icon

Spadnutie dieťaťa: Čo robiť a ako sa vyrovnať s traumou?

romana143
10. júl 2024

Ahojte maminky. Pred vyše rokom mi spadlo 4 mesačne bábätko z prebalovacieho pultu a o 2 mesiace neskôr z gauča. Priateľ bol vtedy v pivnici takže nič nezaregistroval. srdce mi búšilo, celá som sa triasla že čo som tomu malickemu urobila. Dodnes nechápem čo sa so mnou vtedy dialo podľa mňa to bol šok pretože som ostala ako obarena nedokázala som normálne rozmýšľať. Keď som malého a seba upokojila ihneď som čítala na internete čo treba po takom páde urobiť. Stalo sa to ráno takže som celý deň malého pozorovala a v noci som nespala a počúvala či dýcha či sa hýbe atď a na ďalší deň ráno som išla s ním do nemocnice aj keď nič nemal pretože som v noci skoro zomrela od strachu. Partner o ničom nevie nedokázala som mu nič zo strachu ako zareaguje povedať iba som mu na druhý deň zavolala do práce že malý spadol z gauča čiže som mu nepovedala pravdu. o 2 mesiace spadol z gauča a znova ten istý scenár. maličký je v poriadku. Teraz po roku na to myslím každý deň a paralyzuje mi to zivot že prečo som partnerovi nepovedala čo sa stalo a trápi ma aj to že aká som matka že sa mi to stalo. Dodnes nikto nic nevie lebo sa nemám komu vyrozprávať pretože si myslím žeby ma nikto nepochopil. Vopred ďakujem za komentáre!

Strana
z4
really8
10. júl 2024

@romana143 chovas sa dost iracionalne. A aj nezodpovedne. Jasne ze kazdemu spadlo dieta z postele alebo z gauca, vsetky sme sa bali viac ci menej ale toto co robis je extremne prehnane.
Inak stale nedokazem pochopit ako ti mohlo spadnut z prebalovacieho pultu 4m.

gypsomilka
10. júl 2024

@really8 4mesacne nie 4 metre

earlgrey
10. júl 2024

@really8 Pozor! každému určite nie 😀 takže to tvoje, že každému spadlo z postele alebo z gauča je tiež dosť prehnané 😀

gypsomilka
10. júl 2024

@romana143 ved co normalne povedZ ze co sa stalo aj ked je to stara vec. Ved o nic nejde. Stalo sa.

romana143
autor
10. júl 2024

@really8
@really8 chovala som sa tak ako som v danú chvíľu vedela bol to šok. Pochopí len ten čo to zažil. Spadlo mi pretože som ho tam položila a skrutil sa ja som stála vedľa a vyberala mu veci zo skrine

really8
10. júl 2024

@gypsomilka viem ze je to 4mesacne🤦‍♀️

really8
10. júl 2024

@earlgrey upokoj sa dobre?

annm81
10. júl 2024

Ťažko tu niečo radiť. Asi jediná rada je, že keď už ti raz nedošlo, že dieťa môže spadnúť z výšky, tak si sa mohla poučiť a nie nechať ho padnúť znova. Nenechávaj ho na takých miestach, kde sa môže prevaliť a daj si do poriadku psychiku, lebo kým pádu z gauča, z postele, z prebaľovacieho pultu by mala byť zodpovedná matka schopná predchádzať, tak až sa dieťa naučí chodiť, prídu pády, ktorým sa nie vždy zabrániť dá.

Dobré je tiež poznať prvú pomoc a nie potom vydesene googliť, čo robiť . A nakoniec, vyjasni si, prečo partnerovi nedokážeš priznať, že si spravila chybu.

adka3321
10. júl 2024

@romana143 Ja som citala na nete, ze su 2 druhy deti: tie co spadli z gauca/postele... a tie co este len spadnu 😁😁 Stane sa, mozes sledovat to dieta ako chces, otocis sa na sekundu a v tom momtene dieta capne. Malemu sa nic nestalo, tak to uz nerozoberaj a zi dalej.

really8
10. júl 2024

@romana143 v danej chvili to bol sok. Tomu plne rozumiem. Ale rok robit taketo rosady?
Mimochodom ak ti spadne dieta raz, ok, rozumiem, zazila som. Ale dvakrat? Este ho nechas na gauci?

janica_
10. júl 2024

@romana143 ako sa sprava tvoj priatel ked nieco urobis zle? Krici na teba, je agresivny? Potom by som pochopila, z si mu nic nepovedala. Druha alternativa co mi napadla je ze mas o sebe zlu mienku a nizke sebavedomie, bojis sa to povedat a priznat ze si spravila chybu a on by sa v tebe sklamal. Oba varianty su smutne

romana143
autor
10. júl 2024

@annm81 to je na tom to najhoršie že sa to stalo znova a na gauči bol položený úplne vzadu máme obrovský široký gauč asi 1,5 m a bola som si istá že nespadne šla som mu len urobiť mlieko a bol obložený vankúšmi

adrianap83
10. júl 2024

@romana143 pozri, stalo sa. Dieťa je ôk? Dala si ho vyšetriť. Urobila si, čo si v tej chvíli vedela a najviac, ako si vedela. Si dobra mamka!!!
Áno stáva sa to, nie každému, ale stáva. Ja som radšej obetovala chrbát a prebaľovala na posteli, zemi, práve preto.
Dieťatko len teraz začne padať, keď začne reálne chodiť, to sa ešte nastresuješ s týmto prístupom. Musíš, fakt musíš si odpustiť a trochu sa obrniť. Precitaj si niečo o prvej pomoci, maj skúsenejší kamošky na telefóne atď. Urob opatrenia, ale ak sa niečo udeje rieš, no nevzťahuj to na seba!

gypsomilka
10. júl 2024

@really8 no normalne deti v takom veku sa vedia uz normalne pretocit. Staci ze odbehne otoci sa vytahuje dake veci a je dole. Mne sa to stalo uplne rovnako 🫣 ale tak nerobila som velku vedu. Proste poplakal a sledovali sme ho. 2syn ked mal necely rok nam vyliezol na stol a hodil dole sipku rovno na hlavu. Najskor sa zdalo par hodin ze pohoda ze je ok. A v noci nam tak zacal grcat ze sme museli na pohotovost a rtg

domak2
10. júl 2024

Mne vypadla mala z kočíka, tiež som bola v šoku, na pohotovosti si mysleli ze som tam kvôli sebe, lebo jej nič nebolo, stale ma zamrazi keď si na to spomeniem a už je to 12 rokov. Ale zas ze by som na to rok dennodenne myslela to naozaj nie. Tých pádov potom ešte bola kopa o synovi ani nehovorím, muž je hysterka takže vie len o tých co videl. Kľud, stalo sa, všetko je v poriadku, to si vždy zopakuj keď ti to napadne, nenechaj tie myslienky ovládať ta. Časom to ma byt lepšie, nie horšie.

romana143
autor
10. júl 2024

@adka3321 presne toto si opakujem každý deň že malý je v poriadku a ostatné je jedno ale tieto výčitky sa začali teraz po roku z ničoho nič o to mi ide a dúfala som že keď sa vyrozprávam bude mi lahsie

adrianap83
10. júl 2024

@romana143 tak máš malého Sandokana🙃💕 kúp nejaké prenosné sedatko - lehátko, kde ho má takýto prípad na 10 minút pripnes. Obyčajne, huc tu ma MK z druhej ruky

romana143
autor
10. júl 2024

@domak2 ďakujem za podporu toto som potrebovala počuť môj priateľ je veľmi citlivý čo sa dieťaťa týka je jedno čo sa stane keď som mu povedala že malý spadol tak mi chcel zobrať dieťa je veľmi ťažká povaha po jeho otcovi a preto som mala ten strach vtedy no povedala som si že ak sa z očí niečo stane všetko mu poviem pretože svedomie ma veľmi hryzie a ja nato nemyslím rok ale teraz po roku zrazu začali tie výčitky veľmi intenzívne

really8
10. júl 2024

@gypsomilka sak ok. Ved ale vsetky pultiky co som videla mali bocnice. A urcite sa dieta neprevali cez ne. Tak som chcela vediet aky ma autorka.

crazy_cat_lady
10. júl 2024

ruku hore, komu este dieta nespadlo (z gauca/postele/dopln lubovolne) :D

biglovemom
10. júl 2024

Ale si tak trochu hysterka ze? Vies kolko x este padne ? Ja som moju 3x videla uz v gipse tak zletela,raz sa pusa sila,raz sledovala koli otrasu mozgu. Sa skludni lebo sa zblaznis.
Aj z postele padla zo 2x ako 4-6mesacna.

gypsomilka
10. júl 2024

@really8 jasne chapem. Ja som napr pult nemala a davala som si ho v pracovni alebo v kuchyni na stol 🫣. Ale potom ako supol na zem urobila som miesto na podlahe a prebalovala som uz len tam

januska12323
10. júl 2024

Nie je problém, že dieťa spadlo ale tvoje obavy z reakcie jeho otca. Vie už dieťa chodiť, utekať? Zobudila sa v tebe trauma lebo čakáš kedy zase padne a jeho otec bude robiť scény?

mircalla
10. júl 2024

@adka3321 Gauc ci postel ,stane sa. Prebalovaci pult - nemyslim, ze je bezne, ze deti padaju z prebalovacich pultov. Je to pomerne vysoko, neda sa to porovnavat s padom z gauca ci postele. U nas syn padol raz z postele, dcera ani raz. Prebalovaci pult som si davala sakra pozor, neboli deti bez dozoru ani pol sekundy.
Otazka je, preco sa tak boji reakcie jej partnera

beata_k
10. júl 2024

@crazy_cat_lady 🙋😃

romana143
autor
10. júl 2024

@adrianap83 odvtedy bol len na zemi v ohrádke už má 17 mesiacov

romana143
autor
10. júl 2024

@mircalla ja som nikdy na pulte neprebalovala len som ho tam občas položila a má aj bočnice

crazy_cat_lady
10. júl 2024

urcite by si to mala nejakym sposobom stravit/spracovat, ak to nezvladnes sama, tak sa obrat na odbornika, lebo takto sa zblaznis, dieta bude este pocas zivota, resp. minimalne do dospelosti, kym od teba neodide XY krat chore, ked bude mensie, urcite este budu nejake pady/skrabance/obite kolena, mozno zlomene ruky/nohy, potom budes robit co?

zaroven mam pocit, ze s otcom dietata (partnerom/manzelom?) asi nemas najlepsi vztah, resp. je tam nejaka nedovera/strach, ked sa mu bojis povedat taketo veci, alebo sa bojis, ako bude reagovat, lebo byva vybusny/agresivny..?

adrianap83
10. júl 2024

@romana143 no super. Fakt netráp sa, nič mu nie je! Opakujem, si super mamka, najlepšia akú môže mať!
Partnerovi ani nehovor a mysli radšej na to, ako vám všetkým spraviť pekne pohodové leto!

sevrin
10. júl 2024

Keď som mal 9 tak mi matka prikázala dávať pozor na polročnú sestru. Spadla z postele, len som zrazu počul plač. Matka pribehla, zdrbala ma jak malého joja, skoro mi aj po papuli dala, ale sestre sa nestalo nič.

Strana
z4