icon

Výhody a nevýhody balenia dieťaťa do perinky

14. jan 2025

Ahojte,

čo je podľa Vás lepšie pre bábätko? Používať perinku alebo spať na voľno v hniezde? Moja malá má 2 mesiace. Asi do 2 týždňov sme ju mali v perinke, dovtedy bola len spavá a na papanie sme ju budili a to mi aj chudla. Potom sme sa ju rozhodli prestať baliť a postupne sa zmobilizovala, ba priam až veľmi. Často ju jej pohyb až vyrušuje a nemôže zaspať, prípadne sa často budí ako hýbe rukami a nohami. Včera sme ju skúsili po dlhom čase zaviazať do perinky a opäť pekne spala. No v perinke je vždy spotená a zdá sa mi tam stiahnutá a obmedzená na pohybe. Preto ma zaujíma aký vplyv má perinka na dieťa. Či potom napr sa dieťa pomalšie nevyvíja z dôvodu, že väčšinu dňa prespí. Lebo keď ju neviažem,tak väčšinu času je hore a potrebuje pozornosť, hračky, knihy, pozerá po okolí atď.
Ďakujem za odpovede

tanicka907
14. jan 2025

Ahoj, nazory na perinku ci ulitku su rozne, ako pises, brani dietatku v pohybe, ale male babatko sa citi najbezpecnejsie schulene a postlacane ako bolo v brusku. Ja som tiez naskor odmietala, ale nakoniec som zvolila ulitku a vzdy ju viazal manzel, lebo mne to prislo az krute tak silno stahovat (ukazala nam dula ako to stiahnut) a vzdy krasne spinkala.

ina2405
14. jan 2025

Ja som používala perinku pri prvom, lebo som robila veci ako mi povedali staré mamy...ale mával koliky a tak či tak nespal. A zle sa mi dieťa v perinke kojilo. Pri ďalších deťoch som už nepoužívala ani perinky, ani ulitky. Ale ani hniezda, spali na rovnom matraci.

jesenzima
14. jan 2025

Dcéru som viazla do perinky, už ako bábätko bola stále v pohybe a budila sa na vlastné pohyby ... Syna dom neviazala, nebolo treba ... Aj tebe odporúčam skúsiť, sama uvidíš, čo je pre dieťa lepšie ... Ešte doplním, viazla som iba čisto na spanie ..

evcagabi
14. jan 2025

Nebalila som.

domak2
14. jan 2025

Môj názor a skúsenosti sú podľa mňa v takomto prípade neprenosne. Urob tak ako vyhovuje tebe a tvojmu dieťaťu. Moje perinky nemali zato boli na mne v kuse nalepené 😅

daja07
14. jan 2025

ako uznas za vhodne. popisem moje skusenosti, postrehy a myslienky. Nie su smerodajne, ale mozno posluzia na zamyslenie.
mam 3 deti a balila som ich do perinky kratko, ruky mali stale von, neskor aj nohy. ale to len tak boli stiahnute snurky, bodaj by to drzalo po kope. V perinke sa zvycajne dieta prehrieva, telo potrebuje viac energie na vyrovnanie teploty, co ma za nasledok dlhe spanie, lebo to dieta nevladze byt hore. Potom sa nezobudi prirodzene na hlad, ale az neskor, kedy je velmi hladne. Podla mna to narusa cely spankovy a krmiaci cyklus.
navyse, z mojich skusenosti, neda sa v tom normalne dojcit. Pri prvom som to este ako tak skusila, ostatne dve boli od prveho dna v porodnici dojcene bez perinky.
Hybanie nohami prospieva k tomu, aby sa hybali aj creva a teda je mensia sanca na koliky. My sme neriesili koliky so ziadnym dietatom.
Ulitku som neskusala, nestihla som kupit, potom som sa na to vybodla. Tam to nie je az take hrube, moze to fungovat lepsie v zmysle, ze sa dieta neprehrieva a das mu ruky k telu, nech sa nebudi, tak teda toto je pricina budenia.

ywana1983
14. jan 2025

Tiez som balila dceru napevno do perinky, pretoze to rozhadzovanie rucickami ju budilo. (Morov reflex). Trvalo to do 4 mesiaca. Potom uz nebolo treba. Stacilo len zabalit navolno do deky, neskor sme presli na spaci vak. Vo vyvine ju to vobec neobmedzilo. Ked vidis ze pokojne spi, pokracuj vo viazani.

taktotedanie
15. jan 2025

Perinka, mala som zimne dieta, super

nairia
15. jan 2025

ja som obe deti balila do perinky, lahsie zaspali, obaja boli, ze sme ich tam zviazali a zrazu bol klud a do minuty spali 😂 ale su deti, co perinky/zavinovacky neznasaju a vadi im obmedzenie v priestore (synovec moj bol taky).
takze za mna skusit, ak to pomaha, pouzivat. ak to dieta neznasa, nepouzivat.

saxana000
15. jan 2025

Spinkat som davala do perinky alebo ulitky a pri bdelom okne bola na volno zahniezdena alebo na brusku na mne na tigrika polohy sme vsemozne striedali a manipulovali sme s nou..

tamta
15. jan 2025

Keď sa v perinke poti, existujú ulitky roznych materiálov.
Ak sa dieťa budí na vlastné pohyby ruciciek (moorov reflex) a zavinute spi kľudne, príde mi logické zavinovat 🙂
A ze brani v pohybe? Veď počas bdelych okien zviazané dieťatko snáď nie je 🙃 a počas noci sa snáď vyžaduje od dieťatka spánok, nie spartakiada 🙂