icon

V akom veku sa vaše deti naučili/začali sprchovat samé?

8. dec 2022
nikha2809
9. dec 2022

@henka123123 1.5 ročné dieťa sa samé vyzlečie, ide do sprchy, umyje sa, vyjde von s osuší bez toho aby si tam musela byť?Ak áno tak gratulujem, máš malého génia moja toto zvládla až ako 6 rocna

katulienkax
9. dec 2022

@henka123123 moje este skor uz ked malo 12 mesiacov, vtedy uz zacali zvladat aj prve pismenka

amelie2017
9. dec 2022

@anjelicek26 ved preto pisem, ze podla mna je sprchovat sa sama, ist sama do kupelne bez toho, aby som tam vkrocila ja. Ale podla vacsiny je to, ze sa dieta same umyje pod rodicovym dozorom.
Este raz si precitaj moj komentar, napisali sme to iste.

saxana000
9. dec 2022

Dcera je predskolacka a pomaly sa uci..este dohliadam aby sa neobarila horucou vodou a nevytopila kupelnu lebo sprchu chyti tak ze spliecha hocikam aj vlasky umyvam ja.ale namocit namydlit oplachnut utriet sa a vyliezt z vane vie uz pekne sama.

nikka055
9. dec 2022

Mal 4r ,ked som bola pri nom ale nechala som ho nech sa osprchuje sam...potom sa mi narodilo dalsie babo a uz som ho nechavala samého robit vsetko

pallacinka29
9. dec 2022

@panelacikova preboha…

yvanielka
9. dec 2022

Ja som asi úzkostná matka ako tak čítam, ale do tých cca 5-6 rokov by som nenechala dieťa samé vo vani, ešte aj manipulovať bez dozoru so sprchou v 2 rokoch

kris_tin257
9. dec 2022

Od 3 rokoch sa chce sprchovať sám a celkom mu to aj ide len keďže je viac osprchovana kúpeľňa nechcem mu to ešte moc dovoliť 😀

mikadooo
9. dec 2022

Okolo 7 rokov.

letfenixa
9. dec 2022

Áno, v 3,5 rokoch sa syn sám vyzliekol, dal oblečenie do koša so spinavym pradlom, obliekol si župan, išiel na wc, vošiel do vane, pustil si vodu správnej teploty, osprchoval sa, vyšiel z vane, utrel do osusky, dal si župan, umyl si zuby a prišiel do spálne. Zuby mu ešte stále jednozvazkovou a medzizubnou docistujem ja.

mikadooo
9. dec 2022

@h2 nechty baby tiež začali okolo 7 rokov samé strihať. Jednoducho zrazu si samé vzali nožničky a v kúpeľni som potom našla kopec "pilín" kde kade 🤭. Ešte to nie je dokonalé, tak prípadne dostrihávam ja, ale pravdupovediac, urputne sa tá 8-ročná bráni, že netrebaaaaa. Tak väčšinou to nechám tak, aj keď si potom strihá nechty každý druhý deň. 11 ročná tá už sama frčí, tá si práveže necháva rásť dlhé a len zastriháva, tak to už vôbec nesledujem.

sojorez
9. dec 2022

Moj ma cerstvo 7, v kupelni sa sam sprchuje uz dva roky. Vraj musi mat sukromie. Ale mne vlezie do kupelne hocikedy 🙈

annm81
9. dec 2022

@amelie2017 Tak to potom môžme povedať, že dieťa do min. 6-7 rokov nerobí samé vôbec nič, lebo je pod dozorom stále. Ak aj chvíľu nie pod vizuálnym dohľadom tak aspoň rodič na pozadí počúva, či sa v tej detskej izbe nedeje nič nekalé. Mnohé deti nie su samé doma ani nejdú samé do školy ani vo veku 9-10 rokov. Tvoje 5 ročné dieťa sa teda samé ani nenaje, lebo si pri ňom, naberáš mu na tanier, donesieš na stôl? Toto je len chytanie za slovíčka.

Podľa teba by nezvládla vojsť do vane? Veď zdravé 5 ročné deti už bežne zvládajú také komplikované pohyby ako plávanie, korčuľovanie, kotúľ. Vojsť do vane je jednoduchý pohyb, ktorý dieťa bezpečne zvládne v momente, keď dorastie do správnej výšky. Tiež nechápem, prečo by si 5ročné dieťa nezvládlo pustiť správnu teplotu. To jej aj na umývanie rúk púšťaš vodu ty? Čo konkrétne nedokáže v procese, pustím vodu, chviľku počkám, strčím pod prúd ruku, upravím teplotu, počkám, otestujem. Myslím, že na toto je dieťa zrelé v momente, keď dokáže pár sekúnd počkať a keď dokáže pochopiť a reagovať, že ak sa spustí príliš horúca voda, okamžite zastavím vodu (alebo urobím krok mimo prúd, alebo natočím hlavicu smerom odo mňa podľa toho, ako vyzerá sprcha, koľko je tam miesta, či dieťa hlavicu drží, alebo pod ňou len stojí). Kto býva v dome, vie si maximálnu teplotu regulovať tak, že vodu dokáže pustiť aj dvojročné dieťa. A ani v paneláku netečie vriaca voda, aby si dieťa ublížilo v okamihu, keď sa koža dostane do kontaktu s vodou.

mon29
9. dec 2022

okolo 4.r uplne sama, s dozorom od 2.5 roka.

kvetinka75
9. dec 2022

@letfenixa prepáč, tu mi chýba už len prečítal si noviny, vypol svetlo a išiel spať 😂. Nie že by som ti neverila, ale je to takým štýlom písané, že toto mi tam zapasovalo.

stanulienkat
9. dec 2022

Sprchovanie 5-6 rokov, vlasy sama az od 9, lebo si ich zle oplachovala, takze musel byt dozor. Smrkanie od 3 rokov. Nechty sama od 5 rokov.
Inak nechspem, ze sa tu uvadzaju cisla od 9 rokov vyssie. Ako sa moze nevediet samo osprchovat 7-8 rocne dieta? Mne znama hovorila, ze striha nechty 13!!!!!! rocnemu synovi. Kokos...Potom sa cudujeme, ze su ti chlapi nesamostatni, ked im mamy ofukuju zadky.

sonicka19983
9. dec 2022

Keď teda malých géniov opomenieme tak áno so školským vekom by mala prísť určitá samostatnosť v záležitostiach hygieny a starostlivosti o telo...u niekoho skôr u niekoho neskôr...ja mám druháčku a bohužiaľ niekedy sa osprchuje sama, niekedy nie, niekedy utrie po potrebe niekedy ma zavolá...v mnohých veciach je relatívne samostatná v niektorých nie .. nechty si nesrihá lebo si ich bohužiaľ ohryzuje ... Čiže neriešim....mmnt.riešime aby začala chodiť sama do ZUŠ... uvidíme kedy sa ti podarí...

amelie2017
9. dec 2022

@annm81 s tym jedlom chytas za slovicka akurat tak ty. Dcera bude mat 5 v utorok, ano, ruky si umyje sama, ale pustit vodu vo vani- netrafila by spravnu teplotu, aj ked je na nej vzdy nastavena, ale ona aj tak pokruti pakov. A kedze nam dlho trva, kym zacne tiect tepla, pootocila by viac a mala by horucu. Do vane vlezie sama, ale z vane ju vyberam. Celkovo si myslim, ze tak male dieta este nema byt same v kupelni.
Ale ako som uz pisala, pre niekoho je sprchovat sam aj za asistencie rodica, ze sa same umyje, pre mna je to, ze ide dieta samo a mna nepotrebuje

annm81
9. dec 2022

@amelie2017 Neosprchuje sa sama preto, lebo musím byť v kúpeľni je úplne rovnaké ako nenaje sa sama, lebo musím nabrať horúcu polievku. Nechápem, prečo máš diametrálne inú definiciu samostatnosti pri jedení a pri sprchovaní... ale ako vravím, len slovíčkarenie.

Tak ale v umývadle si správnu teplotu na umytie rúk pustiť zvládne, prečo by to nemala zvládnuť vo vani? A ak to aj nezvláda ona konkrétne, príde ti tak neuveriteľné, že iné deti do zvládnu? Ozaj to nie je žiadna činnosť vyžadujúce genialitu.

henka123123
9. dec 2022

@nikha2809 ja pri nich nestojim.vyzlecie sa ciastocne.starsi uz teda uplne sam.pustim vodu podam mydlo a hotovo idem chystat veceru.neham otvorene dvere....to potom ani doeta ktore samo je nemozme povazovay ze samo je ked ze si same neuvari ani nanaberie..takze tak..

nikha2809
9. dec 2022

@henka123123 no pre mňa osprchovať sa sám znamená to že poviem chod do sprchy a dieťa ide, bez toho aby som trebárs musela vyjsť z kuchyne.Ja tu neriešim jedenie samostatne, to adresuj babám ktoré o tom píšu, ja som písala len o sprche.

mimikarol
9. dec 2022

Moja mala 7 v marci a cez leto sa začala sama. Ale máme sprchový kút, takže pustiť si vodu a umyť sa není žiadny problém. Vlasy jej umývam ja. Určite by sa začala sama sprchovať aj skôr, ale mali sme vaňu. To som sa bála aby sa jej nesmyklo a voda by bola asi všade 😅

henka123123
9. dec 2022

@nikha2809 no starsi napr.toto co si opisala robi od 3 rokov.ke dmu poviem chod sa umyt.nakomolet da vyzlecie ide xapne vodu umyje.potom sa ususi a oblece a to je dokonca autista..ale teda zacali sme od 1.5 roka

nikha2809
9. dec 2022

@henka123123 no lebo takto to podľa mňa myslela autorka, že len povie a dieťa samo ide.

basska_b
9. dec 2022

@h2 Moja si v 4.5 zacala strihat nechty sama, ale striha si to az po "maso" a neviem jej to vysvetlit. Ze vraj len vtedy to ma poriadne

henka123123
9. dec 2022

@basska_b haha tak moji zss vobec nechapu noznice teda akoze chapu vssk im strihavame vidia to..ale teda strihat nevedia ani papier

dkethe
9. dec 2022

Syn v 5. Dceru kvoli zlozitejsiemu umyvaniu podvozku budem dlhsie. A zuby im planujem cuchat do puberty 😉

simca06022011
9. dec 2022

Ako predskolacka/prvacka. Vlasy som este umyla okolo 8-9rokoch sem tam, pripadne skontrolovala. Inak uz nas do kupelne ani nepusti od 9r urcite, cize si to neviem predstavit. To fakt vynimocny stav, napr. ked chcela vo vani ostrihat aj to dobreze neliezla tam v plavkach:D
@kristiii tocenie sa pod sprchou ani nepovazujem za umyvanie :D tiez to mame tak, ze proste musi si chytit sprchu a mame to aj v sprchovacom kute, ze su tam vlastne dve sprchy, lebo ta voda co z hora tecie, je iba voda, co z hora tecie :DDD

Zuby tiez davno necistim, to tak raz za tyzden jej vyrajbem ak si da, ale teda vacsinou neda. Mne tiez mama necistila zuby v puberte pomaly, bolo by mi to riadne divne :D cuduj sa svete umyt zuby si viem a ani nemam problemy so zubami :DDD

janulik2008
9. dec 2022

Malá má 7 a sprchuje sa sama, to že máme namiesto kúpeľne bazén je vedľajšie 🤣 vlasy neumyva ešte sama 😉

miriam11
Odpoveď bola odstránená