Spoločné stolovanie a stravovanie
Ahojte baby, ako riešite stravovanie malých batoliat pri spoločnom stole? Totiž, mladší synček má 19 mesiacov, a dostal sa do obdobia, kedy nechce jesť už svoje mixované kašičky a papá "normálne" jedlo. Obvykle sa snažím variť tak, aby mohol jesť aj on to, čo my. Ale, samozrejme, nie vždy sa to dá, resp. občas si chceme dať aj niečo, čo on ešte nemôže. Ja nie som zástancom toho, aby také malé dieťa jedlo napr. pečené kura, alebo rezne či vyprážaný karfiol, hranolky a pod. "chuťovky". Aby ste rozumeli, nerobíme to často, ale občas - výnimočne sa stane. Napr. keď sme niekde na výlete, tak staršia dcérka si rada dá hranolky. My to doma nerobíme, tak na výlete raz za čas má povolené. Lenže synček sa nám, samozrejme, za tým chaporí. Darmo mu, napr. ja doma v čase, keď máme my doma ten nezdravší variant, urobím niečo, čo on môže, samozrejme, že si to môžem strčiť niekam. V reštaurácii detto - a to nehovorím o tom, že s mužom si na striedačku dávame niečo, čo môže aj on. Zaručene sa začne chaporiť za dcérkinými hranolkami a moje varené zemiaky si môžem tlačiť sama (pričom zemiaky má normálne rád). Nechodíme často, ozaj sme doteraz s ním (teda ako konzumuje "naše" jedlá) boli asi len 4x (z toho 2x boli rodinné oslavy a 2x výlet), ale ide leto, tak asi to bude častejšie ako bežne cez rok. Ako riešite takéto situácie? Výnimočne povolíte? Či nedáte a necháte hladovať, ak nechce to, čo môže?
Inak sme už skúšali aj tak, že najprv sme dali obed jemu, a potom sme jedli ostatní to "iné", dakedy to zaberie (že nevidí, čo jedia ostatní, tak je), ale nie vždy sa to tak dá organizačne riešiť.
Dcérka bola v jeho veku taká, že ju jedlo nezaujímalo, ona si nepýtala, mala "svoje 4 jedlá", ktoré bola ochotná zjesť, tak sme toto riešiť nemuseli.
@katrinka8 myslis,ze my sme nechodili do restik,ked bol malinky? Tak prvy krat v restike bol ako 5dnovy,vtedy bol hit materske mlieko.Ale neskor sme riesili ten isty Problem a jednoducho mu vzdy ponukli z nasho jedla 😉
@sense - no moje dieťa v škôlke konzumuje zásadne len suché rožky (chleby), neviem prečo vôbec nechce pomazánky ani nič iné... Ale to je zas na inú debatu, dcérkine jedenie v škôlke. My sme si s ňou užili svoje všeobecne, čo sa jedenia týka 😒 Takže už to radšej neriešim a som rada, že aspoň niečo tam zje (okrem obedov, tie po roku začala jesť).

@katrinka8 moja neznesie ani maslo na.chlebe a.uz vobec nie.med al. dzem aj chlieb zje len vtedy ked maju razny al. Tmavy s tekvicovymi zrnkami inak chlieb nezje ani rozok ani vianocku