icon

Sú deti narodené cisárskym viac choré?

elviku11
22. jún 2016

Ahojte,

mám za sebou prvý pôrod, akútny neplánovaný cisársky rez, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním... :(
Akoby toho nebolo dosť, natrafila som v múdrej knižke na hrozné štatistiky. Že deti narodené CR majú väčšie respiračné problémy, že majú 5 násobne väčší výskyt alergie a astmy a že majú o 40% vyššie riziko obezity ako deti narodené prirodzene.

Preto by som sa chcela opýtať hlavne mamičiek, čo už majú väčšie deti, narodené sekciou,či je to pravda. Prípadne tie, čo máte deti narodené aj vaginálne aj cisárskym - pozorujete tam nejaký veľký rozdiel v chorobnosti detí?

dasenka26
22. jún 2016

Aj ja som čítala tie články o lepšom zdraví detí narodených klasicky. Ale zas táto štatistika sa Vas priamo nemusí týkať. Záleží od mnohých faktorov. Ak sa musel urobiť neplánovane s tým nič nenarobíte, nezmeníte to, zbytočné sa tým trápiť.. 😉

katrena74
22. jún 2016

@janatrn wow tolko deti🙂 ako to zvladate? Ja by som chcela este 1 a moj mm nechce :/

chjulia
22. jún 2016

Môj najmladší je narodený v 36. týždne tiež akútnou sekciou, kojený bol takmer 1,5 roka a my teda asi do tej štatistiky patríme, do roka mal stále nádchy, potom hnisavý zápal stredného ucha, rotavírus - opakovane a od jesene sa nás držia laryngitídy......... samozrejme otužujeme, stále sme vonku a vitamínov má dosť. Len dúfam, že z toho vyrastie. Ale poznám deti narodené sekciou a sú úplne zdravé.

alohim
22. jún 2016

@elviku11 Nemusí to tak byť, nech ťa netrápi sekcia, je to tiež pôrod, nedá sa to vždy ovplyvniť a treba to prijať. Určite si z toho nerob veľkú hlavu, nečítaj všetko okolo toho, choré môžu byť detičky aj narodené prirodzene, je v tom genetika, imunita, dĺžka dojčenia, strava, otužovanie a iné faktory - mám oboch narodených sekciou a až na bežné občasné choroby sú zdraví, nie sú extrémne chorľaví, aj pediatrička to potvrdila, že nechodíme k nej často ;) . Snažila som sa, ale čo najviac a najdlhšie ako sa mi dalo ich dojčiť.

gir
22. jún 2016

@elviku11 Nerozumiem prečo ťa Dr.straší. Ja by som druhé chcela čo najskôr. Niekto povie čakať 2 roky, mne povedal, že pokiaľ sa všetko zrástlo ako má, tak nie je problém. Že mal ženy ktoré otehotneli do roka a ďalší pôrod bol normálny. Rez je vraj v nekontrakčnej časti, len sa bude viac sledovať ako sa jazva správa keď začne rásť bruško. Zbytočne budeš špekulovať či tak alebo tak, riešiť sa to bude až keď to príde.

matulinuska
22. jún 2016

Ja mam 2 deti narodene cisarskym. Starsia ma 3,5 roka, doteraz mala len raz ATB inak ziadne sopliky ani nic podobne nema. Ona bola narodena akutnym cisarskym cize sa na svet vypytala sama v termine, bola donosena.
Druhy cisarsky bol planovany, dcerka nieze by bola chorlava ale ma problemy s oblickami. Inak tiez ziadne sople, nadchy, laryngytidy alebo cokolvek ine.

bojovnicka
Autor odpoveď zmazal
bambinka123
22. jún 2016

pripajam svoju skusenost: moj syncek je cisarskym, ma 2roky a 9mesiacov a chory bol cca 4x, a nejake to prechladnutie.....syncekovia mojej kmotry a dcerky mojej druhej kmotry prisli na svet prirodzene a su chore pomerne casto, raz za 1/ 1,5mesiaca su minimalne nachladeni.... takze nie je vsetko len o sposobe prichodu babätka na svet

🙂

kristik
22. jún 2016

Moje obe deti prišli na svet sekciou, sú šikovné, zdravé, aktívne. 🙂 🙂 🙂 Ak by nebola pri pôrode táto možnosť asi tu už nie som ani ja, ani moje deti. Vďaka Bohu za túto možnosť v dnešnej dobe, a preto sa aj Vy tešte a netrápte 😵 🙂 🙂 😉

sardinka335
22. jún 2016

A načo to prosím ťa čítaš ked vieš ze si to hned vztahuješ na seba, si uzkostna a vztahovačna? A ked ešte nebol kojeny tak to ze uplna katastrofa podla štatistík ...pokazeny cely zivot... 😀 😀 😀 Fakt sa zeny na tej RD nudite tak si vyrabate problémy. No booože tak sa ti dalšie dieťa podla doktora narodi cisarskym no nevídali je tam toho. Neni si prvá ani posledná.

h2
22. jún 2016

@elviku11 Ahoj, aj ja som mala akútny cisársky a také isté pocity, ako Ty, chcela som rodiť prirodzene, chodila som na predpôrodné kurzy.... Syn sa narodil maličký, mal 44 cm a 1860 g (a to nebol predčasniatko, len týždeň a pol pred termínom, takže považovaný za donosené dieťa), mala som problém s placentou, takže bol podvyživený, 8 dní bol v inkubátore. Teraz v lete bude mať 5 rokov, je zdravý, šikovný, chorý býva menej, ako ostatné deti v škôlke. Jasné, že nejaké tie bežné choroby boli, ale myslím, že v porovnaní s priemerom skôr menej. Alergiu nemá.

rhiannon
22. jún 2016

@elviku11 statistiky su jedna vec, realita je individualna. Cisarsky rez je predispozicia na urcite problemy (ina mikroflora atd) ale ja som presvedcena, ze sa to da vyvazit zdravou stravou, otuzovanim atd. Aj dojcenie zohrava velku ulohu. Moja je rodena bohuzial cisarskym, aj dojcenie nam nevyslo (len 6m som odsavala, takze mala 50:50 mm a um). A ma skoro 2 roky, nebola este poriadne chora, ziadne antb a pod) takze za mna - treba si byt vedomy, ze predispozicia tam je ale kompenzovat to. Strava, najma cukor u deti robi strasne vela!

lienkaviva
22. jún 2016

@elviku11 Ja mám 2 deti, 1.prirodzene, 2.sekciou a tuto štatistiku by sme asi pokazili, lebo starší syn bol od narodenia chorý (od črev.infek.,angíny,alergia,hnačky,kožné problémy,2x v NsP na infuzkach, už teraz je to v poho-ma 7r. a mladší-1,8r. bral antibiotiká len raz (zahlieneny)nič vážne len sopliky a s tou obezitou no neviem, ja si myslím že ak to nie je v rodine indikovane, dedičné,alebo cukrovka, tak je to blbosť...,a inak je jedno ako sa narodí, hlavne že je zdraví a čo bude vie len ten hore 😉

tinuska1982
22. jún 2016

Mozno nejake ano...moj prvorodeny je cisarskym,od narodenia na umelom mlieku a prvykrat bol chory ked mal dva roky...neboli problemy s ockovaniami ani zubkami..proste nic...teraz je sice castejsie chory ale myslim ze to je kvoli skolke kde od septembra nastupil...

evittam
22. jún 2016

A chorobnosť sa odvíja hlavne od imunity a nie od toho ako sa dieťa narodilo...... 😉

galixx
22. jún 2016

@elviku11 uz s tym nic neurobis tak je asi jedno ci by bola menej chora ak by si ju porodila prirodzene, zbytocne sa tym zaoberat. Na zdravie vplyva mnozstvo faktorov tak sa skus sustredit na tie ktore vies ovplyvnit - kojenie, neskor zdrava strava, vela pobytu na vzduchu v kazdom pocasi... Ja som rodila tiez cisarskym, dcerka ma tri roky a byva malo chora v porovnani s inymi detmi v okoli, ale tazko povedat ci keby sa narodila prirodzene bola by este menej. Kazdopadne je to aj tak jedno. Hlavu hore a sustred sa na babo🙂

zuska2001
22. jún 2016

mám 15 mesačného narodeného sekciou, chorý ešte nebol, horúčky len pri očkovaní, krásny prešibaný chlapec. je pravda, že pod jedným kolienkom má exematické škvrnky, ale mojej sestry deti rodené normálne ich mali tiež a už im zmizli. toto neriešim. čo som vypozorovala je, že deti rodené sekciou majú často svalový hypotonus - pomalši motorický vývoj. sedia, chodia, aj dvíhajú hlavičku neskor. Ale to neznamená, že su choré, alebo menej inteligentné. Myslím si, že normálny porod aktivizuje nejaké mozgové centra zodpovedné za pohyb a detičky zo sekcii to preto nemaju a motorický vývoj je pomalší. Toto je však moje pozorovanie..... nemusí sa to paušalizovane vzťahovať na všetky deti z cs.

rhiannon
22. jún 2016

@evittam ale imunita zavisi aj od toho ako bolo dieta rodene 🙂 ale sko vravim, vsetko sa da vyvazit stravou, pohybom atd...

evittam
22. jún 2016

@rhiannon Prepáč, ale to sú len dohady a nie fakty - bohužiaľ. 😉

tetapetra
22. jún 2016

Obmedz citanie. Nechapem ako niekto moze verit takym koninam. To je skoro ako clanok, ktory som raz citala, ze zeny, ktore rodili normalne su viac so svojim dietatom naseba naviazani ako zeny po cisaraku. Nepisu tie clanky chlapi???

rhiannon
22. jún 2016

@evittam to nie je pravda, info o rozlicnej mikroflore atd je dokazane. Jasne, ze statistiku mozu zavadzat, mozu tam byt rizne korelacie atd, ale niektore argumenty pravdive su.

pallacinka
22. jún 2016

Ked to tu citam, naco vobec existuju nejake vyskumy a statistiky, tolko penazi by sa usetrilo, Staci prist sem a tu tolko mudra 🙂

ada510
22. jún 2016

Vsetko zavisi od genetiky moj je cisarsky bol aj na UM bude ma 3 roky zdravy silny chlapec chory este nebol s jedenim ani s nim problem nema...

evittam
22. jún 2016

@rhiannon Ale len niektoré.....Neprišla som sa sem hádať. Mne úplne stačí tá "štatistika" a fakty, ktoré mám doma a okolo seba..... 😉
Pozri, celá téma je trošku ´"zbytočná" a "pritiahnutá za vlasy" - ja keď som bola tehu či už prvý alebo druhýkrát a potom som porodila nikdy som neriešila a nečítala po nete podobné volovinky .....radšej som si užívala tehu a deti a aj to robím naďalej ako riešiť fakt bezvýznamné veci - ako napríklad aj "čo môžem robiť, čo nemôžem robiť keď som tehu,...čo môžem a čo nemôžem jesť a podobne...... 😉

sardinka335
22. jún 2016

@rhiannon ale prosím ťa! A genetiku si kde zabudla??? Na niektore choroby je predispozicia, ktoru si jedinec nesie zapisanu v DNA....a ak sa spoja ,,vhodne,, spušťače, tak ta moze aj bocian doniesť a ochorieš. Ani strava a pohyb ti nepomoze, mame to v rodine. Vysoky tlak ma u nas v rodine 30 ročny človek čo zije ultra zdravo, cukor, muka roky tabu...denne pohyb, cvičenie a minule mal Holtera na sebe v ramci monitoringu. Odpoved lekarov prečo 30 ročny človek ma problémy s vysokým krvným tlakom je ...dedična zalezitost.

evittam
22. jún 2016

@sardinka335 Ale kdeže....Určite sa narodil CR.... 😉 😀 A genetika ani nič podobné s tým nemá nič spoločné. Veď je to vedecky dokázané......Fakt by tieto dievčatá mali menej čítať a viac používať vlastný zdravý rozum-ale čo už.....Už to aj tak je teraz jedno - či? Veď už je na svete a môže byť rada, že všetko dopadlo dobre..... 😉

marcelatje
22. jún 2016

@elviku11 ja som toho názoru že prirodzený pôrod je lepší. Mám za sebou 2 cisárske 😀
Ak by to aj bola pravda to čo sa v článku píše čo to zmení na tvojom prípade? CR bol akútny a teda tvojmu dieťaťu zachránil život. Mala by si byť za to vďačná a nie hľadať dôvody prečo to bolo zle a ako by to bolo bývalo keby si mohla rodiť prirodzene ...... 🙄

maciatkolulu
22. jún 2016

@elviku11 Mam tri deti sekciou, jedna ma 18 - vobec nebola a ani nie je chorlava, u nas ziadne take, ze si musi prejst skolkarskymi cchorobami, akurat tak kiahne, ziadna astma, ziadne respiracne ochorenia, druha 15 to iste, aktivne este k tomu sportuje a maly - klop klop tiez ok, neviem kto to kde skumal, ale za mna hovadina, alebo sa vymykame priemeru

three
22. jún 2016

Moja je dec 2015, zatial len raz teplota, ale to este v zime, nic vazne, no mala koliky, hemangiom a v sucasnosti atopicky ekzem..inak co sa tyka chorob je zdrava ako buk...inak je otazne ci je to cisarskym (ja som tieto statistiky citala tiez a tiez sa bala), nakolko ja som mala atopicky ked som bola mala a manzel je doteraz alergik...cize tazko povedat...

kitikat
22. jún 2016

Moje baby budu mat zachvilu tri roky a ani raz neboli chore. Ich kamosky narodene prirodzene uz aspon 4 krat brali antibiotika, boli v nemocnici a cojaviem co vsetko, takze podla mna je to uplna blbost!