Umývať deťom zúbky aj po večernom mliečku?
Ahojte,rada by som sa s vami poradila,aky sytem mate umyvania zubkov...nas maly ma 15mesiacov a 7 zubkov..len zamyslam sa nad tym,ci vecerne mlieko po kupani ,amozrejme sladke,mu ebude skodit?my mame taky ritual,ze po kupani ma este mleicko a potom sa ide spinkat,neviem ci mu este pred tym spanim mam ist umyt zubky,lebo sa tym preberie:Aku pastu pouzivat v tomto veku?
my umyvame od prveho zubka, od 6-7m. Dolezity je navyk, ked sa ide spinkat umyvaju sa zubky 🙂
Kym som dojcila zubky sa umyvali po kupani, potom tesne pre spanim mal este MM. Od 14mes. nedojcim, umyvame po vecernom mlieku.
Pastu odporucam rozhodne Weledu - detsky zubny gel, neobsahuje F ani ziadne synteticke latky-aromy, farbiva, konzervacne latky, pridavky cukru a pod.
http://www.weleda.sk/clanok.php?node=zubne_past...
na kefku sa nepytas ale pre najmensie deti odporucam Curakid od Curaprox. Stetinky maju byt zarovnane, makkucke.
nas maly si zacne umyvat sam, vycuca vsetok gel 😀 , potom mu umyjeme my riadne a nakoniec docisti zasa sam 🙂 Druhou stranou kefky si este pomasiruje spuchnute dasienka, prerezavajuce zubky.
@bubelko a nemyslis, ze si potom dieta v dvoch rokoch bude spajat umyvanie zubkov s niecim neprijemnym, placom atd... podla mna to netreba riesit nasilu, kazde dieta je ine a zrejme musi nastat jeho cas aby si bolo ochotne zubky umyvat.... kubko si ich rad umyval ako mensi, no zrazu nechce....
a k tomu zubarovi, mliecne zubky im predsa vypadnu ja by som v zivote nedala svoje dieta uspat nad tym sa mi az pozastavuje rozum.... som stastna ze mam zdraveho synceka a ze nemusim riesit ovela vaznejsie veci ako su zubky
ako vravim aj my sme kazda ina a riesime to podla svojho nalejpsieho usudku..
@drzubok trochu mimo,ale je napr.zaujimave že moj mm si umyva zuby zasadne len večer-1-2 min,sladkosti je,nie vela,ale je a ma dve plomby-blomby-neviem ako je to spravne a to ma už vyse 40r.Nikdy si nečistil medzizubne priestory a ma fakt nadherny biely chrup bez kazov-aj tie dva boli len povrchove.Ja si umyvam zuby 2-3 krat za den,cistim medzizubne priestory a kazy nemam len na rezakoch ☹ .A navrch na to mam polovicu zubov už mrtvu,čo mi museli vyberat nervy.Samozrejem vymena slin ,medzi mm a mnou funguje 🙂 a aj tak on kazy nema.Stari syn ma 12 rokov a ma tiež vzorovy chrup bez jedineho kazu.Je to na nervy ,ked robim čo robim a aj tak je to na prd.A pastu použivame obaja vždy rovnaku.Len dufam,že aj mladsi bude mat chrup po mm.
@lenusiknr nemyslim. aspon u nas to tak nebolo a pri prvom sme obcas tiez museli umyt zubky na silu. asi od 2 rokov si umyva zuby dobrovolne bez placu...
co sa opravy zubov tyka, tu ked ma dieta pokazene mliecne zubky, tak sa to riesi. bud sa to vrta - ak to ma zmysel, alebo sa tahaju von.
@drzubok hej, s tou celkovou narkozou som dosla ja, pretoze znama bola teraz s dcerou u zubara a prave rozoberali, ze nebudu davat celkovu narkozu, ze staci rajsky plyn (lachgas?). ma 3 roky, 4 kazy na stolickach. aspon tu sa u niektorych deti, ak maju velmi zle zubky, pri niektorych vykonoch pouziva aj celkova narkoza.
U nas je problem v tom, ze maly pije mlieko v postielke uz skoro so zatvorenymi ocami, dopije, beriem flasu, odchadzam z izby . Poradite mi nejaku fintu, ako cistit zubky, aby som ho neprebrala uz z polospanku 🙂 Uricte to nechcem zanedbat, aj ked maly pije este aj v noci mlieko, chcem ho naucit ustnej hygiene.
@monikapalo vsetko je o ritualoch- cas pitia mlieka, umývania, nakoniec zuby a s cistými spat.
@monikapalo u nas to bolo podobne, ked ho pil v postielke, zaspaval a potom sa pri cisteni zubkov prebral. takze som pitie mlieka v postielke zrusila. pije ho sice stale v tom istom case, ale v detskej stolicke alebo na gauci, potom umyjem zubky a ide spat. 😉
a myslím si, že sa dá dieťa odnaučiť od večerného pitia. problém je to, že to dieťaťu sami ponúkneme, aby sme si uľahčili život, že? poznám podľa seba, malá mi zaspávala na prsníku. no keď som ju odstavila, nedala som jej fľašu, ale som pri nej ležkala a rozprávala jej rozprávočku a zvykla si takto zaspávať. mala rok a pol. a zúbky ju bavilo zo začiatku umývať, no potom nie - presne ako tu niekto písal. tak sme skúšali všelijaké metódy, čistiť si spolu zúbky, nová kefka atď, niekedy aj nasilu - aspoň trochu. a potom som vyčítala z jednej knihy nápad, že "zahrať si s kefkou také divadlo" akože je živá. kľudne jej dajte meno, napr. elinka chce papať, je zvedavá, čo si dnes mala na večeru, popapká ti papušku, čo zostala v pusinke.... a potom počas umývania môžete komentovať, že mňam mňam ty si dnes mala chlebík a cestovinky, tie sú fajné, aj tuto je kúsok mäska a pod. nám to veľmi pomohlo 😉

@bubelko ani obliekanie sa detom nepaci spociatku pri tom placu, ale kedze to neboli a robite to kazdy den x krat dieta si na to zvykne.