužom a ak to nepôjde, upozorni ho, že na jeho rodičov navrieskaš. Keď nie sú prístupní normálnemu dialógu a dohode a nie sú ochotní rešpektovať vaše súkromie, inak to asi nepôjde. A ešte niečo, aj keď je to tvoje prvé dieťatko, nebuď naň taká upnutá, ubližuješ sama sebe a neskôr budeš aj jemu.
@cecilia29 Prečo by sa mala odrovnať? Veď stovky žien žijú ďaleko od príbuzných a zvládajú aj viac detí, ako dve. Ale viem, ako si to myslela, že možno v budúcnosti bude ich pomoc potrebovať. No jej svokrovci sú vlezlí a nerešpektujú absolútne ich súkromie, to už s láskou k vnúčikovi nemá veľa spoločné, skôr s ich sebectvom.
@daganov "rýchlo by strávili čo by som im ponúkla" hmmm .. minule sme ich pozvali na ranajky, len mamu a otca dovalil sa aj brat. Tiez sme mali nahovno noc ale zvladali sme. Boli sme dohodnuti ze pridu. Moj chlap chudak chystal krabí šalát,tuniakovu natierku, čerstve pečivo bol kupiť ze sa najeme spolu vsetci. A jeho brat sa tu rozvalil na gauč a zahlasi bez hanby ze "mhm dakujem vam za pop*ci ranajky, viete ze ryby nejem" .. 😁 tak povedz mi na toto nieco
@aylinn ahoj , úprimne , nepreháňas a si úplne v práve ... každý by mal akceptovať šestonedelie ako obdobie na zotavenie matky , obdobie kedy si dieťatko zvyká na svet a tak isto si zvyká mamička na dieťa a opačne . Pokial ti tvoj partner nieje oporou tak je úplný úbožiak ... a jeho rodičia sú tiež dobre je***ty , prepáč za slovník ale toto ma dokáže najviac naštvať . Kludne to daj tomu tvojmu prečítať a fakt mi je ľúto tvojej situácie .
@daganov
@whatever1 nečítala som vsetky komentare, iba uvodny prispevok. Cize neviem detaily. Tym odrovnanim som myslela na jej pristup, ze ani nespi lebo kontroluje ako dýcha. Dlho takto nevydrzi.. a tema.svokra?? Jasne ze je zle ked im narúšajú sukromie.. Ja so svokrovcami byvam. A do spalne mi vletela uz aj svokra aj moja mama. Mamu som upozornila, tak na mna este bybehla ci si myslim ze ma este holu nevidela 😁 jasne, mohla som sa urazit na jednu i druhu 100x ..aj oni na mna. Samozrejme, mam ich vsak rada take ake su. A teraz ked mam 2 male deti ich pomoc ocenim. Jasne ze by som zvladla sama,ale nemusim. Chuda svokra, ta by sa uz pred detmi najradsej zamkla do povnice. Mozno ak by autorka svokrovcov zamestnala pri lazdej navsteve na 100% tak by si dobuducna navstevvu rozmysleli. P.s: to co pisem je len odpoved na prispevok autorky a vase komentare , zvysook som necitala
@cecilia29 v tom máš pravdu, to som jej písala aj ja, že sa nemá na to dieťa tak upínať. Ale mne osobne by také správanie svokrovcov išlo na nervy. Ona sa sťažovala ešte keď bola tehotná, no robila bohužiaľ to, čo si oni želali, keby im už vtedy dala jasne najavo, že ňou manipulovať nebudú, boli by možno ofučaní nejaký čas, ale mali by v tom jasno. Najhoršie je, že jej partner nedokáže stáť pri svojej žena a urobiť s nimi poriadok.
@aylinn prepáč, ale NA ČO ich pozývaš na raňajky, keď máš čerstvo narodené bábätko? Mali prísť pozrieť raz po narodení a potom čakať, kedy ich pozvete druhý krát, či to už bude o dva týždne, alebo ešte dlhšie a žiadne raňajky, dostali by kávu, vodu a nejaký dezert z obchodu, vybavené. Nehnevaj sa, ale ty si to trochu robíš aj sama. Možno ich chcel pozvať tvoj partner, by som mu to okamžite zatrhla. A keby ich pozval napriek môjmu nesúhlasu, ani by som nepohla prstom, mala by som úplne na háku, čo si o mne myslia, lebo ich tiež nezaujíma, čo si o nich myslíš ty. Možno u nich je zvykom spoločne raňajkovať, to ale neznamená, že ty sa tomu musíš prispôsobiť. Ja som tiež veci, ktoré mi išli na nervy zrušila - napr. Veľkú noc, pre mňa predĺžený víkend a hotovo.
@eliska13 žiadne česko sa nekoná lebo moj drahy dostal rozumy od ocka 🙈 že tam zle zarobi a kedze sa chce o nas co najlepsie postarat tak ho ovsem počuvol a teda skoro sa im podarilo ho prehovorit aby sme isli snimi do rakuska. Ale ja som povedala ze cez moju mrtvolu. A zatial to vyzera ze ostaneme tu. Neviem naco by som isla z mlaky do kaluže... ked tu zarobim tak isto ako v rakusku mozno este aj lepsie. Neviem co.cakaju kremeše oni v tom rakusku. Svokra je jedna z tych čo "ved v rakusku zarobim ako chyžna 5000" 😁 takze drzim im palce
My sme urobili strašnú hlúposť,keď sa malý narodil... Pred termínom sme sa dohodli s maželovou sestrou,že keď sa malý narodil,tak hneď prídu na týždeň k nám. My žijeme v zahraničí, nik u nás len tak nezazvoní atď. Tak som sa tešila ako blcha, ze prídu. To bola taká HLUUUUPOSŤ! Ako malý spal super,či v noci či cez deň... Všetko bolo s ním fajn... Len tie moje hormóny... Poobede sme prišli z nemocnice a v noci prišli oni. Malý vkusne na cicke,ja vkusne kontrola malého, predsa prvé dieťa,žiadne skúsenosti... Stále som plakala a ani som nevedela prečo, teraz už viem..tie hormóny... Bola som šťastná,ale aj nervózna,ubolená, predsa po cisárskom... Myslím,že od vtedy ma švagrik moc nemusí... Čo už... Raz mu to vysvetlím... Ale teraz už viem,že ak by som mala raz ešte jedno bábo,tak môže prísť návšteva na 30 min. Aj to aspoň po 2 týždňov.
@aylinn nepohladkala ho svokra po hlávke, že tak Ti spravia niečo iné😂to sú tie opicie rodiny oni sú sudrzni az príliš a podľa mňa tam kazdy o všetkom vie a všetko rieši celá rodina.Len ty, keď dáš pravidlá či nejakú hranicu budeš za divnu, lebo u nich to je inak a tvoj muž to tiež nemusí chapat.Muz je Spaniel či sú Slováci?ty už budeš v prvom rade prihliadať na malého doteraz si robila ako svokra chcela a chodila k nim aj, keď si nechcela išla si😀to tiež bola chyba budeš musieť nájsť nejaký stred
To su juzania co? 😉 druzni, siroko rodinne zalozeni a este ak ich syn ma cerstve dieta to uz kufre pobalene a ideme cela rodina, tetky, svatky,svokry, svagrine, prosto vsetci pomahat novopecenej mamicke. Ale realne velmi nepomahaju, lebo druzne sedia pri stole, jedia, vinkuju a klabosia a nunuskuju to malicke nove drobatko 😂 taka krstinova oslava kazdy den, ale rovno v obyvacke,ci sem tam aj v spalni pri kojeni. Samozrejme trochu prehanam, ale...tak nejak to je 😂 a tak nejako to je uzasne a vsetci im to vo filmoch zavidime,tu druznost a veselost, ale...ale boh ich varuj s takym pristupom pri novopecenej Slovenke. My na toto proste nie sme.
Ja ta taaak chapem. Nieco v zmysle, ze pst ticho tu. Upecte lasagne, dajde pred dvere, a pridte v sobotu na kavu. Uplne normalne sa spravas. Ako mama levica, hormony rozbujarene, lietaju si halabala, nic neriesis len mrnusa a cecky a rozgajdana behas po dome, sprchujes si roztrhanu ubelonenu onuu, a niekto si veselo nabehne a zacne nu nu nu na to TVOJE babo kazdy bozi den. Chce to cas. Prejdu ta tieto stavy ale momentalne si v prave. A jednoducho si dupni. A povedz to svokre priamo. Ze si na maleho teraz citliva, nech to respektuju. Nech ti daju cas. Uvidis o 2 tyzdne ich sama pozves. Lenze nie teraz, nie v tomto rozpolozeni. A nic si nevycitaj. Tvoje pocity zazila nejedna z nas. A asi nie sme vsetky vadne, je to tak nejako v nas. Chceme sa zladit, zvyknut si, utriast ten cely humbuk a poporodny adrenalin. Casom sa naucis mavnut rukou,ked ti budu krmit maleho, ked uz bude jest sam, alebo davat ho na nocnik, ked ma z neho des, casom mavnes rukou a povies si, ach hlavou proti muru a pojdes si konecne radsej vypit kavu v klude. Ale este tam nie si. Cas.
@lucilaines super si to napísala! :D
Keď sa svokra nezaujíma, je zle. Obluda, nepríde ani pozrieť vnúča. Keď sa svokra zaujíma, je zle. Obluda, každý deň chce pozerať vnúča, že jej chýba. Som rada že mám dve dcéry, budem svokra len mužom. Tí nemajú až také hormonálne výkyvy.
Vdaka hormonom si podla mna trochu precitlivena. Ine by boli radi, keby stari rodicia javia zaujem.
@aylinn mas akvelu vyhovorku...corona. neprijimame nikoho. Maly nema ziadnu imunitu, bojime da. Bodka. Toto Ti nikto nemoze mat za zle. ;)
@aylinn Aylinn, to si Ty, ta vydata v Esp, ze? Tu je potrebne byt so svokrou viac taktna, lebo ony su jesitne, zaroven s nou hovor napriamo, nie cez manzela, ktory sa javi dost poserinany.
Usmievaj sa ale stoj si za svonim. No neimospravedlnuj sa prilis. Len opakuj heslovite do nem látom svoje dovody... skus nieco v tomto dobrotivom duchu.
Querida XY, yo con el pequenito necesitamos un poco mas tiempo para nosotros, para conseguir la complicidad. Es importante para estabilisar mi lactacion, tampoco sus ritmos dia/noche. Estimo mucho tus sacrificios para el bebe, vienes a vernos cada dia. En el futuro sera feliz por una abuela asi, pero en estos dias prereriremos estar un poquito juntos como familia nueva. Podemos vernos contigo para pasear al mar (alebo kde si vyberies). Nechaj ju tlacit kocik so spiacim diatatom, chod vedla nej, nech Ta maly vidi, ked sa zobudi. Zvacsa to spanielske svokry dostatocne uspokoji, ked su dost viditelne pred susedkami/kamoskami v ulohe babky. Skus ist tymto smerom, ze stretka vonku, mozno aj za nepritomnoati Tvojho manzela. Temy neutralne, o malom, ale skor ako sa pozrel, ako naspulil pusinku. Alebo sa jej pytaj na to, ako to prezivala ona ako cerstva mama. Ony rady spominaku a hladaju podobnosti (afinidades) s Tcojim cerstvym materstvom. Stretka planuj Ty. Nedas jej priestor na vymyslanie.
Pri kocikovani ta jej pritomosti az tak nevadi. Povies, abuela, mozme ist tento tyzden kocikovat v po delok, stredu a sovotu od 16.00 largo mar, pri tej a tej soche stretko? Potesi sa, hosinu pokocikukete, nezatazi Ta to az tak, a ona bude spokojna. Vlky syty aj koza cela. Aj maly bude spat tak Tti ho nebude nemotorne drzat.
Kym sa spamata, uplynu tyzdne, uz bude takto maly vacsi, uz nebude tak krehky, ze ho bude moct aj ona podrzat.
Napis ako si dopadla. Enhorabuena!
To zrejme asi kultúrne nedorozumenie... Ja som v podobných končinách ako ty a musím povedať, že sa viem vctiť skôr do druhej strany v tomto prípade 😕 v podstate od kedy mal 2 dni sme fungovali relatívne ako bežný život, úrady, park, zmrzlina, reštaurácie, stretavky .. Asi som si zvykla na taký viac komunitný život medzičasom. Únava je jasná, ale tak nie je aj posledný mesiac tehotenstva dosť únavny?
Každopádne ak ti to nevyhovuje, proste im to povedz, s nejakými sľubmi do budúcnosti respektíve obmedz to ako sa dá, ale aj sa snaž si nepokazit vzťahy, lebo si myslím, že to vôbec zle nemyslia
@lucia147852 presne..navyse svokra je asi Spanielka...tam novorodenci putuju z ruk do ruk ako pecen chleba 🙂 Keby som bola na autorkinom mieste a neboli by coronove obmedze ia, balim sa a idem s manzelom aj dietatom domov na SR, tu by nasla vacsie pochopenie pre sukromie. V Spanielsku tazko.
@biela_sova 16.6. môže ist...
@bluka2 Aby uz zacala urychlene vybavovat malemu pas :P Ale nie, zartujem, bez manzelovho suhlasu s dietatom nevycestuje. Toto su tie uskalia multikulti manzelstiev... pre nich je normalne, led sedi 20 ludi v 1 obyvacke od rana do rana. Pre nich je divna odludka autorka. Deti su tam vyslovene hracky pre dospelych, pre starych rodicov, pre tetky odvedla... tam sa vssrtko robi v pritomnosti druhych, koji, prebaluje, dieta ani nevie, u koho je na rukach. Toto je standard. Vdaka Bohu, na Slovensku je eate to sestonedelie ako tak dodrzane, vacsina sirsieho pribuzenstva ma ako tak respekt smerom k novopecenej matke.
Nuz Aylinn, treba pracovat s manzelom, bud podobroyky dohoslvorom alebo vyhrazanim, ze kes Ti nedorpaje klud, budes si ho musiet zabezpexit sama...ak chce, aby bol kojeny aj nadalej. Lebo v tychto nervoch stratis laktaciu a to by bola skoda.
@biela_sova oni sú Slováci veď to niekde písala.Nechcem, aby to vyznelo rasisticky či tak, že sa to autorky dotkne myslím, že sú Rómovia a tak to jednoducho je všetci spolu, druzne,rodinne.Autorka je rozumná žena a nenápadne bude svokru odstavovat, ale muž sa tiež dosť riadi tým, čo povedia mama, otec a bude to ťažké.Ak môj tip, že sú Rómovia je nesprávny ospravedlňujem sa.

@aylinn fúú vole, zena pekne ich posli kade ľahšie. To je už iná drzosť. Jasne aj mne vadilo zo začiatku keď niekto iný mal mal na rukách a mala som vnútorné vražedné sklony skrz hormóny. Ale keby mi tu svokrovci sedia každý deň to by bola konečná. Ú nás ked sme prišli z pôrodnice boli babky na hodinu pozrieť (v nemocnici som si okrem manžela neželala návštevy) aby videli dcéru a konec na dlhší čas. Potrebovala som pokoj, spánok, skludnit hormóny, zvyknúť si ze sa nekotulam ale som už mama. A nie sa dráždiť ešte neželanými návštevami. Svokra už zabudla aké to bolo keď ona bola novomatka.