Som zlá matka?
Ahojte, tuto diskusiu zakladam preto aby som zistila ci len ja som taka nenormalna a zla matka...
Mam tieto otazky:
- ako casto vam rupnu nervy pri malych detoch (do roka)?
- v akej miere? ako sa to prejavuje?
- pri akej prilezitosti?
- citite sa pri dietati STALE ako levitujuc 2 cm nad zemou samou radostou z dietata?
- citite sa vyspate alebo aspon v pohode? Ja mam stale pocit ze som unavena... (predsa len 6-7 (v lepsom pripade) hodin rozdelenych na 3 kusy spanku mi pride zalostne malo ☹ )
Moj manzel si mysli ze moje nevyspatie sa da vyriesit tym ze rano vstanem skor - kazdy den v tu istu hodinu (tazko povedat kedy pretoze vstavanie maleho je tak v rozmedzi 5:45 - 8:00) a pojdem sa prejst von na 15 minut. (ide zevraj o to naucit telo menej spavat, lenze ten spanok bude aj tak stale inak dlhy kedze mozem ist ja aj spat v tu istu hodinu ale v noci je pocet aj dlzka zobudeni maleho ina kazdu noc) Co si o tom myslite?
Dakujem.
@zla_matka ako casto rupnu nervy do roka ?:D dvakrat do dna 😀 vtedy ju radsej ignorujem aspon na chvilu...lepsie akoby som ju mala vyhodit z okna...
Mala aj ked prespi v noci 12 hodin, ja sa budim, pozerma ci je prikryta, po roku a pol som pochopila, ze uz sa do smrti asi nevyspim, :D
Nelevitovala som ani ked sa narodila, od zaciatku bola narocne dieta a malokedy som pri nej pocitila ten pocit sameho stastia, ako sa tu rozplyvaju mamicky uz od narodenia.. skor to bolo stale o rieseni, ako ju ukludnit, ako prezit den, ako ju zabavit..ked ma dobre dni / a tych je stale zalostne malo/ ked ma chut a pride sa pritulit a da puinku, tak ano vtedy levitujem...ale nasledne sa na to smari na zem a uz robi cirkus, tak hned spadnem na zem:D
@zla_matka ja osobne si myslim ze zla matka lebo kazda sa snazi pochopit potrebu dietatka aj ked este nekomunikuje-dieta. Pri prvom dietatku som sa moc nevyspala okrem toho ze sme od 6teho mesiaca boli viac v nemocnici ako doma a moja postel bola stolicka a ohradka na postielke na JIS-ke, a to mal este k tomu obrateny den v noci plakal a cez den spinkal tak som si myslele ze sa zblaznim, nemala som sil kricat,zurit,len som drzala maleho za rucku a verila som ze raz sa z toho dostane. O druhom dietati nebola ani zmienka potrebovala so sa aj ja dat do kopy, maly vyzdravel mal tri roky, vtedy som si zacala naplno uzivat prechadzky predsa uz bol vecsi a rozumel,ked mal 5rov rozhodli sme sa pre druhe babo no na moje pocudovanie mi moj gynekolog oznamil ze cakame dvojcata=hned sa mi vynorili spomienky ako to zvladnem. Na premyslanie som mala kopu casu kedze ma supli do nemocnice a stravila som tam 4mesiace az do porodu. Po prichode s chlacami domov som nevedela co mam skor chytit do ruk ci starsieho syna,manzela, babetka alebo plienku. Prve tri mesiace bol boj o prezitie vstavala som 13 krat za noc, kym sme si neurobili harmonogram ked sa zobudil jeden, nakrmili sme sa prebalili druheho som zobudila ja aby si zvykli naraz papat aj prebalit, manzel odchadzal rano do prace starsi syncek do skolky,Po roku syn nastupil do skoly a my sme zacali realizovat stavbu domu=dalsi horor boli veru dni ked som nevedela aky je den,a to boli velmi dobre deticky neplakali,casto som sa pristihla ze je obed a som este v pyzame. teraz s odstupom 8rokov sa nad tym uz len pousmejem, nikdy by mi nenapadlo ze nieco take zvladnem no o to viac mi davaju oni teraz pozornosti vsetko sa raz v dobrom vratia ja tomu verim. tak prajem pevne nervy a v pokoji to ide lahsie drz sa
@zla_matka Nečítala som odpovede, ale niesi zlá matka, len sa potrebuješ aj ty vyspať. Žiaľ organizmus neoklameš rannými vychádzkami, keď je vyčerpaný a potrebuje vypnúť. Neviem, čo je to dnes za "móda" nechať ženu s malými deťmi padať na hubu a tváriť sa, že je to normálne a vyčerpanosť zamieňať s lenivosťou a nepraktičnosťou, ale stretávam sa s tým pomerne často. Ak máš možnosť, zaavolaj si mamu, alebo kamarátku na vikend, alebo zver deti mužovi a poriadne sa vyspi niekoľko hodín v kuse. Robí to zázraky.
naučiť telo menej spávať? Manžel má zvláštne predstavy 😨 ,každý je nastavený inak, niekomu stačí 4-5 hodín, niekto musí spať 8 hodín ,aby bol fit. V tomto období musíš len vydržať a vyčkať ,kým malý podrastie. Určite máš aj ty svoj časový limit, koľko hodín spánku potrebuješ,aby sa telo zregenerovalo a dlhodobý deficit spánku môže mať neblahé následky, ver mi 😒 Ak sa dá, zdriemni si každé poobedie s dieťaťom, ja som to riešila takto niekoľko rokov, aby som si dobila energiu na večer ,kým obe deti nepodrástli. Inak by som už "padala na hub"u po narodení mladšieho, je medzi nimi 2,5 roka rozdiel.U nás bohužiaľ žiadna pomoc od starých rodičov, či ujov a tiet nehrozila,všetko som si "odgrgala" sama s mužom,takže inak to nešlo

@zla_matka Necitam vsetky odpovede, mame vsak 6mesacneho synceka, takze viem, o com pises.
Otazka 1 - minimalne raz do tyzdna.
Otazka 2 - snazim sa ovladat, takze to nie je nijaka katastrofa, vacsinou je to zvysenie hlasu alebo musim jednoducho od maleho odist a upokojit sa, aj ked to znamena, ze bude par minut plakat. Ostat pri nom by znamenalo, ze by rupnutie nervov len pokracovalo a naberalo na intenzite.
Otazka 3 - Nie nelevitujem od radosti :D. Krasne si to napisala. Su super dni, ked skacem radostou (povedal prve slovo, nasli sme mu prve zuby, spapal prvy prikrm.....), ale su zle dni, ked by som najradsej za sebou zamkla byt a odisla niekam velmi daleko.
Otazka 4 - uz sa citim celkom vyspata. Maly zacal tahat celu noc, takze uz je to lepsie. Napapa sa medzi piatou - siestou rano a potom spi este minimalne do pol osmej. Pred tym bol hore od piatej - siestej a ja samozrejme s nim. Cez den spat neviem, navyse mi cez den najlepsie spi vonku, takze tak ako tak nie je sanca sa pri nom vyspat. A kedy sa najem, uvarim sebe ci jemu jedlo? Spociatku sme fungovali tak, ze varil manzel po prichode z prace, ja som cely den len vyzobavala blbosti. Ale to nebol dobry napad, bola som slaba a este viac unavena. A ten napad tvojho manzela. No pobavil ma. Telo treba naucit, ze mu staci menej spanku? No nech si to vyskusa on, ked je taky frajer. :D Ten moj mal tiez obcas mudre reci, ale na stastie uz ho to preslo. Cez vikendy ma necha spat a maleho si berie na starosti on. Su to len dva dni v tyzdni, ale hodne mi to pomoze. 🙂
Nesnaz sa byt dokonalou matkou. Taka neexistuje. Obcas sme vsetky frustrovane, unavene, vycerpane, praskaju nam nervy. Je to normalne. Dieta je velka zataz, aj ked je vymodlene/vytuzene/vycakane.