Spoločné spanie verzus vlastná postieľka
Ahojte. Opat raz tema spanie🙂 Mam 7 mes.chlapceka, ktoreho stale dojcim, rano, popoludni a vecer no a samozrejme v noci x krat. Popritom pekn papa masovo zeleninove aj ovocne prikrmy. Problem je v tom, ze v noci sa mnohokrat budi, uz to ani nepocitam a stupnuje sa to, v podstate chce byt pricucnuty nonstop. Mam ho teda v svojej posteli, lebo ho nevladzem neustale prekladat. Inak, detsk postielku mam tesne prirazenu k nasej posteli a bez bocnice. No ani to mu nestaci. Mna velmi boli chrbat a leza celu noc na jednom boku sa mi neda. Spolocne spanie ako take by mi nevadilo, problem je, ze jeho potreba upokojova sa dojcenim sa stale stupnuje, ako vravim, pricucnuty prakt.nonstop. Rano vstavame dolamani a aj maly dost dospava cez den, zrejme tiez nie je dost dobre vyspaty. Mate nejake rady ako z toho von? Ak obmedzit nocne dojcenie, resp.naucit ho spinkat v svojej postielke, hned vedla nas? Vdaka.
@katkakovac ahoj, mozem ti napisat ip?
Dievcata, vdaka za postrehy, na ho praveze od narodenia kazdy vecer s rovnakym ritualom ukladam do postielky, po dojceni, aj tam spi cca hodinu, dve, no potom to zacne. Ked bol mensi, vzdy som z postielky vybrala, nadojcila, dala nazad, vsetko fungovalo. Len potom zacal pytat stale castejsie, ja vycerpana, tak som ho prestala prekladat hore dole, zacali sme sa krmit v mojej posteli a teraz to mame takto. On celkovo sa sam nedokaze upokojit, musim mu drzat rucky, ci tesne si ho pritulit aby zaspal, inak ruckami sibrinkuje. Donedavna spaval v ulitke, no aj tam zacal byt nespokojny, lebo sa uz cely povyvlieka z nej a potom mrnka.
@skumavka kludne sa mi ozvi, uu som zopar mamickam poradila
@katkakovac my mame sice len 3mesacnu dcerku,no cez den sa uspi len na rukach..chcem ju naucit zaspavat postupne samu v postielke..no nevie sa sama upokojit...
Mas 2 moznosti, bud ho nadalej kojit kolko bude chciet, ak ti nevadi byt v noci hore a uzivas si jeho blizkost a to, ze ta potrebuje, je to ok☺.
Ak si uplne k.o., mas druhu moznost obmedzit nocne kojenie (da sa kojit aj bez toho, aby si v noci x-krat kojila). Ak budes mat stastie, pomoze cumlik, ci hladkanie. (Davat vodu neodporucam, aby si potom nevstavala davat vodu x-krat v noci.) Ak nie, bude plakat (moja revala ako tur hned po polhodine od predchadzajuceho kojenia napriek cumliku, hladkaniu a mojej pritomnosti...)a potom sa rozhodnes, ci vydrzis, budes bezcitna a chladnokrvna matka, a po par nociach sa vyspis, alebo zistis, ze vlastne prva moznost je ok. 😉
Je len na tebe, ako sa rozhodnes...
@deniss111 ma 3 mesiace, do pol roka ma cas. V tej knihe, ktoru spominam, je sj navod ako na taketo male deticky. V prvom rade ju znepokojuje, ze sa zobudi a nie je tam, kde zaspavala-na rukach. Tak sa moze budit aj kazdu pol hodinu. Porozmyslaj, ako ju uspat poleziacky v postielke. Z mojkacom, drz ju za ruku, cokolvek. Zo zaciatku bude mrncat, ale uvidis, ze ked vytrvas, budete spokojne obe. Uspavanie na rukach je pakaren, videla som mamicku uspavat 1,5 rocnu dceru tak, ze ju doslova triasla na rukach. Des a hruza, v noci sajej budila. Moja krpata zaspava na prsku, ale od cca 7 mesiacov prespi celu noc. Zaklad je poriadne si precitat knihu, zaviest do praxe a vytrvat.
@deniss111 este ma napadlo. Moja mala je citliva napr na hluk, nesmie jej byt teplo, ruky musi mat volne. Niektore deti zas potrebuju mat ruky blizko pri tele. Rozmyslaj, v akej polohe sa uspi a snaz sa ju vytvorit v postielke. Syn takto revaaaaal a revaaal a nevedeli sme preco. Raz ma napadlo otocit ho na brucho. A on tam mal vypinac a okamzite zaspal😝 sleduj, rozmyslaj, porad sa z muzom, ci aj on nieco nevymysli. Zatial kazdy problem som vyriesila takymto pozorovanim. Mozno ju tlaci brusko, nepohodlne oblecenie. Mozno potrebuje tvoju vonu citit. Postaci, ak jej das svoje tricko do postele. Natiahni ho na plachtu, zastrc zboku za mriezku, aby sa nehybalo a uloz krpatu nan. Alebo ak ma plysaka/mojkaca, tak ho nos den v tricku a daj potom malej do postele. Akakolvek blbost to moze byt.
@katkakovac ja si osobne myslim ze ziadna kniha nie je carovna a nefunguje na vsetky deti🙂 kazda mamina to svoje dieta pozna najlepsie...moju malu som tiez uspavala ked bola malicka na rukach, neskor v nosici /uzivala som si to ) a predstav si ze uplne nenasilne sa jedneho dna rozhodla sama a vypytala sa sama spat na postel...nenasilne bez nervov a revov a nejakych knih🙂 a teraz mi to chyba ze ju tak uz neuspavam 🙂
Diky vsetkym za reakcie. Problem je, ze stale lavirujem a popravde nie som pripravena zavadzat zmeny ci trenovat ho. Spominanu knihu som pozorne precitala, len som este nedospela do stadia ze Stacilo!
@blabla195 veru, aj moj reve ked ho chcem upokojit inak, cumlik nehrozi, nk obcas pomoze pritulit a pohladkat. Toto by mi nevadilo, len prilis caste nocne dojcenie chcem trochu zredukovat
Ako tu ktosi pisal, skusim castejsie cez den dojcit. Sranda je, ze ozaj kazde dietko je ine. Toto je moje tretie. Prva dcera bola len kratko kojena, zial len 3 mesiace, s nocnym spankom nemala problem. Druhy syn bol dojceny do dvoch rokov, no v noci od cca 5-6 mesiaca nepytal, takze sme v tomto mali stastie. No a toto tretie je skratka "pricuc"🙂
@lilli19 su deti, ktore zaspia same, su deti, ktore to dmar pochopia a potom su deti, ktore ziskaju zle zaspavacie navyky a nevedia sa ich zbavit. Kto nezazil, nepochopi. Syn sa budil 8x za noc, cez den spal katastrofalne, uspavanie 1,5 hodiny drncania v kocari. Reval na cely dom, vsetci sme boli nevyspaty. Ta kniha bola moja spasa. Aj teraz pri dcere. A vsade tam, kde deti zle spali a kniha zabrala. Teda tam, kde ju zaviedli do praxe. Nie vyskusam a v rozhodujucej chvili to vzdam. To sa radsej na to vykaslat a nestresovat dieta este viac. Mas stastie, ze mas take pohodove dieta. Mozem ti len ticho zavidiet😉
@katkakovac skusala som ju v postielke uspat.no je to zatial marne..☹( mojkaca nevnima.cumel nechce.mozno sa to zlepsi casom.no najnovsie jej vadi aj kocik a po polhod.je hore..a to v nom zvykla prespat dost..ja led ju polozim do postielku este ospalu,zacne sa rozculovat a kricat
@skumavka ja mam iba 2 deti a tiez su rozdielne... starsia bola taky pricuc a aj ja som urobila chybu, ze ked sa zacala budit(okolo 6m), dala som prso, nech mozem spat... a onedlho bola 10-15krat hore a chcela si cucnut. Nepomohlo nic, viac kojit, kase, prikrmy... az som si proste povedala, ze jej v noci nedam skor ako po 3 hodinach (mala 11m), samozrejme bol rev a riadny, tak som bola pri nej az kym nezaspala. A zrazu spala tusim 3hodiny!!!, po 3 nociach sa jej spanok vyrazne zlepsil a podobnu skusenost ma viac mojich kamosiek. Podla niektorych som bezcitna a chladna matka, ale mne 5m bez spanku stacilo a urobila by som to znova - teda, pri druhom som uz prso nestrkala. Ten je vsak nespavec ako vysity (nespi od narodenia) a nespim uz 8m, no on prsnik skor ako po 2 hodinach uplne odmieta a po kojeni mi zaspal iba parkrat...
@katkakovac 🙂 moja mala nikdy nezaspi sama v postielke, ani som to ale nikdy neskusala nechat ju samu, a ani neprespi celu noc a celkovo malo spi, no beriem to tak ze je este mala a nevyzreta na to aby sama spala a este aj celu noc....ale mna to neotravuje, som na materskej🙂

Napisem moje skusenosti: vsetky mase deti rad za radom spali s nami.v postieli, nikdy sme to nebrali ze sa nevyspime, kojila som kedy pytali, ale brala som to ako.samozrejmost a tesila sa z babatka, z jeho vone, z jeho blizkosti, oddanosti, nezbrannosti, lasky. A moju pozornost mi odplacali pokojnymi nocami, nevedela som co su neprespate noci, cumlik a flasa caju alebo vody ich vzdy upokojila, ziadne hranice v siedmich mesiacoch. dnes su uz pomaly dospeli a tu blizkost mame medzi sebou stale, ziaden nie je matkin cecok, ale slusn a zdravo sebavedomi mladi ludia. Zelam vam drahe cerstve maminky vela citu pri vychove a mnoho trpezlivosti. Byt mamou je uzasne.🙂