Som prekvapená z toho, že aké múdre je moje dieťa
Stava sa to aj vam, ze vas vase deti niekedy prekvapia svojou mudrostou? Ste s nim cely den, ucite ho nove veci a vsimate si kazdy jeden pokrok a myslite si, ze viete presne co dokaze a aky je mudre a potom urobi nieco z coho sa vam rozum zastavuje a co by ste ani vo sne necakali a uvedomite si, ze ste ho zase podcenili.
Ak ano, podelte sa so svojimi zazitkami.
My sme isli cez vykend na navstevu k svokrovcom. Syn ma 16 mesiacov. Nerozprava ale rozumie. Nie je nauceny chodit na navstevy do inych domov, lebo okrem svokrovcov k nikomu nechodime. Toto bola nasa 3 navsteva v ich dome. Naposledy sme tam boli na vianoce. Podla mna sa na tie predchadzajuce navstevy nepamata. Syn bol na zaciatku navstevy pomerne vyplaseny a hanblivy. Asi po 15 minutach sa osmelil a zacal behat hore dole po dome a skumat vsetko co sa da. Po hodine zacal byt unaveny a placlivy (lebo bol cas vecierky) a tak som mu povedala: OK, ideme domov. V tom momente, sa pobral k vchodovym dveram. Tam sa k nam otocil a ukazoval na dvere. Sokovalo ma, ze si pamatal ktore dvere vedu von z domu, a tiez to, ze chape, ze najskor sa potrebuje dostat von z tohto domu, aby sa dostal domov. Ked sme vonku na ulici a poviem mu ze ideme domov, tak vie ktorym smerom je nas dom, lebo to tam pozna alebo vidi dom ale toto bolo uplne nove prostredie.
A to si predstav v akom udive budes v skole,ked zistis,co vyzaduju vediet od 6r.deti v beznej skole😂 A nie,nebudu to len pismenka a cisla,ale aj dejepis😂
@iwesska chleba si tam natierajú samé nevieš lebo aj v bežnej MS je predškolská výučba .
@stanislavicenka Viem, ako to myslíš. Len pridám, že aj hodnotenie môže byť motivačné, pričom nie je súdom.
@kittykat22 tak ten 10 ročny je že Wow to je podľa mňa nadané dieťa 🙂 inak to s tymi otazkami vie polozit dospeleho aj nenadané 🙂
A k tej znamej s nozom akoze 😲😲😲 porezat ale staci aby sa potkol a nestastie na svete
@kittykat22 Ja netvrdím že sú ozaj inteligentné nadané deti sú ale prirodzene . To s tým nožom uf 😱 a inak vieš že ti aj trochu verím 😅
@elizabet173 po prečítaní komentárov - je mi zle keď niekto povie môjmu dieťaťu, že je šikovné, som rada, že pani nereaguje 🤣🤦♀️ ja fakt neviem čo si mam myslieť o tom, či som ja taka nekiepa, že vychovávame zo syna retarda, keď ho pochválime alebo sa tešíme z jeho pokrokov a je jedno akým spôsobom (montessori....) alebo... Radšej nech si každá doplní sama 🤷♀️
@kittykat22 Stačí menšie nešťastie dieťa sa potkne a je po výnimočnosti . Niektorí rodičia už fakt nevedia čo od dobroty. Zle sa to číta nie to si to predstaviť
@ruzasipova Super... dobre vediet ze mam pred sebou este vela rokov plnych prekvapeni.
@anjelicek26 Wow 4 deti... To verim ze musis mat tych momentov vela... mna by z tolkeho nadsenia asi piclo.😀
@elizabet173 No vidis a mna by tiez udivilo ze to dieta si dokaze spojit dokopy fakt ze bocian a sliepka su obaja vtaci a teda moze na nich pouzit to iste slovo. Ved oni musia mat uzasne logicke myslenie... je tolko vela veci ktore im clovek nepovie alebo nevysvetli ale oni si to logicky odvodia a vydedukuju.
Tie videa kde malinke deti varia, pecu a upratuju su uzasne. Napriklad u nas doma sa take nic nerobilo. Nikto nemal cas a ani nervy na to aby som im "pomahala".
@marianarem Ved to... Najskor si vsetko pamataju a potom to vsetko zabudnu... teda co ja viem tak, vacsina ludi si v dospelosti nepamata nic spred 3-4 rokov. Akoby im to bolo vyazane... mozno puberta... ta vie zatriast detmi.😀
@sasitimi17 Tak nad tymto ja nikdy neprestanem zasnut... ze tak male deticky dokazu prejavovat starostlivost a empatiu. Clovek by ich vtedy od lasky asi aj zjedol.🙂
@andreatytler Aj rodicmi 🙂 Ti si potom uz radsej pamataju len tie prve roky 🙂 No som zvedava cim nas este udivia ti nasi vymyselnici 🙂
@stanulienkat No ja nemam s cim porovnavat ale ako vravim, mozno je to uplne bezne ze 16 mesacne deti maju dobry orientacny zmysel... ja som to porovnala so sebou samou... mne sa uz par krat stalo, ze som bola dezorientovana u niekoho v dome a nebola som si ista ktorym smerom je vychod.
Jasné aj ja mam doma maleho Einsteina, ale mna to vobec neudivuje, ani neprekvapuje (ale ja som ten divny typ matky co sa materstvo nejak extra nepreziva :D). Mne to pride prirodzene ze je taky vnimavy 🙂
A este sa vyjadrim k tomu pokazenemu detstvu bez lasky ako to tu niekto pisal.
Ja teda neviem, ale ja mam svoje dieta rada a preto ked vidim ze sa chce rozvijat tym ze vylozi (vyhadze) pradlo z pracky, nalozi pradlo do susicky a co ja veim co este, nebudem ho predsa na silu nutit sa hrat s nejakmi super edukativnymi hrackami ked ho to nebavi.
Ma 11 mesiacov a jogurt je sam s lyzickou napriklad asi taky mesiac. Je z toho bordel? Je. Skonci viac jogurtu naokolo ako v jeho puse? skonci. Musim ho potom prezliekat? Ano. Je to vsetko otrava? No pravdaze. Ale on je pri tom SPOKOJNY. Co je viac nez spokojne dieta?
@kittykat22 a možno vymyslí nejaký liek 🙂 hlavne nech sa mu darí 🙂
@h2 Joj... tak krasne a mile.... a sranda ako si to podrobne pamatas aj po 8 rokoch.
@laila18 Praveze naopak, som milo prekvapena aka je tu kopa prispevkov o tom ako nas deticky neustale udiviju... ja to tu na konikovi velmi dobre poznam... debata sa castokrat zvrhne o niecom inom (mne to az tak nevadi lebo to tiez moze byt zaujimava tema) alebo sa ludia nepochopia, lebo jednoduchy pisomny prejav ako sa tu pouziva, casto nevystihuje dobre podstatu myslienky a vela ludi cita selektivne.
@marzuz89 WOW... To nema chybu. By ma tam rovno vystrelo ak to pocujem na vlastne usi.😀
moja neterka (škôlkárka) má v poslednej dobe rada rozprávky, ktoré končia svadbou (t.j. o láske)
@zuvelyn a hlavne on sa naučí postupne ... u nás boli TOP špagety 🤣🤣🤣
@mabenn Ved to... ja som sa chystala o par rokov ze ako ho budem ucit ako trafit domov z vedlajsich ulic ak by sa nahodou sam niekam zataral... ked sme boli asi na 5 vychadzke peso, tak som sa len tak zo srandy opytala ze kadial je domov a on mi to ukazal. Tiez mi doslo ze v tom kociku robil viac ako len dudlal cumel.
@kittykat22 Ja by som učiteľkou nemohla byť máš môj obdiv teda každá jedna . Mne občas stačí čo počúvam na ihrisku a to mi stači.Samozrejme aj normálne mamičky sa nájdu. Teraz si tak spomínam na jednu mamičku išla s dieťaťom na ihrisko a nemohlo sa jej dieťaťa nijaké iné dotknúť . Tak taká obyčajná šmýkačka detská .Ako sa jej dieťa šmyklo tak hneď ho dole chytala a kontrolovala či nemá obite kolená nedaj boh aby sa za jej dieťaťom spustilo iné dieťa . Chlapec mal dobre 3 roky.10 krát sa šmykol 10 krát kontrolovala či je ok zakaždým . Celé celucicke telo.Občas si na ňu spomeniem v dobrom ako znáša škôlku ak tam vôbec to dieťa je. Samozrejme sa na ihrisku strhla slovná roztrzka lebo ktora matka si nechá aby cudzia žena kričala po iných deckach. Celkom sa tá mamička zabudla že sú tam nie sami.Toto som videla fakt iba raz ale takéto si človek zapameta asi do konca života . Ako podobne tvoje príbehy .
@kittykat22 Samozrejme na ihrisku sú aj drzé deti strkajú sa santia sa ale v tej dobe ktorú opisujem vládla celkom dobrá atmosféra takže som bola zhrozená a neverila vlastným očiam. Takéto niečo si jednoducho zapametas
@kittykat22 Tých extrémov je zrejmé viac jedna montesor bez montesor s nožom v ruke druhá kontroluje celé celucicke telo a dieťa je asi zrejme z porcelánu .

@andreatytler mňa to fascinuje každý deň. Snažím sa nepodcenovat dieťa a niekedy mu dám povel/úlohu..neviem ako to správne nazvať, ktorá je myslím nad jeho sily...len aby sa zamyslel nad tým, ako ju zdolať. A veľmi často ma prekvapí že si poradí. Alebo dám hint (skus použiť....) a poradí si.
Príklad...nedociahne na vypínače a chcel niečo z izby a bal sa tmy. A mne sa straaaasne nechcelo tehotnej z gauča. Tak som mu dala úlohu vymyslieť co z kuchyne by vedel použiť aby zazal sam. Odvtedy zazina varechou 😂
A také drobnosti...