icon

Zábava pre dve malé deti bez televízie

28. mar 2024

Dve malé deti (4r,2r) zábava bez TV

Nie som zástanca TV. Pri prvom dieťati, som cez deň nikdy TV nepustila. Teraz keď mám deti dve (obe doma, do škôlky nechodía), tak im občas pustím tv kým sa osprchujem, alebo keď už nevládzem.
Prosím poraďte mi, čo zabralo na vaše deti v tomto veku, aby som im TV už nemusela pustí.

Strana
z3
amelia89
28. mar 2024

Ja nechapem toto sebatryznenie ze nikdy nikdy nikdy, predpokladam ze im venujes aktivne 95% casu,chodis s nimi von,citas im,hrate sa spolu,skladate si,strihate si, malujete, pomahaju ti v kuchyni, nieco spolu tvorite, atd. Tak ked im raz denne pustit na 30 min tlapkovu patrolu fakt ale fakt sa nezruti svet.
Kym to nepozeraju 3 hodiny denne tak ja v tom nevidim problem nemoct ani navarit v klude jedlo,ist sa vycikat alebo proste len jednoducho chvilu nemusier aktivne nic robit, a co akoze?

autor
28. mar 2024

@amelia89 staršie úplne stratilo záujem o tvorenie. Myslím že vplyvom zavedenia TV. Labková patrola je vhodná až od 6 r.

marianarem
28. mar 2024

Ja pustam malemu 4r youtube, ale ani nie az tak rozpravky, dost casto pozera skor ako sa nieco vyraba, opravuje, alebo ako nieco funguje. A to ho casto prave inspiruje k tomu, aby si to skusal vyrabat aj sam, hlavne z plasteliny a Lega robi napodobeniny, alebo svoje modifikacie.

matullienka
28. mar 2024

Predpokladám, že lapkova patrola bol príklad ale denne ide milión rozprávok vhodných aj pre najmenšie deti. Tiež nevidím v tom problém keď nemusím lietať činmi dieťa nechytí horúcu rúru alebo mu neprskne olej keď varím

petamich
28. mar 2024

ja mam dieta jedno a regulovane mu televiziu pustame, nejavi zaujem o rozpravky, pozera edukacne videa na YouTube a napr. sa naucil vsetky farby po anglicky, pocitat do 10, nazvy vozidiel (auta to je jeho) a nadalej sa hrame, staviame, kreslime, ....telku pozera obzvlast vtedy ak je doma zo skolky a ja alebo muz mame home-office, je este maly, aby sme mu vysvetlili teraz si tisko kresli mama ma pracovny video-meeting (prave naopak, vtedy najviac potrebuje jest, cikat, kakat...)

kazdopadne ak im telku pustat nechces, je to tvoje rozhodnutie, bude treba ale x viac aktivit a venovat sa im, ist von...co nevravim, ze je zle, kazdopadne ja osobne uplatnujem vsetko a s mierou pristup

ivangeline
29. mar 2024

Lego. :D Nasich zabavi aj na cele dopoludnie. A volnost,oni si cinnosti najdu. A kazdy den,najma starsie uz poctivejsie,pomoc v domacnosti.

nika11103
29. mar 2024

Čo by som ja dala za to, aby tá moja mala opicka aspoň na 10 minút sadla pred telku. Tu to nehrozí moja ani telka ani telefón rozprávky nič . Ja sa jej musím cely deň aktívne venovať, čo by som dala za to, keby som raz mohla navarit obed v klude 🤣

stanislavicenka
29. mar 2024

Ja ta chapem. Nikdy som detom nepustila telku, aby bol klud. Ale islo to tak prirodzene. Rozdiel 2,5 roka medzi nimi, dievca a chlapec. Pri sprchovani boli so mnou v kupelni🤷, napriklad. A tiez sledujem odporucany vek na programe, aj na rizoravkach, vela disneyoviek je od 12 rokov, rodicia na to kaslu. Moje deti sa spolu vela hraju, su velmi tvorive, vzdy boli. Skutocne maju uzasni fantaziu

hederamonstera
29. mar 2024

Vies ono, kedysi sa zilo v komunite, vela zien a deti travili cas spolu, varili, tvorili, upratovali, spolu. Deti sa taktiez vyhrali spolu.
Teraz zijeme “krasne” individualne, zatvarame sa doma a riesime len svoje. Len ja ja ja. No a potom moze matku aj j*bnut, len aby tie svoje deti nejako zabavila a zaroven aj riesila chod domacnosti SAMA. A tak ja vravim, kde nie je dedina(komunita), tam je telka. Ak sa teda deti nevedia zahrat same. To je dan za individualne zitie. Alebo potom to moze byt vyhorenie matky. Ja pre svoje psychicke zdravie radsej pustim telku a na chvilu vydychnem.

anketkarka
29. mar 2024

Mám väčší vekový rozdiel, ale tiež som púšťala telku, keď som veľmi potrebovala, aby boli zabavené. Vedeli sa zahrať spolu pekne aj s legom, ale pri tom niekedy vznikali hádky a trenice. Najistejšia bola vždy telka, keď som potrebovala 100% zabaviť. Na YouTube je kopec náučných videí. Nadherné sú aj tie o zvieratkách, Spevankovo, všetky detské pesničky aj po anglicky. Vždy som vybrala podľa doby, na ktorú som potrebovala zabaviť a vkus detí som jasne vedela, tak to fungovalo. U nás trochu aj lego, ale nie na 100%.

autor
29. mar 2024

@nika11103 To som ešte nevidela dieťa ktoré nezaujíma TV. Wau.

autor
29. mar 2024

@stanislavicenka práve tu fantáziu som v synovi zabila. Deti mám živé. Mala som ťažké obdobie veľa sa toho na mňa nazbieralo po sviatkoch a denne šla tebe 15-30 min.

autor
29. mar 2024

@hederamonstera práve že nemáme komunitu okolo. Napríklad ale poznám rodinu kde je mnoho detí a aj obrazoviek súčastnostne. Tie deti sa moc spolu nehrajú sa mi zdá, nenaučili sa to. Takže ani komunita nie je všetko, keď chýba správny prístup.

lucilaines
29. mar 2024

Mas dve male deti s 2r rozdielom, co je same o sebe niekedy masaker. Viem o com hovorim. Verim, ze mas toho dost a niekedy proste potrebujes vypnut. Nie si robot. A este sama sebe nakladas, ze si v synovi zabila fantaziu. Naco sa tak tyras zena? Maj sa trochu rada a zlav z narokov na seba samu aj svoje deti. Tvoj syn ma 4 roky, vyvija sa, vyvyjaju sa jeho zaujmy, osobnost, spravanie, vztah k surodencovi. 15-30 minut telky urcite nezabilo jeho fantaziu preboha. Najdi si na youtube nieco s cim si ok, naozaj je tam toho kopec, keby si im aj dokumenty o zvieratkach pustala. Ja mam deti s podobnym rozdielom, mensi bol narocne babo, starsiemu som kolkokrat pustila telku aj na dlhsie, ked som ho musela uspat alebo riesila koliky, este bol do toho covid, takze doma zavreti. Teraz ma skoro 6 a fantazie ma tolko, ze niekedy sa z toho mozem aj zblaznit.

jana_eyre_2
29. mar 2024

Keby som pustila labkovu patrolu najmladšiemu v 6tich tak ma už vysmeje 😉 pozerali ju normálne v 4rokoch, podľa mňa to odporúčanie je nejaká chyba.. niekde som videla dokonca piktogram že od 9rokov, to si neviem predstaviť že by nejaké dieťa v Tom veku bavilo..

Tiež nerozumiem tym výčitkám že tv nikdy.. moje tri deti na TV vôbec nie sú závislé, každý deň od malička som sa im venovala, boli sme veľmi veľa vonku, veľa sa hýbali a hybu, veľa čítajú keď už vedia (keď nevedeli čítala som ja) veľa tvoria a tvorili, vela hrali a hrajú spoločenské hry, majú x milión záujmov, ALE ☝🏻☝🏻 TV pozerajú raz do dňa a to večer keď robím večeru.. je to tak už dlho, majú to v podstate už ako rituál od určitého veku (majú teraz 12,10 a 7r) cez týždeň pozerajú nejaké časti seriálu, cez víkend môžu jednu dlhú rozprávku.. nikdy u nás nebežala TV celý deň, ale bolo to tak ako píšem a vôbec na Tom nevidím nič zle.. nepozerajú žiadne tuposti, pozerajú dobre a kvalitné filmy a seriály a absolútne si nemyslím že je na Tom niečo zle.. časom sa k tv pridal aj mobil.. keď si urobia úlohy, keď sa pripravia a všetko je hotové, majú 15minut na mobil.. cez víkend je to pol hodina..

Treba ale tak ako vo všetkom mať zdravú mieru, nejake medze ktoré sa neprekračujú a potom na tom nie nič zle..

amelia89
29. mar 2024

Tak labkova patrola bola priklad samozrejme.. nerozumiem ako mohla telka zabit kreativitu u syna ked pises v uvode ze im ju pustas v absolutne vynimocnych situciach (ides sa osprchovat a nevladzes).

ja mam tiez 2 a 4 rocne deti, 2 rocne dieta to absolutne nezaujima a 4 pozera kazdy den pol hodinu. ale vie ze ked ma vypnut samo vypne a dalej beha, vystrihuje, sklada lego atd. Netreba zase tu telku demonizovať, dobry sluha ale zly pan ako vsetko v zivote.

dominikamacakova
29. mar 2024

Čo s nimi chceš robiť kým sa osprchuješ? Si najivná keď si myslíš, že existujú nejaké zázračné kocky pri ktorých môžeš nechať deti bez dozoru a ísť sa osprchovať. Keď nevládzeš tak ich uč nech ti dajú pokoj a hodinu sa hrajú samé.

autor
29. mar 2024

@jana_eyre_2 nie je to chyba, len tvoje dieťa vyhľadáva stále silnejšie stimuly. Vek určujú napríklad podľa množstva strihov, rýchlosťou akou idú za sebou, akčnostou.

autor
29. mar 2024

@dominikamacakova sprchu som zaradila keď ešte spia, alebo keď už spia. Oddych budem musieť zaviesť aspoň na 30 minút denne. Ďakujem za tip.

bubuzu
29. mar 2024

My sme sa snažili nerobiť z počítača, tv nemáme, synovi tabu. Čiže keď si spomenie, tak si môže pustiť rozprávku, veľakrát ho to ani nenapadne. Má dovolené 2x za deň, 20 min. Uvidíme, má aj dni, kedy by chcel pozerať viac a fakt je kvôli tomu nepríjemný. Podľa mňa je treba deti naučiť sa, že aj tá frustrácia,že niečo nemôžem, k životu patrí a ako sa s ňou vysporiadať. Lebo technológie v našich životoch jednoducho sú. A teda, kreativitu to v ňom nezabilo ani náhodou. Je kreatívny až moc. A tiež mám dve deti. Takže to nerobím tak, že mu to pustím, keď chcem niečo robiť, ale naopak, počkám, či si to vypýta sám a vtedy napr. navarím. Už ho poznám, viem kedy asi chce pozerať. A ak ho to nenapadne, tak varíme spolu.

jana_eyre_2
29. mar 2024

Áno, vyhľadáva, totiž keďže má starších súrodencov tak ma aj o dost iné stimuly už aj v bežnom živote takže samozrejme že vyhľadáva aj iné filmy..

ale tlapkova patrola je vhodná pre mladsie deti ako je 6r, to má nikto nepresvedčí o opaku, prepáč..

letfenixa
29. mar 2024

@amelia89 suhlasim.
@autorka pol hodina TV, aviac starostlivo vybranej, nemohla v tvojom dieťati zabiť fantáziu. Skôr mu prešla nejaká faza, príde iná.

liz_lemon
29. mar 2024

tiez mam deti s rozdielom 2 rokov, a nikdy som ich neobmedzovala, co sa tyka TV alebo napr. tabletu, a predstav si, ze z nich nevyrastli ziadni TV a PC maniaci, syn ma 11 rokov, a vzdy ide radsej von s kamaratmi, a dcera radsej cita, ako pozera TV, prave to zakazovanie niecoho je cesta do pekla, ze o to viac to tie deti chcu

sheila121
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
29. mar 2024

@sheila121 ja si spominam, ze raz tu bola debata o Minecrafte, a jedna tam povedala, ze vsetko synovi zatrhla, ale kupuju mu obliecky na postel s temou Minecraft, takze syn je v obraze, ked sa bavi so spoluziakmi 😂
skoda, ze vela rodicov, ani netusi, ako vlastne skodia detom tymi zakazmi vsetkeho

jana_eyre_2
29. mar 2024

@sheila121 pani mamička, prosím skús sa pozrieť na seba a nekritizuj moje výchovné metódy, ja sa do tvojich tiež nestarám ok?

jana_eyre_2
29. mar 2024

@liz_lemon škoda že toľko ľudí má dojem že vedia všetko lepšie ako ostatní..

marianarem
29. mar 2024

15-30 minut denne nezabije fantaziu. Moj pozerava dlhsie a fantazie ma na rozdavanie. A co v tej TV presne pozeraju? Ja vzdy poctivo vyberam obsah. Kludne videa, take pomalsie, kde sa maly nieco dozvie, kde ho moze nieco inspirovat. Su aj detske videa o vyrabani z plasteliny, papiera atd. Momentalne su hitom videa (normalne dospelacke) o vyrobe a oprave reproduktorov. Potom si stavia vlastne tak, ze spaja plastelinu s roznymi suciastkami vymontovanymi zo starych spotrebicov. Minuly tyzden po mne chcel.videa o organoch - aj koncerty pozeral a aj vyrobu a udrzbu, tak si zacal stavat z Lega aj organ. Jeho plan bol s 840 pistalmi a 7 manualmi 🙂 Tiez zacal skladat pesnicky, vraj organove melodie 🙂 Takze fantazia mu mechyba 🙂
Nebude ta strata tvorivosti aj tym, ze ste ozaj mali vsetci nejake horsie obdobie?

liz_lemon
29. mar 2024

@jana_eyre_2 pozri sa, mne je uplne jedno, ako kto vychovava svoje deti, napisala som svoj pohlad, ale 15 min je naozaj na smiech, dufam, ze aj ty si tak stopujes svoj pristup na MK...

jana_eyre_2
29. mar 2024

@liz_lemon neboj sledujem, nechcem byť závislá na mobile.. na smiech je, keď máš dojem že máš právo z niekoho sa vysmievať a teda sorry od teba som to ani nečakala takéto príspevky, mala som ťa zaradenu inde.. ale učím sa kazdy deň..

Ja zas nemám dojem že je ok nechať deti cumiet do tv či mobilu neobmedzene, avšak uvedomujem si že to nie je moja vec a rozhodne by som nikomu nepísala že to je na smiech..

Strana
z3