V akom veku ste začali spánkový tréning?

andreatytler
19. okt 2020

Da sa povedat ze je nieco take ako vhodny vek kedy je dobre zacat so spankovym treningom alebo sa s tym zacne ked je situacia proste neunosna?
My mame 10.5 mesacneho syna, ktory od narodenia zaspaval na rukach. Boli problemy ale vzdy sme ich vyriesili, ale tentokrat sa nam nedari. Syn zaspi na rukach bez problemov ale vela krat sa zobudi pri prekladni do postielky. Niekedy ho takto drzime a skusame preniest aj 2 hodiny. Nasledne ked sa to konecne podari, sa v postielke zobudi uz aj po pol hodine... Spanku ma dost ale len vdaka tomu ze ho cele hodiny drzime na rukach.
Uvazujem ze ho treba naucit zaspavat v postielke. Niekto vravi ze je na to este velmi maly ze treba pockat aspon kym bude rozumiet co mu vravime ale zase ini vravia ze zacat cim skor lebo cim dlhsie ho uspavame na rukach tym tazsie sa od toho odnauci.
Ak ste absolvovali spankovy trening, v akom veku to bolo?
Ak ma niekto nejaku inu radu ako spankovy trening, velmi rada si ju vypocujem.
Dakujem

siska53
19. okt 2020

@andreatytler nerobila som nic take ako spankovy trening.. ked mi zacalo vadit, ze zaspavaju na rukach prindojceni, zacala som dojcit leziacky.

mamanadruhuu
19. okt 2020

@andreatytler obrovská chýba je, že ste ho naučili zaspať na rukách, mne obe dievčatá od určitého mesiaca pekne zaspia sami v postieľke, som aj kojila takže vtedy zaspali na prsníku. Ale s tým sa nechválim.
Ja by som ho dala do postieľky, vysvetlila by som mu že bude spinkať, skúste kúpiť mačka s projektom, záujme ho to a nech zaspí sám. Fuuu, to budete mať teda ťažké odučiť, ale nikdy nie je je neskoro. Všetci vieme, že v puberte na rukách zaspávať nebude.

miadi
19. okt 2020

@andreatytler nejdu mu zuby? Moj odkedy mu idu zuby tak zaspi len pri kojeni a len na mne. Aj sa vela budi nemozem ho polozit hnet je hore. Bude mat 9m a mà 5zubkov dalsie sa tlačia . Je to take obdobie prejde to aj mala tak bola ale u nej to zacalo až po prvych 4zuboch. ( nema separacnu uzkost? Mojmu teraz zacala Ked ma vidi niekde ist smerom prec od neho krici hneva sa vola mama. Potrebuje ma fyzicky citit viac .. za mna rada -len vydrzat je to faza ktora sama zmizne. Nasilu by som to neriešila. Poznam jednu ktorej babo super spalo cele dni noci vela a od par tyzdnov v postielke ., v roku muselo nosit prilbu Lebo malo totalne zležanu hlavu proste rovna ciara s krkom. ) mne mala zacala spat celu noc az v 3.5r ale odvtedy spi super,

alikal
19. okt 2020

my sme zacali v roku a stvrt, a mohli sme asi aj skor. citala som super knihu o tom neviem presny nazov, myslim ze Kazde dite se muze naucit spat, nasla osm ju pdf na nete, nejak tak, boli tam vysvetlene zasady, my sme si to trochu upravili, ostala som s dcerkou v izbe ale vzdalovala som sa od postielky postupne. dva tyzdne revala jak tur a potom to ustalo a spanok sa oooomnoho zlepsil. oni tam pisu ze sa to da aj uz od pol roka, ale to by som nenazvala priamo treningom, proste len zmenit niektore navyky. zaspavanie na rukach bol problem aj u nas, a v noci som ju musela drzat stale za ruku z coho som nespala ja, bola hore aj 15x za noc, no cele zle. po tom treningu sa to zlepsilo ze sa zobudi raz dva krat a spi hned dalej

veronikavaneska
19. okt 2020

Ja by som skusila ked zaspi na rukach ľahnúť si s nim a postupne ho posuvat vedla seba tak aby ta citil. A coskoro bude spinkat vedla teba potom postupne odsúvať a ked sa zamrvi zase sa pritulit a postupne ďalej ale dat mu cas. Očividne ta potrebuje cítiť pri tebe sa citi v bezpečí ❤️

veronikavaneska
19. okt 2020

A kazde dieta je uplne ine co sa tyka spanku... Niekto povie tak ste si ho naucili a bla bla... Ale skor by som povedla kazde dieta potrebuje ine inak spinkat mam 4 deti a sme stale ty isty rodicia deti vychovavame rovnako no kazde je ine co s tyka spania 😉
Dcerku sme uspavali hodiny hojdali, v kociku v kresielku nonstop cely spanok ked sme prestali zobudila sa a to dlhooo snad do 2 rokov.... A v noci casto hore nevie zaspat a to ma uz za chvíľu 10rokov.
Dvojicky jeden nemal problem zaspinkal sam v pohode aj druhy ale ten mal nocne desy kedykoľvek sa zobudil a riadne vrestaaal plakal oci obratene do neba no och...potom ho to preslo a od 1roka maju svoju izbicku a spia ulozime odideme a spia od narodenia v podstate ziadne uspavanie...
A teraz najmensi ten len pri dojceni ked bol menší a teraz ma 2r. a to len s nami namackamy pol tela na mne alebo tatovi a medzi nami spinka potrebuje nás cítiť a asi este dlho bude...

jankapepe
19. okt 2020

@andreatytler počkať kým bude dieťa rozumieť čo mu hovoríš....? Sú dospelí čo nepochopia jednoduché vety.....
To že dieťa nevie rozprávať neznamená že nevníma a nechápe...... dieťa začína vnímať ešte pred narodením a každým dňom sa to stupňuje.
Učiť ste ho mali od narodenia a ak nechceš prísť o ruky a aj jemu chceš dopriať kvalitný spánok začnite hneď.

mimkao
19. okt 2020

@andreatytler Inšpirovaná knihou "A dosť! Francúzske deti nevystrájajú pri jedle", som so spánkovým tréningom začala hneď po šestonedelí. Malý, plne dojčený, prespal komplet celú noc, nakojil sa večer a potom až ráno o šiestej. Celé to trvalo asi tri dni, aby si na taký režím zvykol. Jediná nevýhoda, že mu to ostalo doteraz, a to už má sedem rokov, ráno o šiestej musí najesť.
Ale podľa mňa, čím neskôr sa s tréningom začne, tým ťažšie sa dá niečo dosiahnuť. 10,5mesiaca je už príliš veľa a dieťa má vlastné návyky, ktoré by bolo ťažké "premeniť".

proximaa
19. okt 2020

My sme uspávali dlho v nosiči, a potom sme to skúsili tak, že sme malého uložili do postieľky, chvíľu ležal, chvíľu mrnčal a keď už začal byť ozaj nepokojný, zobrali sme ho do nosiča a uspali. Postupne sa tak naučil zaspávať cez deň a neskôr aj večer. Išlo to postupne, celkovo asi dva mesiace to trvalo, kým sa tak naučil

andreatytler
autor
19. okt 2020

@miadi Separacnu uzkost myslim nema. Nema problem byt aj s inymi ludmi... len ked je unaveny tak to sa chce mojkat so mnou ale ked je vyspaty, tak sa kludne sam hra alebo beha po byte aj pol hodinu.
Ano ide mu jeden zub ale to len teraz posledny tyzden. Tento problem so zaspavanim trva uz asi 6 tyzdnov. Tiez som to zo zaciatku nemala v plane riesit, lebo z vlastnej skusenosti vidim ze spanok deti ma taketo zle obdobia ktore prejdu, len teraz je to uz dost dlho a zhorsuje sa to.... alebo je to len moja paranoja umocnena nevyspatym mozgom a bolavym krkom. Problemy co sme mali pred tym netrvali nikdy dlhsie ako mesiac. Dam tomu este par tyzdnov... ideme skusit aj teplejsi spaci vak (minulu zimu sme mali taky hrubsi a to spinkal krasne) mozno ma len rad teplo ktore sala z mojho tela.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@mamanadruhuu Ved prave, ze on este sam nikdy nezaspal... teda nie tak ze uplne sam od zaciatku.
Predtym som mu dala flasu kym som ho drzala na rukach, on uz tak napoly zaspal pri tej flasi, poto som ho dala na rameno, tam si odgrgol a po 3 minutach som ho ulozila do potielky, niekedy uz spinkal a niekedy bol v takom polospanku ale vzdy sa rozhodol ze je dost unaveny na to aby isiel spat aj ked uz nie je na rukach. Potom sa to zacalo zhorsovat a museli sme ho drzat na rukach najskor 5 minut, potom dlhsie a teraz uz ma radar na to ked ho chceme dat do postielky a zobudi sa.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@alikal Dakujem za radu. O tej knihe som uz vela pocula a aj som skusila ho nechat zaspat sameho ze som ho chodila pozerat alebo ze som bola vedla neho ale rev je to hrozny. Muz s tym nesuhlasil a tak sme v tom nepokracovali. U vas to bolo 2 tyzdne... uff to ste to mali teda dost dlhe. A to ze sa zobudi tak vela v priebehu noci je presne aj u nas... keb ho drzime na rukach prespi aj 3 hodiny ale ked ho dame do postielky je hore kazdu pol hodinu. A toto mne najviac vadi... keby zaspavanie dlho trvalo, aj by som to vydrzala ale to caste budenie sa mi nepaci. Ak sa do toho spankoveho treningu dame asi sa poradim s nejakym specialistom... davame mu aj cumel a to tiez viem ze nie je dobre a tak chcem aby sme to urobili dobre. Nech sa nauci zdravemu spanku.

dorotik
19. okt 2020

Moja dcérka zaspavala cca do tohto veku čisto na rukách. Ja som sa ju už ani nesnažila prekladať, proste som ju mala na sebe a za ten čas pozerala na telefóne filmy, čítala si a tak. Neskôr už na rukách zaspať nevedela a spávala mi v šatke. Potom už nechcela šatku a zaspáva v postieľke v mojej prítomnosti s tým, že keď zaspí, odídem a je to. Tým chcem povedať, že z mojej skúsenosti neexistuje žiadne "naučila si si". Rodič jednoducho hľadá spôsob, ako naplniť dieťaťu jeho potrebu a keď ten spôsob nájde, opakuje to, pokiaľ to funguje. Tvoje dieťa zjavne nemá natoľko vyvinuté sebaregulacne mechanizmy a preto ťa na zaspávanie potrebuje. Čas to zmení 🙂. Držím palce.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@veronikavaneska To je zaujimave ako mali vase deticky kazdy ne potreby co sa spanku tyka. Toto je nas prvy. Dakujem za radu s tym ucenim sa v posteli. Aj to som z skusila ze som si ho zobrala do postele ked som uz nevladala v kresle ale to bolo len koli zufalstvu. Bojime sa ze ked ho naucime na nasu postel bude to ako z blata do kaluze a ze potom ho budeme musiet zase odnaucit spat s nami v posteli. Druhe vec je v nasej posteli spat nechce. My sa tam vela hrame a jasime, takze ked ho tam v noci prenesiem a on nie je velmi ospaly, tak zacne hned skakat a behat lebo si mysli ze sa ideme hrat. Ale ked ho zoberiem na ruky do kresla, tak tam sa ulozi na spanok. Este si aj tak hlasno oddychne pred tym ako sa ulozi... no je to rozkosne a velakrat sa dokazem na neho len tak pozerat... ale zase velakrat by som si aj nieco porobila ako len fungovat ako matrac niekolko hodin denne.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@jankapepe Aj mne sa zda ze tie deti co vedia samostatne spat od narodenia alebo sa to naucili, maju lepsi spanok... dlhsi a bez casteho budenia. Ale zase na druhej strane vela mamiciek vravi ze to caste budenie je v pohode, ze je to pre tak male deti normalne... tazko vediet. Dakujem za radu. Dufam ze to coskoro vyriesime.

shallimar
19. okt 2020

Necitala som odpovede, ale presne môjho syna si opísala. Má 9,5 mesiaca. Od 9. mesiaca ho "učím", že v noci sa leží v postieľke.
Prvýkrát to vyzeralo asi tak, že hodinu v kuse jacal a chcel ísť na ruky. Unavený bol, na rukách okamžite v kome, ale akonáhle sme ho položili, tak rev a okamžite na nohy. Tak som ho vždy ulozila. Hodinu sme to robili. Ja som ho ukladala a on reval a vstával, vždy som mu povedala, "haji".
Odvtedy sa to neskutočne zlepšilo. Stále to skúša, ale keď ho položím a poviem haji, mierne pridrzim, tak zostane. Chytím ho za ruku a zaspí. Takto to funguje asi v polovici prípadov, čo je pre mňa neskutočný pokrok. Tento môj druhorodený nechce vôbec spať od narodenia.
Podľa mňa sa to už dá, keď mu poviem haji, vidím na ňom, že chápe, čo chcem. Pre nás dôležité je aj vždy ho dať do postieľky pri vedomí, aby vedel, že tam zaspáva.
Nám sa budí každých 45 minút a pýta prsník. Nedám mu, poviem haji a často so ľahne a spi dalej. Dám mu až každý tretíkrát. A už sa mi začína pomalicky stavať, že reálne prespí 2-3 hodiny.
Chce to fakt pevné nervy, ale sa sa to, keď vsak pohlavím aj len jeden deň (napr. vidím v správach choré deti, tak si ho pritúlim dlhšie), tak hneď ďalšia noc je horšia.

Prvorodený to nerobil, ale tento nespí poriadne od kedy sa narodil a prvý mesiac fakt každých 45 minút pýtal prso 24 hodín denne a mám pocit, že aj on je spokojnejší, keď sa mu podarí lepšie spať vďaka tomuto "tréningu".

andreatytler
autor
19. okt 2020

@mimkao Dakujem za odpoved. Perfektne si si to zariadila ze sa maly takto skvele naucil. Ak by sme mali druhe dieta asi by som aj ja robila to iste... tento bol nas prvy, vytuzeny a tak som si tie momenty uspavania na rukach velmi uzivala. Preto mi je teraz luto ho od toho odnaucit, lebo to bola moja chyba a teraz ho chcem obrat o to pohodlie.

letfenixa
19. okt 2020

@andreatytler najväčšiu chybu (zatiaľ) pri synovi vidím v tom, že som sa pokúšala ho naučiť spať v postieľke a zaspávať samého, mala som spomínanú knihu, úplne o ničom, keď mal 13 mesiacov, začala som chodiť do práce a odvtedy spáva so mnou v posteli, obaja sa vyspime lepšie, noci začal prespávať ako 2,5 ročný.

shallimar
19. okt 2020

A ešte múdre rady typu "ako ste si naučili, tak máte" ignoruje, je to blbosť. Proste niektoré deti zaspia samé a ine nie. Tento môj by ma najradšej celý deň objímal a vadí mi, ked mám v náručí jeho brata a kamarat ma syna, ktorý od narodenia spi presne 3 hodiny, doje, odgrgne a spi sám v postieľke, sám zaspáva a aj keď sa zobudi sa iba otočí a sám zasa zaspí. Keby človek nevedel, že dieťa majú, tak to ani nezistí.

iskrickaa
19. okt 2020

My sme nosili do troch rokov, neubudlo z nas a pritom nie sme najmladsi. Vysledkom je to, ze dieta nema absolutne ziadny strach z nicoho ani uzkosti. Ma takmer 5 rokov a IQ 144. Vsetko, co vlozime do dietata a uspokojime jeho potreby sa nam raz vrati... Kojila som 23 mesiacov. Hore bol kazdych 45 minut a cical 6 az 12x za noc. Nechat ho po nociach vyrevuvat v postielke? Mozno, keby som bola ozrata bestia.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@proximaa Dakujem za radu. To musel byt nejaky dobry nosic, lebo ja kym toho nasho vyberiem z nosica tak by sa davno zobudil.
Ja som dala toho nasho do postielky a on sa tam chvilu hral (o spani ani pocut), potom zacal plakat a potom vrieskat a jedine co ho ukludni je ak ho zoberieme na ruky.

iskrickaa
19. okt 2020

@andreatytler A co ti radia primitivne materinske instinkty? Nechat dieta v strese revat asi nie... Do skrinky sa odlozit neda, ani mu nemozes vybrat baterky.

11iva11
19. okt 2020

@dorotik Veľmi rozumná odpoveď. Proste skúšaš spôsob, zafunguje, tak to robíš, dokým funguje.
Vždy je mi veľmi smiešne, ako ľudia od malého dieťaťa čakajú, že bude mať hneď zvyky ako dospelý. Aby sám zaspal, aby sa v noci nebudil (a pritom ja sama sa v noci takmer vždy raz budím na WC alebo sa napiť), no proste najlepšie, aby dieťa rodičov vôbec nepotrebovalo.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@dorotik Ano presne tak... dieta sa tak velmi meni a treba sa prisposobit tym zmenam a doteraz sa nam to darilo aj s pomocou rad on inych mamiciek tu na fore. Preto teraz hladam sposob ako dalej lebo to co robime teraz je neunosne pre mna a vidim ze coskoro bude aj pre muza. Dufam ze nico najdeme.

proximaa
19. okt 2020

@andreatytler nase zaciatky boli tiez take. Najprv o spanku ani pocut, islo to pomaly postupne po malych krockoch. A s tym nosicom to je prax, najprv som ho tiez nevedela z neho bez zobudenia dostat ☺

mimkao
19. okt 2020

@andreatytler úplne rozumiem. Za mesiac rodím a veľmi zvažujem, či sa vydám cestou pohodlia a malého naučím spať od začiatku, alebo si ho budem užívať, aj za cenu nevyspatia sa, pretože viem, že už viac detí mať nebudem. A až mi je smutno, keď si predstavím, že by som tým mala prísť o možnosť si ho dosýta vychutnať.

miadi
19. okt 2020

@andreatytler separacna mà tiez viac stupnov .. maximalna je ked ides na wc a rev a chce byt non stop len s tebou.. take mala Moja mala on and off. Maly sa zahra aj Sam aj s Natalie ale uz ked ho dam mm tak niekedy sa tvari tak ze nieeee neopuśtaj ma. On ju mà len teraz zatial nizsi level. Inak v pohode ho nechavam s dedom v aute ked idem pred skolku pre malu. Moje deti zas nemaju radi moc teple prikryvanie btw.

basska_b
19. okt 2020

@andreatytler Podľa mňa je mu zima. Toto robili obe moje deti, keď im bola zima... "spánkový tréning" v zmysle nechať vyplakať a nech zaspi bez maminej naruče (najmä dieťa do 1 roka!) je pre mňa niečo tak choré, že sa tu k tomu nebudem vyjadrovať. Na to si každá matka spraví názor sama. Otecko ma veľmi dobrý pohľad na to, keď to nedovolil

lusindaht
19. okt 2020

Nam syn tiez zaspaval na rukach, postupne v nosici. Ked mal 13m tak som zistila ze som tehotna takze som zacala odnaucat od nosica lebo coskoro by som ho tak nemohla uspavat. Na moje pocudovanie to slo celkom rychlo. Za asi 2 tyzdne sa to naucil. Pouzila som metodu ulozit spat, odist z izby a ked zacne plakat tak nebezat hned ale pockat minutu. Nebrat na ruky, ulozit naspat do postielky a hovorit ze musi spinkat a pod.pohladkat. a zas odist.ked place prist az po 3min. A takto predlzovat intervaly. Ale urcite nenechavat same ak place az histericky. Prve dni som to aj vzdal a nakoniec uspala v nosici ale kazdy den sa to zlepsovalo az sa to naucil. Na zaciatku som tomu moc neverila ale nic ine mi nezostavalo. Chce to len trpezlivost

andreatytler
autor
19. okt 2020

@shallimar Aha... vidim ze som na to dobre sla, lebo aj ja som nasho ukladala po tom ako sa postavil ale ked som nevidela ziadnu zmenu ani ked som to urobila 20x, tak som zacala uvazovat ze ci je este primaly na to aby pochopil co od neho chcem. Ja tiez vravim stale to iste slovo "spinkaj" ale neviem ci to v tom hneve a placi vobec vnima. No vidim ze ak sa do toho pustim treba len trpezlivost.
Tiez dakujem za tu radu ze ak s tym zacneme, nebudeme moct polavit... presne o tom som uvazovala ze ak ho naucim zaspat sameho, co sa stane ak raz nahodou zaspi na rukach, ked budeme napriklad u niekoho na navsteve.