V dcérinej triede je dieťa s aspergerom a chystajú sa na školsky výlet (rada/názor)
Ahojte moja dcéra je 4táčka v triede majú dieťa s aspergerom vysoké štádium je dosť agresívny ak sa mu niečo nepáči....
Samozrejme má asistenciu väčšinou sa musi učiť mimo triedy lebo to nezvláda....
Idú na škôlky výlet na celý víkend na chatu do lesa a tento chlapec ide s mamou tiež s nimi.
Aký máte názor nato?
Pustili by ste svoje dieťa?
Ďakujem
@veronikavaneska skús sa na to pozrieť očami rodiča toho dieťaťa....páčilo by sa ti keby bolo tvoje dieťa integrované a nemohlo by ísť s ostatnými na výlet? a ešte s tebou ako rodičom? asi nie...lebo by to bola diskriminácia....ak je raz dieťa integrované, má rovnaké práva a možnosti ako ktorékoľvek dieťa v triede....
@veronikavaneska jeho správanie v škole (spomínaná agresivita) pravdepodobne pramení z frustrácie, ktorú v škole zažíva.. možno z množstva úloh, možno z podnetov, ktoré mu vadia (hluk,....), možno si ho niekto doberá a on takým vtipom nerozumie a nevie na ne primerane reagovať (bolo by fajn zistiť, prečo bije deti). V škole má povinnosti, režim, ktorý musí rešpektovať. Na výlete je to niečo úplne iné a ako bolo spomínané, ide tam s mamou. Ak mu niečo bude vadiť, vie sa od skupiny odpojiť a upokojiť ho. Učím deti s autizmom a veľakrát je to doslova "o držku". Myslím to samozrejme pejoratívne, nie hanlivo. Každý má svoje špecifiká, svoje prejavy, schopnosti spracovať vzniknutú situáciu, každý reaguje na rôzne podnety inak (zatiaľ čo jeden začne pri zvuku sirény kričať a biť sa po hlave, druhý uteká k oknu, lebo chce vidieť sanitku, tretí sa začne neskutočne smiať). Každý má svoje sebastimulácie, ktoré im pomáhajú zvládať napätie, atď. Veľakrát sa mi stáva, že je dieťa v škole podráždené, kričí, všetko neguje, odmieta a doma je úplne v pohode. Lebo v škole od neho niečo chcem, trvám na splnení úlohy, zatiaľ čo doma si môže celé hodiny skladať lego, či pozerať pesničky z YouTube. Na výlete majú deti možnosť spoznať sa trochu inak a možno im aj jeho mama vysvetlí, prečo teraz robí toto a prečo toto. Treba ich čo najviac socializovať, zapájať medzi nás a nie stále dávať bokom. Týchto detí, dospelých je medzi nami stále viac a viac. Nie je už priestor na zazeranie na postihnutých na ulici. Ja tieto deti iba učím, no keď s nimi vyjdem raz za čas do mesta, ľudia sa za nami obzerajú dobre si krk nevykrútia a je to naozaj veľmi veľmi nepríjemné.
Mňa skôr prekvapuje, že máte možnosť ísť na školský výlet na tri dni. Pokiaľ viem, takéto výlety sa teraz kvôli opatreniam stále neodporúčajú, max jednodňovky.......
@veronikavaneska Zabil spolužiačku alebo zbil? No tak to tam ozaj nemá čo hladať.Toho by som sa bála aj ja čo som dospelá nie ešte decká
@veronikavaneska no ono zvoncek v skole robi zle aj mne, viem si predstavit, ako sa citi AS..A ten zvoncek zvoni kazdu chvilu..Je to pre neho, ako ked by niekto driapal nechtami po tabuli kazdu chvilu..jeden sa z toho moze aj scvoknut.. Presne o tom cely cas pisem - my ani netusime casto, co moze byt spustac zachvatu.
@akvi a na to tam je pedagog, ktory to studoval a mal by vediet, ze toto spravanie sa minimalne vymyka standardu. Ja som sa velakrat stretla s tym, ze rodicia odmietli ist s dietatom na pedopsychiatricke vysetrenie. Ako mi jeden ocko povedal, jeho syn nebude mat predsa v zdravotnej karte, ze je psychos, aby sa to s nim tahalo cely zivot. Bolo mi z toho smutno, lebo vobec si neuvedomoval, ze skodi vlastnemu dietatu.
@akvi veru nerobim si, a toto ma stve, ze vsetci chcu inkluziu (najmä ti co v skolstve nepracuju), ale asistentov zvysit nie nie nie, skolenia pedagogom nie ani nahodou. Špeckarov prijat? Nie su peniaze. Ale zrusme pripravne rocniky v speci skolach, ved ta chudera ucka v materskej skole so strednou pedagogickou v pohode pripravi dieta s NKS alebo PAS alebo AS na prvy rocnik. Juj, som sa vytocila 😀
@veronikavaneska v čom je to divné, že aj on ide na výlet? Hovorí tie niečo diskriminácia? Ja by som určite nechala ísť dieťa veď predsa nebudú spolu 24/7 on bude s matkou a dcéra bude s ostatnými spolužiačkami a pedagogickým dozorom.
a ešte som chcela dodať, že deti (všeobecne ľudia ) s AS majú normointelekt, dokonca veľmi často vyšší intelekt, doslova nadanie pre niektorú oblasť (preto nepatria na špec.školu, ktorá je pre deti s MP) - hovorí sa, že aj Einstein bol AS, či Bach 😉 treba zistiť hlavne príčinu jeho agresívneho správania, čo je jeho spúšťačom a snažiť sa tieto podnety eliminovať..
@veronikavaneska rozumiem ti, rozumiem tvojim obavám 😉 preto som sa ti to snažila trošičku objasniť.. to odsudzovanie myslím všeobecne medzi ľuďmi, neber to prosím osobne v žiadnom prípade 💕 verím, že v prítomnosti mamy budú jeho agresívne prejavy maximálne tlmené a deti sa vrátia z výletu šťastné a oddýchnuté 👧🧒
@veronikavaneska Dakujem pekne že len zbil.Ani to by sa nemalo stávať.Ako nech sa na mňa nikto nehnevá ak už sú to takéto nezvládatelné pejavy nemá tam také dieťa čo robiť.Hádam sa teraz velký kolektív tolkých detí nebude prispôsobovať jednému len kvôli tomu aby jedno také dieťa nestrádalo že nebolo integrované aby sa rodičia náhodou nenahnevali že ho nezačleňujú.Je to síce na rovinu povedané ale je to tak.Ja sa vám ani nečudujem že máte strach
@veronikavaneska ja ta úplne chapem, tiež mám skúsenosť, chlapec mimoriadne inteligentný, ale agresívny. Aj ja som sa ho bála, keď začal “vyryvat”. Je to ťažké, človek nechce nikoho odsudzovať, alebo tomu dieťaťu nejako ublížiť. Tiež tomu rodičovi, aby sa ho to nedotklo, i tak to majú ťažké. Ale na výlet sa deti idu zabaviť, oddýchnuť si, a nie riešiť problémy… takze ak ide aj jeho mamina, je to fajn a bude si ho tam musieť ustriehnuť. V tomto by som jednala na rovinu.
A možno to stmelí kolektív, že sa lepšie budú navzájom chápať.
ak ide jeho maminka tak nie je problém - dieťa si postráži...
@veronikavaneska ale sa do Teba pustili...
To fakt nikoho z diskutujúcich nenapadlo, že chyba môže byť aj niekde inde ako v autorke príspevku? waw... jasné, že "iné" detičky je potrebné integrovať ale musí ta integrácia aj prebehnúť. Tzn. mali by informovať aj deti a aj rodičov ostatných detí čo je a čo nie je vhodné. Tiež treba integráciu prispôsobiť veku triedy. Nikto nemôže očakávať, že prváčikovia (malé deti na ZŠ) budú sedieť na prestávke ako peny. Vtedy treba integrovanému dieťatku poskytnúť vlastný priestor, kam môže ísť. V neposlednom rade však musí byť nonstop prítomný dozor. Asi to nebude úplne ok, keď triedou lietajú stoličky. Už ja som na ZŠ zažila integrované dievčatko. Bola zlatá, milá, nebola vôbec zlomyseľná ani nič podobné a cez to všetko to bol problém. Prečo??? Lebo dozor nebol prítomný... to dievčatko bolo veľmi hravé ale nepoznalo mieru. Nechápalo, že keď sa s ňou niekto nechcel v tej sekunde hrať, tak nemusel. Zdrapla to dieťa za ruku a bola z toho podliatina ako svet aj so škrabancami. Rovnako rada kúsala.. zo srandy. Tak ako keď sa rodič hrá s dieťaťom a jemne kusne cez pery. Akurát, že ona kúsala zubami a na plno. No až taká sranda to nebola. Škola mala super "reklamu" máme integrované dieťa a v skutočnosti boli na nervy rodičia, lebo mali deti dokusané a modrinové a na nervy bola mamička, ktorá kričala akí sú všetci necitliví a nevedia rešpektovať jej dcérku. Lenže chyba bola práve v asistentke, ktorá mala na dievčatko dohliadať aj cez prestávky a nerobila to. Celá integrácia bola jeden horor. Je to hrozne ťažké aj pre jednu aj druhú stranu.
Minule sa tu rozhorčovala mamička, že nemôže syna -autistu, vziať ani do hračkárstva, lebo je tam hluk a hlasná hudba (toto som si fakt nikdy neuvedomila) a proste ľudia v nákupnom centre sú takí... no normálni, ľudia v nákupnom centre, telefonujú, rozprávajú sa, smejú sa, pijú kávu alebo obedujú, nakupujú. Jej syn to nedokáže zniesť. No fakt predsa nemôže čakať, že sa zastaví celý svet. Prípadne, keď ako mamina takého dieťatka viem, že to neznesie, tak ho tam neťahám a neubližujem mu tým a rozhodne nečakám, že evakuujú nákupné centrum.
V tomto prípade si ale myslím, že keď tam chlapček bude mať maminu, tak to nebude problém a takáto chata by mohla byť práve super príležitosťou na zblíženie tých detí, na pochopenie "iného" spolužiaka a jeho potrieb.
@veronikavaneska Tam sa asi čaká na nejaké nešťastie až ked ozaj volakoho neprizabije až potom sa to bude riešiť.Ako všetko na Slovensku.A ostatní rodičia čo? ked sa viacerí ohlasia nemôžu ho dať z triedy preč aby tam nechodil?
@veronikavaneska hovoril ale možno bol jeho rodičmi alebo aj ich právnikom upozornený, že toto konanie by bolo protizákonné. Preto zjavne zmenil názor a pokiaľ ide na výlet aj rodič tak rodič zaňho zodpovedá. Alebo pred rokom to nemalo byť, žeby išiel bez rodiča len s nejakým asistentom a preto riaditeľ to nepovolil?
Samozrejme ze by som dcéru pustila... Aj tak sa to poskupinkuje a bude s kamarátkami, chlapec s mamou. 4taci sa málokedy hrajú ešte všetci komplet... By mi bolo ľúto moju 4tacku nepusitit po poslednom roku s kamoškami niekam
@jankalukasova pekne si to zrnula, aj u nas bolo dieta s neprimeranym spravanim, nie zdravotneho charakteru, skor zanedbana vychova. Trpeli male deti, lebo ucitelka nemala oci aj na zadku ( strkance,kusance, vysklbavanie vlasov, kradnutie desiaty a pomocok, lamanie pier,pravitiek... ). Na jednej strane mi dievcinky bolo luto, lebo zato nemohla ze sa spravala ako z jaskyne ale na druhej strane som trpla pre svoje dieta. Vyriesial nas korona a tam som pochopila ale je to dievcatko inteligentne aj ked je problemove. na onlinoch bolo 8r decko same schopne sa pripojit, si zapnut zvuk, nastavit kameru sa pauznut, ist si ohriat obed... proste cely den sama.
@hettinka ako pedagog by si mala vediet, ze je velky rozdiel medzi "zakazane" a "neodporucane". vlani bolo neodporucane cestovat do zahranicia a napriek tomu si s rodinou bola v HR. nasi idu tiez na skolsky vylet, nikto z rodicov to neriesi. vlani prisli o skolu v prirode, o lyziarsky. tento rok opat o skolu v prirode. teraz tu budeme zit dokedy zabedneni ako v jaskyni? aky je rozdiel, ci su deti v triede denne 5-6 hod.spolu, alebo su spolu na chate? ziaden.