icon

V akom veku sa vaše deti naučili/začali sprchovat samé?

8. dec 2022
Strana
z4
anjelicek26
8. dec 2022

5-6 rokov ako ktore... dlhe vlasy ale este umyvam raz v tyzdni samponom ja (vo vani), inak si dava po sporte dcera sprchu uz dlho sama...

panelacikova
8. dec 2022

moja až okolo 11 😀 a nič nám neušlo....

letfenixa
8. dec 2022

V 3,5 roku.

annm81
8. dec 2022

Pred 4. narodeninami. Ale potreboval pomôcť s vlasmi - síce to skúšal sám, ale nevedel si naniesť šampón všade.

nikha2809
8. dec 2022

Asi pred mesiacom.Ma 6.Zvladla by to aj skôr sama ale sprchovala som ich naraz s krpcom, teraz už trvala na tom že chce sama.

sense
8. dec 2022

Od cca 5 rokov ale bola som v kúpeľni, vlasy keďze ma dlhé husté som umývadlá do 7 rokov

babulkomale
8. dec 2022

fuuuu dobré ste 👍 ja si to nepamätám 😃

nevenka
8. dec 2022

7 a 5 rokov, ked sa narodilo tretie dieta, tak priblizne. Ale zase, dozerame stale, maju 9 a 7 rokov. Dcere umyvam vlasy ja, ma kucerave dlhe, chlpia sa jej, rozcesat je to umenie. Zvysok si potom doumyva sama. Na hygienu chlapca dozera manzel.

zuzka102
8. dec 2022

Okolo 4 rokov, možno aj skôr. Ale teda dozerali sme. Teraz keď ma 5, už nemusím vyslovene kontrolovať.

henka123123
8. dec 2022

Od 1.5 roka

tehulka2011
8. dec 2022

To si snad robite srandu s tymi odpovedami 🙂 cakam ze niekto napise od 3 mesiacov

ada510
8. dec 2022

6 rokov

dominikamacakova
8. dec 2022

@henka123123 od 1,5 roka sa dieťa samé sprchovalo? 😅

euka210
8. dec 2022

10-11r, vlasy este umyvam ja.

luccija
8. dec 2022

@dominikamacakova niekto povazuje za sprchovanie aj, ked sa dieta hra so sprchou🙂
8-9 r

henka123123
8. dec 2022

@dominikamacakova normalne.mame sprchu ktoru zapnem a zhora na nho tecie.vezme mydlo a sam sa namydli kazdy 2hy den.a kazdy 2hy cistou vodou.nemusim im pritom asistovat.len zuby umyjem este ja dodatocne..

ajsha123
8. dec 2022

Môj 3 ročný sa dnes sprchoval sam, aj namydlil, aj oplachol... Aj do pol chrbta si dociahol... Vytesoval sa z toho... Samozrejme, nebolo to dokonale, ale reálne stačilo. Tak sa to začína učiť... Bola som pri ňom, dnes to bolo bez vlasov. Vlasy umývam ja este aj 7 ročnej

annm81
8. dec 2022

@luccija Mne zas príde úplne absurdné, aby som umývala školáka. Čo je preboha na sprchovaní tak náročné, aby to nezvládlo dieťa v rozmedzí od 3 - 4 rokov? Vyzliecť sa, vojsť do sprchy, pustiť vodu, namydliť sa, postaviť sa pod prúd vody a tam sa pár krát otočiť tak, aby sa zmylo mydlo, zastaviť sprchu, utrieť sa, obliecť župan. Samozrejme, asi si nenamydlí dokonale chrbát ani si ho dokonale neosuší a niektorým deťom s kratšími rukami trvá dlhšie, kým si dosiahnu na zadok, ale nie do 9 rokov. My od mala učíme, ako si umyť ruky, intímne partie, naniesť mydlo pod pazuchy, sadnúť si a namydliť chodidlá. Toto zvládne dieťa už v 1,5 roku. Samozrejme tam musí byť dozor, čo mu pustí vhodne teplú vodu a dohliadne, aby sa nešmyklo, nepustilo si príliš horúcu vodu a podobne. Ale predškolák by sa mal sám vedieť osprchovať. Keď šli tvoje deti na školský výlet, to ich tam umývala učiteľka??

thoughtfulweirdo
8. dec 2022

@dominikamacakova Ja nevidím problém v 1,5 ročnom umyvajucom sa dieťati 🙂 môj akurát 1,5 ročný syn teda nie 🤣 ale staršia dcéra v 1,5 roku vedela pustiť sprchu, ja som len dozerala na teplotu vody, vedela sa obstojne namydliť tuhým mydlom, stáť pod vodou, kým nezmyla mydlo a aj sa malým uteracikom veľmi detailne utierať 😅 aj ruky do umyvadla si napríklad chodila umývať úplne sama, pustila vodu, namydlila, posuchala, opäť pustila vodu, utrela. Aj dvere do kúpeľne poctivo zatvárala a dokonca si aj nosila schodíky pod nohy, aby dosiahla na vypínač svetla. Ale zas, keby som k tomu nemala videodokumentáciu, ani sama by som tomu neverila, keď sa teraz dívam na syna v tom istom veku 🤣🤭

janulik2008
8. dec 2022

@annm81 vidíš, toto trebalo tak aj mojej babke asi vysvetliť. Mala som 10 a sprchovala ma, toľkokrát som jej hovorila že chcem sama že načo má sprchuje a ona furt svoje že ne že neviem 🤦 sa osprchovať.

mrkvicka060
8. dec 2022

moji sa vedia sami osprchovat, na tom nie je nic tazke, akurat maju problem si vymydlit prdele.. a to je vlastne z celeho sprchovania asi to najdolezitejsie, kedze namydlit si brusko, rucicky a nozicky zvladne aj rocne dieta, aj ked to v podstate ani nepotrebuje - tam staci aj cista voda. moji maju 5 a 7 ale na to, aby sa poriadne umyli tam, kde maju, dozeram.

amelie2017
9. dec 2022

Tak pre mna znamena sprchovat sa sam, ze sa ide ozaj sprchovat sam. Ze do tej kupelne nemusim ist (vynimka vlasy). Nie, ze stojim pri 1 a pol rocnom dietati. Aj moja 5 rocna sa uz vie umyt 2 roky sama, ale do vane ju treba dat, pustit spravnu teplotu, lebo ona by sa bud v studenej alebo vriacej, treba skontrolovat, ci sa dobre oplachla,..

h2
9. dec 2022

Cca od 6-7 rokov.
Mňa by ešte zaujímalo, do akého veku striháte deťom nechty a odkedy to už zvládnu sami.

kleopatra114
9. dec 2022

Má 6, sprchovYm gélom sa umýva sama , ale sprchou ju umývame my . Mame vaňu , sprcha sa drzi v ruke , samu by som ju v kúpeľni ešte rozhodne nenechala

sense
9. dec 2022

@h2 ja ešte stíham bude mať 10, keby to nechám na ňu tak ma ostrihane až po "mäso", opilnikovat si vie sama

yvanielka
9. dec 2022

@h2 naša mala v lete 7 a teraz asi mesiac dozadu si začala strihať sama nechty, na nohách a ľavej ruke to zvládne sama, na pravej jej ešte musím dostrihať. Ale je to u nás veľký úspech, lebo kým bola menšia tak strihanie nechtov bola čistá katastrofa, utekala, vrešťala, plakala ...a to sme jej nikdy nezastrihli ani nič.
A k téme sprchovania - úplne sama že aj vodu si napustí, utrie sa a sama vyjde von od 7 rokov. S vlasmi jej pomáham keď treba, má ich veľmi husté

anjelicek26
9. dec 2022

@amelie2017 tak ale to nie je, ze to robi sama... ked sa dieta sprchuje same, tak to beriem, ze sa vyzlecie, pusti si vodu (spravnej teploty), pouzije ten spravny sprchac, umyje sa, vypne vodu, utrie a zasa oblecie... preto mi tie tri roky, ktore tu niektore pisu prijdu strasne skoro 🙄 Podla mna take male dieta sa tak akurat obari vodou, ked si to bude samo stelovat.

ivik4
9. dec 2022

No som sa pobavila 😄
Kazdopadne, aj keby sa moje nahodou 6mesacne dieta slo same sprchovat, nedovolila by som , za tu potopu v kupelke by mi to fakt nestalo 😄

ivik4
9. dec 2022

@amelie2017 no ved presne 🙄🤦‍♀️😄 ach

kristiii
9. dec 2022

Tiež sa smejem na niektorých odpovediach. Hrať so sprchou sa vedel aj môj syn možno od roka, ale normálne plnohodnotne sa osprchovať aj s riadnym umytím vlasov (nemá ich úplne krátke) možno od ôsmich rokov? Nepamätám si presne. Ale u nás bol najväčší problém, že máme vaňu a sprchu musí držať v ruke, čiže nestaci otočiť páčkou a točiť sa pod sprchou.

Strana
z4