Večerné budenie a nepokojný denný spánok
Ahojte.
Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc, radu či názor na náš problém so spánkom. Ako som pred časom písala tu na MK, náš synček (dnes už 7 mes.) po dosiahnutí 4 mesiacov začal mať problémy so spaním. Začalo to tým, že nevedel zaspať v kočíku, pokračovalo to tým, že aj keď zaspal tak len na rukach a po preložení do kočíka som s ním brázdila len po najtichších uličkách, aby mi ho náhodou nejaké "neposedné a príliš hlučné" dieťatko nezobudilo ☹ Následne nato prišiel problém aj so spaním doma.
Momentálne máme taký stav, že počas denného spánku, keď ho uložím na spánok doma v posteli, tak prvú polhodinu spí, ale po tejto polhodine sa preberie. Ak neležím pri ňom a nepritúlim sa hneď k nemu, tak už ďalej nezaspí. Potom sa budí aj každých 10-15 min. A druhá vec je tá, že po uspaní na nočný spánok, sa vždy zobudí s neskutočným plačom buď po pol hodine alebo po hodine. Opakuje sa to takto aj 3-krát, až kým nezaspí tvrdým spánkom. Všade čítam o budení sa v noci, príp. nad ránom, ale nikde som sa nedočítala o takomto večernom budení.
Máte s tým niekto skúsenosti? Budem vďačná za každú odpoveď, názor, radu. Som z tohto stavu už naozaj zúfalá, počas dňa nič nespravím, pretože keď spí doma, tak musím byť aj tak pri ňom a keď je hore, je neskutočne nervózny, stále musím byť pri ňom a vymýšľať nové hry.
Ešte pridávam to, že malého uspávam tak, že ho najprv chvíľu ponosím, aby sa ukľudnil a dostal do stavu, že sa ide spať a potom ho položím do postele, ľahnem k nemu a tak sa mojkáme až kým nezaspí. Posledné dni však musí byť na mne úplne nalepený, aby zaspal (jedna rúčka na mojom líci a druhá na uchu 😒 )
Vopred ďakujem.
@norika84 francuzske deti nevystrajaju pri jedle, o tej druhej som nepocula, ani som nenasla na nete
aj nas zacal hned strasne revat, uz som aj pisala, len ma tak vystrelilo z postele a automaticky som mu dala papat. jedine co som chcela, aby bol konecne ticho, neriesila som mozne nasledky. neviem ako inak by som to robila teraz napriek tomu vsetkemu, co uz viem a vtedy som nevedela. asi by to dopadlo rovnako. takze ta plne chapem, ze to nevidis ruzovo.
ako dlho spi v noci? lebo sa budi dost skoro rano o 6, mozno tym spankom o 8 este dohana noc. potom spi cez den este dalsie 2 razy? ma teraz prechod z 3 na 2 spanky denne? ak ano, tak to bude urcite obdobie trvat, kym bude pravidelne spavat 2x cez den. ked to mali moje deti, tak ak sa v noci lepsie vyspali, drzala som ich co najdlhsie hore a postupne sa nam darili tie 2 denne spanky. ked spali horsie, tak potom spali cez den aj 3x. to sa casom upravilo. rovnake to bude aj s prechodom na 1 spanok. jeden den tak, druhy den inak. neda sa to urobit zo dna na den.
@danula.ch
vecer zaspáva medzi 7 a 7:30, niekedy sa stane ze zaspi neskor, ako napriklad vcera, ale to rano zase dospal, spal o pol hodinu dlhsie. myslim, ze v noci spi dost, dava to vacsinou dokopy 11 hod.
potom spava este dvakrat, cize zatial sme na troch spankoch, ale uz sa nam obcas stalo, ze na tretikrat sa mu uz nepodarilo zaspat. to bolo vacsinou vtedy ak nam druhy spanok vysiel neskor alebo spal dlhsie. zobudil sa napr. o 14:30 a potom uz na treti spanok nezaspal. bol potom strasne dlho hore, ale nevedela som co s tym. ja mu skusam posunut ten ranny spanok na neskor, ale zatial sa nam nedari
ono so zaspavanim mame celkovo problem, ako som aj pisala v prispevku. zacalo to kociarom a potom zacal velmi tazko zaspavat (rekord sme mali, ze som ho uspavala hodinu a pol v kociku a potom spal 10 min.). v tom obdobie sa nam uplne rozbil rezim, maly bol neskutocne zly, nervozny, placlivy, ved sa mu ani necudujem, nemali sme absolutne ziadny rezim a spaval vacsinou po pol hodinach a zakazdym sa budil s neskutocnym revom. a k tomu vsetkemu, on je od malicka taky maznak, je rad s nami, potrebuje nas citit. takze dost komplikovana situacia.
teraz sa to uz trosku zlepsilo, uz asi dva tyzdne zaspi v kociku. tie tri mesiace som ho uspavala vonku na rukach a sup do koca. si mala vidiet tie pohlady ludi - si si naucila, mas co si chcela. a pritom to bolo uplne inac, ale to je jedno
cafte babule. Neviem ako sa tie knihy volaju v slovencine, ja ich citam v nemcine. Ale Pamela Druckerman ich naozaj napisala viac. Ta jej vlastne prva, kde sa popisuje aj o spanku aj jedle a slusnom spravani atd. sa u nas v DE vola "Preco francuzske deti nenervacia" (zhruba preklad u nemciny).
Tato je to:
http://www.pameladruckerman.com/books/french-ch...
Ozvem sa neskor, mame strasnu noc v aute. Vratili sme sa o tretej rano z dovolenky. A decka uz o 7 buntosili. Som myslela, ze ma porazi 😠 Uz periem ako na beziacom pase. Bozkavam ruky tomu, co vymyslel susicku. Tych 10 pracok neviem kde by som vyvesala. Prala by som asi dva tyzdne 😕 😕 😕 😕 😕 😕
takze byby, citame tu istu knihu 😀
@norika84 ahoj, tak s tymto mam bohuzial bohate skusenosti. Nas chlapcek od cca 3 mesiaca spinkava velmi zle, noci cele prespal za 2 roky asi 2, inak sme skoro stale hore. Ked bol mensi zaspaval na rukach, ked som ho polozila doslova az vrestal. Takto sa budil aj kazdych 40 min. Teraz ma 2 roky a musim pri nom zaspavat, ale aj to ma neustale hladka a skrabka na tvari, na rukach. Ked zaspi, tak sa snazim odist, ale vacsinou je o chvilu s placom hore. V noci to je este horsie. Boli sme aj na vysetreni u neurologa, ale vsetko je ok. Viem, ze to je velmi unavujuce, ale treba to len vydrzat. Urcite sa to zlepsi. Jednej znamej mala takto spavala az do 4 rokov. Inak co sa zaspavania v kociku tyka, tak to som bola nekompromisna a ked som si bola ista ze maly je napapany, cista plienka,nicmu nechyba, tak som ho vozila v kociku dovtedy, kym nezaspal, aj ked vrieskaval. Zasila som sa niekde pod stromy a na hrbolatom terene som ho vozila, az kym nezaspal..tolko moja skusenost. Drzim palce.
@kika831
tak my to zatial az taketo zle nemame a dufam, ze sa nam to aj zlepsi. ak nie, budem musiet bojovat ako ty. ale s tym kocikom by som to dnes neurobila inac, keby som vedela vratit cas. som rada ze som ho nenechal plakat. ono nie je plac ako plac. mozno keby si ho poznala a videla ten pohlad, ako keby videl ducha, ako keby sa niecoho neskutocne bal. ja ked som ho uz doma polozila do kocika, tak nahodil taky vystraseny vyraz a bol ako na ihlach. a ked sme vysli z bytovky von, chvilu sme sa vozili, gulal sa, zmolil oci, chvilami ich aj privieral, ja ze uz uz zaspi a stale nic. a takto mal naznaky ze zaspi aj 3-4 krat. a potom to skoncilo neskutocnym revom, slzy ako hrachy. vsetci mi tvrdili, ze ho nemam vyberat, ze si nato zvykne a nezvykol si. casom sa to trosku zlepsilo, bol uz trosku kludnejsi, ale nikdy nevedel zaspat. sa v kociku len krutil, mrnkal, suchal oci, brnkal na uska, stahoval capicu a stale nie a nie zaspat. a nakoniec prisiel ten den 🙂 , pamatam si presne ten datum, 13.8. som s nim sla von, vsetko som robila tak ako ine dni, vysli sme von, vozime sa a dieta zacalo klipkat ockami az nakoniec kludne zaspinkalo. a od toho dna zaspava kazdy den. radsej si poklopem, klop-klop-klop 🙂
dodnes neviem co sa stalo, ci sa niecoho bal alebo o co islo. a nikdy sa to asi ani nedozviem. a preto stale verim a dufam, ze existuje svetlo na konci tunela. len skoda, ze neviem, aky dlhy je ten tunel 😒
kocky inak mozno sa vam to zda byt prilis skoro, ale mozu to byt aj zubky, co im nedovoli spat. zubky sa prerezavaju ovela skor, ako ich vidno a teda aj ovela skor bolia. pri prvom som to nevedela, ale pri druhej som s tym pocitala a casto s vyriesenim bolesti zubkov som vyriesila aj spanok. aj neskor mali problem spat, ked im isli zuby, budili sa kazdu chvilku
@norika84 nasej sa kocik zapacil az v 9.m...dovtedy v nom ani za svet.len uspana na rukach..ona bola zvedava a odtial nic nevidela..a dlho sa jej nepacila ani vyvysena poloha.
A teraz sa jej vozenie v kociku strasne paci a tskto pred rokom mi nie a nie poobede zaspat tak,ako vzd.dumala som,ako nu uspat,az som ju zo zufalstva dala do kocika a odvtedy spi tam.doteraz! Akurat nesmieme byt vonku,lebo vtedy spi len kratko,doma vie potiahnut aj 3hodiny,hoci uz sa jej stane,ze nespi poobede vobec alebo ledva polhodinu. Ale stale lepsie,ako syn,mtoey v jej veku spaval poobede tak 3xdo tyzdna..
@norika84 podla toho co pises, mate iba prechod z 3 dennych spankov na 2. cudne obdobie bez rezimu, ale casom sa to upravi. rob to aj dalej tak ako to robis. v noci spi dost, tak sa to casom upravi, pocitam do mesiaca
taky nejaky plac ako opisujes tiez poznam. ako pises, nie je plac ako plac. moj plakal tak, ze som bez rozmyslania vystrelila a riesila som ho. kazdou dalsou sekundou sa ten plac zhorsoval, takze nebol priestor na nejake teorie o pozorovani. netrap sa, aj ked viem ze to nemas jednoduche. casom to prejde, ja uz teraz iba spominam na tie casy, ked som bola zufala. vyriesilo sa to az tym, ked sme ho naucili zaspavat sameho v postielke. nebolo to bezbolestne, ale ani teraz by som to v jeho pripade neurobila inak, neviem si to predstavit. ani netusim, v com bol ten problem, aku chybu som urobila
s malou to bolo inak, ju som zase naucila zaspavat v nosici, ked bola celkom malinka, lebo som musela nejak fungovat aj s malym. tak som malu supla do nosica, ak bola nervozna. starsieho som tak kolko krat prebalovala, krmila, ukladala spat, citali sme rozpravky, hrali sme sa. nosic ma zachranil, len malej sa tam az prislis pacilo 😅 . boli to ale uzasne chvile, ked som ju mala takto pri sebe. ak bola nervozna, alebo nevedela zaspat, sla do nosica, kym nezaspala. potom som ju prelozila na postel a spala este aj dalsie 2-3 hodiny. ona je zase velmi pohodove dieta, tak nerovzna bola malokedy, len sa tak naucila zaspavat a casom uz nevedela zaspat inak. okolo roku zaspala aj tak, ze som bola pri nej na posteli
tusim si pisala ze mas nosic, ale malemu sa tam nepaci. mozno sa len neciti pohodlne, ma nespravne ulozene nozky, alebo nemate dobry nosic
Mala ma 28m.,alento len posledne 2tyzdne je to horsie..dufam,ze je to kvoli zubom,co sa jej tlacia...a bude zachvilku dobre...ona inak zaspava v pohode aj vecer..len teraz dost mrnka zo sna a dnes v noci zavala dost plakat,tak som si ju supla k sebe a zachvilu zaspala,aj tak som potrebovala ist na wc,tak ma to nerusilo...a spava dobre cca od 21 do 7:30-8 to byva zvacsa tak,jasne su aj vynimky...ze vstane skor,ci potiahne dlhsie. Dinedavna som ju chodila budit z popoludnajsieho spanku,lebo bola schopna spat i vyse 3hodin! No to zas jej neslo o 21zaspat,co zas nevyhovovalo mne.🙂.
Ale syn zacal vymyslat a 1-2spanky vynechal uz po 16.m. a ja v 1.trimestri trpiaca nevolnostami a hroznou unavou...ale zas v noci spal,ak neschytal nocnu moru tak 1-2x za dva tyzdne.
A teraz ma 4prec a teda spi tak 1-2xdo mesiacz a v noci prespi 9-10hodin...sa mi to zda malo. Vcera napr.odkvecol a spal vyse 2hodin,no zas v noci strasil este o 22:30,co mu neslo zaspat.ale lezal v posteli,len prosto nespal...ale zj miz ma prpblemy so spankom,tak mozno sa to na neho nejak prenieslo..
A tiez si ho da sa povedat uplne,zrusil k tomu 3.roku..
@danula.ch
ja si vzdy hovorim, ze by mohlo byt aj horsie a snazim sa mysliet pozitivne. len ma to trapi, ci jeho budenia nesuvisia s niecim inym, napr. so psychikou, alebo ci nerobim nieco zle. ale pravdepodobne budem musiet vydrzat.
uz som sa zacala pripravovat na moznost vyplakania. ale este skusim pobojovat a vyskusat ine metody, ako ho odnaucit zaspavat pri mne. a taktiez trapit ho teraz, ak ma pravdepodobne separ. krizu, by asi tiez nebol dobry napad 😖
@norika84 v separacnej krize sa to aj tak nema robit, ani ked bolia zubky. proste ked je v pohode, zdravy. aj ja som cakala asi tak 2 mesiace, kym sa situacia ukludni a potom som uz do toho ale sla, lebo som bola na konci so silami
ono je to take zvlastne, s tymito nasimi citlivymi detickami. na jednej strane je to neskutocne narocne pre rodicov. viem, lebo mam aj druhe dieta a to akoby som ani nemala. na druhej strane tieto deticky vsetko prezivaju ovela intenzivnejsie, ako vacsina deti. preto je aj to oducanie pri nich drsnejsie, ale na druhu stranu casto nie je ine riesenie. pohodove deti nemaju problem zaspavat tak, ze pri nich niekto lezi, alebo tak nejak podobne. my co take deti nemame vieme, ze aj keby sme sa pokrajali, tak inak ako to chcu tie nase citlivky, to bez placu proste nejde. dokonca ked som to este pred oducanim skusala inak, ze som si k malemu lahla na postel, tak tam len strasne plakal, lozil po mne.......mozno by bolo lepsie keby som pri nom aj tak zostala. len tam som sa bala, ze sa nauci zaspavat iba pri mne a mozeme zacat odznova. tak som si povedala, ze to skoncime raz a navzdy a nelutujem. od tej prvej noci som zase zacala normalne existovat. toto patri do sekcie "kto nezazil a nema take dieta, nepochopi"
@danula.ch
a prosim ta, ako zistim, ze ma separacnu krizu? pretoze uz si niekedy pripadam ako nemozna matka, ze neviem z toho nasho drobca vyjst. mam uz niekedy pocit, ze si zvykol byt na rukach. sice nerozumiem tomu, ze ked bol mensi, tak byval na rukach ovela viac a nemala som pocit, ze si to nejako vydobija. ale teraz to uz zacina byt az neunosne. a neviem ci je to naozaj kriza alebo len si ziada to, co mu je pohodlne a naco sme si ho pravdepodobne naucili (zial). aby som bola konkretnejsia - nevie byt vobec chvilu sam. Obcas, ale naozal len obcas sa mu podari byt par minut. Sem-tam si trosku mrnkne a opat sa na chvilku zabavi, ale to musi mat taku zabavku, ktora ho naozaj zaujme, nieco nove, s cim sa este nehral. Akonahle je pri svojich hrackach, s ktorymi sa bezne hra a ma ich uz obkukane, tak nevydrzi, dokonca posledne dni mrnka aj ked som pri nom a hram sa s nim. Dalsia vec je ta, ze nam zacal robit to, ze ked sa rano zobudime, kym lezime vsetci v posteli tak je ok. Akonahle sa zdvihnem z postele ja alebo MM, tak je zle. Neskutocny rev, ale taky trucovity, prehyba sa v chrbátiku, mätá ruckami a krici. Ani neviem, ako mam v tejto situacii reagovat. Je pravda, ze moze byt aj hladny, ale toto nie je plac od hladu.
Tak to je ono? Je toto sep. kriza? Ja som uz fakt zmätena. Rada si ho pomojkam, pomaznam si, v podstate ani ja bez toho byt nemozem. Ale na druhej strane nechcem nieco prepisknut a potom mat z neho rozmaznaneho fracka. Snazim sa si zachovat triezvy rozum a konat v prvom rade srdcom a potom rozumom, ale neviem ci robim dobre ☹
@norika84 to prve co opisujes je separacna uzkost. najrychlejsie a najlahsie to prekonate, ked ho budete bravat na ruky vzdy, ked to potrebuje. dokonca cim castejsie, tym bude spokojnejsi. nasla som fajn clanok, precitaj si, co je tam napisane, mozem potvrdit. my sme to lahsie prekonali s nosicom http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...
to druhe co opisujes, to sa bud boji, ze oditete z postele bez neho, alebo vas uz iba zacina cvicit. vyskusaj vyjadrit nahlas jeho pocity. napriklad sa mu prihovoris "ty sa asi bojis, ze odidem bez teba. nechces, aby som sla prec bez teba.....". zaroven mu mozes povedat, ze uz je cas vstavat a ist urobit ranajky......ak to aj nepochopi hned, casom si na to zvykne. vdaka vyjadrovaniu jeho pocitov a opisovaniu jeho problemov bude vediet, ze mu rozumies a celkove sa ukludni. nam teda toto pomohlo najviac.
len mu nepovol, ked sa rozhodnes vstat, tak vstan. ak chce, zober ho so sebou. cim castejsie mu budes opisovat co robis a vysvetlovat, tym skor bude chapat suvislosti a prestane nervacit. uz aj take male babo je schopne pochopit, co mu hovoris. deti nerozumeju vsetkemu, ale su schopne pochopit to, ked im to spravne vysvetlime 😉
dakujem velmi pekne, za clanok aj za ostatne rady. aj knizku "a dost!" uz vo velkom citam, neviem sa od nej odtrhnut, je velmi dobre napisana.
Este k tym ranam - od dnes to dokonca prebiehalo tak, ze akonahle sa zobudil, zacal mrnkat, poplakavat sa, vobec sa nechcel pritulit, chcela som si ho pomojkat, trosku ukludnit, ale vobec to neslo. plac sa samozrejme stupnoval az dosiel do uplneho nareku so slzami ako hrachy (inac pri placi sa orientujem aj podla toho, ak je bez slz viem ze je to truc, ak su slzy ide naozaj o to, ze mu nieco je, ze mu nieco chyba. neviem ci je to spravne, ale ja sa riadim aj podla toho, okrem toho ze plac sledujem a pocuvam). a potom sa to opakovalo, ked mal 1. a aj 3. denny spanok (doma v postielke - dokonca som ostala pri nom az kym sa nezobudi a nepomohlo. ako keby som vedla neho ani nelezala, plackal a plackal a plackal). uz som z neho zufala a nestastna. viem, ze to musime nejako vydrzat, ale chyta ma z toho uz depka, ze mu s nami nie je dobre, ze je nestastny, ze by sme/som mala robit nieco inac, lepsie, ale neviem co a ako ☹
(to len aby som to dostala zo seba von a mohla ist dalej 🙂 )
este raz velmi pekne dakujem
@norika84 juuj my sme mali toto iste ,nezavidim bolo to hrozne obdobie ,nepotešim ta nepomože nič. Teda u nas nepomohlo nič a upravovat sa to začalo asi po roku ked začal maly mat aky takyrežim a pospal dva spanky a tie spi dodnes ma 16 mesiacov.Teraz je to už lepšie ,aj v noci vypsi sa pekne,Iba ked idu zubky tak je nervozny a zaveseny na mne,uplakany. Inak je to oproti tomu čo to bolo uplne že super,pobežka si ,sice narobi bordelisko 100x za den ale aspon nevrešti furt.
@norika84 ja viem že si unavena ,niekedy až zufala ale musiš to vydržat ,naozaj sa to bude zlepšovat .Je to velmi unavne obdobie ale tak kde pre niekoho starosti začinaju tak tam nam trošku ubudaju,myslim tym ked začne dieta chodit 😀 Napr.naš spal včera za cely den cca 45 minut ale cely čas sa sam zabavil takže je to ok a vobec mi to neprekaža.Aj naš je velmi naročny od narodenia ale aj velmi rozumny a inteligentny.Neboj bude to len a len lepšie.
@danula.ch Veľmi sa mi páči,čo píšeš.
U nás podobná situácia,naučili sme malú zaspávať samú v postielke,stačí pri nej posedieť a potom sa vzdialiť. Znížil sa počet nočných zobudení. Toto zlepšenie trvalo tyžden. A uz asi tri tyzdne,sice sama zaspinká,ale budí sa kazdé dve hodiny v noci. Ked som sa snazila ju len hladkať,nevyberat z postielky, spustila hrozný krik. Vydrzala kricat aj polhodinku. Po nakojení rychlo zaspinká. Prekáža mi,ze musim k nej tak často vstávať.Pripisujem to zubkom,lebo má opuchnuté horné dasienka a aj presvitajú biele bodky. Ked sa prerežú,chcem opat pritvrdiť a nevyberat ju v noci tak casto z postielky. Len sa mi zdá,ze to prerezávanie trvá pridlho. Kolko u vás trvalo zhoršenie počas prerezávania zúbkov/ pár dní ci aj dva týždne/? Prespí Tvoje dietatko aspon vačšiu časť noci?
@miraklemeister nepytala si sa sice mna,ale nasej 29m.sa uz mesiac prerezavaju zuby(3jky),najskor 3naraz,teraz aj 4.sa pridal. Sice ona sa nebudi kazde dve hodiny,ale stava sa jej teraz obcas,ze zacne nariekat,zobudi sa. Tak to ju len prelozim k sebe a hned spi dalej. Bez slov,ziadna voda nic,len ju dam k sebe,chytim za rucku ci hlavku.. Zatual nevyzera,ze by malo byt lepsie. Byva aj unavenejsia v tych dnoch,kedy ju to viac boli,obcas si aj sama pyta "gem?-gel na zubky a to mi pripomina,ze musim ist navarit repik,lebo to jej pomaha,ked jej to tym potieram. Aj viackrat denne,ale hlavne vecer po umyti zubkov. Namiesto gelika. 🙂
@siska53 to bude asi ajnas prípad. A repik som este neskúsila, dakujem za tip.
@miraklemeister neviem kolko ma tvoja mala, ale moja uz ma 2 roky. predtym spala v postielke, kym sa prvy krat nezobudila. vtedy som si ju zobrala k sebe do postele a dalej spinkala az do rana. ak som ju nezobrala, dokazala plakat aj 2 hodiny. to som skusila raz, bola som taka odhodlana, ale dalsiu noc sme uz fungovali zase po starom. teraz uz spinka s bracekom v izbe. prvy tyzden sa budila v svojom pravidelnom case okolo polnoci, tak to som k nej isla, ale potom uz prespala celu noc. tak je to uz vyse mesiaca.
ked jej idu zubky, budi sa aj kazdu hodinu. vzdy je to ine, niekedy to trva iba jednu noc, inokedy aj 2 tyzdne. jej chybaju uz iba zadne stolicky a odvtedy ako nespi so mnou, ma od zubkov pokoj. neviem co bude, ked jej zase pojdu, stolicky su vraj najhorsie. takze sama neviem ako bude 😅
ked este spala so mnou, pritulili sme sa k sebe a ak zamrncala, stacilo ze ma citila a zaspala. ak sa rozplakala, tak som jej natrela dasna mundisalom, aj 2x po sebe. ak mala viac takych noci po sebe, tak som jej zubky natrela uz hned vecer pred spanim. ak si za menej chemie, vraj aj olej z klincekov velmi pomaha, len na to nemam recept. klinceky su dobre na bolest zubov aj pre dospelych, vraj staci do klinceka zahryznut, ale nemam odskusane 🙂
Ahoj, viem ze je to dávno, ale som zvedavá ako to dopadlo s tým spaním, lebo prežívam to isté

@blevka
@zk3
presne ako keby ste pisali o nasom. ja dufam, ze sa to zlepsie taktiez dvoma spankami a taktiez mozno pomoze to, ked zacne stvornozkvat, chodit. viac sa unavi a mozno bude lepsie spat. musim mysliet pozitivne 😉