icon

Syndróm vyhorenia verzus hodná k psychológovi

bobaska6
14. nov 2015

Ahojte žienky, som na pokraji zrútenia a preto prosím o názory a radu , lebo viem , že určite si veľa z vás tým prešlo. Mám 2 deti 6ročné a 15mesačné. Malý od narodenia zle v noci spáva, už som skúšala 100 spôsobov na lepší spánok ale nič nezabralo ... takže som už cca 450 nocí nespala a ja som úplne na dne, mám pocit že nezvládam materstvo pritom som tak veľmi chcela mať rodinu a deti a teraz mám z toho úplne iné pocity a myšlienky či nebolo lepšie si ešte úžívať , či nebolo lepšie mať len 1 dieťatko...nech mi pán boh odpustí...ale takéto myšlienky a depky mám. Som podráždená na deti, každý večer plačem keď ma nikto nevidí. Mám 28 rokov a mám pocit , že som babička na dôchodku . Som znudená a zároveň unavená z každodenného stereotypu , už mám nervy aj z prania a metly pritom poriadok milujem. Nemá mi kto pomôcť starý rodičia sa tvária ako keby vnúčatá ani nemali, ich názor je : "chcela si deti, tak sa staraj, my nemáme čas" ten mladší syn je veľmi živé dieťatko vyžaduje veľa pozornosti a starostlivosti a keď pride starší zo škôlky ja už totálne nevládzem , plačem že nemôžem sa staršiemu venovať na plno teraz to veľmi potrebuje lebo je predškolák . Muž veľa pracuje , takže ani s ním sa nedá veľmi rátať len z času na čas. Nemám sa kedy ani najesť , pijem studenú kávu, obed jem studený a potom mi to už ani nechutí. Mám vyhľadať psychologa? ja sa totižto nemám ani komu vyrevať ani vyrozprávať , mama je v zahranicí, otec má druhú rodinu a muž mi povie nerev ...... K tomu všetkému bývame na samote, nie sú tu deti ani mamičky a nie vždy po nevyspatej noci sa mi chce ísť do mesta za kamarátkov alebo do detských centier. Vopred ďakujem ak ma podporíte a poradíte.

Strana
z2
luciannka83
15. nov 2015

@bobaska6 neviem, skúšala by som hľadať príčinu. A také veľké bábo už by v noci nemalo byť hladné, je to podľa mňa len o zvyku. Moji dvaja po 10m už v noci nepapali.

bobaska6
autor
15. nov 2015

@luciannka83 ja som bola nastavena , ze to do roka prejde a nic ... Budi sa stale . Uz si hovorim aj tak, ze su aj horsie starosti s babatkami ako moje nevyspate noci. Ale ja uz meliem z posledneho . A potom zas rozmyslam, ze ci mu fakt nieco nie je , lenze to by bol mrzuty aj cez den.... Tak neviem ... Pediatricka nula bodov a kde inde sa mam na to spytat ?

bobaska6
autor
15. nov 2015

@luciannka83 ano viem , keby som to povedala dokine tak ma odstreli , ale jeho to mlieko ukludni a vypije cele .

placem
15. nov 2015

Mne uz 6 mesačný celé noci spal, mal by ti manžel pomôcť sú to aj jeho deti, ak ťa ma rád urobí to, ty potrebuješ vypnúť, je toho na teba Veľa tiež si len človek, a potrebuješ vypnúť

adulik23
15. nov 2015

@bobaska6 dietatu po roku by som nedavala v noci nic jest. vecera, umyt zuby, rozpravka .... dopln si tam ritualy ake vam vyhovuje a spat.
vsak on sa kludne moze budit aj z toho, ze mu je tazko od zaludka. tyzden bude buntosit a asi aj vyvadzat, ale ani doteraz si toho moc neposplala, tak to mas jedno.

nielen u nas, ale aj u vsetkych mojich kamosiek platilo, ze v noci sa na umyte zuby neje nic. kto je smadny, moze sa napit cistej vody. ziadne mlieko, caj .... nic ochutene.

janicaopica
15. nov 2015

Ahoj. Ja mam tiez 15-mesacnu dceru a este neprespala celu noc. Ked jej idu zubky a su horsie noci tak papa UM 2-3 x za noc, ked je lepsia noc, tak 1-2 x. Ale ja to neriesim, lebo to vypije a spi dalej. Nesuhlasim ze deti po roku nemaju v noci co jest a preco by ta mala pediatricka zabit ked jej to povies? Su deti co prespia od prveho dna celu noc a su deti co neprespia noc do 3 rokov. Moja starsia dcera nespavala cele noci, len revala, museli sme ju uspavat len na rukach a aj cez den len revala, vtedy som bola na prasky, kusok od zrutenia, totalne vycerpana, nevladala dom nic. Ani neviem ako to po roku preslo a bolo dobre. Druha dcera bola zase dobrucke babatko, ziadne nosenie na rukach, pekne spavala aj cez den aj v noci, ale v noci ako pisem stale jedava UM. Tiez nechce caj. Vypije ho a spi dalej. Cez tyzden s nou spavam ja, lebo manzel skoro vstava do prace, ale hned ako pride piatok, tak s malou ide spat muz, aby som si aj ja aspon cez vikend pospala celu noc. A aby som sa mohla povenovat starsej 4- rocnej dcerke, lebo tiez mi je to luto ze sa jej kvoli mladsej nemozem venovat cez den tolko kolko by som chcela. Starsia je do 15-15.30 v skolke, potom idem pre nu a ked je dlho svetlo, vela sme vonku na prechadzke, co sa uz teraz neda. Doma by som sa s nou chcela pohrat, co sa vacsinou neda, lebo mladsia jej vsetko bere, kazi, rozhadzuje, ale ked pride muz z roboty tak ideme vsetci 4 do detskej izby a venujeme sa spolu obidvom dcerkam.

petra7777
15. nov 2015

@bobaska6 Každé bábo je iné, ale budí sa dosť často....naša má 3mesiace, chodí spávať okolo desiatej a vstáva okolo piatej ráno 🙂

janicaopica
15. nov 2015

Mladsia je teraz ako 15-mesacna tiez dost narocna, musim sa jej venovat, ale mame presny rezim. Rano sa napapame, ked musim varit, tak varim ked je hore a ju dam do ohradky s hrackami a pustim Spievankobo, na to vydrzi kukat. Samozrejme nie vzdy, chce sa aj okolo mna motat, vtedy vyhadze vsetky sufliky, alebo stale odo mna nieco chce, ale snazim sa ju vzdy niecim zabavit aby vydrzala a mohla som navarit. A potom ju nakrmim a pritom sa najem aj ja, takze ziadne studene. Potom ideme von aj na dve hodky, bud ju vozim v kocari alebo beha sama po ulici a unavi sa, ze ked prideme domov, vypije mlieko a spi aj 2 - 2,5 hodky. Kedysi dom tiez isla rychlo upratovat, varit, prat a ani som to nedokoncila a mala bola hore, ale teraz hned ako zaspi, uvarim si kavu, sadnem k pc, popozeram maily, Mk, prip. sa najem a az potom idem upratovat alebo len oddychujem, lebo vsetky veci ako varenie, pranie, upratovanie sa snazum robit kym je mala hore a popritom sa jej venujem. Ked to tak dkydis, tak si mozes s nou kazdy den 2 hodinky na obed pospat alebo si proste dat aspon v klude teplu kavu a obed. Inak presne viem o vom hovoris, mala som presne taky pocit pri prvej dcere,ze zivot sa mi skoncil, ze sa vsetko musi tocit len okolo nej, ale tak po roku a pol ked uz bola taka samostatnejsia to preslo. Neboj, zachvilu sa aj noci zmenia, maly bude lepsie spavat a uz sa as so starsim pekne zahrajua budes mat aj cez den cas pre seba.

luciannka83
16. nov 2015

@bobaska6 a nemôže mu byť teplo? Alebo skús zmeniť čajík, či ho netrápia prdíky. Keď ťa to upokojí, tak môj malý bol dnes v noci tiež asi 6x hore, Ale jaj ho len pohladkám, prípadne dám cumel, keď ho on nevie nájsť a spíme ďalej. Alebo si ho daj ľahnúť na seba. Bruško na bruško. Tiež tak zvyknem robiť keď už niet pomoci a niekedy to zaberie. Počuje tlkot srdca a troška sa aj pohupujem 🙂 A nemôžeš sa na jednú noc odsťahovať preč z izby, že by si sa vyspala a bol by s nimi manžel. Ako viem,.... a viem si predstaviť aj tie komenty, aj to, že by ti jedná noc určite nepomohla, ale lepšie jak nič. Ako mohol by to tvoj manžel pochopiť, veď hádam nechce aby si skončila na psychoške. A to nesrandujem. My sme mali v rodine taký prípad, kedy jednému príslušníkovi tak preplo z preťaženia a neústalých nervov, že to skončilo veľmi zle. Zato takéto stavy ja nepodceňujem.

luciannka83
16. nov 2015

@janicaopica presne tak nejak podobne to robím aj ja, že keď deti spia, tak sa venujem sama sebe a kašlem na všetko naokolo. 🙂 Moja domácnosť síce nie je dokonalá, ale kašľať na to. Nie sme stroje. Môj muž to síce nechápe a vždy chytá nervy keď ma vidí, že nič nerobím,...

zanet63
16. nov 2015
Používateľ zanet63 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zanet63.

@luciannka83 ja by som muzom dopriala aspon na tyzden nech si to vyskusaju v nasej kozi 🙂

luciannka83
16. nov 2015

@zanet63 môj sa chystá budúci rok na materskú aby si oddýchol 🙂

bobaska6
autor
16. nov 2015

@janicaopica takyto isty scenar mam ja doma, az na to ze muz robi 7 dni v tyzdni cize aj vikendy a volno ma len na vyziadanie a toho je malo 😩

bobaska6
autor
16. nov 2015

@luciannka83 aj moj si to chcel somnou uz vymenit, ked som uz hystercila , ale potom si to nejak rozmyslel ...

bobaska6
autor
16. nov 2015

@luciannka83 ano to nam trochu pomaha dat si ho na brucho a hladit po chrbatiku , lenze on ako keby si nevedel najst polohu , vkuse sa hemzi kruti po celej posteli , dokonca spava po sediacky alebo v klbku z mojho pohladu uplne nepohodlne a ked ho napravim do normalnej polohy uz je zle 😕

eliska13
16. nov 2015

@borkavan to su rady, ktore sa nedaju aplikovat niekde na dedine na samote.Su miesta, kde nebude opatrovatelka cestovat busom ci autom, aby niekomu postrazila dieta na 2 hodiny.A uprimne nie kazda mama je tomu naklonena moje dieta by plakalo a neviem si predstavit ako by som sa isla prejst do obch,centra ci na zakusok, keby som nevedela co sa doma deje.
Takze jedine chodievaj co najviac von zbierajte listy, sisky spravte si peknu prechadzku co najviac si snaz robit tie dni ine a hlavne tie dni, ked je doma ja muz.Tiez neviem preco jes studeny obed? Ved jedzte spolu uz to nie je mimino.K psychologovi urcite chod mozno sa citis nepochopena, unavena, byt v domacnosti je stale co robit a stale nie je vidno vysledok🙂)nesmies mat vycitky svedomia, ale ak si podrazdena, nervozna a places potrebujes odbornu pomoc, aby si zase mala radost z deti, zivota
Drzim place a suhlasim s Janinah chlap Ta nepochopi smutne, ale je to tak.

borkavan
16. nov 2015

@eliska13 tak hej máš pravdu, ja nežijem na samote, neviem si to predstaviť ako to funguje.
to bol len návrh čo som jej dala.

wendy62
16. nov 2015

@bobaska6 na to nocne mlieko ti poradim, chod na to postupne. Vzdy z davky mlieka trosku odoberies - staci o 10-20ml a tolko nechas dalsi tyzden, potom zase spravis o trochu menej... A takisto mozes davat trosku menej prasku, nez treba, aby ho mal trosku redsie. Vzdy len kustik, stvrt alebo pol odmerky a ked si zvykne, tak zase trosku menej. Postupne si zvykne menej pit, odvykne si od energetickeho prijmu v noci. UM totiz obsahuje dost rychlych sacharidov a to moze u dietata sposobovat nepokoj, ma na noc privela energie a potom sa stale vrti a nevie spat. takisto cez den, najma vecer ziadne rychle sacharidy, casto aj zdravo vyzerajuce veci ich obsahuju vela.
Deti tiez casto zle spia, ak im je teplo, oni potrebuju ovela nizsiu teplotu nez vyzaduje vacsina dospelakov, takze sa neboj aj v zime nechat okno otvorene, nech ma cerstvy vzduch, 16C v izbe na spanie bohate staci.
A ty si pospi vzdy ked sa da, take male dieta urcite este spava cez obed, tak zalahni s nim, ved na ine prace mas k dispozicii cely den a domace prace sa daju robit aj s malymi detmi.

bobaska6
autor
16. nov 2015

@wendy62 dakujem za rady urcite vyskusam 😉

cibiother
20. nov 2015

@bobaska6 tak podobne som sa citila aj ja a obcas sa aj citim 🙂 Aha https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/zufala-a-vytocena-mama-2/
Je to urcite o nedostatku spanku. Ked mame taku "lepsiu"noc, tak som hned na druhy den v inej nalade.A to si nemysli 🙂od polnoci mala kazdu hodinu hore a o 4:30 vyspata. Syn kolkokrat medzitym vola, ze tam nechce byt sam, tak odbehnem aj k nemu, kym znovu zaspi. A to nemozem pri nom zaspat, aby som si isla spät lahnut k malej 🙂takze sa aj poprechadzam v noci 🙂 Ja osobne na co som prisla a co mi aj poradili maminy a tak: Treba zalahnut skor s detmi, ak sa da. Vykasli sa na bordel. Rano ked budes aspon trosku vyspatejsia, bude viac energie. Skus doplnit magnezium, tiez ma vplyv na psychicku pohodu 😉 A chce to endorfiny. Cize pohyb. Ja osobne, ked vyjdeme von s kocikom a odrazadlom, poobzeram sa okolo seba a poviem si, aj ked je skaredo, ze ake su tie mraky krasne 😀 aka je ta priroda pekna a nadycham sa dobreho vzduchu, hned mi je lepsie. A uz sa tesim domov na kavu: malu do ohradky oblozim hrackami, strkam dudel aby nevykrikovala a starsi nechodi do skolky, ale prehra sa aj sam, ked sa vratime z prechadzky, ked ho poprosim. Vtedy hned chyti nejaku hracku a neviem o nom. Ale samozrejme, ze su dni, ked mam tento pocit a vooobec niesom nejaka zrodena matka, ktora sa uplne dokaze odovzdat detom. Vyslovene potrebujem ten cas pre seba. Ale napr. aj ked by som mohla, nedokazem si cez den zdriemnut. Kym by som prestala rozmyslat a zaspala, tak by boli hore. Tak mi neostava nic ine, len vecer ked zaspia, sup do postele. Ak teda nemusis cakat manzela s teplou vecerou v neglize 😀 ten moj je cely tyzden prec. A urcite by ti pomohlo, keby si si mohla ist zabehnut, rychla chôdza alebo do fitka, deti odovzdat manzelovi. Ono sa to nezda, aj ked si neviem ako unavena, ten zdravy pohyb robi zazraky. A som nazoru, ze my mamy zvladneme ovela viac, ako si myslime. Niekedy ciste zufalstvo 😒, ale myslim, ale urcite je to prechodne. Tiez syn neprespal noc asi do 2rokov a uvidime aka bude mala. Zatial to nevyzera pozitivne 🙂 A este, tiez keby nenapisem sem, tak neviem komu by som sa vyrozpravala. Moja mama ma vobec nevie podporit a pochopit. Vychovala nas tri deti, s kolikami, chorobami, prebdenymi nocami, bez pracky, umyvacky a inych vymozenosti. Tak mi povie, ze co som nervozna, co hystercim a pod. 😒 Manzel sice chape, uz sa staral o syna, ked som musela dva tyzdne lezat po operacii a este som mu aj vyrevovala, ale predsa len je to chlap. Vzdy to bude brat trosku inak...Tak drzim palce, aby sa ti nalada zlepsila a nacerpala si nove sily 😉

bobaska6
autor
21. nov 2015

@cibiother dakujem ti za prispevok rada som si ho precitala aspon viem , ze nie som v tom sama 😊 tak ten moj starsi syn takisto vykrikuje v noci maminkaaaaa kde si pod ku mne a takisto ako ty sa aj v noci poprechadzam . Uz mam take nervy potom , oci ma rezu, ani nevidim.... A navzajom sa takto budia . Pre mna je to velmi narocne obdobie, uz len pre tie vycitky ze nemam na starsieho tolko casu a som nervozna , vsetko si to potom chudacik maly odnesie ... Zas vecer neviem ist s tymi detmi spat. Chcem ist aspon na chvilu do vane alebo pozriet nejaky film . Ale je pravda , ze aj mne pomaha prechadzka vonku ale to obliekanie je katastrofa , maly reve ako pavian .

henamichal
21. nov 2015

No, preto mám len 1 dieťa.

cibiother
22. nov 2015

@bobaska6 to uplne poznam. Tiez som mala doslova ritual, ked maly zaspal, ze pohar vina, alebo caj a telka. Lenze teraz som zistila, ze darmo ja budem vecer v klude sediet pri telke, ked som na druhy den mrzuta, nevyspata, lebo mala o 4:30 hore 🙂 tak som to vzdala a radsej zalahnem 🙂 ale tak je to hadam docasne 🙂 A to obliekanie deto. Neviem koho skor, aby to slo co najhladsie 🙂 Aj mne je syna luto, fakt. Casto ho musim krotit, aby bol tichsie, alebo ked sa mala zobudi nahodou, tak uz vidim na nom previnily vyraz a povie mi, ze "to sa ona sama zobudila"tak som ho musela trosku aj ukludnit, ze to on nemoze za to, ze sa niekedy proste zobudi aj skor ako chceme
🙂 Ale inak to zvlada super, co sa tyka malej nic ho zatial nikdy nenapadlo jej urobit zle, alebo tak. On je fakt taky zlaty k nej, ze mi je aj teraz do placu, co musi vsetko teraz sam a ze zrazu nemam na neho tolko casu. No co uz 😒 boli sme taka dvojka zohrana, kedze tatino bol cely tyzden vzdy prec a teraz je vsetko hore nohami, ked uz mame aj dcerku. Ale verim, ze zanedlho budu deticky zohrana dvojka a bude to uvolnenejsie 🙂 Hadam, dufam 😀

cibiother
22. nov 2015
odm3
24. nov 2015

@bobaska6 Niečo podobné zažívajú viac či menej všetky ženy na materskej „dovolenke“, tiež som si užila 🙂 . Takže ako som prežila ja 🙂
Spánok – ja som išla spať spolu s bábom, žiadne večerné filmy ani knižky, dobre sa vyspať je základ. starším deťom som vysvetlila, že je pre mňa veľmi dôležité sa vyspať.
Relax – ja chodím behať – to zvýšenie endorfínov v mozgu pôsobí ako droga – z manžela, ktorý bol predtým nechápavý somár sa zrazu stane starostlivý otec, z nezodpovedných školákov sú zrazu skvelé deti a z rozmaznaného prcka je zrazu najroztomilejšie bábo 🙂 . Možno taký tip pre Teba: vymysli tomu staršiemu krúžok alebo šport raz do týždňa, voz ho tam ty a kým on trénuje ty si sprav program (beh, posilňovňa, nákupy, káva). Malého nechaj mužovi.
Práca – ja som si vybavila prácu na 2 hodiny 2x do týždňa večer. Bábo som nechala mužovi a šla do práce – bolo to skvelé – iné problémy, iné myšlienky, iní ľudia.
Manžel – tiež mi trochu trvalo, kým som si uvedomila, že on sa nevie vžiť do mojej kože, lebo nezažil. Keď som nariekala, že nevládzem tak len nechápavo pozeral z gauča, že čo vlastne nevládzem. U nás pomáha zadať presné a jasné inštrukcie a potom všetko ide – napr. „idem behať, postaraj sa prosím zatiaľ o malého“. „idem so starším synom na tréning, nachystaj prosím zatiaľ večeru, uvar špagety a daj na ne tú omáčku čo je v chladničke“.

bobaska6
autor
24. nov 2015

@cibiother ano aj u nás je to tak , že starší syn nikdy malému neublížil práveže stále vraví , že ho ľúbi , dokonca za ním odpratáva hračky ale tie výčitky keď ja na neho vybuchnem z toho , že som nevyspatá alebo z toho, že nemám na neho toľko času ako by som chcela a potrebovala sú hrozné. A tieto 3 noci spíme katastrofálne a chudáčik ten starší sa tiež nevyspí. Ach jaj....

Strana
z2