icon

Úloha otca

alenka600
25. sep 2011

Ahojte, vcera som zachytila jednu zaujimavu diskusiu o tom, s kym, ako dlho moze ostat babätko a s kym nie a pod. Otazka v tamtej diskusii ale znela inac, nechcem to miesat dokopy a preto zakladam novu temu. Velmi ma totiz zaujali rozne prispevky o tom, "ci dieta moze ostat 2 hodky aj s otcom" ako spominali niektore mamky, vidim, ze skusenosti su dost odlisne. Niekto to vnima ako prirodzene, niekto vnima otca dietata ako tretiu osobu (v zmysle mama + dieta su jedno a oco je uz v inom okruhu). Velmi by ma zaujimali vseobecne nazory - ako to vidite, ako je to u vas, plus minus pristupu. A nemyslim tym teraz ci otecko pomaha s domacimi pracami, ale cisto by ma zaujimalo - kolko "dostane" priestoru na to starat sa o dieta, byt s nim, mat ho na starosti bez maaminy atd. A chcu to oteckovia? Dakujem, ja potom napisem svoj nazor, ale nechcem od zaciatku diskusiu vychylit nejakym smerom 🙂

Strana
z4
mandragora22
27. sep 2011

@alenka600 a mozno ste pretlacatko kupovali u cinanov 😀 😀 😀 😀 😀 tak sa polamalo 😀 😀 😀 😀

alenka600
autor
27. sep 2011

@mandragora22 😀 😀 😀 😀 😀 si ma rozosmiala
No to bola prva vec, ktoru som videla, ze takto polamal, ale bohuzial nie posledna 😀 😀 😀 Inac moj manzel sa vyhovara vzdy presne na to, co hovoris aj Ty - ze za to, ze on zas nieco polamal mozu Cinania 🙂

mandragora22
27. sep 2011

@alenka600 😀 😀 😀 😀 mudry to clovek

tinika
27. sep 2011

@mandragora22 tak toto je uz exttrem podla mna, ved muz chodi aj do roboty, tak zenska by mala v prvom rade sa o dieta starat, ked tak uz sa mozu rovno vymenit 🙂

mandragora22
27. sep 2011

@tinika ironia bola v tom, ze on to robil sam od seba a rad 🙂 teda aspon podla jej tvrdeni

tinika
27. sep 2011

@mandragora22 viem ze taky chlapi su, ja viem zase o jednom čo zene by modre z nema zniesol, vsetko robil a ona ho podvadzala, takze asi tak 🙂 ako take zenske nechapem, to tak ako ked sedi doma na riti a nerobi nič, ja by som mala pocit ze si ma vydrziava, ja sa o seba chcem vediet sama postarat a vazit si sama seba, a ze aj keby neviem kolko zarobil moj muz, prispiet do spoločneho 🙂

mandragora22
27. sep 2011

@tinika ale tak ako tam o vydrziavanie neslo. ona normalne predtym pracovala a predpokladam, ze bude aj po materskej, ale proste ohladom starostlivosti o dieta, v podstate on dobrovolne prevzal vsetko na seba, len aby ona bola oddychnuta, spokojna, a bla bla bla, i ked ja si trosku myslim, ze trochu aj prifarbila, lebo neverim, ze az taky dokonaly manzel existuje... sice to mohla byt pravda prve tri-styri mesiace, lebo som akosi neskor zapocula, ze siel s chalanmi na futbal (hrat ho kdesi do telocvicne) a prave vtedy nastal moment, ze nevedela okupat decko 😀 😀 😀 a potom bola nervna, lebo decko jej snad prvy krat v zivote trosku vecer poziapalo a ona bola nan sama 😉 ale to uz je z rozpravania inej osoby, ktora sa s danou zenou stretavala, tak ti neviem povedat, kolko je pravda a kolko nie, a v podstate mi je to jedno 😀 😀

tinika
27. sep 2011

@mandragora22 ved jasne, to len ma tak napadlo tak som napisala 🙂 no ja teraz mam tiez pocit ze mam dokonaleho muza .)))) sme si odkrtili svoje v prvom roku a teraz asi za odmenu 🙂))

mandragora22
27. sep 2011

@tinika nuz, ale to je od neho mile, ze je dokonaly, momentalne to budes velmi potrebovat, ako tak pozeram na tvoj termin 😉 a na druhu stranu, ktora z nas by dokonaleho nechcela, ze ano? 😀 😀 mne by aj dobre bodlo, ale ja si to mozem dovolit mat dokonaleho, kedze sa viem postarat aj sama o seba a o dieta (no.....az na par drobnosti by dokonalym aj bol, hoci nie je haha). ale dokonaly muz pri neschopnej zene je pre nu hotovou tragediou 😀 😀

tinika
27. sep 2011

@mandragora22 🙂)) pekne si to napisala, sak aj on ma obča vytoči 🙂 ale uz niektore veci nerieism ako dakedy 🙂 a zivot je ovela krajsi 🙂) a taky tak sa viem tiez postarat sama o seba 🙂 toto je bonus 🙂 a občas padne dobre ked sa ma kto o mna postarat .)

ma.senka
28. sep 2011

@teleranka xixi si ma teda pobavila s tymi mamickami v okoli - mas sa na co tesit, to si este uzijes 😀 😀

no dievcata - mm mi nepomaha (lebo pracuje 😀 😀 ) a ked nepracuje je za pc 😀 😀 . ale maly ho zboznuje, on zboznuje jeho, mna obcas slak triafa ako je takmer vsetko na mne, ale zatial sme tu 😀 ale v kazdom pripade sa to lepsi 😎 a na diskoteky sam nechodi 😀
no a k otazke - ano, samozrejme, muz, otec sa ma dietatu venovat tak ako aj matka bez akychkolvek zbytocnych uvah ci ano ci nie... no ale, ak mate doma programatora ako ja, tak je situacia vopred jasna a vsetky uvahy a polemiky su zbytocne 😉
pocujte dievcata, neberte to tak vazne. programove riesenie typu - takto a takto to bude a ked nie tak je zle - tak to nefunguje. kazdy sme proste iny... ano aj ja vidim na ihrisku oteckov ako kazde poobedie po praci su vonku s detmi a cez vikendy, je mi to luto, ze u nas to takto nie je. ale nepomozem si. a co teraz? samozrejme, ze som to s mm preberala x-krat, ale zistila som, ze to nema zmysel tlacit na pilu, je to potom iba horsie.... takze nechavam veci prirodzene plynut a zije sa nam lahsie 😀 teraz uz si misko sam povie, ze sa ide s tatom kupat, s tatom do obchodu, s tatom papat, kakat a co ja viem co este a mm nikdy neodmietne, je tomu rad (a aj ja) a vyhovie mu, vezme ho so sebou atd. takze verim tomu, ze bude iba lepsie. a samozrejme, zapaja sa aj do vychovnych veci (mame teraz s nastupom do skolky take paradickove obdobie vzdoru) 😎
takze asi to povestne "zi a nechaj zit" moze fungovat (len treba mat na to niekedy pevne nervy) 😀 😎

seminkads
28. sep 2011

@katrinka8 to je sice pravda,az na to ze ked ju ma strazit tak ju da radsej mame aby sa s nou hrala a on kuka letaky alebo spravy...a s tym oblecenim to uz ani neriesim,a mlieko by sa po tolkych razoch co ho chystal uz mohol naucit ze kolko ho pije :( co uz proste chlapi...

tinika
28. sep 2011

@ma.senka aj ja mam doma programatora 🙂 a ako som vyssie pisala pomaha az az 🙂 ale ako pises, kazdy tato je iny a hlavne je ze ked mali si popyta, tato neodmietne .) mozno je to ten typ, ktory si rozumie viac so starsimi detmi 🙂 aj taky su čo sa boja male babo na ruky vziat aby mu neublizili a ked deti vyrastu, su z nich partaci 🙂

ma.senka
29. sep 2011

@tinika no ved jasne, preto si vravim, ze vyckaj casu... 😀 teraz je mm v DE na sluzobke a velmi nam tu chyba. nema miska kto kupat, ja ho teda okupem,ale ten cirkus okolo toho ach jaj...jaaaaaj (pisala som, ze mame vzdor, nic nie je dobre co treba ☹ inak gratulujem k druhemu tehu a bliiizi sa vam to, drzim palec 🙂

tinika
30. sep 2011

ahojte, tak o 2 rano cca mi prestali bolesti ked som dala nospu, teraz ma kustik boli brucho ale zo spodu akoby uz sa tlačil take divne pocity, uvidime čo bude cez den, aj krize troska citim

tinika
30. sep 2011

pardom, to malo patrit do inej temy :(

kamilka22
1. okt 2011

Moj manzel travi s detmi taky cas, aky sam chce, ked pride z prace, ide po dcerku do skolky a potom je s nami doma, ci na prechadzke. Nerad chodi s detmi von sam - dovod? Nebavi ho to na ihrisku. Takze toto robime spolu. Ked potrebujem niekam ist, deti ostavaju vyhradne s nim, alebo s babickami. Ale teda 2 krat nadseny mm z mojho odchodu nie je.
Neda mi nespomenut si ale na mojho otca, ktory na mna /nas/ nikdy nemal cas, takze si hovorim, ze moj manzel sa stara naozaj prikladne a som rada, ze ho mam.

katrinka8
3. okt 2011

@seminkads - no, chlapi su dakedy taki... ja som kdesi pocula, ze chlapi si s detmi vztah vytvaraju postupne az po narodeni dietatka, kym matky ho maju uz "od pocatia". Mozno preto sa niektori chlapi zacnu viac "starat" o svoje deti az v neskorsom veku, ked si vybuduju blizsi vztah...

hameeda
3. okt 2011

@alenka600 : plne s tebou suhlasim, babi si to niekedy ani neuvedomia, ale ja vam poviem z vlastnej skusenosti, moj svagor ma dve deti chlapca 13 rokov a dievca 7 rokov, a ich matka to bol presne ten pripad ze deti akoby su len jej, od mala mu ich nenechala ani len na hodinu, nezapojovala muza do starostlivosti o dieta, a viete co je to teraz, moj svogor ma blizsi vztah k mojim detom ako k svojim, ja som stale ked k nam prisiel co je casto, doslova mu hodila deti do ruky ze podrz chvilu, alebo nakrm alebo sak ho prezlec, mohla som to urobit aj sama, ale viem ze on bol nesmierne stastny ze som to tak na nho upiekla, ma s mojimi detmi fantasticky vztah a so svojimi detmi vztah ziadny akoby to boli cudzie deti, jeho manzelka mu ani do dvoch rokov nedovolila zobrat deti na ruky a je to velmi smutne ked clovek nieco take vidi, moj svagor je normalny zodpovedny chlap, ktory ma rad deti,, moj manzel moze ostat s detmi kludne kolko je potreba, viem ze su u nho v bezpeci a vsetko sa postara, a tak by to aj malo byt, ak otca od zaciatku nezapojite nevytvori si s detmi ani vztah

adusased
3. okt 2011

ahojte zienky, zapojim sa do temy, ...u nas to bolo tak,ze uz pocas tehotenstva mm natieral kazdy den brusko a pocuval maleho. MM bol pri porode a kazdy den chodil za nami do porodnice...Ked sme prisli domov uz s malym, velmi mi pomahal. Od prveho dna som ho zapajala do starostlivosti o maleho ( mm mal dovolenku ked sme prisli domov, lebo som aj po tyzdni od porodu ledva chodila). Spolocne sme maleho kupali a muz ho aj prebaloval. Teraz ma maly 3 mesiace a po mnohych problemoch sme prestali s dojcenim a maly je na UM. MM sa o maleho vie plnohodnotne postarat a ja som uz 2 krat bola vonku s kamaratkami ( prosim neukrizujte ma 😀 ) sa vyventilovat. MM pride z prace a automaticky berie maleho, nech si ja na ´´materskej dovolenke´´ tiez oddychnem 😀 muz ma uz teraz s malym krasny vztah, rozprava sa s nim, pozna ho a ja som spokojna. Moja kamaratka sa vsade chvalila, aka je pre dieta nenahraditelna a teraz je na vsetko sama., lebo maly bez nej nezaspi a nevydrzi bez nej. Osobne nepochopim maminy, ktore si myslia, ze dieta bez nich nevydrzi, aj ked vidim,ze by som niekolko veci urobila inak ako muz / napriklad ze maly zaspi rychlejsie ked mu nad hlavou nehuci kolotoc 😀 / ale ma svoje metody a kym to ucinkuje, tak co 😀 dokonca sme v takom stadiu, ze moj muz mi niekedy dava ´´rady´´ ako s malym 😝

tinika
4. okt 2011

@adusased ja tiez neriesim niektore veci, tato robi po svojom a vobec ved je fajn ze mozes troska vypadnut, sak neznamena ze ked sme na materskej musime len doma sediet :D a ake divy ja bola v nemocke teraz par dni polezat a maly zase pekne haja u seba v izbe (isli mu zuby tak sa pytla k nam) sam si vylezie na postel, ukaze ze radio zapnut a spi :D sam zaspi vravim ze asi ostanem nabuduce dlhsie hihi mozno ho uz odplienkuje a maly rozpravat začne :D velmi si rozumeju a prospieva im aj take byt sami :D bez mami

adusased
4. okt 2011

@tinika presne tak, muz uz teraz vravi, ze sa budu proti mne spolcovat 😀 nastastie moja najlepsia kamaratka ma len o 2 mesiace starsiu dcerku a nasi chlapi su tiez dobri kamarati, a kedze su obaja zapojeny do starostlivosti aspon si nezavidia 😝 aj ked niekedy ma veru az dviha, ked vidim co muz s malym doraba, napriklad pred tyzdnom som nasla maleho sediet na gauci a to nema este ani 3 mesiace, ale muz taky spokojny, ze aky je maly sikovny ze uz sedi a to ho chudaka podopieral, a to nehovorim o tom, ze staci ze je maly trochu nervozny a uz sa mi snazi nahovorit, ze mu idu zubky a do ust mu uz pcha hryzatko 😅

tinika
4. okt 2011

@adusased :D :D no moj zase ked sa s malym sali abo tak ze čo vsetko mu dovoli a ja samozrejme vidim vsetko čo sa moze stat :D

alenka600
autor
7. okt 2011

@adusased
@tinika To mate doma akcne 🙂

tinika
7. okt 2011

@alenka600 :D no zvykam si :D ale tak zase ziadny extrem to len ja furt vidim take veci

alenka600
autor
7. okt 2011

@tinika Ale to je asi udel matky - proste ten instinkt nepusti a jednoducho prirodzene mas zapnuty radar na to "co by sa mohlo stat" 🙂

tinika
7. okt 2011

@alenka600 jojo presne tak :D a tatovi su tu na take blaznenie bo tak nepozeraju ako my :D

gabika1234
29. dec 2011

Ahojte potrebovala by som poradiť :O(( od 4 mesiacov moja dcérka nechce byť u otca , nie to už aj držať na rukách :(( stále chce byť u mna. Manžel sa jej venuje ako sa len dá pomôže i v domácnosti ako sa patrí. Ked ho vidím je mi smutno , že nechce byť unho . Snažíme sa a stále nič. Manžel je z toho smutný... Vie nám niekto poradiť?

gabika1234
29. dec 2011

a teraz má už 10 mesiacov a stále to pretrváva :((

Strana
z4