icon

Sú deti narodené cisárskym viac choré?

elviku11
22. jún 2016

Ahojte,

mám za sebou prvý pôrod, akútny neplánovaný cisársky rez, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním... :(
Akoby toho nebolo dosť, natrafila som v múdrej knižke na hrozné štatistiky. Že deti narodené CR majú väčšie respiračné problémy, že majú 5 násobne väčší výskyt alergie a astmy a že majú o 40% vyššie riziko obezity ako deti narodené prirodzene.

Preto by som sa chcela opýtať hlavne mamičiek, čo už majú väčšie deti, narodené sekciou,či je to pravda. Prípadne tie, čo máte deti narodené aj vaginálne aj cisárskym - pozorujete tam nejaký veľký rozdiel v chorobnosti detí?

rhiannon
22. jún 2016

@sardinka335 a co ja hovorim, ze porod je jediny faktor? :D ja len vravim, ze ked su predispozicie (a ano, urcite tam patri aj genetika), tak sa da vela zachranit. A niekedy ani to nepomoze...

lorela
22. jún 2016

@rhiannon Prirodzeným pôrodom žiadne genetické predispozície nezvrátiš.

sardinka335
22. jún 2016

@evittam pribuzný sa narodil vaginalne...a veru vychytal všetky choroby...vysoky krvny tlak, hemoroidy..30 ročný aktívny človek, typický prototyp zdraveho zivotného štýlu a proste ma taketo problémy.Vyšetrili ho ,,do predu od zadu,, nič ako pričinu nenašli - ma to otec? ma to dedo?? tak čo sa čudujete? Za ,,našich čias,, ked sme sa my narodili nebolo tolko cisarakov.
A čudujem sa dnešným zenám zmagoreným mammičkovskými časopismi, ktore ja nečítam lebo to sa mi nožík v kabeli otvara čo tam pišu..ako keby sme cely naš život, osud a jeho smerovanie ani my sami nemali v rukách ale nam to predurčuje sposob porodu, kojenie, nosenie a bonding. Kto to nemá tak amen tma....pomaly spackany zivot. Ako apriori nie som proti tomu, ale uz sa to prehana.

rhiannon
22. jún 2016

@evittam pises, ze sa sem nejdes hadat a potom do mna rypes cez prisevok pre sardinku? Trosku smiesne...kazdopadne, ja som nikde nepovedala, ze porod je jedine co rozhoduje. Je vela faktorov, ktore ovlyvnuju imunitu a celkovo zdravie. Ja som v tejto diskusii len tvrdila, ze ked su take zname, tak sa da robit vela pre to, aby sa im predislo...takze klud...

rhiannon
22. jún 2016

@lorela a to som kde taku hlupost akoze napisala? Zeny ved citajte preboha :D

evittam
22. jún 2016

@rhiannon Ja do nikoho nerýpem. A ako ti už bolo napísané - prirodzeným pôrodom nič nezvrátiš.....teda čo sa genetiky a zdravia týka. Takže sa tiež ukludni, nakoľko ja som úplne v pohode a užívam si chvíľu kľudu poobede. 😉

nunusimi
22. jún 2016

necitam odpovede, len davam za seba velke NIE! Uz ma fakt otravuje za vsetko vinit cisarak.
Len jedna veta, keby som nemala cisarak, nemuseli tu byt ani moje deti, ani je. To snad hovori za vsetko...

sardinka335
22. jún 2016

ale imunita zavisi aj od toho ako bolo dieta rodene emoticon ale sko vravim, vsetko sa da vyvazit stravou, pohybom atd...@rhiannon

vieš len pre uzkostne mamičky, s ktorými sa v dnešnej dobe vrece roztrhlo si to mozu brat osobne a zbytočne koli tomu stresovat.

ewisam
22. jún 2016

@elviku11 Netreba malovat certa na stenu a stresovat sa nezmyslami.... Jasne, ze obcas bude dieta chore, hlavne ked pride do skolky a do kolektivu... ale imunitu si dieta tvori postupne a to ako prislo na svet podla mna nieje smerodatny udaj... ja mam zatial dve deti narodene CR a zatial som alergiu nezaznamenala a treti CR ma caka...

rhiannon
22. jún 2016

@evittam este raz. Prirodzenym porodom sa nic zvratit neda. Cisarsky ale moze mat negativny vply, ktory sa zvratit moze dat! Stravou a inym posilovanim imunity. To je jedine co tvrdim. A uz koncim, lebo si pripadam hak blb stale opakovat to iste a aj si kazda precitate po svojom :D pekny den vsetkym.

evittam
22. jún 2016

@rhiannon Tak ešte raz - to je tak pravdepodobné ako, že ťa alebo mňa zajtra možno zrazí auto. A ešte raz - na mojom dieťati (a ako si tu čítala viac príspevkov ani na iných) nemal akútny CR žiadny vplyv - len jediný, že sme zdravé a v poriadku obe. Aj tebe pekný deň. 😉

pallacinka
22. jún 2016

@rhiannon Ja s tebou suhlasim (nie si tiez vedec?), @evittam Je dokazane, ze existuje suvislost medzi typom porodu a imunitou- samozrejme to nie je jediny faktor, ale nie su to ziadne dohady, su to fakty. Nechapem, preco je to take tazke pripustit, aj keby sem teraz napisali vsetky zeny z MK ze ich deti po cisarskom nikdy chore neboli, nic to na vysledkoch vyskumov nezmeni.

nunusimi
22. jún 2016

a este co sa obezity tyka, na to ma aky vplvy sekcia? 😲 Hadam stravovacie navyky a pohybova aktivita su zakladnymi faktormi a nie typ porodu. MOj syn ma 10r a menej ako 4% tuku, je sportovec, svalnaty, stvorce na bruchu, az moc chudy pre niekoho, narodeny SC, neter ma 10,5 narodena prirodzene, ma dost nadvahu. Neviem ako sa stravuje, ale pohybu ma podstatne menej a bola baculka uz od narodenia, cize porodom to asi nebolo.

emily76
22. jún 2016

@elviku11 ja som rodila aj aj a ziadne vyrazne rozdiely v chorobnosti som nevidela. Tiez som sa cele tehotenstvo obavala cisarskeho, ale kedze bol indikovany, nedalo sa inak... chvilku ti bude trvat, kym sa s tym "zmieris" ale dolezite je, ze babatko sa dostalo na svet a obaja ste zivi a zdravi. A to je ovela dolezitejsie ako tvoja vnutorna nespokojnost. Nie, nesudim... mne samej trvalo dost dlho, kym som sa s tym zmierila.. po porode sa mi este nepodarilo kojit, takze sme museli dokrmovat.. dalsia depka... 😅 😅 Ale prezili sme to a decka nepatria medzi najcastejsie chore deti v triede.. 😉 Nie su ani alergici...

evittam
22. jún 2016

@pallacinka Aha, takže ak by teraz povedzme 10tis. žien napísalo, že ich deti nemajú po narodení CR žiadne problémy, choroby a ani nič podobné, tak to nemá na výskum žiadny vplyv?! No to bol teda parádny výskum....niet čo dodať.....

kaja73
22. jún 2016

tu je to celkom fajn vysvetlene..ziadne strasenie cisarakom...ale ako je to s osidlenim criev bakteriami a ich vplyvom na imunitu... http://www.edukafarm.sk/data/soubory//casopisy/...

pallacinka
22. jún 2016

@evittam Jasne, ze nie 🙂 Niekde inde je mozno 100 tisic zien, ktore su na tom inak, a vzorka z MK nie je reprezentativna. Tu ani tak nejde o statistiku ako o to, ze je experimentalne (nie statisticky) dokazane, ze porod ovplyvnuje mikrofloru a mikroflora ovplyvnuje imunitu, to skratka nemozes spochybnit.

pallacinka
22. jún 2016

@kaja73 Prebehla som iba zaver, a tam veta: Základom správnej funkcie imunitného systému je
prirodzený pôrod a dojčenie. Tak ako to je?

nunusimi
22. jún 2016

@pallacinka to je sice pravda, ale za velmi kratku dobu od porodu moze byt vsetko inak. cize aj po SC sa ta mikroflora moze vybudovat a dieta narodene SC ju moze mat 100x lepsiu ako dieta narodene prirodzene. Vplyva na to mnozstvo faktorov.

Mne tie vyskumy idu riadne na nervy, akoby nemali co robit ti vedci len strasit mamicky. Aj co sa kojenia tyka a potom zeny, co su psychicky labilnejsie maju depky ked nemozu kojit, akoby ich deti boli horsie, akoby oni boli menejcenne. Uplne zbytocne zneistovanie zien

kaja73
22. jún 2016

@pallacinka je to tam popsiane aj blizsie..atb,pobyty v nemocke,strava ako taka,,a zaklad crev.flory sa vyformuje v prienebu cca 3 rokov od narodenie definitivne...teda aj po cisaraku sa da este vely vykryt starvou a vyhybanim sa atb...preto aj cisarske deti nakoniec mozu byt zdrave a prirodzeny porod nemusi byt zaruka zdravia....

reni1512
22. jún 2016

@elviku11 ja mam 3r dieta a bolo chore raz... cize nie 😀

pallacinka
22. jún 2016

@nunusimi @kaja73 Ja s vami dievcata suhlasim, vsak presne to iste tvrdila aj @rhiannon. Len tvrdit, ze porod nema ziadny vplyv na imunitu, skratka nie je spravne, to je vsetko, co som chcela povedat 🙂

kaja73
22. jún 2016

@pallacinka ja som to nikde netvrdila...len tych faktorov je viac

pallacinka
22. jún 2016

@kaja73 Ja viem, ja som ani nikde netvrdila, ze si to tvrdila 🙂 Uz sa zamotavame, ale verim, ze v tom mame jasno.

kaja73
22. jún 2016

@pallacinka myslim ze ano....a kavicka to isti ... 🙂

michala.s
22. jún 2016

Prirodzeny porod. 2x e.coli meningitida so sepsou, 2x zapal pluc a v 10 mesiacoch dalsia sepsa povodca neznami. Poporodne zranenie potrhane nervy v pravom ramene, hornerov syndrom, popraskane ocne pozadie. Myslim, ze v mojom pripade mohol cisarak mnohe malemu ulahcit

maryah
22. jún 2016

Ja som rodila prirodzene, dieťa kojené, veľa ovocia, zeleniny... a je chorý stále, som s ním aj na predĺženej RD...

sharmana
22. jún 2016

@elviku11 nie je dokázaný žiadny súvis medzi chorobnosťou a spôsobom narodenia sa dieťaťa. Tam sú dôležité genetické predispozície a nie spôsob narodenia. Ako už len môže ovplyvniť budúcu odolnosť voči vírusom a bakteriám, či alergie, akdieťa prechádza vagínou alebo brušnou dutinou??? 😀 😀 😀

Moji súrodenci vrátane mna sme sa narodili prirodzene, sestra je silná alergička, ja slabšia aj s bratom. Moje deti sú sekciou, dcére robili krvné testy, nie je alergická absolutne na nič.

Dokonca si dovolím tvrdiť, že ani dojčenie samo o sebe nie je zárukou budúceho super zdravia dieťaťa,hlavne ak z materského prejde hned na dobrotky typu trvanlivých krabičkových mliek a nekvalitných potravín.

Nakoniec mám pocit, že niektorí jedinci v našej republike, hlavne tí vysoko postavení, museli utrpieť riadny deficit kyslíka pri prirodzenom pôrode a zakliesnení v pôrodných cestách a museli zostať skutočne "chorí na hlavu" , ked dokážu dostať tento štát do takéhoto "super stavu", kde mamičky už nevedia ako si zariadiť jasle, škôlky, už aj školy a zaplatiť všetky výdavky, úvery a celkovo s deťmi vyžiť 😝 😅

chymenitta33
22. jún 2016

Toto čo za hlúposť si vyhrabala? ! to kde si čítala? to je to isté ako Kojené dieťa/ dieťa na umelo mliečnej výžive. A býva menej choré ako kojené. To je individuálne. Nemyslím, že sekcia je pre dieťa katastrofa a vonkoncom že dieťa narodené sekciou je chorľavé.
Ja mám aj prvé sekciou má 8 rokov a naposledy mal antibiotika ked mal 3,5 roka! ! ! a nemá alergie ani nič. Tak ako never všetkému čo čítaš 😅 😉

monka338
22. jún 2016

Ja som mala tiez neplanovany akutny cisarsky rez a nemam pocit, ze by dcerka bola castejsie chora. Ak ju porovnam s detmi z okolia, ktore sa narodili prirodzene, tak by som povedala, ze sme "zdravsie" a to je od 15-tich mesiacoch v jaslickach. Klamala by som, ak by som nepovedala, ze nas netrapili sopliky. ale to kazde dieta, ktore chodi do jasiel a skolky bez ohladu na to ako sa narodilo. Skor si myslim, ze ide o nejaku geneticku predispoziciu na imunitu.
Osobne Ti poradim, necitaj statistiky ...bud stastna, ze sa Ti narodilo zdrave dietatko a ty a aj ono ste v poriadku. Neries to, akou cestou prislo na svet...s tym nic nespravis....ako sa hovori "Clovek mieni, Pan Boh meni". Asi to tak malo byt.