icon

Vychovávam deti zle, keď ich neučím klamať a podvádzať?

nelinka2009
7. feb 2017

Ahojte... Ani neviem co chcem, mozno vase nazory... Chcem vediet ako to funguje v inych rodinkach... Snazim sa viest deti od malicka k tomu, aby neklamali, nepodvadzali... Ale casto sa mi stava, ze prave preto su v zivote znevihodnene, vlastne sme este nikdy vdaka tomu ziadnu vyhodu oproti ostatnym nemali...
Aby ste mi rozumeli uvediem priklady...
Napr. nedavam chore deti do skolky ani ked maju karneval, alebo vylet... Jednoducho ked su chore, tak maju byt doma... aj ked uy samotna ucitelka mi pvoedala, e na karneval som ju mohla dat, aj ked je chora... ine deti ale vtedy do skolky idu aj ked su mamicky na ocr... a preto len moja dcerka v skolke nic poriadne nezazila, lebo vzdy ked sa nieco konalo, bola doma chora...
alebo som pocula ako mamicky nechavaju doma deti zo skoly, leo zaspia... jednoducho oklamu ucitelku, ze su chore a hotovo... u nas sa to nestava.. ak by sa aj stalo, zrejme by som ucitelke povedala pravdu...

Najhorsie je, ze aj ine deti, ktore to vidia robit rodicov, tiez len tak klamu a podvadzaju... a nasa mala sa v tom tak neobracia, nevie to, my to doma nerobime tak sa ani nevie branit...

Viem, ze su to malichernosti a som vdacna za to co mam.. Nic by som nemenila, len je v poslednej dobe takychto si tuacii vela... a niekedy mi to je luto....

Dakujem za precitanie

Strana
z2
babulka82
7. feb 2017

@nelinka2009 ja asi len tolko že každemu sa všetko v živote vráti a tomuto ja verím.Ked niekto klame bude oklamany.Aj ja ucim deti hovorit pravdu bez ohladu na dosledky.Učim ich slušnosti a poriadkom niekedy to nechapu a jeduju sa ale ja som nekomrpomisna a verim tomu ze raz mi budu za to vďačne a ja budem mať dobry pocit že som urobila vsetko pre nich.Niekedy je to dosť ťažke ked ibe deti nemusia to alebo ono ale mne je to jedno vychovavam svoje deti po svojom bez ohladu na to či sa to niekomu pači alebo nie a snad aj deti to raz pochopia.

dominika6
7. feb 2017

@nelinka2009 vychovávaš dobre a je takých viac čo sú v živote pre toto bití..
ja napr mám problém klamať,lebo mi trhá kútiky úst do smiechu,alebo ked chcem chlapovi niečo aspoň z polky zatajiť,zapletiem sa a on mi povie iba jedno
,,pozri sa mi do očí a povedz ako to bolo,, a vtedy ozaj nedokážem zatajiť nič...
to isté som naučila moje deti..
vždy sa mi musia pozrieť priamo do očí ked riešim konflikt alebo nejaký prúser a oni očný kontakt nezvládnu a vyplujú pravdu 😀...
opakujem im že klamanie im nepomôže,neulahčí život ani nič navyše nezískajú..

m.i.r.i
7. feb 2017

ja chapem co chces povedat...netreba sa nad druhymi zamyslat, ale chapem ako to myslis...ja som tiez bola vychovavana k poctivosti a aj som taka povaha, ze aj keby som chcela, ja klamat neviem...to mi vidno hned na tvari, ze nieco nie je ok..a to ozaj staci nieco zatajit, ani nie klamat...neviem to a nerobim to, lebo mam strasne zly pocit..aj akekolvek zavadzanie...moji rodicia tiez taki boli, vsetko poctivo...moj muz uz taky nie je..nemyslim tym, ze klame, to nie, ale vie kalkulovat, vyuzit ked sa nuka prilezitost na nieco, mysliet ovela viac na seba...clovek sa potom zamysla, ze to je sebectvo, ale nie je to v kazdom meradle tak...je priebojnejsi, ovela viac toho dosiahne, vie najst vsade moznosti ako co vyuzit..ja nie som schopna nepoctivo urobit nic..ani si zajst k lekarovi pre Pecko, ked nie som chora...co v mojom okoli robi kazdy..ze ved mam narok na 7 dni v roku mat Pecko, doktori s tym nemaju problem, im je to jedno..a ved ked mi to zamestnavatel/zakonnik prace umoznujem, tak to treba vyuzit..ja som za 14 rokov v praci este pecko nikdy nemala...a vyuzit to tak, ze nie som naozaj u lekara alebo chora, to nedokazem..to je len taky priklad...moj muz sa chyta za hlavu, lebo tvrdi, ze to nikomu neublizujes, iba si beries na co mas pravo, ale tak klamat? ja by som nedokazala dietatu vymyslat diagnozu aby som mu dala nejaku nalepku aleo vybavila predlzeny rodicak...nemohla by som x takychto veci, na ktore ano mame pravo a su dane..ale mne to svedomie a poctivost nedovoli...moj muz vravi, ze ved platime dane,odvody a podobne a ked sme chori tak v nemocnici o nas nik nezakopne..mozno nie sme chori cely zivot a nic z tych odvodov nemame, tak co nevyuzit..no u mna nikdy taketo nieco neprejde..zneuzivat socialny system, klamat v praci, vymyslat si...a tak vediem aj syna..tiez k tomu aby bol poctivy...za svoje chyby si nesie uz od mala zodpovednost....a ziadne klamstva....aj ked to bude pre neho neziaduce..neviem si to teda predstavit....ale je to tazke...chapem to ze su z toho obavy, lebo taky clovek je ozaj ako taky bojko trosku...boji sa vlastneho svedomia...alebo nejakej karmy...alebo coho..a ostatni nemaju problem...a viacmenej asi lahsi zivot

nyusika
7. feb 2017

@nelinka2009
toto co opisujes je banaluta, ked sa mala citila dobre, naozaj molhla ist na ten karneval.
alebo ani ist nemysela - zalezi od tvojh rozhodnutia.

vies co je to ucit deti od mala podvadzat ?
napism priklad z leta.
bola som s neterou v aquaparku a tam boli rozne detske sutaze.
jedna z nich bola taka, ze animatori nahadzali do detskeho bazena gulicky a deti pocas trvania pesnicky mali pozbierat co najviac.
Vsimla som si, ze dost rodicov svojim detom "pomahalo" tak, ze este pred zacatim pesnicky si akoze nenapadne odlozili k sebe dost guliciek a tie potom svojmu decku podali...

jasne, ze to videli aj deti.
a toto sa tazko vysvetluje..

alaguema
7. feb 2017

@nelinka2009 aby som pravdu povedala, nepochopila som pointu. V čom je problém? Ty neklameš - ok. Robíš dobre. A že klamú ostatní, je ich voľba. Zdieľam rovnaký názor ako ty - deťom sa klamať nemá, ani ich k tomu viesť, aby klamali oni, prípadne klamať za nich. Nepochopila som, voči čomu sa tvoje dieťa nevie brániť...Dieťa časom pochopí, že tam vonku existuje klamstvo, existujú aj iné zlé veci. Medzi úlohy matky, patrí aj príprava na tieto veci. Vysvetlíš, porozprávate sa o tom vždy, keď má nejaké pochybnosti a idete v tej svojej línii. Akonáhle ty uvažuješ smerom, že ste vlastne obete svojej poctivosti, tak to ďaleko nedotiahneš. Dieťa to okamžite vníma a vlastne tak sama spochybňuješ to, čo ju učíš.

aspinka
7. feb 2017

To ci vychovavas svoje deti dobre ci zle zistis az ked budu dospeli a ty budes vidiet ci mas byt naco hrda alebo naopak. Moje deti vychovavam rovnako niekedy mnou lomcuju podobne pocity ako teba ale potom si poviem ja mam svedomie ciste a nikdy nebudem lutovat ze vediem svojej deti k poctivosti. Spociatku si mozes mysliet ze ti druhi sa maju lepsie cez vsetko preklznu klamstvami a podvadzanim ale v SKUTOCNOM ZIVOTE su nestastni a na konci zivota zlomeni... a ide to z pokolenia na pokolenie takze takto nestastni z upadku mozu byt cele rody rodin lebo v com dieta zije to potom samo zije.... Este raz sa spytaj a svedomie ti na tvoju otazku odpovie 😉

nelinka2009
autor
7. feb 2017

Nie to skutocne nie... Skor som chcela citat to, co ste aj napisali... Len som sa chcela uistit, ze nie som jefina co sa s takymto spodobom nestotoznuje...

mima4
7. feb 2017

@nelinka2009

tvoje uvazovanie je uplne normalne a zdrave a spravne!!

zial socializmus slovensky narod ZDEGENEROVAL, preto je uplne bezne pre ludi klamat, podvadzat, podplacat, zvadzat, preto je bezne:

- predbiehat sa pri nastupovani do vlaku/busu
- neodvzadzat dane/odvody zo skutocne zarobených penazi - čo je podvod
- zahmlievat informacie, aby mne bolo dobre
- byt drzou a arogantnou a to bez akéhokolvek dovodu
- nepomahat slabsim, tym, ktori to potrebuju...

A potom sa čudujeme, že vo vláde mame ODPAD - fico, danko, kotleba,....

a nadavame, ako je tu vsetko na prd na slovensku!!

v prvom rade sa vsak musíme zmenit my, obyvatelia tejto krajiny

hovorit pravdu, byt cestnym clovekom, pomahat tym, ktori to potrebuju, neklamat, nerobit podvody (nevydat blocek ma byt pre nas URAZKOU), viest k tomu deti ma byt pre nas VYSADOU!!

az potom mozme nieco vôbec chciet!

mathias23072014
7. feb 2017

Kazda vychovavame svoje deti najlepsie ako vieme. Ked je pre teba pravdovravnost dolezita tak automaticky budes k tomu viest svoje deti. Ja si myslim, ze ked budu deticky starsie tak zivot ich sam nauci kedy vraviet pravdu a kedy zaklamat. To patri k zivotu tomu sa neubraniz a zbytocne budes rozmyslat ze co by bolo keby. Sme aky sme a podla toho robime svoje rozhodnutia a podla tych rozhodnuti potom taky zivot zijeme.

sunny8
7. feb 2017

Aj my klameme svojim detom ! Darceky nosi Jezisko sladkosti do.cizmicky mikulas deti.bocian.a podobne. Pre deti su to megaklamstva. Vychovavas na jednicku. Klamat sa.nevyplaati. robis to.najlepsie co.mozes pre svoje deti. Nevsimaj.si.co.robi.okolie. 🙂

esther03
7. feb 2017

@nelinka2009 skolu si uz nasla a zas dalsi veeelky problem? Ved vychovaj deti tak ako to ty uznas za vhodne a neries co ini a co ty budes mat zo svojej vychovy ake vyhody.

nelinka2009
autor
7. feb 2017

Ano chvalabohu nasla, neriesim inych riesim to, ze moje deti to vidia a nechapu preco ona nie ked iny ano. Preto sa pytam ci som az tak nenormalna,

moni244
7. feb 2017

@mima4 vau

kuceravasue12
7. feb 2017

no presne to mi povedala sestra, že vychovávam zle, že ak v dnešnom svete nevychovám z dieťaťa bezcitného človeka ktorý pôjde aj cez mŕtvoly jediné čo sa mi dostane teda dieťaťu je šikana...v podstate má pravdu, koľkí sú šikanovaní pretože sú dobrí ...ale je mi to jedno ...na smrteľnej posteli chcem mať vedľa seba dieťa z ktorého som vychovala dobrého človeka a na starobu sa o mňa postaral a nie ležať tam sama alebo s nevďačníkom ktorí čaká koľko zdedí

persica
Odpoveď bola odstránená
nikomutonepoviem
7. feb 2017

Taký príklad, na istej škole sú určite deti (prominenti, deti starších učiteliek, riaditeľa, dokonca aj sekretárky) zvýhodňované, je jedno aké majú známky , známka na vysvedčení bude lepšia, nesmú byť trestané doučovania či zápis do triednej knihy proste nedostanú. No a čo ostatné deti v triede ktorým nikto známku len tak nezlepšil, ktoré doma učili, že sa musia učiť aby niečo dosiahli a nakoniec v škole vidia ako to funguje aj bez učenia. A chudák učiteľ keď sa ho deti pýtajú prečo má spolužiak lepšiu známku keď dobre vedie aké známky naozaj má a on im nemôže ani odpovedať lebo sa bojí o svoje miesto...Dobrá výchova je podkopávaná zo všetkých strán s tým nič neurobíme, osobne vychovávam dieťa tak ako sa patrí aspoň pre vlastný dobrý pocit

mima4
7. feb 2017

@kuceravasue12 ale byt dobrym neznamena predsa tolerovat sikanu, dovolit aby s tebou niekto zametal

esther03
7. feb 2017

@nelinka2009 tak to jednoducho svojim detom vysvetli a hotovo. Preco ine dieta ano a tvoje nie? Lebo my s ockom si myslim, ze klamat nie je pekne bla bla bla proste ty si rodic ty mas najst spravne vychovne metody na svoje dieta, ty mu musis vysvetlovat. Nemozes chciet, aby sa iny rodic prisposobil tebe, lebo ty si myslis, ze takto je to spravne. Ja tiez s vela vychovnymi metodami nesuhlasim a moje deti by ich brali, lebo deti si automaticky vyberaju lahsiu cestu, ale je na mne im vysvetlit moje postoje...Ci tato tema je na to, aby sme ti povedali aka si uzasna mama a ako super vychovavas svoje deti? To nech ti povie muz, mama, svokra, sestra...my ta nepozname.

natalym
8. feb 2017

@nikomutonepoviem
Prečo Tvoje deti chodia do takej školy? Kde nie sú učitelia profíci a dávajú známky podľa iného metra ako to čo vedia?

dai
8. feb 2017

@nelinka2009 precitala som si tvoj uvodny prispevok a tiez nerozumiem pointe... ak si so svojou vychovou spokojna tak neries...
osobne - ak je dieta realne chore tak do skolky nepatri, ak ma sopel a ucitelka povie ze je to ok, tak je to pre mna ok... na druhej strane ako rodic posudim predsa ci to dietatu neuskodi... nema zazitky? preboha, to ako skolkarsky karneval je nejaky mega zazitok? zober ju teda na iny karneval - ved ich je kopu... pozri len program divadiel, klzisk , detskych kutikov etc. ...
to ostatne sa detom zial vrati... neviem - je vyhoda ze ked decko zaspi tak neide do skoly? ja v tom nejaku super vyhodu nevidim ani pre seba ako rodica ani pre dieta - ved sa to musim ja potom s dietatom aj tak doucit, ked pisu pisomku tak si ju aj tak napise ked sa vrati etc. ...
neviem, ale zamyslas sa nad uplne divnymi vecami mi pride...
a jasne - byt cestny a neklamat v spolocnosti ktora je ako hore popisala @mima4 ( staci opaet citat mk aby clovek zistil ako zmysla vaecsina , ako sa ludia snazia obist zakony a samozrejme ze to ucia aj svoje deti a pod.... ) prinasa vela nevyhod... Ale nechapem co chces riesit - bud je pre teba moralka hodnota a jednoducho tak budes svoje deti viest - vysvetlovat im preco je to take dolezite, alebo nie je pre teba hodnotou a potom sa prisposob zvysku...ina moznost neexistuje ( s prudom sa vzdy plava lahsie ako proti prudu🙂 )

stella333
8. feb 2017

@nelinka2009 Za nas, ani ja to nerobim, ani moje deti, nerobila som to v skolke a ani teraz, ked uz ich mam vacsie a sami deti, to komentuju, ze oni musia a ine deti sa vyhovoria (napr. ked nechcu pre nieco do skoly). Ja len dufam, ze raz ked budu v praci a v zivote, tak sa im ten moj pristup v dobrom vrati. Su deti vychovavane rovnako a aj tie s opacnym pristupom ( vyhovorky, klamstva, ulievanie sa). My sme si s manzelom v zivote vsetko museli odmakat a ja verim, ze bez tej nasej slusnosti, poctivosti a zodpovednosti, by sme to nemali.

nikomutonepoviem
8. feb 2017

@natalym ale veď to nie je len na jednej škole, tak je to všade a učitelia o tom nerozhodujú, normálne si ich zavolá riaditeľ do riaditeľne povie meno dieťaťa alebo detí a nadiktuje známky pod výhražkou, že ak takú známku nedajú na rok už na ich škole učiť nebudú, a čo teraz budem učiť deti doma? alebo ich presúvať zo školy na školu a všade zistím, že tak to je..a toto nie je vymyslené alebo "z počutia" toto mám od učiteliek, ktoré poznám a boja sa to vôbec niekomu povedať a od bývalých učiteliek, ktoré dali výpoveď a už do školstva nešli

natalym
8. feb 2017

@nikomutonepoviem Ale prečo tie Tvoje decká tam chodia? Ty čo to nechávaš tak? Vieš o tom, týka sa to Tvojich detí a neriešiš to, či ako mám tomu rozumieť?

maykaaa1122
8. feb 2017

ty aj tvoje deti sa stretnú s rôznymi vecami, aj klamstvom, možno im stačí vysvetliť, že takto sa to robiť nemá

nikomutonepoviem
8. feb 2017

@natalym a ako to mám riešiť? mám to dať do tv alebo čo? A narobiť kamoškám učiteľkám problémy? Aj tak sa nikto neprizná lebo sa všetci boja.

natalym
8. feb 2017

@nikomutonepoviem Tak si ako oni. Tak buď ticho.

simca06022011
8. feb 2017

@stella333 ano vrati sa im to, dobre robis, neboj 🙂
@nikomutonepoviem ano presne tak to mas urobit, kludne to dat do TV a pan riaditel poleti a pedagoogvia nie... inak ako pise natalym si rovnaka ako oni.
@nelinka2009 podla mna najhorsie je to ze si pripustas blbosti, nic take nevidim co by bolo "klamanie/podvadzanie"... to ze skolkar ostane doma, elbo sa mame nechce ho odniest je jej vec ;) a je jedno co povie ucitelke... aj ked pochybuzjem, ze povie, ze "ostava doma jeden den lebo dieta je chore", skor ze niekam idu alebo tak... Ja si tiez malu necham doma ked velmi chcem a nikoho do toho nic. To ze ti dcera nejde na vylet, karneval lebo je naozaj chora je ina vec, ani moja nejde... apreco by mala byt ukratena? Ta mama co necha doma dieta lebo zaspia moze za to ze tvoja mala je chora a je ukratenao vylet? Nemoze... A dcerka nebude mat z toho ziady deficit, dobehne vylety aj zazitky s detmi... moja je v kolektive od 1,5 roka a 2 roky sme neboli na karnevaloch, vystupeniach atd.. lebo vzdy je to v dobe chorob... bohuzial. Neublizilo jej to. Proste nepripustaj si taketo veci ako keby to bol koniec sveta... nie je nase dieta stredobod vesmir, budu sa diat veci na ktorych sa nezucastni.. hlavne ze je zdrave a ze sme doma spokojni.. na co si robit viac stesov. A ci ostatni doma klamu alebo nie, ti tiez moze byt jedno...

Strana
z2