Stužková a 11 mesačné dieťa
Pekný deň prajem. Mám malú dilemu a rada by som vedela aký máte názor poprípade skúsenosť. Budúci mesiac ideme synovi na stužkovú, bude to vlastne iba večera spojená s odovzdaním stužiek, rátam tak do 21 - 22 hodiny. Problém je, že mám ešte malú 11mes. dcérku a nemám nikoho komu by som ju nechala, moji rodičia sú už v pokročilom veku a svokrovci sa moc nezaujímajú. A malá zas nechce byť s hocikým. Otázka znie - Mám ju vziať so sebou? Boli ste niektorá s babatkom na stužkovej ?
@matabb73 take male mimino ma vyhodu, ze moze byt v nosici alebo v kociku. 9 rocna nemoze mat so sebou postel.
@hederamonstera ale deväťročná dokáže pár hodín sedieť a nevyrušovať, čo malé mimino asi ťažko vydrží. Mne by bolo veľmi ľúto keby som musela ísť preč utišovať dieťa, aby iných nerušilo a prepásla stužkovanie.
@matabb73 tebe ano, autorke to tak nemusi prist...dieta sa da ukludnit, aj ked sa len clovek postavi a ucicika ho, popripade s nim zajde do rohu, do sukromia a strci mu cecok v nosici...a pod. Kazdy si svoje dieta pozna. Jedine kedy by som ho nebrala by bolo, keby bolo chore, ale to by som nesla ani ja. Pubertiaka, ktoreho by som si vychovala v dobrom vztahu, by to chapal. Nie je vsetko cierno biele...vacsina casu na stuzkovej je aj tak nejaky program, v ktorom tvoje dieta je tak 20%..da sa s casom tam vyhrat...kto chce si cestu najde.
@matabb73 no v kočíku spínače, perfektne🤣, ja neviem ako to napísať už, každý si svoje dieťa pozná, vie, čo môže a co nie. Mne môj malý v pohode pri zábave vydrží aj do polnoci. Lebo chce, nie, žeby som ho ihlou pichala a s kočíkom sme si užívali teda dobre dlho a teraz zase s boller 🤣🤣👍, pekne tam vie späť a to ma osem. Ale každý človek a každá rodina je iná. Píšem, že autorka musí sama vedieť, z môjho pohľadu nie je problém. Ja som s malým bola na dcerinom predstavení v divadle na luskacikovi. Mal 4 mesiace v národnom divadle. Normálne sme to prežili a užili a aj okolo sediaci. Riaditeľka nám dala sedadlá na kraji, kebyže potrebujeme odísť. Nepotrebovali sme. Takže ešte raz, KAŽDÝ NECH KONÁ ZA SEBA. Tvoja deväť ročná o 22.00 odposana, môj v sedemročný o 23.00 v najväčšom svungu. Vidíš ten rozdiel? Ja áno.
@hederamonstera na tej stužkovej nie si len ty a tvoj syn, ale aj kopec iných rodičov, čo si to chcú užiť ako spoločenskú udalosť. Mne príde sebecké od ostatných očakávať, že budú tolerovať malé dieťa keď bude plakať. Mne toto už príde ako kult dieťaťa, za každú cenu ho so sebou všade nosiť. Aj na ples by si si ho so sebou vzala? Ja som zažila mimino na svadbe, čo stále plakalo a teda dosť to rušilo. To, že dieťa nebude plakať asi ťažko vieš zaručiť.
@maciatkolulu veď si rob ako uznáš za vhodné, Moja dcéra vydržala do 12-tej, celý program, ale bolo to výmimočne tak dlho. Malé deti nemajú čo ponocovať, majú mať svoj režim. Či to sa už dnes nenosí?
@matabb73 hovorim, ze sa dieta da ucicikat, alebo moze clovek odist z miestnosti, keby to bolo take strasne...ale tak kazda sme ina, mne je moje dieta prednejsie, hlavne, ked je take male, ako cudzi dospeli. Proste by som odisla z tej miestnosti, nech ich teda tak neobtazujem, ale nenechala by som ho cudzej osobe strazit...stuzkovu by som si teda tak uz vobec neuzila, lebo by som bola furt v myslienkach, ci je moje dieta ok. Ale hovorim, kazdy to ma inak..mne placuce deti nevadia, skor tej mamicke aj pomozem a dam najavo, ze ju chapem...bodaj by to tak mali viaceri.
Spoluziacka uz mala cca takuto dceru, ked sme mali stuzkovu, mala tam aj rodica, kt. by mohol strazit malu a nebrala ju tam, rusilo to uz pri skusani programu pred stuzkovou... Rozhodne by som ju nezobrala a ani by som nebola nadsena keby rodicia beru tak male dieta na moju stuzkovu, fakt sa to nehodi a stuzkova a svadba skutocne nie je to iste... Radsej zaplatit susede alebo opatrovatelke nech ju na chvilu postrazi... Odbiehat s dietatom keby je treba, to tam ani nemusite ist...
v ziadnom pripade. stuzkova nie je svadba, treba pozerat aj na bonton, nie len hladiet si svoje. stuzkova nie je o detoch a uz vobec nie o batolatach, je to o dospelych ludoch a treba sa vcitit do pozicie ostatnych rodicov a maturantov. rocne dieta nech je akekolvek dobre, v ziadnom pripade nevydzi 2-3 hodiny ticho sediet, tak aby nerusilo takuto slavnostnu ceremoniu.
ja ako maturantka som mala 4 spoluziacky, ktore mali surodencov skolkarov a nikto, opakujem nikto si tam nedovolil vziat 3-5 rocne dieta. na ten jeden vecer si to kazdy zariadil. ja budem mat medzi dcerami tiez cca taky vekovy rozdiel, ze mladsia bude skolkarka a starsia maturantka a aj keby traktory z neba padali, tak nevezmem na dospelacku udalost male dieta, ktore sa tam akurat bude nudit a svojou nudou rusit cudzich ludi, pretoze v opacnom garde by sa to ani mne nepacilo.
osobna skusenost s pred tyzdna - tiez sme mali skuzkovu. na druhy den spoluzicka dcery pise ze ma covida... takze vsetci co tam boli karantena, testy, nakazenia... ak ti to za to stoji...
Nezobrala by som tak malé dieta. Je to stužková, vstup syna do dospelého života. Záujem /nezáujem oslovila by som svokrovcov, 1 večer môžu vydržať a ak nie tak kamoška, opatrovateľka....
Ja by som nezobrala, podľa mňa je to tiež trochu od veci. Síce som maturovala dávno, ale vtedy sa aj v triede rátalo s pozvanými hosťami: rodičia + partner, nie súrodenci, nie starí rodičia... Tak bola nadimenzovaná aj večera, program... Ak mám pravdu povedať, prvýkrát počujem takúto variantu. Za našich čias, ak niekto nemal partnera, tak si nepozval buď nikoho, alebo bratranca či sesternicu, hoci mal aj súrodenca.
A tiež si neviem predstaviť ako rodič, že by som počas celého programu mala riešiť, aby ročné bábätko bolo ticho a nerušilo program - čiže ho zabávať nejak, behať s ním a pod. Ak by dokázalo spať niekde v kočíku, tak OK, ale na samotnú slávnosť by som také malé dieťa určite nebrala, jedine že by nebola ozaj absolútne žiadna možnosť a hrozilo by, že nepôjdem ani ja ako rodič.
Určite nie. Nie je to rodinná oslava, je to oslava pre maturantov. Nezačína sa v poobedných hodinách, ale vo večerných. Veď sa aj hovorí, že to je oslava dospelosti. Je určená pre dospelých.
Určite by som nezobrala a nepodporujem ani vlácenie detí po svadbách do školského veku. Dieťa má o 19-20tej ísť spať a mať normálnym režim, nie bábätko pajdat na oslavách, ktoré mu nič nehovoria a narúšajú jeho bežný režim dňa. Za mňa nie. Veď skús opatrovateľku
O takom case ma 11 mesacne dieta davno spat. Takze by som ho nezobrala, lebo on unavy ti tam moze kludne urobit cirkus a bude po nalade. Neviem aky mate režim pocas dna, ale od rana by som si to tak zariadila aby v case ked uz pojdete z domu prec, bola ulozena, spokojna ze ju maminka uspala a zavolala by som k nej niekoho kto by daval pozor ak by sa nahodou zobudila.
@vierka0508 práveže to nebude neskoro v noci, píšem, že je to formou večere od 17tej do cca 21- 22hod. Malá chodí spať okolo 21.00
Čakám, kedy sa kojenci budú brať aj na rozlúčku so slobodou...
Ja by som brala ohľad na ostatných a nebrala. Za mojich čias to bola vážená "dospelacka" akcia Rodicia a maturanti. Ale asi sa to už zmenilo.
@matabb73 nosí, ale sú výnimky, to je podľa mňa úplne normálne, aj pri matkach co trpia na opiciu lasku😉.
@maciatkolulu ja som opísala, ako to bolo na stužkovej u nás a ze rozhodne by som si tam nevedela predstaviť dieťa. Ale ani v prípade, že ide LEN o večeru a odovzdanie stužiek, nemyslím si, že to bude, že vojdú dnu, syn dostane stužku, zhltnu večeru a letia preč. Neverím, že rám nebude aspoň krátky príhovor, niečo na úvod, nejaký príchod študentov. Možno tým autorka myslela ze nebude polnočný program, ok. Ale aj keby to bolo len o stužke a večeri, tak je to par hodín a neviem si predstaviť 11 mesačne dieťa, ako vzorne sedí tichucko a pozerá na ľudí, čo si berú stužku.A chodiť s nim von počas toho, ako sa pripinaju tie stužky... No za mňa dosť nepríjemné pre všetkých.
Sú proste okolností, kde malé dieťa nemá čo robiť. Nehovoriac o tom, že ani rodičia si to nevychutnaju.
@jankalukasova dnes dieťa vždy a všade, veď s dieťaťom cestovat, robiť s ním všetko nie je problém, len a čo na to tí okolo to je ich problém.
Ako píše @matabb73 kult dieťaťa je niečo čo mne osobne už pride trošku choré
A k autorke, tak malé dieťa na takú akciu proste nepatrí, je do deň Vášho staršieho dieťaťa a jeho spolužiakov, tak malej nevysvetlíš aby bola ticho atď. A cudzie dieťa je ako prdy, človek znesie ako tak vlastné
@h2 prečo by druhé dieťa nemalo byť s nami? Ved sme rodina všetci. A áno podľa mňa ked uprednostním svoje záujmy alebo jedno dieťa pred druhym a dam ho tam kde nechce byť, tak to je odloženie. Iné je keby mal starých rodičov alebo niekoho s kým je často a má ich rada. Autorka ju nemá kam dať
@foxyfox ale toto NIE JE rodinna oslava. je to oslava dospelych ludi. cudzich ludi. bodka. hadam, ked som dospela a svojpravna, tak viem zvazit, co sa hodi a co nie a nebudem svojou bezohladnostou obtazovat dalsich 60-80 cudzich ludi. pretoze ZIADNE rocne dieta tam nebude ticho sediet 5 hodin a je nanajvys nedostojne, aby tam dieta mrncalo a putalo na seba pozornost. a autorka nema kam dat dieta? na 4 ci 5 hodin? myslim, ze tomu nik neveri, ze sa nenajde ziadny clen rodiny, suseda, kamaratka, kto dieta chvilu pokocikuje a chvilu sa s nim pohra. nebavime sa o starostlivosti na cely vikend, bavime sa o starostlivosti vyslovene na par hodin.
@foxyfox Hlavne Ti uniká, že tam bude aj kopec iných rodín. A aj oni majú svoje práva. Svet sa totiž netočí okolo Tvojho dieťaťa. Pre Teba môže byť milučké a dôležité, ale pre všetkých ostatných je to len malé decko na nevhodnom mieste.
Keby si dovliekla na stužkovú dieťa mne a tvárila sa takto nechápavo, tak ťa vyfakujem z tej sály.😂
A teda, nemať kde dať dieťa v takejto situácii, to nechápem. Preboha, ľudia, to ako a kde žijete? Veď dobrí susedia, priatelia... to sú nevyhnutné osoby v s pokojnom živote.
Ja by som vzala. Tak malé dieťa by malo byť akceptované. Ak by vystrájalo napr. pri odovzdávaní stužiek,tak vziať ho preč. Osobne by som kúpila novú hračku (aj dve),dala dieťa do kočíka a nech sa zabáva.
Mne by rozhodne neprekážalo malé dieťa na stužkovej. Myslím z pohľadu iného rodica. Ako je jasné, že tam nepatrí, ale tak hádam tam nie je pre nič za nic. A tiež si neviem predstaviť nechať takého drobca s neznámou osobou, resp. s niekým, na koho nie je zvyknuté v čase uspavania/spánku. Moji zaspavali pri dojčení a často sa v tom veku budili cca hodinu po zaspani. Keby vtedy nenašli pri sebe mňa alebo muža, bol by iný cirkus. Ako jasné, prežili by to samozrejme. Keď už sa inak teda nedá, možno aspoň zobrať niekoho so sebou, kto by tam s malou krúžil naokolo, aby ste si to mohli aspoň trochu uzit a zároveň "neobťažovali" ostatných. Držím palce, nech dobre poriesite.
Skoda, ze autorka je tu anonymne, ja myslim, ze uz by sa tu niekto nasiel, kto by sa jej o dieta pocas stuzkovej postaral. A teda, hoci sme nemali ani jednu pouzitelnu babku, tak keby som bola v takejto situacii, tak by som si poradila. Ved tomu dietatu na stuzkovej bude ovela horsie ako u nejakej kamaratky. Mam rada male deti, aj cudzie, ale nie na stuzkovej.

@maciatkolulu večera a odovzdávanie stužiek, čo je slávnostný akt a mal by mať nejakú vážnosť. Vieš si pri tom predstaviť plačúce dieťa? Mne by to bolo veľmi nepríjemné. Pre tie detská je to významná udalosť a tak by mala aj prebiehať. Okrem toho, malé dieťa má večer spať a nie trajdať s rodičmi po spoločenských akciách. My sme boli synovi na stužkovej s dcérou keď mala 9 a o desiatej už bola riadne unavená. Neviem si predstaviť ako by to zvládlo malé mimino.