icon

Som prekvapená z toho, že aké múdre je moje dieťa

andreatytler
6. apr 2021

Stava sa to aj vam, ze vas vase deti niekedy prekvapia svojou mudrostou? Ste s nim cely den, ucite ho nove veci a vsimate si kazdy jeden pokrok a myslite si, ze viete presne co dokaze a aky je mudre a potom urobi nieco z coho sa vam rozum zastavuje a co by ste ani vo sne necakali a uvedomite si, ze ste ho zase podcenili.
Ak ano, podelte sa so svojimi zazitkami.

My sme isli cez vykend na navstevu k svokrovcom. Syn ma 16 mesiacov. Nerozprava ale rozumie. Nie je nauceny chodit na navstevy do inych domov, lebo okrem svokrovcov k nikomu nechodime. Toto bola nasa 3 navsteva v ich dome. Naposledy sme tam boli na vianoce. Podla mna sa na tie predchadzajuce navstevy nepamata. Syn bol na zaciatku navstevy pomerne vyplaseny a hanblivy. Asi po 15 minutach sa osmelil a zacal behat hore dole po dome a skumat vsetko co sa da. Po hodine zacal byt unaveny a placlivy (lebo bol cas vecierky) a tak som mu povedala: OK, ideme domov. V tom momente, sa pobral k vchodovym dveram. Tam sa k nam otocil a ukazoval na dvere. Sokovalo ma, ze si pamatal ktore dvere vedu von z domu, a tiez to, ze chape, ze najskor sa potrebuje dostat von z tohto domu, aby sa dostal domov. Ked sme vonku na ulici a poviem mu ze ideme domov, tak vie ktorym smerom je nas dom, lebo to tam pozna alebo vidi dom ale toto bolo uplne nove prostredie.

makova333
6. apr 2021

@nominativ potom je tu dobra otazka, preco matky podcenuju svoje deti.

elizabet173
6. apr 2021

@kristina2015 fakt sa tu na tebe iba dobre bavím. Vieš si predstaviť donútiť 18 mesačné dieťa robiť to, čo nechce? Bola si niekedy v živote v takej MŠ? Asi ťažko, lebo tam všetko funguje na základe dobrovoľnosti, dokonca si dieťa vyberá činnosti, ktoré chce robiť, nie je to tak, ako v iných MŠ, že deti idú maľovať. Len tak mimochodom, moje dieťa v 18 mesiacoch rozprávalo aj jednoduché vety, máme ho natočeného a nie je to nič výnimočné, tak ako nie je výnimočné, ak nerozpráva vo veku 2,5 roka. Vnímaš to úplne, ale úplne zle. Ja som tu nedala video premotivovanej matky, ktorá má pocit, že jej dieťa je jedinečné, ale video, ktoré zachytáva dieťa, ktorému je umožnené robiť to, čo samé chce dokázať. Možno si mala iné dieťa, moje stálo pri mne na stoličke a chcelo v kuchyni robiť všetko to, čo ja. Keď som vysávala, tak popri mne behalo s detským vysávačom, keď som utierala prach, tak ho na inej skrinke líčilo inou prachovkou. Myslíš, že som presne to chcela? Nie, chcelo to dieťa. Keď som vešala prádlo, podávalo mi štipce, nie preto, že som mu to prikázala, ale preto, že chcelo. veď to sú všetko deťom prirodzené činnosti. Mala by som to oveľa skôr bez jeho "pomoci" urobené, ale prečo mu to odoprieť? Keď sme stavali dom, motal sa pod nohami a chcel robiť všetko to, čo otec, dedo, tiež by bolo jednoduchšie ho nechať u babky, ale prečo? Myslím, že ti to aj tak zbytočne píšem, kľudne si nechaj svoj názor a ja si ponechám ten svoj.

katkamatka7
6. apr 2021

@andreatytler Pre mňa ako neskusenú prvorodičku, ktorá googli rozdiely medzi kojiť a dojčiť,má dieťa prekvapilo v pôrodnici, keď si chytilo svojimi drobnučkými rúčkami fľašku s odsatým mliekom a dívalo sa na mňa. Najprv som odpozorovala, že si mám pripraviť podbradník a prekryť mu aj ruky. Ale dieťa si tie ruky dostalo von, ja som mu nebránila šibrinkovať s nimi a jeho dlane putovali na fľaštičku a krásne ju držali. A ten pohľad v jeho očiach: ale mami, ako si si mohla myslieť, že to neviem, veď ja to predsa dokážem 🙂 A ten pohľad, ako mi číta v očiach a ja v jeho myšlienkach a absolútna istota, že v očiach nie je žiaden klam, ma chytil za srdce.

elizabet173
6. apr 2021

@judar to si nemusela

nominativ
6. apr 2021

@makova333 asi naša kultúra. Dieťa je niečo malé, hlúpe, prázdna nádoba bez aktívneho mozgu, od ktorej chceme, nech do seba nechá naliať, čo uznáme za vhodné. A to bez odvravania, bez samostatnej činnosti. A potom zrazu chceme, nech je samostatné a schopné, hoci celý život nemohlo ani po schodoch ísť bez držania za ruku a nemohlo nič robiť po svojom.

makova333
6. apr 2021

@nominativ neviem, nikdy som svoje deti nepodcenovala.

elizabet173
6. apr 2021

@yanni ja ťa nepotrebujem o ničom presviedčať, viem svoje. Každá mama, alebo teda takmer každá sa snaží svoje dieťa pripraviť na život ako najlepšie vie. Ja tu nie som preto, aby som obhajovala montessori, písala som vyššie, že nie som úplne stotožnená so všetkým, ale poznám, roky sledujem a teším sa z toho, ako napredujú deti ktoré sú vedené trochu inak a majú k dispozícii iné pomôcky.

nominativ
6. apr 2021

@makova333 ani ja, napísala som to ako takú kolektívnu chybu, pretože okolo seba to vidím non-stop.

marzuz89
6. apr 2021

@katkamatka7 to, čo ti ukázalo bábätko v pôrodnici, je obycajny hľadaci a uchopovy reflex, cielene a vedome chytiť do ručičiek hračku alebo fľašku ti dokáže až oveľa oveľa neskôr. Ale to, že mu veríš, že dokáže viac, než na čo vyzerá, je skvelý základ keď ho neskôr budeš viesť k "samostatnosti" ❤️

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Som rada že som ťa pobavila . Áno viem si predstaviť že formou psychologickej hry tie deti spolupracujú už v takom rannom štádiu . Dospelí ľudia detto deti budú robiť to čo ostatní odjakživa. Pôjdu s prúdom . Prepáč že som vyjadrila svoj názor mňa to nenadchyna skôr by som tie deti objala . Pekný deň

elizabet173
6. apr 2021

@kristina2015 prepáč, študovala si psychológiu? Len tak, že spomínaš psychologické hry a elegantne obchádzaš to, že záujem vychádza z dieťaťa. Ty si v živote s dieťaťom nerobila nič spoločne? Nikdy si mu nedala možnosť máčať sa v drese, keď o to prejavilo záujem? Keď sa natiahlo za lyžičkou a chcelo sa kŕmiť, tak si mu ju nedala? Nezažila si amok keď si dieťaťu chcela obuť topánky, ale ono to chcelo samé? My sme mali - ja sám na dennom programe. No ja som nemala dieťa na kľúčik, aby robilo to, čo chcem ja, tak práve preto som mu dala priestor tam, kde to bolo možné. Veď si úplne odporuješ, tu sa vychádza v ústrety dieťaťu, nie matke. Skôr by mala to dieťa oblečené sama, ako čakať kým si to nasúka a ešte aj opačne.

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Psychológiu som neštudovala možno tak samouk a pozorujem veci okolo seba . Tebe niečo chýbalo keď si chodila do klasickej štátnej MS ,štátnej školy ? Lebo mne nie, viem sa normálne obliecť,najesť? Podľa mňa sa ešte len časom ukáže aké škody to narobí na takej detskej psychike, toto premotivovane správanie sa niektorých matiek . Sebavedomie je dôležitá vec do budúcna.Len nech im ho kradnú . Potom nech sa sa čudujú že skončia napríklad s pervitinom v dospelosti alebo s fľašou v ruke. Sama si vyššie v úvodnom príspevku ponizila 6 ročne detia, ktoré sa nevedia samé obliecť. Pán Boh zaplať za normálne zmýšľajúcich rodičov . Iba toľko k tomu.

katkamatka7
6. apr 2021

@kristina2015
@elizabet173 Dievčatá, píšete o tom istom, len jedna má zavreté ľavé oko a druhá prekryté pravé ucho. Každopádne, z diskusie sa dozvedáme stále viac 🙂

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Z môjho okolia taký postreh práve tie deti ktoré boli vychvalovane do neba spadnú v dospelosti na samé dno...drog,alkoholu. Také dieťa ktoré je pomalšie je ,,zvyknuté,,na kritiku nikto nič od neho neočakáva . Ale čo také dieťa kde sú obrovské nároky 🤔🤔🤔od mala 🤔🤔🤔 niečo sa nepodarí 🤔🤔veď mama mi sľubovala slávu 🤔🤔týmto správaním sa vlastne robíte protislužbu.

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 to je asi všetko čo som chcela

nykkushka
6. apr 2021

@evaachesa myslím, že odpovede sa nedočkáme 🤣 pani reaguje na to, čo chce takže smola.. Naše deti su chudiatka síce šikovné ale bez detstva a nelubene😭🤣

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Je iné keď je dieťa prirodzene nadané ide na gymnázium napríklad a iné keď je premotivovany rodič .

nykkushka
6. apr 2021

@evaachesa dala som si tu námahu a prečítala všetky jej odpovede a popravde, netúžim asi aby mi ten jej prístup vysvetlila. Ja si budem naďalej vychovávať svojho chalaňa podľa seba a manžela, budem ho podporovať vo všetkom a chváliť aj za úplne maličkosti. Pripravím ho na život tak aby nedajbože kvôli mne neskončil ako fetka (lebo tak deti rodičov ktori sa im venujú a kradnú im detstvo a nehu končia) a to čo si ona o tom myslí je mi jedno. Nech si svoje dieťa vedie, nevedie akým smerom chce... Jej vec..

yanni
6. apr 2021

@elizabet173 ved mna ani presviedcat nemusis. Ja som to naozaj nemyslela v zlom. Vlastne hovoříme o tom istom: ja som, odtial-potial, za montessori. Ale vela veci, store sa predavaju akoze montessori, naadjes v tammer kazdej domacnosti. Alo vravim, dve najmladsie deti su kvazi montessori deti. Starsia si presla vsetkym, preschool plus teraz skola. Mladsia zacala part time alo 13 mesacna, prisla corona a je doma a musim povedat, ze je gopredklu poniektórym 3-3,5 datom, ktore chodia do anse skolky (montessori). Montessori skolka nie je hned záruka, ze dieta bude vsetko vediet a o vsetko sa zaujimat. MOje copane dnes uz od 10tej otravovali, ze chcu varit. Ano, moja starsia 5,5 rocna doraze uz co to aj sama uvarit a podla rezeptu sama upecie aj kolac (samozrejme ruru zapinam ja).

kittykat22
6. apr 2021

V okoli mam par deti ktore su vynimocne talentovane. Jonas v 10r pisal do skoly esej o atomovej bombe 😳😳 chodi na sukromnu zs, pretoze bezna zakladka mu nestacila. Teraz ide na gympel do triedy pre super nadane deti, pretoze mu nestaci ani ta sukromna skola. On je ale taky maly dospely. Dostane velmi rychlo dospeleho cloveka do rozpakov ked otvori usta 😄😄 A potom Kajetan hovoril uz v 4 rokoch plynule cesky, anglicky, nemecky a slovensky 😳😳 Bezchybny syntax vety, vyslovnost, plynuly prechod do tej reci s kym rozpraval. To bolo tiez neuveritelne. Amalka vedela v 4r hodiny a plynule citala 😳😳 Iva isla v 5r nasobilku. To su podla mna super vynimocne deti. Niekedy uvazujem co z nich bude. Hlavne z toho Jonasa, ktory sa ma spytal, ci je mozne zabit jedneho cloveka v jednom state a ako dlho by trvalo obist svet 🙈🙈🙈 To som ostala s ustami dokoran bez slov. Ta esej ma celkom vydesila 😀

kristina2015
6. apr 2021

@kittykat22 Choď na detské ihrisko super výnimočné deti sú tie čo navštevujú montesor a vedia si natrieť chlieb . Neskôr preskočia 9 ročnú ZS a idú rovno na gymnázium .

elizabet173
6. apr 2021

@kristina2015 pozor, ja tu nepropagujem montessori škôlku. A prepáč, ale píšeš úplne o niečom inom, ako píšem ja. Veď ja som tiež proti vychvaľovaniu detí, tiež proti premotivovaným matkám, už som to tu písala. Netušila som, že ťa montessori tak rozčertí, nebola by som ho tu vôbec spomenula.
@katkamatka7 márne sa to tu snažím vysvetliť, ale stále si ide svoje

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Ja to tiež píšem vseobecne čo počúvam od mamičiek a tie ich deti sú ,,výnimočné ,,lebo su vo výnimočnej škôlke .

elizabet173
6. apr 2021

@nykkushka určite sa nedočkáte, tak ako som sa nedočkala ja. V podstate píše to isté, čo píšem ja, ale v inej forme, ale nepochopila súvislosti. Okrem toho som ponížila šesťročné dieťa, ktoré sa samé nevie obliecť. Myslím, že som skôr ponížila jeho matku, keď jej je srdečne jedno, ako to dieťa bude v škole bez nej fungovať. Lebo učiteľka ho obliekať nebude. Píšem samozrejme o zdravom dieťati. Ja to tu dnes vzdávam, som prístupná logickým argumentom, ale toto s logikou nemá nič spoločné. Idem sa spýtať syna, prečo nie je na drogách alebo nie je alkoholikom, keď som mu kradla detstvo a bola som podľa niekoho málo nežná. 🙂

elizabet173
6. apr 2021

@kristina2015 sorry, ale píšeš úplne od veci

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Mňa montesor nerozcertil skôr to tvoje hodnotenie dieťaťa ktoré je pozadu v niečom trebárs v tom obliekaní v 6 veku stále je to dieťa a má právo na chyby aj keď je pomalšie stále dáva to čo je v jeho silách.

kristina2015
6. apr 2021

@elizabet173 Okey tak píšem od veci

stanislavicenka
6. apr 2021

@kristina2015 dieta nema byt chvalene za obycajne deti. Dieta ma byt motivovane. Motivacia ma byt vnutorna, cize pramenit zvnutra dietata. Jeho tuzba. Ja, ked pocujem, ako mojej dcere hovori niekto, ty si ale sikovna, sa mi chce vracat. To nie je chvala, to je hodnotenie.

kristina2015
6. apr 2021

@stanislavicenka Ale ani ponižovane hlavne nie dospelým človekom

kristina2015
6. apr 2021

@stanislavicenka Ja by som si toto v živote nedovolila ale to som ja .