Som v nemocnici s bábätkom a iné dieťa tu už 3 hodiny vrieska
Baby ja nie som urcite nejaka neempaticka svina, skor urcite naopak...som so svojim babatkom v nemocnici treti den...4 noci som absolutne nespala....pred 3 hodinami priniesli cca 3 rocne dievcatko romskeho povodu...v zivote som nepocula takto vrieskat dieta a to uz mam 4 deti...pocula som ako sa sestricky hadaju s rodicmi toho dievcatka nech ju tu nenechavaju samu, lebo vrieskala uz pri prijme....odisli a nechali ju tu samu..mne puka srdce a placem spolu s tym deckom ale hlavne aj od mojho vlastneho vycerpania...konecne mi dcera spinka po 4 dnoch uz od osmej...a ja padam na hubu od unavy naozaj a teraz sa uz vobec neda spat...niektori ludia by deti nemali mat...chcela som sa len vykecat...prepacte...este spomeniem ze to diwvcatko je skoro na opacnom konci chodby ako ja...je to sialene...urcite uz musi odpadnut a zaspinkat ale vydrz ma na tak male dieta fakt brutalnu...aj vy ste sa stretli s niecim podobnym pri hospitalizaciach? Ja ich mam za sebou naozaj velmi vela...ale takto vrieskat dieta som veru este nepocula
Autorka len k teme, ze vas na pohotovosti vysetrili az po tom chlapcovi, co nereval...to, ze nereval neznamena, ze nemal bolesti (alebo uz nedostal lieky proti bolesti), plus su akutne stavy, co na odpadnutie nebolia a aj tak koncia na operacnom stole alebo problem a vseobecne bol tam skor... babatka revu aj ked bolesti nemaju, proste ine prostredie, uprostred noci, choroba... podla toho lekar nemoze urcovat poradie pacientov, precita si kartu, poradie a ide... Minule 6h na pohotovosti zo synom (potreboval sit) a keby mam pustat pred seba kazde unavene revuce dieta, sme tam do rana... chapem, ze kazdy vidi hlavne to svoje trpiace, ale lekari maju svoje poradie...
@h2 a čo majú robiť? Dieťa plače lebo je tam samé, bez rodičov, nikto ich nenahradí. Sestričky tam nie sú na to aby jej spievali alebo robili animačné služby. Bohužiaľ, dievčatko má smolu do akej rodiny sa narodilo, nemá a ani to nebude mať ľahke, pretože rodičia ju mali zrejme len kvôli dávkam.
Zažila som to isté v nemocnici s malým, vedľa nás boli malé rómske dvojičky, nikto z rodiny za nimi počas 5 dní ako sme tam boli neprišiel. Tie deti tam neskutočne plakali deň noc, sestričky sa síce snažili ich aj utisovat ale to sa proste nedalo, akonáhle zostali samé, plakali. Nie je v silách personalu robiť náhradu za rodičov.
@melanta
@melanta skús si prácu sestry v nemocnici a pochopila by si, prečo. Na cele odd.je pár sestier, ktoré majú na starosti kopu inej roboty. Ja síce nerobím na detskom, ale tiež musím pozerať na to, čo musím spraviť, čo je priorita. Ver, že ani vedenie nemocnice by nezaujímalo, že si ukludnila 10 placucich deti, keď si nespravila to, čo máš. Ešte počas praxe nám prízvukovali, že s deťmi na detskom sa netreba hrať, túliť ich a tak, lebo si na to zvyknú a oni sa im nemôžu tak venovať, lebo nemajú na to čas.
ja som zazila aj biele dieta s hospitalizmom ako z knihy. asi 2 rocne, bolo z dvojcat a okrem toho mala mama doma 4 mesacne ktore dojcila. Bolo to infekcne odd. takze, tam by ani s dojcatom nemohla. Otec bol v zahranici a obcas vecer za nim prisla stara babka.
Boli tam sklenene steny a ku koncu sa to dievcatko len kyvalo s tupym pohladom na posteli, ako deti kedysi v ustavoch. Bolo mi ho velmi luto, ani sme nemohli k nemu ist, lebo malo nejake infekcne ochorenie.
Ano veru tak to je. Mam sestricky aj na novorodeneckom. Aj na detskom.
Jedna z detskeho mi povedala ked som mala prveho. Ze ked mi bude plakat ze mam mu uz neviem co dat ze bude kludnejsi. Ze to davaju detom na oddeleni.
Tak som len oci otvorila. Chapem ze oni tamn ie su ich opatrovatelky. Ale ja doma dietatu len tak aby sa upokojilo mam dat nejake lieky co ani neviem co?
A aj s tym po porode.
Ja som bola v porodnici a chlapi uz aj tam za nimi chodili. Ale tak na osadach niekedy aj tak ze kazdy s kazdym. Takze…. Zena sa “bojí” ze ked bude dlho prec tak…
@nikpa @huxy ja viem, že sestričky toho majú veľa. Ale čo urobila autorka a iné matky? Hociktorá matka, ktorá je tam s dieťaťom mohla predsa to plačúce dieťa objať. Všetci sa tu pustili do akčnej témy o rómoch. Ale nikto sa nezamyslel, prečo sa ani jedna matka nepostavila a neobjala to dieťa. Lebo objímu iba vlastné a na cudzie kašľať, alebo objali by aj cudzie keby bolo biele? Zaujímavejšie je tu písať o tom, ako rómky utekajú z nemocníc.
Zažila som aj ja ale s bábätkom bola s ním aj matka . Môj chlapec mal 3.5r a to bábätko stále plakalo čo deň to noc 4 dní som nespala a môj chlapec ani nehovorím . Už zo spánku vykrikoval tíško tíško neviem prečo dali také bábätko nám do izby ale sestričky vydelí že nič nespime a aj tak ich nedali do druhej izby mňa tiež nepremiestnili lebo že nemajú kde a mali aj voľne lôžka aj izby asi sa im nechce upratovať. Museli sme pretrpieť keď odišli konečne sme sa vyspali . Potom sme boli v inej nemocnici a tam malé cigancatka asi 3r v postielkach zamrezovanych leboo matky ich nechali a oni plakali stále . A tie po pôrode som zažila aj ja už len hľadali po nemocnici a matky niet . Aj sestričky hovorili no musela ísť a o 4 dní sa vráti po decko . Je to hnusné zakázala by som im mať deti . Ja som rodila pred 6tyzdnami a jedna bola taká že porodila na autobusovej stanici prišla po nich sanitka doviezli a ona hneď ušla . No to už bol gool všetkého. 🤦🤦
@melanta cize ty by si odisla od svojho choreho babatka na druhu stranu chodby a tisila cudzie dieta. Ako dlho? Min, 5 min, pol hod? Dieta, ktore je chore, cize citi nepohodu, je v neznamom prostredi, chybaju mu blizkej osoby...
myslis, ze by mu jedno objatie od uplne cudzej zeny stacilo na to, ze by bolo celu noc pokojne? Zase budme realisti..
Tiez s tym mam skusenost... male cigancatka z blizkej osady, urevane, same, sestricky rezignovane. Davali im sedativa.
Vraj ich tam rodicia nosia pravidelne pred davkami, ked uz nie je z coho jedlo kupovat..
Poznám to nedávno sme to odskúšali na vlastnej koži chvalabohu malej to vôbec nevadilo a boli sme len jednu noc.
@melanta jasne ze za nim chodili, utesovali...ale 3 hodiny vrieskalo a zobudilo cele oddelenie, vratane najmensich...aj pre nu to bola ulava ked zaspinkala
@melanta az teraz citam co ste pisala aj vyssie...vsetky sestricky ju utesovali a rec tu je o neprisposobivych, moja najlepsia kamoska z detskych cias bola romka...utocite naozaj nepravom na nas vsetky a aj na sestricky...oni nerezignovali, oni sa hadali s rodicmi aby ju tu nenechavali samu, oni im kricali, se plakat urvite nebude !!! Od rana od siestej place doteraz bez prestavky ale v noci to teda bolo urcite horsie
Ono nejde o to, akej farby pleti su, ide o to, ze ju tam proste nechali. Kazda matka sa snazi byt s dietatkom a zvlast takto, ak skonci v nemocnici. Bohvie, kolko deti ju este cakalo doma
nie je to zastanie ale niekde sa za postel platí a samozrejme jedlo si platíš tiež ak nemaju prachy jasné že s dietatom neostanu a to nie len romovia ale aj zvyšok sk čo má menší prijem , zober si také kupele ved tam matky nechavaju za pobyt aj 1000€ čo je absolutny vrchol , ak dietatu pomôžu kupele predsa poistovna bude mat menej platieb
celé je to aj o systéme , zle nastavenom systéme
a zase sestričky nechaju vrieskat aj biele deti , prípadne dieta má zápal oka hnis vidno utrie ho rukou a ide k dalšiemu dietatu , matka môže tam šaškovat s gazou a podobne , jasne že potom polka oddelenia sa stretne na preplachu
ešte ked boli klasika teplomer pod pazuchu ani ho neutrele nič normálne smrdel tým ich potom som odmietla si zmerat , taký smardlavy mi ho sestrička podala
Ja som toto tiež zažila, malý mi chytil Rsv keď mal 10 dní, boli sme vyše 2 týždňoch na kyslíku v nemocnici. Boli sme na nadštandartnej izbe, no pri nás mali sestričky izbu spojenú s dlhou chodbou presklennou kde bolo jedno dievčatko, nemalo ani rok. Sama v postieľke tej mrežovej zavretá celé dni. Ako vravím, boli sme tam tuším 14 dní, ona tam bola ešte pred tým ako sme prišli my a aj keď sme odchádzali tam bola. Síce neplakala, ani o nej nevedeli, chodili podávať lieky a väčšinu dna spala, no mne to trhalo srdce. Keď sme odchádzali išla som za sestričkou podpisovať papiere a pýtam sa na tu malú, že čo jej je keď je tam tak dlho a ona mi povedala ze je už zdravá, že volali jej rodičom no neprišli si po ňu, že už sa to rieši inak lebo ze zaberá miesto iným deťom. Neviem ako sa to nakoniec skončilo no bolo to hrozné
Hrozné toto čítať, nestarajú sa o deti, týrajú zvieratá, obťažujú ľudí, všetko im dáme zadarmo, pre nich zákony neplatia a keď sa niekto ozve je rasista, chudák tie deti oni za nič nemôžu 😪
@melanta áno, máš pravdu. Každá jedna mohla to dieťa objať, úplne s tým súhlasím. Viem, ze deti nemôžu za to v akej rodine sa narodili a vôbec neodsudzujem nikoho len preto, že je farebný či róm, japonec alebo hocikto. Sama si pamätám ako som chcela za tými dvojčatami ísť ale keď si v nemocnici, kde sa bojíš aj vyjsť zo svojej izby pre jedlo aby si niečo nechytila, a ak máš konečne chvíľku času keď tvoje dieťa zaspí, ver že ísť sa ešte venovať cudzím deťom, je to posledné, na čo máš energiu a chuť. A druhá vec, že personál nemocnice to ani nedovolí.
Je to hrozne čítať a to co napísala @dzejn80 ma vyslovene rozrevalo lebo si myslím ze toto bol prípad aj toho dievčatka o ktorom som písala. Bud alebo bolo na sypané liekmi.
A k obrane sestričiek, tam kde som bola ja, boli asi 2/3 na celé oddelenie, riešili xy veci a jedna sestrička mi povedala ze aspoň sa majú tých pár dní dobre ze sú v čistote, teplé a najedene. Oni tam niesu od toho aby im nahrazdali rodičov.
@lucia13022023 áno aj mňa 😪
U romov je to tak. Načo tam byt s dieťaťom keď si môžu užívať. Sestričky ani Dr s tým nič nespravia. Musia sa len postarať a bohužiaľ času nejak extra nemajú aby ju furt utešovali.
Keď som bola ja v pôrodnici s malým tak tam bolo tiež rómske bábätko ale zena šla domov aby sa mohla starať o muža inak by jej zahol s inou. Až keď bolo dieťa celkom ok len si po neho prisla.
Zaškolivali ju tam 2 hodiny aby s ním vôbec vedela zaobchádzať.
@beronsche a na oddelenie ich príjmu ak nemajú na to dôvod? Len tak ma to zaujíma ako to funguje, ja koľkokrát som bola na pohotovosti s dieťaťom, doma sme bojovali ale nevzali nas na príjem ze vraj nie je dôvod ešte
@hortenziaj ja som sama raz pocula ako prisli s dietatom,ze ho dusilo,zvracalo a pod a ze oni nemaju doma ziadne lieky ani peniaze na lieky nemaju,tak ho nechali
prečo to tu píšeš a nepovieš niečo sestričke??? doktorke, aby ho vzali - prednostne, ak plače vrieska určite ho niečo bolí
na zamyslenie
pozerám, je to už neaktuálne ...
myslim, ze romovia maju nejaky "zvyk", ze zena hned po porode musi mat opat styk s muzom, je to v nich zakorenene. za normalnych okolnosti by nemocnica hned riesila, ze zena opustila dieta, ale pri romkach su zvyknute, ze sa k dietatu vratia, idu si totiz splnit svoju "povinnosti". co je pre nas strasne a nepredstavitelne, pre inu kulturu je to nevyhnutne, tie zeny su medzi dvoma mlynskymi kolesami, ked na nich tlaci komunita, ked tie zeny v tych zvazkoch asi nemaju velke postavenie. jednoducho drzia hubu a krok.
ked som mala 1 rok, co bolo velmi davno, bola som v nemocnici na izbe s malym chlapcom. moja mama za mnou chodila, byvala pri mne az do vecera, kym ma neulozila a za tym chlapcom nikto cely cas neprisiel. bola som tam tyzden alebo dva. a cely cas ho chovala a uspavala moja mama. povedala, ze tam to aj sestricky brali tak, ze ak na izbe bola nejaka mama alebo mamy, tie nakrmili vsetky deti, aj tie cudzie.
2-x som ležal a so synom na detskom a oba razy tam bola vždy len 1 sestrička.
@kykusik
Môj syn bol ba operáciu, nič vážne, malý zákrok, ale vyžadovalo to celkovú narkózu a tieto veci okolo. Mal 4 roky, ja som bola v 7. mesiaci s druhým dieťaťom a tak v nemocke ostal so synom manžel. Večer prišiel s malým domov, že povedali mu sestričky, že matky detí sú spolu na jednej izbe, pre chlapa tam miesto nemajú, tak syna vybavili ako na jednodňovej chirurgii a ráno šli na kontrolu do nemocky.
Zamyslela by som sa aj nad tym, ze tie dospele matky boli tiez volakedy deti a ako s nimi asi zaobchadzali? Trufam si povedat, ze rovnako ako zaobchadzaju so svojimi. Netyka sa to len romskych matiek. Pretat tieto generacne zvyklosti je narocne aj pre cloveka, ktory ma zabezpecene ostatne potreby. Tak ake narocne je to pre toho, ktory nema naplnene ani tie zakladne?
Deti su v nemocnici obyvkle preto, ze su chore a je im zle. K tomu patri aj plac. A niekedy moze matka robit cokolvek a to dieta neutisi. Niekedy su v situacii, kedy tam naozaj nema kto byt s dietatom. Je to velmi velmi smutne. Ale stazovat sa na plac dietata v nemocnici mi pride troska scestne. Jasne, ze je to neprijemne, a aj ine lieciace sa deti potrebuju oddych. Chapem. Ale aj to druhe dieta ma narok vyplakat sa a ulavit si ako najlepsie vie.
stuple do uší a vybavene.

no s tymi romami je to vselijake, ti mestki alebo v rodinach v domoch na dedine sa ako tak drzia, mnohi aj pracuju, aj deti do skolky vodia, chodia do skoly.
Najhorsie su pripady z osady. Boli sme min. tyzden so synom na detskej chirurgii a doviezli male romske dieta dohryzene potkanmi 😝