Vajičko verzus perinka pri odchode z pôrodnice
Milé mamičky chcela by som vedieť váš názor ako z pôrodnice domov vajičko alebo perinka.Mam to 3km,a termin pôrodu polovicu júla. Ja osobne by som radšej perinku kôli teplote a stabilite telička je krehké a nestabilne a vo vajičku sa mi to zda také voľne nepohodlne ale vyhlaška vraví niečo iné nuž neviem.Ďakujem Monika
inak ja stále nechápem ten názor, že "dieťa je tam skrútené" a v brušku bolo aké??? šatkujete a neviem čo robíte, ale vajíčko nie? vajíčko je jedna z najbezpečnejších autosedačiek, práve preto, že je tam drobec taký "zaborený", nehrozí zlomenie väzu pri bočnom náraze. bože keď tu čítam niektoré názory, normálne mením svoj názor na to, ž dieťa nepustia z pôrodnice bez vajíčka. veru radšej nech si to rad radom kontrolujú
som už alergiická na to, že "a my sme toto... a tu sme" áno, jazdili sme bez prilieb, bez pripútaní, dostali sme kľúč na krk už ako malé deti, strážili sme mladších súrodencov... ale už prestaňte porovnávať doby spred 30 a viac rokov s dneškom, veď to je nonsens...
@katrin21 perinka je historicky dana len v krajinach vychodnej Europy. Zvysok sveta vobec perinku nepouziva a deti tam rastu zdrave. Je to o zvyku, tradicii a nazore. Moje deti (cca vo vasom veku) mali perinku 3 tyzdne (myslela som, ze to musi byt, vsak prvorodicka az kym som nezistila, ze mam vacsiu istotu pri manipulacii bez perinky) a tyzden (dcera v nej bola len v porodnici), vypocula som si na temu perinky kopu "mudrych" reci a deti su absolutne v pohode. A vnuk bol v perinke do troch mesiacov, lebo dcere to s perinkou vyhovovalo viac. A je v pohode tiez. Rozhodne perinka nutna nie je, autosedacka je bezpodmienecne nutna od prveho dna az pokial dieta nedosiahne tu spravnu vysku a vahu aby mohlo pouzivat "iba" pasy v aute.
@katrin21 To sa divim, ze ak by to bola pravda, preco by potom perinku nepouzival nikto napriklad v Rakusku a kopec inych krajinach, kde maju pristup k dobrym informaciam... Takze si nemyslim, ze to funguje tak to pises, napr. ten "skryty nabeh" na hypo, hypertonus atd. Teda ze tvoja kniha nebude nejako podlozena (ak to mas odtial), skor nazor jednej osoby...domnievam sa
@katrin21 nebudem sa stebou hadat o vyzname perinky,napr 25r segra ju poctivo mala a je iny paragraf,skolioza korzet si predstav,moje deti ju nemali a chrbticu aj svalovy tonus maju v poriadku si opredstav 😉 co kraj to mrav moje sa narodili mimo sk a tam keby ich zviazem do prerinky hadam ma za tyranie zavru 😀 😀 😀 najdolezitejsie je skin to skin ak je mozne nie zabarikadovat do perinky par minut po porode si predstav...
a 2ha vec kazde dieta je ine niektore sa rado vykopava a sermuje rukami ine je rado tvz sputane,neda sa ist len jednym smerom...
po porode ano, ale potom uz nie... kolko z nas vyrastlo na skin to skin???? ano, teraz je to moderne, OK, beriem... ale neurologovia maju v tomto jasno...
a to ze je X deti OK, neznamena, ze dalsich X nema prave preto problem.. lebo ked sa skombinuje nespravne nosenie na rukach + absencia zavinovacky, tak moze vzniknut aj u zdraveho dietata problem, lebo jeho nervova sustava dostava nespravne podnety a drazdenie tam, kde nema.... ale tak presviedcat ta nejdem... bavila som sa o tom pred 2t ajj s neurologickou a aj ona mi to potvrdila a sama povedlaa, ze ona davala spat na perinku dieta do 4 mesiacov .... debatovali sme o tej knihe.. ona ju nepoznala, ale s tym, co sa v nej pise suhlasila, ked som jej povedala a ukazala o com sa tam pise..
@alexska o zviazanych rukach pri tele vobec nehovorim .. a nikdy som to ani nerobila.. v perinke to nie je nutne... vobec.. rucicky maju byt hore smerom.. iba niektore deti vyzaduju rucicky do ulitky, lebo sa budia na mimovolne pohyby ruk, alebo potrebuju pocit pevneho stisnutia, ako ked boli v brusku a mali malo miesta.
Nuz a kazdopadne, toto nie je z mojej hlavy, to su odborne informacie, ale kludne sa z nich vysmievaj 🙂 mne to nevadi.
Prveho syna sme viezli domov v autosedacke. Druheho budeme mat v perinke a vo vanicke. My auto nemame a autosedacku sme predali s prvym kocikom. Teraz mam pegperego a vanicku navettu - takze do taxika nastupime s nou. V mojej porodnici oblieka a na cestu vychystava babo detska sestra z novorodeneckeho. Ale nijak nekomentuju v com to dieta bude prepravene domov - to uz je hadam na rodicoch a ich zodpovednosti. Preto nerozumiem, ze niekde je s tymto problem.
@bluka2 pisala ju rehabilitacna sestra a jedna lekarka.. vola sa to Nežna naruc, Eva Kiedroňova.. su aj videa. najdi si... a je to podložene... su tam popisane neurologicke veci, co kedy ma dieta robit., ako ho spravne nosit, ako nenosit atd... je to skvela kniha.....Dala by som ju do kazdej porodnice..
@katrin21 to nie ze je moderne ale pokial nie je problem je super 😉 najsamkrajsi zazitok ked ti prilozia dietatko este s pupocnikom tepajucim na tvoje brusko take neocistene a ako kraasne sa upokoji,hlada bradavku a pocit bezpecia miesto hned kupania a zabarikadovania do perinky s rucickami pevne sviazanymi pori tele 😝 ako pisme mam segru povykrucanu ako paragraf napriek perinke,a mam 2 deti o ktorych svalovy tonus nemusis mat obavy 😀 😀 a prosim ta co je to kombinacia nespr nosenia?si nevies ako si dieta chytit?materinsky instinkt ta nauci a ked nie je to bieda..
@alexska v porodnici som nevidela babatko v zavinovacke s rukami pri tele.. iba ked malo infuzie, aby si ich nevytrhlo... takze neviem , o com tocis.. to sa robi v Rusku, ze babatko zavinu ako matriošku....
a prikladanie sa robi, ved ja proti nemu nic nemam.... o tom nepisem...
tieto reci, ako ta materinsky instinkt nauci, to mam najradsej... 😀 😀
a akosi prehliadas stale to slovicko " ze MOZE" to sposobit problem.... to, ze tvoje deti a vacsina deti su OK, je super... ine deti zrazu nedrzia hlavicku , alebo chodia po spickach a maminy sa potom cuduju preco... nuz, lebo niekto neriesil, ci nemaju zvyseny svalovy tonus napriklad.... aj to sa stava...
skooda reci.. dam este "par fotiek," o com " tocim ", ale uz ma neoznacujte.. kazdy ma svoj nazor... nemam k tomu chut viacej velmi co pisat... ok?
jo a to vyberanie z autosedacky a kocika nabalenim cez brusko, co je foto..... to je JEDEN zo sposobov.vhodny hlavne pri novorodencoch. sammozrejme, da sa aj normalne, len dolezite, aby dieta NIKDY neslo do zaklonu a ruka nikdy nebola len za krkom....ale sla aj cez chrbatik a hlavicku..
hodila som si tú knihu do gúglu a toto mi vyplulo ako prvú recenziu:
vyhodene peniaze
Kupila som si tuto knihu este ako tehotna na zaklade recenzii. A... povazujem to za jedno z najhorsich rozhodnuti ohladne kupy knihy. Autorka podsuva citatelke/citatelom, buducim rodicom plnym obav, nazor, ze bez tychto jej navodov a rad nebudu schopni dieta ani len na ruky vziat a sposobia mu poskodenie zdravia. Hra tym na najcitlivejsiu strunku buduceho rodica -sebadoveru. Clovek sa citi uplne nekoptentny a nesikovny a nadobuda pocit, ze potrebuje niekolkotyzdenny trenig, ci nebodaj kurz toho, ako manipolovat s dietatom ( v porodnici to ukazu za 2 minuty). Iste, verim, ze je aj ista skupina ludi, ktorym mozno tato kniha nieco dala. Ja vsak lutujem kupu tejto publikacie.
@zuna89 😀 ano, to som citala....
ja naopak povazujem tuto knihu za perfektnu... vobec sa netreba stresovať, ale naopak, clovek sa nauci, co a ako robit.. zato, ze jedna mamina bola vystresovana,neznamena, ze su vsetky 🙂
vobec to nie je narocne... dotycna mamina bola asi z tych " precitlivelych", co sa boja aj vlastne dieta chytit , alebo co 🙂
je tam ale nastastie aj kopec inych - pozitivnych recenzii...
@katrin21 Kiedronova je uznavana odbornicka. V kazdom pripade sme trochu mimo temu. 🙂
@alexska vies co? mna tato kniha zaujala preto, lebo mam predcasniatko a cvicit s nim ideme a nemienim mu ja zhorsovat svalovy tonus nespravnym nosenim..
o tom co sa pise v tejto knihe som diskutovala s viacerymi lekarmi a dali mi za pravdu, ze su to dobre rady a tie veci su pravdive, co sa tam pisu... takze.....
Vy ani neviete, kolke maminy cvicia s detickami, chodia na rehabky. a aj tam vam povedia, ze nemozete robit s dietatom hocico... napr. niektore maju zakazane pri ucení sa chodit drzať dieta za ruky dohora ... aj nad tym by ste sa rehotali a vysmievali?? lebo ved VASE deti tak chodili a nic im nie je???
Akosi nechapete, co som tym chcela povedat, niekomu ta kniha moze pomoct a vela mamiciek az na zaklade nej zisti, ze napr. dietatko nieco nerobi, ako ma a opozdi sa vo vyvine a to neskor moze mat vplyv an rozvoj reci, jemnu motoriku a ucenie sa v skole napr...
Alebo kopec mamiciek nechape, preco im deti placu nevedia preco...su podraždene akoby...... a pritom staci zmenit nosenie.. Neverite?? viem o takej a aj u nas to zafungovalo... ked sme zacali nosit malu ,ako odporuca ona DO KLUBICKA a na TIGRIKA, prestali nam koliky !!! behom dvoch dni ... a zacala pekne kakat bez rurky...
ale tak kludne sa typicky konikovsky vysmievajte, mna to neprekvapuje, tu su zeny vzdy najmudrejsie, radi si rypnu a zozrali vsetku mudrost sveta, nedajbože, ze nieco ine moze byt spravne .....
P.S: alexka ja prave nie som z tych, co by sa bali chytit dieta, alebo by nevedeli ako.. uz ako 13r som kupala malicku neter s starala sa o nu... nechapala som nikdy strach matiek v porodnici, ze ako si chytit dieta, lebo mu ublizim...... ale aj tak.... clovek sa uci cely zivot....
@myjusiatko ano sme.. prepac.

@monyg
mne by dieta nedala sestricka ani len do ruk, keby som nepriniesla na prepustenie vajicko, rodila som v Ruzinove, sestricka ho obliekla a este aj dala do vajicka...., nad perinkou by som na prevoz neuvazovala, ale doma som ju pouzivala...