Sú deti narodené cisárskym viac choré?
Ahojte,
mám za sebou prvý pôrod, akútny neplánovaný cisársky rez, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním... :(
Akoby toho nebolo dosť, natrafila som v múdrej knižke na hrozné štatistiky. Že deti narodené CR majú väčšie respiračné problémy, že majú 5 násobne väčší výskyt alergie a astmy a že majú o 40% vyššie riziko obezity ako deti narodené prirodzene.
Preto by som sa chcela opýtať hlavne mamičiek, čo už majú väčšie deti, narodené sekciou,či je to pravda. Prípadne tie, čo máte deti narodené aj vaginálne aj cisárskym - pozorujete tam nejaký veľký rozdiel v chorobnosti detí?
@mircalla na zaklade jedneho pripadu sa statistika nerobi. Je uplne jedno, aky ma na to clovek nazor, dolezite je, co povedia cisla a fakty. Cisla nehovoria o jendnom konkretnom dietati a ani nehovoria to, ze ak sa dieta narodilo cisarskym, tak bude zarucene viac chore. statistika hovori o tom, co sa deje/nedeje vo vacsine pripadov, u kolkych % sa to deje a s akou pravdepodobnostou.
moj syn je cisarskym, este je moc maly, aby som to mohla posudit, zatial bol chory iba raz.
Nemyslim si ze toto je pravda. Niektore deti ktore su narodene normalne su niekedy castejsie chore ako tie ktore isli cisarskym
@lavinis Vies, keby som mala brat vazne vsetko co sa popise....Hlavne v dnesnej dobe....Odporca ockovania si napise totalne tendencny clanok, fanaticka mamila tiez tvrdi, ze kojit treba za kazdych okolnosti atd....takze ja nejake statistiky mam vies kde. Moje obe deti su rodene sekciou a su zdrave, dcera je chora prvy raz aj to dostala vysoko nakazlivy virus. Proste ze zeny maju potrebu riesit taketo hovadiny, neviem naco je to dobre
statistika sa nerobi ani na zaklade desiatok pripadov, ale stoviek az tisicok, takze pokial nema niekto svoj sukromny vyskum na vzorke 1000 deti a viac, je jeho nazor na celu skupinu deti rodenych cisarskym uplne bezpredmetny ;)
tu akurat mozme povedat kazda sama za seba, ako to bolo u jej dietata 🙂 ako som pisala, moj maly bol chory zatial len raz, ale ma len 10,5 mesiaca, takze uvidime, ako to bude do buducnosti. Zatial to nijak neriesim, ze bol cisarskym, ja som si to nevybrala 🙂
Ja si myslim ze je uplne bezpredmetne riesit ci dieta islo tak ci onak....nikto si ten cisarsky dobrovolne nevybera az na par vynimiek co maju strasne "dobrych" znamych...hlavne ze dieta a matka su v poriadku a uz je jedno po akej ceste na svet....
@elviku11 Ahoj, ja môžem písať iba za seba, štatistiky sú pre mňa len štatistiky 😉 . Prvé dieťa narodené prirodzeným spôsobom v 40.tt, bez epidurálu, váha 3400gramov, kojené takmer 5 rokov, nebývalo choré do puberty,...potom nastal zlom a má alergie na rôzne pele a potraviny, teraz zasa problémy s kĺbami 😖 (môže to byť spôsobené rastom, ale aj nemusí, lekári nemajú zatiaľ finálnu verziu diagnózy 😖 ). Najmladšie dieťa - narodené predčasne, urgentná sekcia, 1700 gramov, dva týždne v inkubátore, kde prekonalo zápal pľúc, silnú žltačku, postupne anémiu, hypotonické, šelest,....Do roka všetko vymizlo 🙂 , chodili sme na plávanie, masáže, Bobatha, kojila som viac ako 3 roky. Dnes je z nej zdravá krásna druháčka, ktorá domov nosí samé jednotky, žiadne problémy so správaním (aj to štatistiky uvádzajú 😉 ), žiadne ADHD, dys...diagnózy. Ešte uvidím v puberte, či tam nenastane nejaká zmena, ale chorá teraz býva tak 2x do roka - začne to soplíkom, potom sa pridá kašeľ. ATB mala len raz v živote - vtedy, keď prekonala zápal pľúc pár dní po pôrode. Inak pozná max. tak Sinupret, Stodal, vit.C. Prostredná - narodená prirodzeným spôsobom v 40.tt, kojená tiež vyše 3 rokov, chorá nikdy nebývala (má 11 rokov) a ATB zatiaľ dostala len 1x pri zápale stredného ucha (a to sa pritom pri štatistikách píše, že ním trpia vo zvýšenej miere deti rodené sekciou 🙂), je to maniačka na ovocie a zeleninu, nadaná na snáď všetky športy,...možno aj preto nepozná, čo je to mať zdravotné problémy, je to náš rodinný nezmar 😀 . Najmladšia (rodená sekciou) by podľa štatistík mala mať aj problémy so zúbkami, zrakom...nič z toho - má 8 rokov a zuby ako perličky, bez jediného kazu, zatiaľ jej vypadli len 4 mliečne zuby pretože sa tlačili trvalé, zrak - ako rys ostrovid 😀 - pri preventívkach pediater vždy poznamená, že len máloktoré dieťa v jeho evidencie prečíta aj najspodnejší riadok z takej diaľky bez jediného zaváhania.
Na záver - nestresuj sa, lebo tvoj stres môže spôsobiť viac nepríjemných komplikácií ako skutočné riziká vyplývajúce zo štatistík 😉 . Či bude tvoje dieťa trpieť nejakými ochoreniami alebo nebude, nie je závislé iba od tohto jediného faktora - rozhodujúce slovo má genetika (aj keď epigenetikou sa dá podľa vedcov zmeniť aj tá), strava, pohyb, zvládanie stresu, dobré vzťahy, celkovo psychická pohoda, aktívny odpočinok,...A ak k nejakej chorobe, úrazu a pod. dôjde, tak aj tak netreba strácať čas obavami, ale treba konať a pomôcť dieťaťu zvládnuť to čo najlepšie 😉.
Držím palce, aby všetko dobre dopadlo a na tvojom mieste by som si radšej čítala nejakú peknú knižku alebo vybehla von na prechádzku ako študovala štatistiky 🙂.
@mircalla a ty si naozaj myslis ze ked tvoje deti zvladli ockovanie matky ktore to stastie nemali taraju do vetra ? otazka bola smerovana inak. z mojich skusenosti ano su, z tvojich niesu, tak ? statistiky niesu zalozene len na tvojich detoch ci "mojich" . Su to miliony deti. V poslednych rokoch je tato otazka hojne diskutovana coraz viac i v lekarskych kruhoch , minule som tu citala o dakej konferencii presne kvoli tejto problematike.To ze su tvoje deti ok je super 😉 , ja som tiez nebola nikdy kojena a imunitu mam vybornu. Napriek tomu tu nerypem do kojacich matiek ze je to pre imunitu zbytocne.
@liuliu nemyslim, deti s oslabenou imunitou mozu mat problem.ja som inak spomenula slovicko o kojeni,ze nema zmysel pre imunitu? Nespominam si.myslim ,ze sa bavime o sekcii a chorobnost,nie kojeni.syn bol kojeny 2,5 roka,imunita vyborna.ja vobec,imunita vyborna. Toto zovseobecnovanie a strasenie mamiciek mi uz dost ide ns nervy - nekojene dieta rovna sa neviem co vsetko, dieta narodene po sekcii detto.
@elviku11 Syn bude mať 5rokov. Teplotoval mi raz aj to tuším deň-dva, raz sme sme boli v nemocnici na 3 dni, lebo zvracal a preháňalo ho. Nezistili mu nič. Alergie nemá, občas soplík, čo je bežné zo škôlky. Inak je zdravý. Tento rok nastúpil do škôlky a tuším je z celej triedy najmenej chorý.
Dcérka ma rok a pol. Tá ešte chorá nebola. Pri zúbkoch ju raz preháňalo a mala teplotu, ale to je zas o inom ako o imunite. 😉
Takže moje zhrnutie je ako obvykle - je to veľmi individuálne. Neverím, že deti narodené sekciou musia mať automaticky oslabenú imunitu. To je ako keď niekto povie, že dieťa narodené CR nemá citový vzťah s matkou až taký silný, ako narodené vaginálne. 😀 😀 😀
Druhá strana mince: Napr. ja mám brata. Obaja sme sa narodili klasickým pôrodom a ja mám imunitu veľmi dobrú, brat zas dosť oslabenú. 😉
PS: Zabudla som dodať, že obe deti sú narodené sekciou. Imunita výborná - zatiaľ. 😉
Osobne si myslím, že je veľmi veľa iných dôležitejších vecí, ktoré ovplyvňujú imunitu dieťaťa - napr. dedičné predispozície, prostredie, v ktorom žije, kolektív, do akého chodieva, stravovacie návyky, starostlivosť o dieťa, očkovanie, atď. Druh pôrodu by som ja osobne nebrala ako pádny dôvod na slabšiu imunitu. Je tiež otázne, kde sa vykonávali tie štatistiky (krajina), na akej vzorke detí, atď. To, čo sa hodí na XY štátov sa nemusí hodiť pre Slovensko, že? 😉 Tiež ak by som mala porovnať všeobecne moje deti (rodené sekciou) a deti kamarátok (rodené vaginálne), tak určite moje súťaž o silnejšiu imunitu vyhrajú ľavou-zadnou. 😅 😀 😉
@kristinka86 suhlasim. okrem ineho niektore mamicky, ktore maju dieta pomaly v sterilite, doma vykurene na 26 stupnov a malo chodia na vzduch, tak ta imunita tiez asi nebude boh vie co. Tym tu nemyslim nikoho osobne, ale poznam..
@kristinka86 Súhlasím, ja mám aj dieťa sekciou aj dve narodené prirodzenou cestou, mám ich s jedným mužom (mojim manželom 🙂 ), takže gény identické pri všetkých troch 😀 , žijú v rovnakom prostredí, stravujú sa dve mladšie rovnako, najstarší syn odmieta zeleninu, ovocie, kefír,.... rôzne superpotraviny odmalička, možno preto sa u neho prejavila alergia (napriek tomu, že bol rodený vaginálne a neskutočne dlho kojený), možno v puberte prechádza takým búrlivým hormonálnym obdobím, že sa to prejavilo práve takto. Neviem, tých možno, keby, ...je nekonečne veľa. Pôrod sekciou u najmladšej som si nevybrala, bolo to v hodine dvanástej (preeklampsia), takže ovplyvniť sa to nedalo a preto nemalo význam sa viac zapodievať a strachovať, čo by mohlo nastať a čo by bolo keby....Bolo treba riešiť to, čo sa práve dialo a aby sme si život užívali a nie len tak prežívali, snažíme sa robiť každý boží deň všetko pre duševné a fyzické zdravie. Život netreba prežiť v obavách, človeku to len uberá energiu, ktorú by mohol efektívne investovať úplne inde - do svojho zdravia.
@mircalla To je pravda. Ale to patrí k bodu "starostlivosť o dieťa" v mojom vyššom príspevku. 😀 Osobne chodíme vonku stále. So synom sme chodili i keď kropilo - gumáky, nepremokavé veci a šlo sa. Keď už bola dcérka na svete, tak pláštenka na kočiar a tiež sme boli vonku na vzduchu. Jedine silný mráz a vietor nás dokážu odradiť. 😉
@rawmamka Tiež som si sekcie nevybrala dobrovoľne. Len sa mi nepáči, ak tu niektoré mamičky zavrhujú a urážajú ženy, ktoré takto proste MUSIA rodiť (nevravím teraz o tejto téme). Resp. začnú spomínať, aké sú tie deti menej citlivé, bez silného puta k matke, chorľavé, nespoločenské, atď. U nás sa nič z toho neprejavilo. Deti sú ľúbené tak isto, ako by boli, keby sa narodili prirodzene. Veď sú naše a my sme ich rodičia. Tak isto som ich pod srdcom vynosila 9mesiacov ako tie, ktoré ich priviedli na svet klasicky. 😉 Žiadne negatívne prvky kvôli sekcii na nich nebadám. A ako som písala - imunita zatiaľ bez problémov. ATB ani raz nemali. Niektoré deti, čo poznám, tak v ich veku už brali aj 5-6x. 😉
@kristinka86 ano - z niektorych prispevkov tu citim tu nadradenost - a to pausalizovanie, ze dieta po sekcii ma take a take problemy....ja som nikdy druhych neriesila. mam pocit., ze pre niektore matky je taketo tema len vdacna platforma na zhadzovanie
Ja osobne som sa narodila sekciou a žiadne zdravotné problémy som nemala. Len bežné choroby ako každé dieťa. Môj syn sa tiež narodil sekciou, a chorý bol zatiaľ len raz
@kristinka86 možno niektorý tým zakrývaju svoju neschopnost menit veci, viac sa venovat dietatu - traviť spolu čas, davat pozornost a jednoduchšie je to ,,zhodit,, na to ze nemali taky porod, bonding a neviem čo....
@rawmamka Len mala poznamka na okraj- tvoje deti identicke geny urcite nemaju, aj ked maju rovnakych rodicov (predpokladam aspon, ze nejde o jednovajecne trojcata 🙂), takze vplyv genetiky na rozdiely medzi nimi vylucit nemozes.
@mircalla Ono to skutočne asi tak je, že všetko je "v hlave" 😉 . Poznám x ľudí, ktorí sa stravujú ortodoxne zdravo, cvičia x hodín denne, praktizujú rôzne relaxačné techniky,...ale napriek tomu, nie sú zďaleka tak zdraví a najmä šťastní, spokojní vo svojom živote ako ľudia (nebudem menovať 😀 ), ktorí to majú podľa mňa "v hlave upratané" - stravujú sa striedmo, pestro (a trebárs aj tú domácu slaninku si dajú 🙂 ), hýbu sa (ale nie bezducho, ale tak aby to malo zmysel - v záhradke, na túre, pri jazere s priateľmi, pri pomoci iným alebo nejakej dobrej veci...), ale najmä sú veselí, priateľskí, otvorení novým veciam a ľuďom...a skutočne pre ostatných sú ako magnety a zvládajú toľko činností, že to nestačí na jeden ľudský život.
Ja som kojila, nosila, šatkovala, spávala v jednej posteli s deťmi, uplatňovala vzťahovú výchovu (aj keď som nevedela, že sa to tak volá 😀 ), deťom sa snažím variť zdravo, viesť ich k športu, ku kultúre, k empatii,....ale nikdy by som si nedovolila tvrdiť, že tie matky, ktoré nekojili alebo nedajboh používajú kočík 😀 sú zlé a pod. Pre mňa je dôležité iba to, či tá žena svoje dieťa ľúbi viac ako seba 🙂 , ostatné sú len rôzne okolnosti života, rôzne názory na výchovu, starostlivosť o dieťa.
V prípade autorky by som sa viac nezaoberala štatistikami, sekciu si nevybrala, nemala inú možnosť, stále je to tisíc krát lepšie ako zomrieť pri pôrode len preto, aby sa dieťatko narodilo vaginálne. Jednoducho nič na tom fakte nezmení, treba ísť ďalejSústrediť sa najmä na to, aby malinká prežila nádherné detstvo a mala okolo seba milujúcu rodinu, deťom zvyčajne viac k šťastiu netreba.

mne toto uplne sedi. poznam viacero deti co su sekciou , kojeme sice dlho predlho ale neustale chore ,alergie , astma...