icon

Štvorročné dieťa nerozpráva a je nezvládnuteľné

karin214
28. jan 2021

Ahojte mali ste tu nejaka alebo mate dieta ktore ma 3,5 az 4 roky a vobec nerozprava? Moj syn iba kriči a hovorí, ale po,, španielky, čínsky,, proste len sa hra na to ze niečo rozprava ale neni v tom žiadne slovo. Vie povedat len mama, daj, nie, namiesto ano,, ehhm,,a diky. Nic viac Ked nieco chce začne to ukazovat, na kazdu vec inak, rozumieme tomu len my rodičia. Nemá žiadny zaujem o knižky, chvilu vydrží pri albi knizkach s perom ale aj to tak ze si chce robit co chce. Zacne sa strasne jedovat ked mu poviem ze pod ideme toto skusit spolu povedat. Rozumie mi skoro všetko. Počúva na meno aj ked od neho niečo chcem. A v poslednej dobe je strasne zly, prestal ma posluchat a robi naschval, uz koli nemu niekedy až plačem, stale beha, naschval dúpe, skáče, hadže veci, rozbíja mi všetko, rozhadzuje, vkuse upratujem.. Pred par dnami ked som bola pri malej sa vykadil v izbe na koberec a ponatieral po celej izbe a hral sa v tom s autickami, dokym som ja uspavala malu v spalni.. Skoro ma slahlo.. Cely den beham od jedneho k druhému nonstop upratujem.. Absolutne prestal uz aj počúvat, len kričí a robi si svoje. Prosim poradte mi nejako co mam robit mame doma 2 mesačnu a nemoze spat lebo maly stale krici a budi ju každu pol hodinu. Akonahle dam maleho spat tak konecne normálne zabuva. Dakujem za rady

diewcatqoo
28. jan 2021

A nesustredujes svoju lasku a cas len na babatko a on sa citi odstrceny? Toto, co popisujes, nemusi nutne znamenat nejaku poruchu. Skor mam z tvojich riadkov pocit, ze si nervozna a uz apriori vies, ze on bude robit zle a si nanho uz vopred nahnevana. Co on citi a snazi sa robit napriek, aby si vynutil pozornost. Samozrejme ale, chod za odbornikom, nech tu poruchu vyluci.
Chapem, ze dve male deti su zaberak, ale skus sa hodit do kludu. Skus dat babatko otcovi/babke a najdi si kazdy den nejaky cas, ktory si vyhradis na starsieho. Bez nervozity, bez vresku.

lenkakravcova
28. jan 2021

@karin214 Tak no, 4 ročné dieťa ak niečo rozbije alebo rozhádže - musí si to upratať.
Môj má 3.5r. Tiež má niekedy také nálady že robí hlúposti: rozhadzuje veci po izbe, vyberá zo šufľatok. Dôležité je aby si neuhla ani o milimeter - keď niečo rozhádže, musí popratať. Kým nepoprace, nebude nič iné robiť. Nebude sa hrať, nebude jesť, nebude piť. Musíš mu určiť hranice. Je už dosť veľký aby vedel čo smie a čo nesmie.
Ak bude dupať - pôjde spať. Bez pardónu.
A s rozprávaním ti poradím len jedno: potrebuje spoločnosť. Náš začal skladať vety a hovoriť keď sa začal stretávať s rovecníkmi. Dovtedy sa rozprávaniu vyhýbal.

ludinka
28. jan 2021

@karin214 ak môžem poradiť, tak zmeniť logopedku. Treba s ním pracovať.....má určite nejaký recovy problém a to správanie je kombinácia žiarlivosti a bezmocnosti vyjadriť potreby.
Zažila som presne to isté syn mal 3 roky keď sa mi narodila dcéra, bolo to na slucku. Syn má dysfaziu, to správanie niečo podobné ako u vás. Vyriešili sme to súkromnou škôlkou. Jednoducho to bolo nezvládnuteľné. Dcéra bola nonstop hore kôli synovi, ja nervózna - celé zle.
Ak máš niekoho komu mozes syna pravidelne dávať keď potrebuješ malú uspať nemusíš riešiť škôlku, ale u nás iná cesta nebola.
Čo sa týka logopedov, treba si nájsť dobrého. My chodíme 80 km ale stojí to zato. Pred tým to bol iba zabitý čas.
A vôbec sa netráp ak ti niekto z okolia hovorí že iné ženy to zvládajú a ty nie....ver mi nie je dieťa ako dieťa, kto nezažije, neuverí.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
limetka69
28. jan 2021

Nerozumiem, ze jej tu vravite, ze je to ziarlivosti. Ako ano, deti ziarlia, ale urcite dieta nehraje, ze nevie rozpravat. Ved ma viditelne problem, urcite z toho bude diagnoza. Hladaj jednoznačne odbornika, ktory je ochotny to riesit

acrobaleno
28. jan 2021

@limetka69 súhlas. Vykadenie sa do stredu miestnosti a následné roztieranie výkalov a hranie sa v tom nie je žiarlivosť. To je niečo závažnejšie. A aj to, že nehovorí.

karin214
autor
28. jan 2021

@diewcatqoo ja sa snažim co najviac behat okolo neho a venovat sa mu. Praveze je to skor naopak. Trapy ma ale jeho spravanie a nemyslim ze je to normalne, praveze mi priatel este hovori aka som makka na neho niekedy a ze mozno aj to je ten problem ze mi zacal toto robit, lebo niesom pre neho asi dost silna autorita. Lebo ako nahle je on doma tak je ako med, malokedy vyvadza a poslucha ho, nie vzdy ale je v tom citit vyrazny rozdiel

karin214
autor
28. jan 2021

@diewcatqoo a este doplnim toto zacalo trvat uz davnejsie a zacalo sa to stupňovať cez leto. Mala je medzi nami 2 mesiace

domak2
28. jan 2021

Uff, no musí to byť hrozne, ale tiež si myslím že mu ide o pozornosť (nejaku poruchu tiez kľudne mať moze) deťom je jedno či je pozornosť pozitivna či negativna hlavne ze je. Takže v tvojom pripade by som sa mu venovala čo sa dá kým sa sprava pekne a naopak zle spravanie a krik totálne po upozornení odignorovala. Nemyslím tým nereagovat, musí vidieť "robím niečo zle=menej pozornosti ". Tvoj krik a reakcie len prilievavu olej do ohňa. Jednoduche to nebude kým to pochopí.

karin214
autor
28. jan 2021

@ludinka dakujem za radu, idem pogooglit co je to dysfazia, nikdy som o tom nepocula. Som rada ze iba ja nemam taky problem

karin214
autor
28. jan 2021

@elizabet173 dakujem za radu ❤️

luciannka83
28. jan 2021

Ku spravaniu: najskor obdobie vzdoru. Reaguje na sestru, ze mozno jej venujes viac casu. A mozno je to tym, ze tie deti su uz dlho doma a sibe im z toho. Skus maleho zapojit do toho co robis. A ked uspavas malu, tak si ho vezmi k sebe a daj mu knizku napr. K rozpravaniu sa vyjadrit neviem. No nie vsetky deti zacnu rozpravat do 3 rokov. Prajem pevne nervy❤️

ludinka
28. jan 2021

@karin214
Vývojová disfazia, alebo narušený vývoj reči.

elenita
28. jan 2021

Inak mne este napadlo, urcite dobre pocuje?

desore
28. jan 2021

@karin214 Zlaticka 🙂. Neurazis sa? Preco nevie drzat spravne stetec/ceruzku? To je velmi dolezite. Potom sa mu bude aj lepsie malovat.

elementissa
28. jan 2021

@karin214 toto vyzerá ako poruchu autistickeho spektra. Rieš s detským psychológom, aby si mu nastavila vzorec, v ktorom budete fungovať. Každopádne, 4 ročne dieťa, čo nerozpráva je veľká blikajúca kontrolka, hlavne keď ma takéto výbuchy hnevu. Aj online sa dá teraz poriesit

evabb35
28. jan 2021

@karin214 na knižky albi s perom je ešte veľmi maličký a samozrejme, že neobsedí, to je normálne. Pesničky pre detičky, tanček ku pesničke, či nejaké pohybové znázornenie pesničky pre detičky....básničky pre detičky - sú aj na CD

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
28. jan 2021

podľa mňa ste už dávno mali byť na vyšetrení... do MŠ nechodí?

ejanjelik
28. jan 2021

V poslednej dobe je cca 2 mesiace?

evabb35
28. jan 2021

@karin214 a také tie pohybové riekanky, hry s vodou /prelievanie z pohárika do pohárika/, hry s plastelínou, či s cestom hocijakým /to je jedno čo z toho vznikne/ tie pršteky sa tak trochu trénujú...ďalšia vec: životospráva. Čo jedáva, ako často, tekutiny,spánok, aký dlhý, ako často...to všetko ovplyvňuje psychiku a správanie takéhoto dieťatka...nevyspaté, unavené dieťatko reaguje úplne inak ako oddýchnuté. Takisto strava dosť veľa vplýva na správanie - príjem tukov, cukrov, tekutín, vitamínov, minerálov, D-vitamínu...nedostatok niektorých minerálov, vitamínov tiež neprospieva psychike takéhoto dieťatka.

evabb35
28. jan 2021

@karin214 Mimochodom, ktoré dieťa v období vzdoru poslúcha a je pokojné a nevystrája? To je normálna vývojová fáza. Samozrejme treba ho naučiť poriadku, ale to chce čas, trpezlivosť.... Postupne sa to naučí. Nebude stále takýto a po rokoch na to budete spomínať so smiechom.

karin214
autor
29. jan 2021

@evabb35 ahoj to s vou max vo vani aj plastelina ho bavila tak som pokupovala plasteliny aj s formickami a tak no ale dopadlo to tak nakoniec ze plastelina bola nalepena vsade a jedneho dna z 12 kelimkov urobil jednu velku plastelinu co uschla takze vyhodene peniaze, potom sme skusili sliz a take srandy ale ten mi doteraz nejde dole z koberca 😁 spava poobede a celu noc, strava no neviem, papa vsetko co my, noc specialne zvlast pre neho nerobím, akurat co bral pri nastupe do skolky vitamíny a sirup na imunitu inak nic.

karin214
autor
29. jan 2021

@evabb35 ja uz neviem rozoznať to obdobdobie vzdoru lwbo iu jedno take poriadne mal, potom sa to zlepsilo a o 2 mesiace zas, je to take premenlivé, aj teraz su lepšie a horsie dni. Jedine coho sa bojim ze mu ostane ten nerespekt voci mne

karin214
autor
29. jan 2021

@ejanjelik ahoj no zacalo to uz nejako od zaciatku roka ale take horsie to zacalo byt cez leto a teraz je to este horsie, myslela som ze ho to prejde trochu ale pisem tu preto uz lebo uz neverím ze sa sam od seba rozrozprava ako vraví doktorka a nezda sa mi ani to správanie pretoze viem ze sa mu venujem, viem ze ho potesim viem ze som mila aj po tom co urobi zle a snazim sa s kludom ale ked je toho dost tak uz kricim ked ozaj urobi nieco moc zle. Ono ja by som vedela aj sama ze to je žiarlivosť len ale nieje, viem to rozoznať. Kedy žiarli na sestru a kedy nie. Ziarli len vtedy ked ide mala papat tak chce ist aj on a to mu vzdy poskytnem prvému a az potom idem za nou, aby nemal ten pocit ze on je ten druhy co musi čakať. Ale logicky vas vsetky co myslite ze žiarli chapem aj ja by som ai to myslela po precitani prispevku len to by clovek tu musel byt s nami cely den aby vedel usudit ze to tym nebude 🙂

karin214
autor
29. jan 2021

@deti95060810 chodi ale viete aka je situácia a od septembra bol viac chory ako v skolke, lebo rodicia nosili aj chore deti do škôlky tak to tak dopadlo ze sa tam striedalo po 5 ziakov kazdy tyzden. Logoped bol u nas ale neuspesne, musim najst ineho lebo ta nasa logopedka bola trosku mimo, vysvetlujem jej ze nerozpráva nic a ona mi da za úlohu ho naucit ako sa vola a kde byva do dalsej návštevy co bol mesiac. Pedoatricka mi odmietla neurologiu ked som sa pytala a teraz mam v plane ist k psychologicke.

karin214
autor
29. jan 2021

@elementissa dakujem za komentar, urcite pojdem touto cestou

karin214
autor
29. jan 2021

@desore viem, snazim sa ho to ucit, ale problem je, ze bohuzial neviem ci je pravak alebo lavak, dokaze jest s oboma a tak isto aj kreslit, to mi pride divne uz velmi dlhu dobu, zacne sa jedovat a dupat ked mu chcem dat lyzicu normlane, zoberie sa od stola zamraci sa a koniec,za 10 min sa vrati a ide si po svojom.

karin214
autor
29. jan 2021

@evabb35 toto ho prestalo bavit asi ked mal 2 a pol, uz ho nezaujima moj zabaci tanec a spievankovo 😁

karin214
autor
29. jan 2021

@evabb35 albi a tie aktivity niesu pre nas ale vyuzivam to zatiaľ na to aby mi ukazal predmety, ludi alebo zvieratá, u nas knižky a karticky nefunguju to ho nebavi