Spánok a jedálniček 3-ročného syna.
Ahojte,
chcem sa Vás opýtať, ako fungujete s dieťaťom, ktoré má 3roky aj 2mesiace presne.
Mám ešte druhé ročné dieťa.
Na stretnutia s inými mamičkami nemám bohużial tolko času, žijem v zahraničí. Malý už chodí do škôlky od februára, tam je okej.
Chcem sa spýtať, či už Vaše dieťa tohto veku spí samo v postielke, alebo ešte s ním spíte vo Vašej posteli ?
Kedy môžu deti začať spať samé v detskej izbe ?
Na raňajky, ako Vaše deti jedia, čo majú radi ?
Aké mlieko, mliečne výrobky im dávate ?
Na večeru, čo jedia ? Náš malý má rad cestoviny, meat balls, zemiaky, ryžu..zeleninu vôbec, banány a ovsenú kašu, chleba, občas syr..niekedy som bez nápadu čo dať, je prieberčivý.
Ako zvládate dve deti, ktoré majú medzi sebou taký nízky vekový rozdiel ?
Ďakujem
naša malá spala sama vo svojej izbičke vo vlastnej posteli od roka...dokonca tam spala aj pár mesiacov pred jej rokom ale v detskej postieľke...a zhruba aj od roku jedáva to čo my...ovocie má rada všetko, zo zeleniny hlavne mrkvičku a kareláb
Od 13 mesiacov spáva sám v izbe. Od roka je všetko to čo my. Mladšie tiež okolo roka pôjde k nemu do izby.
Mam rozdiel medzi detmi 2 roky,mala ma 2 aj 9 mesiacov a maly 9 mesiacov. Maly spi s nami v izbe v postielke,mala ma vlastnu izbu.cez den funguje v style kocik a prechadzka,pripadne nakup doobeda + varenie (varim zvlast malemu a nam),starsia cca od roka je to,co my.potom uspavam v rovnakom case poobede.po spanku hra,alebo ideme von,alebo navsteva centra,ak je otvorene (byvame na dedine,vela moznosti tu teda nie je) a vecer ide spat mala do svojej izby,uspi ocko alebo ja a maly s nami.ma rada aj ovocie,aj zeleninu a tiez sem tam vybera.mam to oproti yebe trochu tazsie v tom,ze mala do skolky nechodi,nevzali ju,kedze je malo miesta a vela deti🤦♀️to uz dlhooo takto nebolo
@ludkka0407 ano mas to tazsie isto doma byt s nimi cely den no my sme chori odvtedy raz do mesiaca vzdy a mala to vzdy chyti takze je fajn ked tie deti zostanu do tych 3rokov doma
je uplne jedno či dáš dieťa do škôlky v 2,3 alebo 4rokovch....teda čo sa týka chodobnosti....detská imunita sa vyvíja do 6roku....iba deťom čo majú slabšiu vrodenú bunkovú imunitu sa odporúča odložiť nástup do škôlky....lebo 90% detí ak nastúpia do detského kolektívu býva chorých bez ohľadu na to či majú 2 alebo 3roky
Uz sa na to tesim🙈ked si to budu doma dookola podavat.uz teraz mladsi chyti snad vsetko,jeho sestricka tusim az do dvoch rokov nevedela,co je choroba😀
@ludkka0407 nie je to pravidlo ono sú aj deti čo ani po nástupe do škôlok nebývajú veľmi choré, ale tých je málo....zväčša bývajú menej choré tie deti čo s nimi mamičky chodia do detských centier alebo majú staršieho súrodenca...skrátka tie deti čo už sa s tými detskými vírusmi "stretli" a imunitná pamäť si pamätá ako na tieto vírusy.....treba to brať tak že každé to dieťa v škôlke si tam prinesie tie "svoje"baktérie a vírusy z domáceho prostredia, je tam tých detí 20 a sú spolu celý deň....takže prostredie na chorobu ako vyšité😉
A ako to mate doma, aby ste ich ustrazili ? my mame dost velky byt, takze vacsinou zavriem dvere medzi kuchynou a obyvackou...takze sme v kuchyni a este maju otvorenu spalnu, kde maly spi...tam sa tiez hraju..nemam sancu ich ustrazit, syn je strasny bezec a ten by len utekal hore dolu skrz izby a v tomto veku sa spolu veru este moc nezahraju..mala chce jeho hracky, syn zase jej nechce nic dat, takze vacsinou bitka o hracky, tiez ju rad tlaci k zemi, rad ju podpichuje atd
Moj ma 2r a 2m, od decembra ide do vlastnej izby s velkou postelou so zabranou. Teraz od novembra ho navykam ze tam spava cez obed
U nas doma je to tak,ze som naucila malu,ze v izbe,kde sme,zatvarame dvere,aby jej bracek neusiel.maly sa prehra v kuchyni napr.s magnetkami alebo s hrcom,vareskou,ci pokrievkou a mala pri mne asistuje a "vari",ked aj ja musim.a inak sme stale spolu v izbach s tym,ze mala ma neobmedzeny pohyb,teda,ked si chce ist nieco vziat alebo doniest,tak ide a zavrie za sebou dvere a pri vstupe krici,ci moze a brat nie je nahodou za dverami😀inak vsetko robim pri detoch a s nimi,ale s mojimi sa zatial da
@mogaa chodime aj do centra,aj na nakupy spolu a uvidime,dufam,ze ked uz budu chore,tak nie v jednom kuse a nie celu skolku😉snazime sa v ramci moznosti chodit aj k rodine,na nakupy velke vsetci spolu atd.,ale tie detske bacily mi pridu nejake mooooc agresivne.vidim to uz teraz,ked prideme k bratovi a ma nahodou dceru so soplami,do par dni ich mame doma aj my🤦♀️
@ludkka0407 no imunita sa vyvíja do 6.roku dieťaťa, pri narodení má dieťa vrodenú imunitu a následne získava imunitnú pamäť - dieťa sa stretne s vírusom a baktériou(sú všade)a učí sa proti nej bojovať aby neprepukla choroba....tú imunitu čo má - tá sa dieťaťu oslabuje rovnako ako dospelému - pri strese, pri únave, ak prechladne, ak sa stretne s chorým človekom, očkovanie(preto musí byť človek pri očkovaní zdravý, lebo očkovaním sa mu prechodne zníži imunita)....u detí je to hlavne ten veľký kolektív detí a v ňom veľa veľa baktérií a vírusov....problém mu robia hlavne vírusy a baktérie s ktorými sa ešte nestretol a vrodená imunita je oslabená ....naša 3dni škôlka a hned zápal priedušiek, dovtedy mala len kiahne, ani len sopel nemávala....
A co Vase deti piju na ranajky napr. davate im uz kakao alebo nieco ine ? mlieko ake ? prip. dake jogurty, co davate ?
Tiez mam presne 2r.rozdiel a bol s nami doma, kedze sa nedostal do skolky. Fungovali sme.normalne, spal na posteli, par mesiacov pred narodenim.malej siel do postele, lebo postielku sme.potrebovali pre babo a aby to nebral tak, ze babo mu vzalo postel.
Odkedy bude spat samo, to je na tebe, niektori davaju od narodenia. Mne to tak nevyhovuje a aj teraz ked uz maju davno vlastnu izbu, som rada a sme radi, ked mozeme vsetci 4 spolu spat napr.na dovolenkách. Uz maju 7 a 9, takze uz naozaj len chvíľu to tak bude.
Ked mal 3 roky, to bol cas, kedy prestal pit mlieko. Dovtedy len to. Potom papaval normalne chlebik či rožtek s niecim. mlieko nejak uz nepil. Aj tak obcas po nom grcal.
Jedaval normalne tvrde syry, makke ako lucina, cottage a biele jogurty. On bol a je dobry papkac, takze zjedol všetko, aj ked uz sa zacinali ozyvat aj chute, uz sa aj stavalo, ze nieco nechcel. Ale vynimocne. Napr brokolicu nechcel, ale neskor ju zas zacal jest.
A zvladali sme to normalne, mali sme urcity harmonogram, podla ktorego sme sli, co sa kedy robi a tak. Obcas bola vynimka, ked bola nejaka choroba moja ci deti alebo lekar, ale inak to bolo podla toho, hrali sme sa spolu ale aj tak, ze raz jednemu, raz druhemu a vela sme.boli aj vonku. Teda cca 2 hodky doobeda, 2-3hodky poobede, v zime, ked je vecer tma, tak do tych 2hodiek doobeda.
Nasi mali dostupnu na hranie obyvacku a taki chodbu, co bola medzi izbami. Inde sa nehralo. Tam som.ich videla i z kuchyne. Ale.. pozorovanim som zistila, ze je lepsie sa im nejaky cas hnes rano povenovat, az potom riesit domacnost. Lebo ak som to spravila opacne, vyvolavali konflikt, prosto uputavali pozornost a ja som skoro nic neurobila.
Každé dieťa je iné. Ja mám dvoch chlapcov 3.5 roka a 2 roky. Obaja spia s nami. Mladší v postieľke ale bez prednej strany a postielka je prirazena k našej manželskej. Obaja jedia to čo mi. Raňajky mladší ešte mliecko a starší čo si vyberie. Hrianky, vianocka, chlebík vo vajíčku, činí minis, rožok s maslom alebo jogurt. A ak ho chceš dať do svojej izby tak už do normálnej postele.

Ja som sice nemala taky maly rozdiel medzi detmi, ale v 3 rokoch uz moje deti v postielke nespali, mali normalnu velku postel, vo svoje izbe a v troch rokoch uz davno jedli to, co my s manzelom.