icon

V akom veku ste začali spánkový tréning?

andreatytler
19. okt 2020

Da sa povedat ze je nieco take ako vhodny vek kedy je dobre zacat so spankovym treningom alebo sa s tym zacne ked je situacia proste neunosna?
My mame 10.5 mesacneho syna, ktory od narodenia zaspaval na rukach. Boli problemy ale vzdy sme ich vyriesili, ale tentokrat sa nam nedari. Syn zaspi na rukach bez problemov ale vela krat sa zobudi pri prekladni do postielky. Niekedy ho takto drzime a skusame preniest aj 2 hodiny. Nasledne ked sa to konecne podari, sa v postielke zobudi uz aj po pol hodine... Spanku ma dost ale len vdaka tomu ze ho cele hodiny drzime na rukach.
Uvazujem ze ho treba naucit zaspavat v postielke. Niekto vravi ze je na to este velmi maly ze treba pockat aspon kym bude rozumiet co mu vravime ale zase ini vravia ze zacat cim skor lebo cim dlhsie ho uspavame na rukach tym tazsie sa od toho odnauci.
Ak ste absolvovali spankovy trening, v akom veku to bolo?
Ak ma niekto nejaku inu radu ako spankovy trening, velmi rada si ju vypocujem.
Dakujem

Strana
z2
andreatytler
autor
19. okt 2020

@letfenixa Ako to funguje u vas ked spi s tebou v posteli? Uz som uvazovala aj nad tym ale on spi tak 2-3 hodiny cez den a 8-9 hodin v noci. Ja by som tolko spanku urcite nepotrebovala a moj chrbat by nezvladol byt v posteli tak dlho. Alebo ty odides ked zaspi?

andreatytler
autor
19. okt 2020

@shallimar Aj to je mozne ze aj keby sme skusili ho naucit zaspat v postielke, tak neuspejeme... citala som uz pripevky od mamiciek co to skusili a nefungovalo, lebo ako vravis, niektore deti to vedia uz od narodenia a niektore nie.
To by mi bolo hrozne luto ho vystavit stresu a mordovat ked nie je na to pripraveny.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@iskrickaa Nemyslim si ze mamicky ktore nechaju deti vyplakat aby ich naucili zaspat same v postielke su ako ozrate bestie.
Skusila som ho par krat nechat vyplakat a prisahala som ze to uz nikdy neurobim... je to priserne a kazda bunka v tele mi vravi aby som to nerobila ale ak by som sa takto riadila len instinktom tak by som s nim nikdy necvicila fyzio ked bol hypotonicky ale som rada ze som zatala zuby a cvicila aj napriek tomu placu lebo mu to velmi pomohlo s motorikou alebo by som mu nikdy necistila zuby lebo pri tom hystericky reve kazdy jeden raz uz asi 4 mesiace. Moj muz by s nim ani necvicil ani zuby by mu neumyval. Ale obe tie veci su podla mna pre to babatko dobre aj ked sa to jemu vobec nepaci. So spankom to moze byt to iste. Neviem na 100% ale celkom mi to dava zmysel ze treba dieta donutit k tomu aby zaspal sam a ked raz zisti ze sa to da, bude to robit bez problemov. Pride mi to akoby som ho naucila nieco nove, co sa mu v zivote urcite zide. Len neviem kedy ma na to vhodny vek. Asi je to u kazdeho ine.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@basska_b Presne to napadlo aj mna ze teraz prisla zima a predsa aj ked sa kuri, uz nie je tak teplo v noci ako byvalo v lete a to teplo z nasich tiel ho vyhreje a uspi a potom ked ho ulozime na studeny matrac tak citi tu zmenu a zobudi sa a aj ked neciti lebo je v hlbokom spanku, tak po pol hodine to nahriate teplo z neho vyprcha a zobudi sa na zimu... Idem kupit teplejsi spaci vak a uvidim.
Dakujem za radu.

letfenixa
19. okt 2020

@andreatytler áno, vždy mal najtvrdší spánok po zaspati, vtedy musím porobiť čo najviac vecí, ako som písala, už prespáva noci, ale keby som išla na záchod o 4 ráno, to ho už zobudí a kontroluje si ma. On mával aj nočné desy, keď bol bábätko,tak ho dosť bruško trápilo, a cez deň je veľmi kontaktný, jednoducho ma chce cítiť. Aby som ja vladala, musela som sa ja prispôsobiť jemu, ako som písala, 13 mesiacov som sa ho pokúšala naučiť na postieľku a bolo to zbytočné trápenie nás oboch.

andreatytler
autor
19. okt 2020

@mimkao Joj... presne tak isto som aj ja uvazovala. Vsade som citala o tom ze uspavat na rukach je nie dobre a tak som skusila dat nasho do kolisky niekolko krat ze ci zaspi sam. Neviem ci som to robila zle, ze nebol este unaveny, alebo uz prilis unaveny, ale ani jeden krat nezaspal a tak sme zacali uspavat na rukach. Veruze mi to vobec nevadilo lebo som sa dokazala na neho divat aj hodinu ako spi a v noci prespal aj 5 hodin v kuse takze sme sa vsetci dobre vyspali. A potom v 4 mesiaci, ked sa mu zmenil spanok ho uz vobec nebolo treba uspavat na rukach, zaspal na ramene hned po tom ako si odgrgol. Mali sme niekolko problemov so zaspavanim ale vzdy sme to vyriesili posunom casov alebo jedla. No teraz mam z toho vsetkeho zly pocit. Akoby cely spanok isiel dolu vodou a my to robime este komlikovanejsie tym ze ho uspavame na rukach.
Ty uvidis co bude pre teba najlepsie. Urob to co bude najlepsie vyhovovat tebe a zaroven babatku. Drzim palce aby ste obaja mali kopec spanku a zaroven kopec casu na mojkanie.

iskrickaa
19. okt 2020

@andreatytler Nas syn spal do troch rokov s nami v posteli a bol castokrat v noci hore. Odvtedy vo vlastnej izbe, 10-11 hodin nonstop. Nic sme ho neucili 😁 Toboz nie ako batola. Nechat dieta plakat je proti zdravemu rozumu. Preco nemoze spat s vami v posteli? Ved je to este malicke dietatko. Ked dieta nemoze verit ani vlastnej mame, ze ho nenecha plakat v tme, vypestuje si tak maximalne psychicku poruchu. Potom sa bude bat byt same. Ked to dieta odmieta, tak to odmieta. Moj muz ho nosil cele noci, potom bola etapa, ked ho vozil po dome 4 hodiny v bugyne len aby zavrel oci. V hlbokom kociari nespal nikdy v zivote. Natrapili sme sa dost. Teraz nie je ziadny problem. Tak len vydrzat.

andreatytler
autor
20. okt 2020

@iskrickaa, @letfenixa. S tym spanim v posteli... aj to je moznost. Budem rada ak by ste mi poradili ako presne na to, lebo je dobre mat v zalohe vsetky sposoby. Ja mam niekolko dovodov ze preco sa do toho nechcem pustit.
Bojim ze ho nasledne budem musiet od toho oducit. Ono to nie je nikde zarucene ze to pojde tak hladko ako u vas iskrickaa.
Kolegyna tak robila a jej syn sa vzdy zobudil ked sa pokusala odist.... proste bol v strehu aj po tom ako zaspal.
Ako ste lezali pri zaspavani a potom celu noc. Je nejaka poloha ktora je pohodlna pre oboch. Par krat co som to skusila mi on lezal pod rukou. Bol na brusku a lezal vedla mna a hlavu mal na mojom ramene. Ale ked som sa chcela obratit na bok, tak protestoval. Ako ste vy zaspavali? V objati a potom ho jemne odsunut ked potrebujes odist? Su nejake osvedcene triky ako na to? Ked bol malinky a som ho kojila v posteli, som ho davala na plienku a tu potom tahala po posteli ked so ho chcela premiestnit, ale teraz je uz privelky na tento trik.
Ako to riesit ked potrebujete na zachod? To radsej nejdete len aby sa nezobudil alebo sa on casom nauci a aj ked sa zobudi, tak nebude plakat alebo sa snazit ist z mnou?
Neviem spat ked je syn pri mne. Nemozem sa zakryt paplonom od pasa hore, lebo vtedy je jemu prilis teplo ale bez paplonu je mne zase zima aj ked si dam sveter. Ako ste toto riesili?
Ked bude sam spat v posteli po tom ako ja odidem a zobudi sa, ako zabranim tomu aby z postele nespadol? Nie je to velmi vysoko ale aj tak nechcem aby sa tam otlkal. Ako ste tomu zabrnanili vy? Aj ked ho dam do stredu postele, on tam nebude kludne lezat a cakat na mna po tom ako sa zobudi. On tam zacne behat.
Muz je tiez proti tomu... u neho je dovodom asi este aj strach ze ho prilahne (ma svoju vahu).

andreatytler
autor
20. okt 2020

@miadi Takze myslis ze toto co ma nas, moze byt separacna uzkost takeho nizsieho levelu ze sa to neprejavuje cez den ale len v noci pri tom spani... ze nas potrebuje mat pri sebe... no moze byt. Ak to tak je, tak kludne vydrzim. Ved to by bolo najhorsie ho nutit spat sameho ked ma takyto problem.
Uz sme aj to skusali ze ci mu nie je prilis teplo. Hlavne muz si to myslel lebo on je velmi horkokrvny a ked je jemu teplo, mysli si ze je kazdemu teplo a dal ho spat len tak v pizame bez vaku ale nebola tam ziadna zmena. No a ked som potom jeden vecer citila ze ma studeny chrbatik, tak som povedala muzovi aby ho radsej daval do vaku. Myslim ze keby mu bolo prilis telo tak by sa potil.

andreatytler
autor
20. okt 2020

@lusindaht Vidim ze teba pritlacili do toho rozhodnutia okolnosti. Som rada ze vam to fungovalo. Pustila by si sa do toho aj keby si tehotna neostala? Myslis ze to bol dobry vek v 13 mesiacoch alebo je to prilis skoro? Mali ste problem aj s castym budenim alebo len so zaspavanim?

miadi
20. okt 2020

@andreatytler ked idu zuby moze byt Ta separacna v tom soojena - teba ked nieco bolelo necitila si sa dobre ..vtedy je mama to naj . Niektore deti zaspia hocikde to su take spavsie ., a ine potrebuju viac specificke prostredie a citit mamu pri sebe. Ked ho polozis a hnet sa zobudi ten spanok nie je dost hlboky. Nebude to tak vecne.

mamanadruhuu
20. okt 2020

@andreatytler myslím si, že bude dobre toto skúsiť v postieľke, dajte ho do postieľky mliečko obľúbeného macíka a uvidíte, už je veľký už nie je potreba ho dávať odgrgnut, alebo si ho dajte k sebe do postele, 🙂

zuzuliennka1
20. okt 2020

@andreatytler to su take nezmysly, ze “naucim si dieta na nieco”.... dieta sa vyvija a vyvija sa aj jeho spanok.. 10,5m dieta nema este ani rok, nas uz bude mat 3roky a presli sme si uspavanim pri kojeni, neskor aj kocikovanie (najskor samozrejme sme skusali klasicky lahnut si vedla neho, uspat, nic) tak do kocika a zaspal... dat ho do postielky a odist - som nikdy nerobila, aj my dospelaci potrebujeme vedla seba milovaneho cloveka ked ideme spat, zaspava sa nam lepsie, o to skor nasim detom, ktore nemaju inu najblizsiu osobu nez nas rodicov, resp. matku...
potom samozrejme z kocika vyrastol, opat sme skusali inak.... a s tym ruka v ruke isli aj zmeny spanku pocas dna a tak aktualne pocas dna nejaky cas uz nespi, dost sa unavi, vecer zje veceru, vypije mlieko a zaspi do 10min “sam”... iba vedla neho zhruba 5-10min. sedim... nic sa neda uponahlat, dieta ma potreby s treba na ne reagovat (to ale nie je “rozmaznavanie” ani ze si ho “naucis”)

zuzuliennka1
20. okt 2020

@andreatytler este doplnim, ze vedla syna sedim, lebo ma potrebuje drzat za ruku... doslova si ju vezme a lahne si na moju ruku 🙂 pride obdobie ze nas budu deti “vyhadzovat” z vl. izieb, este budu osamote az nam to bude vadit... nebude to trvat vecne - ak ta potrebuje a najlepsie zaspi s tebou, vedla teba - tak to treba “vydrzat”

basska_b
20. okt 2020

@andreatytler Ešte mi napadlo, že vyhriat uterák alebo malú dečku na radiátor aj 2 hodiny pred uspávaním a na ňu ho potom položiť. Aby ani tvár necítila zmenu. Akože - cítim s tebou, lebo moja ma 8 mesiacov a zaspava len na 0rukách, zaspí rýchlo a pri položeni (zatiaľ) neprotestuje, ale ktovie či nezačne. Staršia mi robila takéto veci ako 18 mesačná, zaspala vedľa mňa na posteli, potom som ju chcela preložiť a to sa nedalo 🙏 nakoniec nám zostala v posteli, lebo už som mala brucho veľké tehotné a nechcelo sa mi ju dvíhať stále. Ale v 2 rokoch uspím v posteli, odídem a spí do rána (mladšia je ešte kojena a staršia nie je od svojich 16 mesiacov.) - držím palce
Super kniha je S láskou o detském spánku!

shallimar
20. okt 2020

@andreatytler ak mi zaspal na návšteve, či v nosiči, tak to problém nebol aj cez obed často zaspávame spolu v posteli. U nás ide o to, aby postieľka mala presné pravidlá, čo sa deje mimo postieľky, to vplyv nema na spanie v postieľke, aspoň teda u nas

siska53
20. okt 2020

@andreatytler to nie je uplne pravda, nas zaspaval na prse a v noci prespal.celu noc. A v kociku zasoal v pohode na prechadzke.. on mal a ma.jediny problem, malo spi..
Dcerka tiez na prse, ale leziacky v postelu aj ona dojcena.. no dlho zaspavala len na mne a opatrne som.ju vonku prekladala.do kocika.. no popoludnajsi spanok som myslela, ze v roku zrusila.. no nie..musela som.prist na to, ze staci ju dat do kocika a spi aj 3-3,5 hodiny.. ona, co ine spanky skor na rukach a za mojej pritomnosti, popoludnajsi bezi mna v kociku doma..
A to nikdy predtym sama nezaspavala!

andreatytler
autor
20. okt 2020

@basska_b Dakujem velmi pekne za pomoc a rady. To s tou teplou deckou urcite skusim a tiez si idem precitat tu knihu. Este raz vdaka a dufam ze u vas nebudu ziadne problemy so spankom.

andreatytler
autor
20. okt 2020

@siska53 aha... takze dokazala sma zaspat v kociku ale nie v postielke. Nepises ale zda sa ze si ani nskusila ju dat spat do postielky... mozno je to tym ze si vytvorila dobru spankovu asiciaciu na kocik... ze poste kocik, znamena spanok a tak tam nema problem zaspat ani ona sama... toto by som aj ja chcela dosiahnut tym spankovym treningom ale s postielkou. Spankovy trening nie je len o tom ze sa dieta necha vyplakat, je to aj o tom ze sa dieta nauci ze postielka je dobre miesto na spanok a ked ho tam rodic polozi, tak zaspi same. Problem je v tom ze ako vytvorit tu dobu spankovu asociaciu na postielku. Teoreticky su to tie predspankove ritualy, macik v postielke, nocne svetko s obrazkami na stene ale v praxi je to dost tazke... aspon mne sa to velmi nedari.

andreatytler
autor
20. okt 2020

@shallimar Dobre vediet. Dakujem krasne.

siska53
21. okt 2020

@andreatytler nie.. skusala som aj postielku..kocik bol zufalstvo.. lebo som.potrebovala, aby poobede spala..kedze mala len rok..
Ale vies.. oni krasne nabehli na postielku ci postel sami.. bez nutenia a placu.. kym bolo treba, zaspavali na posteli alebo aj v postielke a vonku aj v kociku..(aj ked tu mala az po tom, co jej presli koliky).

andreatytler
autor
29. okt 2020

Ak niekto ma podobny problem a cita tuto temu, tak chcem len dodat update.
Polepsilo sa nam. Uz asi tyzden sa syn budi ovela menej... tak 4-5 co je v pohode a aj pri prekladani do postielky sa uz nebudi tak casto.
Neviem co zabralo... Ci to bolo len take obdobie, alebo prestal preto lebo mu vysiel jeden zub, alebo preto ze sme zacali pouzivat extra deku.
Kazdopadne som velmi rada ze som pockala s treningom.
Este raz dakujem za rady.

karmen118
29. okt 2020

@andreatytler ja som to nejako automaticky robila tak, od maličkého bábätka pri obidvoch deťoch, ako zaspali som ich rovno dala do postieľky, keď ma potrebovali tak spali na mne, ale ja som proste s bábom ležala v posteli a bábo na mne, občas cez deň v manduce, keď zaspali tvrdo preložila som bábo do postieľky proste, zo začiatku sa na to preloženie budili, ale postupne si zvykli a už ich to nezobudilo. Boli aj umrnčané dni keď ma potrebovali viacej, vtedy spali na mne častejšie, ale vždy som ich skúsila preložiť do postieľky. Obaja mi pekne prespali celú noc sami v postieľke asi od 4 mesiacov. Postieľka bola u nás v spálni pri mojej strane postele a keď mala dcérka 1 rok aj 10 mesiacov šla spať do svojej izby, prechod na veľkú posteľ bol tiež oka. A od minulého decembra spia už obaja v detskej, malý ešte v postieľke. Takže treba len postupne privykať na postieľku a vydržať, nevzdávať to.

andreatytler
autor
30. okt 2020

@karmen118 Dakujem sa prispevok. To si mala super ze ti v 4 mesiacoch prespala noc. Mne sa niekedy zda ze mam kazdeho stvrt roka nove dieta. Neustale zmeny... clovek si uz ako tak najde nejaku rutinu a potom sa to vsetko zmeni a treba hladat odznovu. A to nielen ohladom spanku ale aj stravy alebo kocikovania alebo inych veci. No veru sa nenudime.🙂

karmen118
30. okt 2020

@andreatytler Veru nemáme sa kedy nudiť 😅. Mojim sa menil tiež často režim (naštastie v noci spia väčšinou dobre), denný spánok to bolo horšie, veľmi rýchlo mi obaja prešli na 1 spánok a malá od 2 narodenín odmietla spať cez deň, a v dobe, čo sme ju sťahovali do deckej odmietala už kočík, od leta toho roku v ňom už ani nedokázala spať, s malým sa mi to opakuje 🙈, ale ja mám akčné deti veľmi, začali aj skoro chodiť od 10 mesiacov a odvtedy sa nezastavili 😅

ericka266
12. jún 2021

@alikal dobry den precitala som si Vas prispevok aj spominanu knihu.jeden vecer sme sa to pokusali s partnerom praktizovat no samozrejme bezuspesne(neskutocne revala az sa zajakavala) aj tak napokon zaspala na mne ale bez prsnika.no nedodrziavali sme presne stanovene kroky skor bol partner pri nej a ja nie.No chcela by som sa Vas spytat aky konkretnejsi postup ste zvolili trebars aj ake casove odstupy ste mali kym ste prisli k nej.dakujem za info.ked tak mi mozte napisat aj na mail caslovska@gmail.com

alikal
13. jún 2021

@ericka266 no prvy pokus u nas dopadol tiez obrovskym revom, tak sme potom sli skor intuitivne. uz je to dost davno, ale ak si spravne spominam, tak par dni som sedela priamo u postielky, revala v postielke, stala a mixovala tymi tyckami, najprv som ju myslim aj hladkala. potom uz nie. a prisiel vecer ze bola v tej postielke proste kludnejsia, nepacilo sa jej tam ale uz neplakala, tak som ju nehladkala a skusili sme ze zaspala tak len ze som u postielky. dalsi vecer bola tiez kludna tak som sa posunula o kusocek dozadu a vzdy ked sa mi zdalo ze je to ok tak zasa kusok dalej dalsi vecer az som sedela tak meter a pol od nej opreta o moju postel na zemi a potom som si normalne sadla na postel a bola na mobile a ona zaspala. trvalo to dlho a sli sme skor intuitivne, videli sme kedy to funguje, ale dodrziavali sme tie zakladne zasady - ziadne chytanie, iba som na nu hovorila, ale to tiez casom menej a menej. ono asi velmi zavisi od dietata, doteraz nechce spat sama v izbe (ma uz 3 roky) a mame druhe babo, ktore uplne v pohode zaspava same v postielke, az nechapem, tak uz teraz dodrziavame tie veci aby si nenavykla na ruky, a podobne. drzim palce

ericka266
13. aug 2021

@alikal dakujem pekne za info iba teraz som si precitala...no ja to teraz nechavam tak ako to je..i ked mozno budem banovat ze som uz nezacala...ale mozno zacnem lebo teraz uz je aj unavena koji sa a potom sa odtiahne sadne si a meta sa pri mne po posteli..tak ju necham nejakych 20min potom znova skusim kojit(45 lebo zatial inak nezaspi) a nakoniec zaspi.len to dost trva..no uvidim mozno casom prejdem na nejaky iny sposob.

mimizu123
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2