icon

Spadnutie dieťaťa: Čo robiť a ako sa vyrovnať s traumou?

romana143
10. júl 2024

Ahojte maminky. Pred vyše rokom mi spadlo 4 mesačne bábätko z prebalovacieho pultu a o 2 mesiace neskôr z gauča. Priateľ bol vtedy v pivnici takže nič nezaregistroval. srdce mi búšilo, celá som sa triasla že čo som tomu malickemu urobila. Dodnes nechápem čo sa so mnou vtedy dialo podľa mňa to bol šok pretože som ostala ako obarena nedokázala som normálne rozmýšľať. Keď som malého a seba upokojila ihneď som čítala na internete čo treba po takom páde urobiť. Stalo sa to ráno takže som celý deň malého pozorovala a v noci som nespala a počúvala či dýcha či sa hýbe atď a na ďalší deň ráno som išla s ním do nemocnice aj keď nič nemal pretože som v noci skoro zomrela od strachu. Partner o ničom nevie nedokázala som mu nič zo strachu ako zareaguje povedať iba som mu na druhý deň zavolala do práce že malý spadol z gauča čiže som mu nepovedala pravdu. o 2 mesiace spadol z gauča a znova ten istý scenár. maličký je v poriadku. Teraz po roku na to myslím každý deň a paralyzuje mi to zivot že prečo som partnerovi nepovedala čo sa stalo a trápi ma aj to že aká som matka že sa mi to stalo. Dodnes nikto nic nevie lebo sa nemám komu vyrozprávať pretože si myslím žeby ma nikto nepochopil. Vopred ďakujem za komentáre!

crazy_cat_lady
10. júl 2024

a zaroven, preco by ta nikto nepochopil? si myslis, ze si jedina matka, ktorej dieta niekedy spadlo? 🙂

annm81
10. júl 2024

Tak do tretice sa pouč. Bábo nepatrí na vyvýšené miesta ak tam nie je nonstop dozor. Do buducna mysli na to, že až sa naučí chodiť, bude padať- a treba zabezpečiť hrany, zásuvky, čistiace prostriedky, čokoľvek horúce, vchodové dvere atď. Až bude mať odrážadlo, potrebuje vždy prilbu a vedieť, že musí zastať pred cestou, atď. atď. Mysli vždy krok dopredu. Až spravíš základnú prevenciu, riziko bude omnoho menšie a ostanú už len tie nehody, ktorým sa ťažko dalo zabrániť. A daj si dokopy sebavedomie, najmä vo vzťahu k partnerovi. Nie je normálne, aby sa ti vyhrážal odoberaním dieťaťa, ale mám pocit, že aj on je vcelku hysterický.

romana143
autor
10. júl 2024

@mircalla keby mám druhé dieťa v živote by som ho nepoložila na gauč posteľ atď už len na zem a prečo mám strach z reakcie partnera to je dobrá otázka no nepoznám odpoveď možno preto že keby mu to teraz poviem tak by mi to nikdy neodpustil pretoze som klamala a určite by mi povedal že som zanedbala dieťa v tom momente. Mala som to povedať ihneď teraz je neskoro už nič nezmenim vtedy to bola sokova reakcia

beata_k
10. júl 2024

@romana143 Co sa stalo, ze si si na to teraz spomenula?

anjelicek26
10. júl 2024

Všetko tu už bolo napísané, nie,každému dieta nespadlo🫣Každopádne to riešiť po roku na "ulavenie svedomiu" je strašná hlúposť... priatel sa bude cítiť, že mu neveríš,alebo dokona bojíš, že si mu to nepovedala vtedy. Dieta je zdravé, nič to priznanie nezmení ci nezlepší. Nechaj to tak.

romana143
autor
10. júl 2024

@janica_ áno viem že som urobila chybu na ktorú skoro doplatilo dieťa to je to strasne žiť s takým pocitom viny a áno mám nízke sebavedomie odkedy sa mi toto stalo

earlgrey
10. júl 2024

@really8 Ja som úplne ale úplne pokojná 🤣

earlgrey
10. júl 2024

@crazy_cat_lady Mne 🤣

romana143
autor
10. júl 2024

@crazy_cat_lady viem že spadlo veľa ľuďom na pohotovosti mi povedali že sa im to stáva 3x do týždňa len ide o to že som ostala v tranze a nerozumiem môjmu správaniu a to či také konanie ľudia pochopia

romana143
autor
10. júl 2024

@beata_k práveže nič a to ma desí že zrazu prišli tieto myšlienky

romana143
autor
10. júl 2024

@anjelicek26 súhlasim len preto to sem píšem lebo tie myšlienky prišli po roku z ničoho nič a neviem prečo a áno samozrejme že som sa bála mu to povedať pretoze on hovorí že jemu by sa take nikdy nestalo a je neomylny to sú tí chlapi lenže s malým trávime väčšinu času my ženy a aj preto sa to častejšie nám stáva

romana143
autor
10. júl 2024

@annm81 odvtedy bol už len na zemi v ohrádke už má 17 mesiacov a chodí krásne a samozrejme už je všetko dávno zabezpecene

anjelicek26
10. júl 2024

Autorka urovnať si to v hlave, nič iné nepotrebuješ. Dieta je zdrave a pri dalsom babatku si keď to prijde das vacsi pozor..

beata_k
10. júl 2024

@romana143 Najlepsie co mozes urobit je vedome zahnat kazdu myslienku na ten pad. Hned mysliet na nieco ine alebo robit ine. Po par dnoch ta to isto opusti.

romana143
autor
10. júl 2024

@annm81 áno on je veľmi hystericky
@anjelicek26 ďalšie už nebude ale ako si to urovnať v hlave to by ma zaujimalo

romana143
autor
10. júl 2024

@romana143 preto sem aj píšem lebo.si neviem sama poradiť

romana143
autor
10. júl 2024

@beata_k skúsim ďakujem za radu

danieli
10. júl 2024

@crazy_cat_lady a tiez ti, ktori nikdy neboli na pohotovosti z roznych tazko predstavitelnych dovodov, my napriklad preto lebo nam chybala koncovka na krajcirskom metri len na 1 strane, bola kovova a synovi sli zuby, nakoniec ozaj chybala a nevola v jeho brusku🙈

romana143
autor
10. júl 2024

@really8 prečo iracionálne?
@really8 a čo robím čo je extrémne prehnane?

angeli121212
10. júl 2024

Ja len tak ženy sú deti a deti a situácie, že nechápem. Mne včera išla som na záchod a keď som sa vrátila moje drahé dieťa vylezené na písacom stole v obývačke, tak k nemu utekám s veľkým bruchom (čakám druhé), že ho idem ratovať a už keď som bola pri ňom a vystierala ruku tak sa mu šmykla noha a spadol medzi gauč a stôl, našťastie spadol ozaj veľmi dobre kus ho aj spomalilo a spadol na zadok ani nepípol.. proste sú momenty v živote keď je to ozaj náročné... Napr. Mali sme chrániče na rohy na stoloch on nám ich doslova obral poodlepoval.. alebo na gauč hodím plochú taburetku a na to ešte malý matrac aby sa tam nevedel vyškriabať a čo vidím pristaví si tam tatrovku a po tej sa škriabe... Ja som sa naučila pri svojom synovi jednu vec... Už nesúdim pády ani nič, je to niekedy ozaj mordor to dieťa prizrieť

luccija
10. júl 2024

@romana143 aj mne mala spadla z postele síce nízkej, ale spadla.Oblozena do výšky paplonom atd..tiež som sa, až roztriasla, ale nič sa nestalo.Stalo sa už sa za to netyraj.

anjelicek26
10. júl 2024

Prehnane je, že si to v hlave ešte nedokazala uzavriet a stále nad tým premyslas. Najviac pomaha myslieť na tých 156394x, kedy si tam bola nacas a zachytila ho a nič sa nestalo. Môj mladší syn je kamikadze, xkrat sme boli niečo šiť ci s otrasom mozgu v nemocnici, nezabránis všetkému, len 99.9 percentám...

really8
10. júl 2024

@romana143 iracionalne a prehnane je ze ta rok stara zalezitost takto paralyzuje. Povodne som nechapala ani to klamstvo ale to ako dalej o partnerovi hovoris to vysvetluje. A ako som pisala spadne ti z pultu a o 2m znovu z gauca. Ak sa ti v 4m prevalilo nejakym sposobom z pultu s bocnicami, nechat ho na gauci mi pride uz nezodpovedne. Ako hovorim. Aj mne spadlo dieta z postele. Bolo uz starsie a myslela som si ze sa zobudim ked sa zobudi (spali sme spolu na posteli). Poucila som sa a nedovolila aby sa to znovu zopakovalo.
To ako to prezivas je ale asi vyrazne sposobene tym koho mas po svojim boku.

bu1bu
10. júl 2024

Syn mi nepadol ani z postele ani z gauca, ale asi ako 15m vedome urobil sipku z jedalenskeho stola, za sekundu kym som polozila pohar do drezu bol na stole a potom si pamatam usmev a sup dole… uplne vedome sa hodil dole… ako by si spracovala toto? Podla mna prehanas a hystercis zbytocne, jedine na com popracuj je vztah k otcovi dietata, rozhodne nieje v poriadku ze mu klames a bojis sa ako by reagoval.

mircalla
10. júl 2024

@romana143 Uplne zbytocne sa tym tyras. Maly je v poriadku, horsie veci sa stavaju. Len sa nicis, pust to z hlavy a netrap sa

mimi3008
10. júl 2024

@earlgrey asi tak. Mne tiez spadli decka z gauca, ale to uz mali vyse roka. Na prebalovacom pulte, ked sa uz obracali a hybali, som ich nikdy nenechala bez dozoru, zeby som ich nemala na ociach...

ajko2011
10. júl 2024

@earlgrey presne 🤣 mám 15m a ani raz mi nespadol ani z gauča, ani z postele...to isté starší syn 🫣

lavender94
10. júl 2024

Pozri, dieťa je v poriadku, nič take hrozne sa nestalo. Máš ponaučenie, že máš nabuduce inak manipulovať. Neviem prečo by sa mal na teba niekto hnevať. Oukej, teraz keď spadne tak sa tomu dalo zabrániť. Ale keď bude mať rok, dva? Bude bežkať a padať často, lebo neexistuje že by si ho nonstop dokázala ustrážiť a čo budeš potom každý deň vystresovaná lebo sa ti dieťa udrelo? Úrazy sa stavajú, treba im predchádzať ale keď už sa stanu, netreba to brat ako veľkú tragédiu, ak z toho vzniklo rozbité koleno alebo modrina. To sa môžeš potom od strachu zblázniť. Ver mi, tých úrazov bude ešte veľa

bubinko1506
10. júl 2024

@romana143 nadych, vydych a klud. Malemu sa nic nestalo, zbytocne sa obvinujes a este budes aj partnerovi rozpravat, ze pred rokom spadol. Niektorym padom nezabranis, odporucila by som ti, nastudovat si prvu pomoc pri padoch a urazoch, a aby si vedela spracovat tieto svoje traumy, tak mozno aj konzultaciu so psychologom - vyrozpravas sa a poradi ti techniky, ako tieto myslienky v sebe spracovat, ako sa ukludnit.
Mam doma takmer 8-rocne dojicky (chlapci), pud sebazachovy nemaju, s urazom sme boli na urgente uz x-krat - napr. nahanali sa na chodbe, jeden sa posmykol a narazil celom do hrany vytahovych dveri, na dalsi raz nabural do zarubne, v mori ho zaliala vlna, nadychol sa vody a skoncili sme na noc na pozorovani, ci nema vodu v plucach. Minuly rok ho brasko trafil petangovou gulou do cela (nastastie len uplne slabo, ale aj tak ho zaliala krv a opat sme skoncili na urgente). Jednoducho, niektorym padom, urazom nezabranis, len musis vediet reagovat s rozvahou, podat prvu pomoc a neobvinovat sa donekonecna. Nasmu krpatemu sa viacero urazov stalo v muzovej pritomnosti, nepovedala som mu ani slovo, bol to jednoducho nestastny okamih.

svokrinjazykmonika
10. júl 2024

@romana143 bežne mi padá dieťa z postele 😅 aj predvčerom v noci sa v spánku kotúľala a spadla chúďa. Ja som si čítala v obývačke. Už má skoro 2 roky. Tým chcem povedať že dieťa bude často rôzne padať. Akurát z toho prebaľovacieho pultu to by ma vystrašilo lebo ja ho mám dosť vysoko, neviem ako ty. Nie si vôbec zlá mama, nech hodí kameňom ktorej mamine nespadlo dieťa z postele 😂 taká snáď nie je.