Zábava pre dve malé deti bez televízie
Dve malé deti (4r,2r) zábava bez TV
Nie som zástanca TV. Pri prvom dieťati, som cez deň nikdy TV nepustila. Teraz keď mám deti dve (obe doma, do škôlky nechodía), tak im občas pustím tv kým sa osprchujem, alebo keď už nevládzem.
Prosím poraďte mi, čo zabralo na vaše deti v tomto veku, aby som im TV už nemusela pustí.
:DD, to myslis vazne? Vhodna az od 6 rokov... tak sa trap a nepytak si tu rady, ked mas taketo prihluple argumenty. Trosku uber z histerie
Tvorivosť dieťa stratí najskôr tým, že mu rodič robí v kuse animátora. Potrebuješ vypnúť? Hrajte sa na mŕtveho hada. Ty si mŕtvy had a oni ta oživujú. Vyhravas ak sa pol hodiny nepohnes 😁 alebo im nastav kuchynské minútky najprv na 10 min a postupne predlzuj. Vysvetlí že venovať sa im zas budeš keď minútky zazvonia. Dodrz!! Tých 10min. si pri nich čítaj knihu, časopis, len tak polež na gauči. Minútky preto, že im to zhmotní čas, ktorý oni nechápu ešte.
Ďalšou možnosťou je spriateliť sa s mamkou s dieťaťom v podobnom veku a občas na hodinku postrážiš deti ty, občas ona.
4 ročnému už kľudne môžeš aj krúžok vybrať a nosiť ho tam spať vyplní čas.
Ja som prvé dieťa mala mega náročné. Ja keď som to už nedávala som ho dala do postieľky do spálne v čase odpočinku nespalo samozrejme ani omylom ale muselo robiť niečo kľudnejšie napr pozerať si knihu a ja som si pri nom čítala svoju. Alebo v obývačke v ohradke či bez. Od 2 išlo na pol dna do škôlky.
To bolo dieťa čo nespalo a máločo zjedla. V živote nesedelo v pieskovisku. Finálový ako duracel od 6 ráno do 22.00 večer. V noci vstávalo.
Stanov hranice pre seba, nechaj deti nech sa nudia, lebo nuda rozvíja fantáziu.
A ak chceš zapnúť vhodné rozprávky siahni po niekdajších klasických vecernickoch čo ficali za sociku.
Macko ušlo, Medulienka, maxipes Fik...
Veľa čítaj klasické básničky. Čačky hračky knižka alebo Žabiatko (ale knizku, nie basnicku samotnu)
@jana_eyre_2 ty si zjavne nepochopila, co som napisala, to ze svoje deti neobmedzujem, neznamena, ze nonstop pozeraju TV/mobil, iba vedia, ze mozu, ak CHCU, ale oni nechcu, resp. len malo, ale to vedomie, ze mozu hocikedy, sposobilo, ze ziadna zavislost nehrozi, ved to je znama vec, ze ak nieco nemozes, tak to chces o to viac
nevysmievam sa ti, ale mysliet si, ze ked das niekomu 15 min, ze ho to ochrani pred zavislostou je smiesne
ja sama som casto na PC, a bolo by maximalne pokrytecke, aby som detom to iste zakazovala, a vymedzovala im nejaky kratky cas, detto moj muz sa hra casto na PC, co by sme to boli za ludia, ak by sme zvolili takyto pristup, ja som sa slobodu v tychto veciach, a vyplatilo sa mi to, deti nedavaju prednost TV/PC/mobil pred vsetkym, su to normalne deti, ktore su radsej s rovesnikmi, a napr. moja dcera precitala takmer 40 knih, a to len za tento rok
a pamatam si, ako mi vsetci hovorili, ze ked ma dieta mobil, konci vsetko, ze bude len na mobile, tak to tiez nie je pravda, obe deti maju mobil, ale vobec na nom nie su, a maju v nom aj net, aj hry, ale neprepadli tomu, a myslim, ze tiez vdaka tomu nasmu pristupu, bez obmedzeni
A skus kľudne montessori aktivity. Dajú sa robiť veľakrát s tým, co máš doma. Napr. Pchať farebné slamky do dierok na sitku, do plechu vysyp múku a nech do toho kreslia, upratovanie následne spoločne tiež vyplní čas,
U nás top prelievanie vody. Ak ju zafarbis potravinárskom farbivom máš farebnú 😉 normálne im daj staré veci oblečených stupni do bezpečného priestoru hoci vane a nech lejú, miešajú, zisťujú čo sa stane. Ty im ukaz a nechaj ďalej samých bez tvojho usmerňovania.
Babranie sa s vodou za použitia striekaciek, pipety, skumaviek...
Všetko na princípe ukážem, ale skúmajú už sám
@liz_lemon pisat niekomu že jeho prístup je smiešny je vysmievanie.. ja som tvoj príspevok pochopila, lenže mám na to jednoducho iný pohľad, rozdiel je v tom, že ja tvoj prístup nekritizujem, len konštatujem ako vidím z môjho pohľadu (mimochodom povedala som to až na základe tvojich príspevkov, predtým som sa vôbec nevyjadrovala k tomu čo považujem za správne.. len tu ste sa chopili príležitosti aby ste ma mohli poučiť ako viete všetko lepšie).. predomnou sa nemusíš obhajovať ako super si vychovala deti, to vieš len ty.. ja zase svoje vychovávam tie svoje tak ako uznam za vhodné a vyprosujem si aby mi niekto písal aké to je smiešne.. to si zase nepochopila ty..
@sheila121 skús si niečo prečítať o vplyve elektroniky na detský mozog a potom sa vyjadruj o výchovných metódach iných ľudí. To že deťom dáš hranice a reguluješ ich čas strávený s elektronikou robíš pre ich zdravý vývoj, lebo nechceš, aby Tvoje dieťa nedopadlo tak ako varujú neurológovia a psychológovia. Je to moderná droga aj pre dopelého a malý plastický detský organizmus to má o to náročnejšie. Ty si rodič zodpovedný za svoje dieťa. Nepríde Ti nikto (bohužiaľ) povedať a zakázať ničiť svoje dieťa tým, že neurčíš zdravé hranice v elektronike dieťaťu.
Ešte ma napadlo gulickovu dráhu postaviť, domček z kartónové krabice, maľovanie na fóliu a obrazky capnete na okno, prstové farby, vodové, pratelne fixky, teraz tých možnosti je neúrekom. Omalovanky vodové, že štetec dáš do vody čistej a ako prechadzas po obrázkoch oni sa vyfarbia..
Všetko systém ukážem ale robíš už sám, skúšaš,
Podľa toho čo radi robia.
@anketkarka
@anketkarka baby ona chcela rady čo robiť, nie diskusiu o vplyve elektroniky na dieťa. Nijako jej to nepomôže.
@anketkarka viacere tu mate problem pochopit, ze to, ze ak dieta nie je obmedzovane zo strany rodica, neznamena, ze to dieta sedi pred TV cely den, len vie, ze ak by chcelo, tak si moze TV zapnut, my sme domacnost, kde TV nie je zapnuta cely den, mne osobne ani nepapadne TV zapinat, takze neviem, aky by to mohlo mat vplyv
@jana_eyre_2 podla mna to nie je vysmech, len take zamyslenie, ale to je fuk
A ešte možno ak by staršieho bavila hudba skúsiť hranie na flautu. Je to pomerne nenáročné, dá sa aj online, sukromne mozno niekto v okoli by ho vedel učiť, moja tak začínala cez koronu síce staršia, ale mala úžasnú učiteľku. Po korone prešla na normálnu zusku, po roku síce na iný nástroj, ale naučila sa ďalšiu zručnosť, vyplnilo to zmysluplne čas.
Ak vzťah dieťa nemá, tak samozrejme táto možnosť padá.
Pozri, netreba sa úplne vyčerpať. Ak pustíš cielene , na čas kedy niečo súrne potrebuješ, tak je to oplne ôk. Keď mali moje deti toľko rokov, tiež som im pustila . Napr teraz 6 a 4r sa vela veľa prehraju spolu.
@janage zaujímavý nápad, ďakujem.
mila autorka TVOJEJ diskusie (inak, ak je len tvoja, tak je to skor monolog), ano vsetko si pokaslala tym TV, tvoje deti mohli byt umelci, ale teraz ked im TV vzala chut do kreativnej zabavy, zrejme ostanu len bezni zavislaci, co cely den sedia pred TV, je mi ta velmi luto, skoda, ze si sa neobetovala, radsej si sa nemala sprchovat
@janage to nebolo pre autorku. Ale pre tých čo si neuvedomujú vplyv elektroniky. 2 ročné dieťa nemáš veľa možnosti ako 100% zabaviť. Ja som to robila tiež pri sprche alebo varení. Vtedy, keď proste potrebuješ mať dieťa upútané a v bezpečí. Pár minút.
@liz_lemon nikto nenapísal, že ste domacnosť ako opisuješ. Ale 2 a 4 ročnému neodporúčať regulovať elektroniku argumentom, však ani my dospeláci sa neregulujeme je trochu od veci. Rodič je vždy zodpovedný za svoje dieťa a jeho vývoj. Spravať sa k nemu ako k dospelému bez hraníc (nielen v elektronike) nikdy nemôže robiť dobrotu. Ale nie každý rodič si bohužial vie uvedomiť dôsledky svojich rozhodnutí.
@liz_lemon fuuu, aké urazené ego z Teba píše a absolútne bez dôvodu, lebo je to naozaj jej príspevok. Nemusí mať každý človek rovnaký názor.
@anketkarka dalsia, co necita s porozumenim, naozaj je to na Slovensku velky problem
@liz_lemon prosím reakcie k téme, bez urážok a povyšovania sa alebo 👉
@liz_lemon a čo konkrétne som akože nemala správne pochopiť? Že útočíš na autorku (teraz sa pokúšaš aj na mňa) len preto, že nemáme rovnaký názor ako Ty?
Autorka pozri tak ako nepriberies ak sa 2x do roka preješ ani neschudneš ak 2x do roka budeš držať diétu, tak ani občasné krátke sledovanie TV vhodné veku či jednorazovo celý deň napr.som mala horúčku nevládala žiť, manžel na služobke no museli sme to prežiť.
Sustred sa na to čo robíš dobre.
Kreativitu a fantáziu rozvíja nuda, voľná hra, čítanie kníh, počúvanie rozprávok (my ako deti sme mali doma gramofon s 3 platnami a milovali sme to- narozpravané este starou generaciou hercov) detské rozhlasové hry proste všetko čo povzbudzuje predstavivosť.
Mali sme napríklad magnetickú skladačku deti niečo skladali podľa návodu neskôr podľa fantázie, jedno milovalo šrubovať tak tato vyčlenil niečo staré a montovalo o dušu.
Magnetická skladacka nieco ako toto ale veľká len tuším 4 druhy tvarov, ale v piatich farbách
Potom rôzne výtvarné techniky. Obľúbené bolo s voskovkami pokreslit celý výkres, zamalovať čiernou temperou a vyškrabať potom napr. domček so špilkou.
Bonus bol že obe deti získali super jemnú motoriku.
Staršia bola tak záručná, že ako skolkarka sa naučila hackovat. Ako malú som jej navliekla tzv.tupu ihlu a "vysivala" pri mne na nejaký starý kus látky. To som ale mala iba ju nemusela som strážiť ďalšie dieťa.
@janage nagnetickú skladačku im nemôžem nechať bez dozoru, aby náhodou nezjedli nejakú časť z nej. Aj v návode je zdôrazdnené, že len pod dozorom.
A prečo to nenechať na dieťa,nech sa samo rozhodne,ako tu často čítam napr o krste,o viere a veľa iných veciach?
A inak chýbajú mi tu ešte mamičky, ktoré vôbec nemajú doma TV a keď sa spýtam,či naozaj nikdy nevideli žiaden film,alebo rozprávku tak mi odpovedia že hej,veď si pustíme na PC a deti na tablete 🤣🤣🤣.
Každé dieťa je iné, ty už vyberieš čo je vhodné. Moja rocna cela stastna pichala spendliky z 1 ihelnika do druhého.😉 Všetci boli zhrozeni, ale sedela som pri nej a bolo to v pohode.
Ta naša skladacka mala veľké tie dieliky.Ten obrázok bol ukážka hry na rozvoj tvorivosti. A môžeš byť pri nich napr. Chvíľku 10 min sa pohras s nimi, ukážeš im čo sa dá robiť potom pri nich žehliť napr. Ale už si ty robíš svoje a oni samé skúšajú.
Môžeš použiť krásny farebný obrázok z časopisu rozstrihnes na veľké kusy a oni sa snažia zložiť.
Ideš od najjednoduchšej úrovne po ťažšiu. Ja som napr. časopis geo používala alebo detské.
Alebo triedenie gombíkov velkych , bambule atď.
Farebné magnetky posúvať po plechu na pečenie do rôznych tvarov...
Pamätám sa ako mladšia v prvom ročníku milovala omalovanky antistresove pre dospelých a druzinarka mi vytkla, že prečo ju tým preťažujem. No nepretazujem, sama si vyberie, sama kreslí, chce. Krásne vedela farby kombinovať.
Je jedno co vyberieš, princíp je rovnaký ukážeš dieťaťu ako na to a necháš ho nech to skúša samé. Nech objavuje. Nekomentujes, že je to dobre alebo zle. Je to po jeho.
Ak dieťa vyhlási, že ho to nebaví rešpektujem a ono musí tespektovat, že teraz sa musí chvíľu zabaviť samé. Pri tom 4rocnom už by to malo ísť. Inak on nechodí do škôlky?
Menšie dieťa počas mojej sprchy sa dzabkalo v umývadle s vodou na rôzne spôsoby alebo som dala troška bupi peny a hralo sa s penou. Kým nevedeli chodiť do sedačky pred otvorené dvere kúpeľne, do ohrádky, do postieľky. Na bezpečné miesto kde sa im za tých 5 10min. nič nestane.
Kopec hraciek si viete vykladať z toho co mate doma.
Jaj a na penu na holenie som zabudla, to sa dá použiť tiež na milión spôsobov.
Deti strašne radi objavujú rukami svet
A ešte jedno, mam síce väčší rozstup, ale nikdy som nenutila deti sa hrať spolu. Teda kľudne oddeľ na chvíľu. Starší nech si robí veci vhodné pre jeho vek čo ešte mladšie nemôže lebo to nie je pre neho vhodné, pripadne by starsiemu dielo mohlo poškodiť atď. To sa mi tiež osvedčilo. Ale ja zas nie som zástanca prístupu všetko vždy robiť spolu.
Veľký úspech mal tiež škrob zmiešaný z vodou. On je na prvý pokus tuhý, ale keď ho vezmeš do rúk sa tak rozlezie akoby sa roztopil z tuhého na kvapalinu.

A to sa im akoze nonstop venujes? Kuuurnik, ty mas energie! V dobrom to myslim...
Netreba z tej tv robit takeho strasiaka