Zakázala som synovi hry- zakazujete aj vy?
Ruku na srdce, asi žiadna matka a otec nerád vidí svoje dieťa s krútené niekde v skrutene dieťa s mobilom v ruke. Nie raz ani dvakrát som si vravela, že ja toto svojmu dieťaťu nedovolím a bum,hry sú všade. Digitálny svet nás ovláda. A nielen deti ale aj rodičov.
Syn má skoro 11 rokov.
Ide o to že hra hru Roblox od minulého roku ju hrajú všetci v triede. Môj muž si s ním aj tú hru zahral aby videl aké sú zákutia, a teda ani jemu sa nepáči. Má povolenú hodinu denne, niekedy si vyžobre viac ale musí to prejsť našim súhlasom. Ale už viac než pol roka, vlastne odkedy sa narodila jeho sestra, neustále vymýšľa a klame len aby si mohol zahrať. Nikdy som mu nedávala žiadne zákazy to som myslela že sa budeme vedieť dohodnúť na pravidlách a o ich dodrží. Ale niekedy mám pocit, že čím lepšie tým horšie. Ešte predtým než mal sestru tak si sem tam zaklamal a jednoducho ho tie hry ovládajú, preto sme sprísnili režim že bude mať časové obmedzenia, a to sme skúšali rôzne systémy hrania hry. Na rovinu, aj ja som sem tam rodičom zaklamala, keď som ináč nemohla takže vôbec neviem ako v tomto smere. Teda viem, musím si s stáť za tým čo sme s mužom povedali. Zakázali sme mu hrať hry na dva týždne, včera mi večer mi dokonca povedal že on sa z toho určite poučí. Lenže ráno pri raňajkách sa s otcom rozprával ako s nejakým kamarátom.Vraj: ako by sa bavil ty s niekym, kto ti zakázal hry? Má právo hnevať sa nechcem aby svoje pocity potláčal ale odtiaľ potiaľ...
A čo vy zakázali ste niekedy niečo Vašim deťom, zakázali ste im hry? Poučili sa zlepšil sa niečo? Povolili ste časom?
Ďakujem 🙏
@simca06022011 ja si myslím to isté.Mám synovcov ktorí to mali neobmedzené a musím povedať že dnes majú 13 rokov a skutočne chodia vonku a tie hry pre nich už toľko neznamenajú nič. Ale ich rodičia vôbec netušia koľko hodín z toho sú na mobiloch a podľa mňa nie je v poriadku ak sa zaoberá počítačom a PlayStation 5-6 hodín. Uveď stane ráno o 7 hra ja neviem do 9. potom sú raňajky potom si zase zahrá 2 h to znamená že to sú 4 potom ide von zahrať si futbal zatiaľ bude chat ovať čo je samozrejme aj hodina potom príde domov zahrať si 3 hodinky to už je 7 h. 7 h denne?
@anna_maria1 ne ja nehovorím o úplnom zákaze
@simcika moj ma 15 a v tomto veku uz hry nema obmedzene. Ale musi splnit vsetky povinnosti skor, ako sadne k hre. Chodi aj na treningy, sustredenia a preteky, takze pohybu ma dost. Ale ked nieco presvihne kvoli hre, normalne vypinam pocitac a beriem mobil.
Vo veku tvojho syna mal este limit na hry a ho dodrziaval, prip. sme sa dohodli.
A ešte jednu poznámku k tomu, niektorí rodičia by mali začať od seba, lebo to že vy zakazujete dieťaťu nehrat a pritom furt cumikujete pred dieťaťom do pc, telefónu tiež nieje nejaká cool navigácia k dobrým zvykom
@marseillefan ja som nemala e úplne zakázala l..píšem.ze na dva týždne. A otázka bola.ci aj vy to tak máte a co to prinieslo..
A ako to mate s hrami vy. A čo sa týka toho Robloxu.Patrí medzi hry ktoré psychológovia ale aj vývojári označujú za naj zavislackejsiu hru. Je druhá v poradí. Majú ju však všetci v triede. Všetci sú jednotkári všetci majú krúžky môj syn a choď na španielčinu a trikrát do týždňa futbal a niekedy ešte aj cez víkendy je to veľmi šikovný chlapec ale čo sa týka hier nemá hranicu a to som videla a viem si to porovnať. Samozrejme každý dieťa je iné tak ako aj človek nikto sa jednoducho chytí a ma tendenciu sa stať via závislým ako ostatné deti. Vieš, Ten roblox Je vymysleny tak, že keď dieťa dlhšie nehrá, appka sa vymaže a tým.padim aj jeho ucet. Kamarát syna dokonca dal heslo kamarátom, aby mu nahrávali peniaze a body. Jeho rodicia o tom netušia. Vieš mam otázku: keď všetci budú drogovat, bude aj on? Pricom to môže ubližovať každému inak... To je otázka do fóra samozrejme. Taka vychovna a vlastne aj spoločenská
V prvom rade treba dieťaťu urobiť taký program, aby nemalo potrebu vysedávať hodiny na internete. Nemyslím program v zmysle dieťa neustále zabávať, ale bežne aktivity ako vzdelávanie, spoločné aktivity ako nakupovanie, domáce práce, ísť spolu von, dostatok priateľov, krúžok podľa záujmu a hlavne s dieťaťom veľa hovoriť, aby nemalo potrebu byť samé zatvorené v izbe.
Ak toto všetko funguje, neriešim, že vo voľnom čase si pozrie videá, zahrá hry. Zákaz ako taký nič nevyrieši.
Dcéra mala od piatku kamarátky na prespanie. Za dlhých 30 hodín nezapli notebook.Bavili sa výborne bez neho. Inokedy sa na ňom zahrajú, pustia si pesničky, tancujú. Žiadne obmedzenia nemajú a nezneužíva to. Rovnako so sladkosťami. Bežne sú u nás na očiach a väčšinou sa ich nikto týždne nedotkne. Schovať a zakázať nie je spôsob, ako dieťa naučiť niečo používať rozumne a s mierou.
Staršia mala spolužiaka, ktorý mal doma net len na dovolenie, chodil do školy o min 30 min skôr a odchádzal neskôr, aby mohol drtit školský počítač. To chce, spôsob si nájde a oklame.
@simcika - ja som hry zakázala lebo deti začali byť okamžite závislé a nič nechceli robiť ani päty z domu vystrčiť a keď som mobil zobrala papulovali a oduvali sa jedná radosť. Vymedziť čas nepomohlo zakaždým boj že ešte chvíľu ešte chvíľu tak nebolo pomoci a hry som zmazala mobil zablokovala lebo natajnaša si hry stiahli opäť sami. Vysvetlila som im prečo nie a je pokoj znova sa vrátili do normálu. Mam v paži čo robia ostatné deti v triede nebudem svoju výchovu prispôsobovať iným deťom. Odmala ich učím že nebudú mať všetko len preto že iný majú ak je to nesprávne.
@simcika Roblox hra i dcéra. Nevidela som všetky hry, ale väčšina je úplne neškodná. I keď ju dlhodobo nevyužívala, nič sa nevymazalo. Neviem, kde si tie veci čítala. Závislosť si môžeš vybudovať na čokoľvek. To nie je záležitosť Robloxu.
Dcéra si tam buduje reštaurácie, chodí do školy pre víly, zbera úrodu,prípadne hra disasters a podobne. My sme zatiaľ na žiadnu nebezpečnú hru nenarazili. Možno treba len syna nasmerovať.
@abbey1 Ale keď si mal neobmedzený internet tak sa doslova stalo to že nechcel vychádzať z izby aby sme si nevšimli jeho ako osobu a nepovedali mu čo nechceš už končiť pretože on by hral aj aj 10 h.Prišla ku nám návšteva bratranec jeho vie veku a ešte mladší všetci sme si to pozreli Fotky srandoval I sme prosté dobrá nálada a on vybral telefón a normálne hral. Patrí medzi ľudí ktorí veľa komunikuju a A môj syn je teda čo sa týka argumentov a komunikácie, na tom veľmi dobre. Myslím si že dievčatá sú v tomto trošku iné.. Ale chlapci sú z toho ako pojašeni. ešte pred dvomi rokmi sa nám stalo to že vonku krásne snežilo aj ja úplne nadšená som sa obliekala hovorila som mu poď ideme na sánky a on povedal že sa mu nechce zobral som ho nasilu a nechcel ísť hore kopcom pretože si uvedomoval že hore kopcom je to dlhšie ako ísť dole. Išli sme domov a rozprávali sme sa asi 4 dni o tom že čo sa mu deje v hlave a samozrejme som vedela že chce hrať že na nič iné ani nemyslí. Zobrala som mu dala tablet a dala som mu iPhone aby mal pocit ze je už veľký a ze ma to na vola ie a môže si ho brať do školy....takze to je vlastna skúsenosť
@simcika urcite cez tyzden zase tych 7 hodiny nestihnu 🙂 a keby museli doma pomahat tak ani cez vikend by nestihli (predpokladam, ze v bytoch ani nemaju velmi s cim) KEd ma dieta program, nema na to cas. Moja dostane mobil a neveim ci niekedy ho mala v ruke dlhsie ako 30minut, ked neratam to, ze sa s nim tajne zasila niekam a to stihne len cez prazdniny :D Ked to urobila zaheslovala som mobil a vybavene, a chodi si pytat mobil ked chce... skontrolujem, ci je urobene co ma byt urobene a ked nemame nic lepsie na praci, dostane ho...
Mna najviac na tychto technologiach vytaca, ako sa vsetci potom hrbia, keby tie deti aspon mali riadny stol s poriadnym PC, ergonomicke sedenie, dobry monitor... ale cumia a hrbia sa nad kadejakymi 100EUR notebookmi, tabletmi a mobilmi. Hodiny... Ani ja v praci taku dobu nepresedim pred PC.
@simcika inak ten zazitok so sankovanim mi pripomenul: malá hrala Farmville, sadenie atd.. tuknes zasadis, polejes, vyrastie, pozbieras... strcila som ju na jar do sklenika, ze "tu mas farmville", sadili sme kadeco.. cela bola hotova, nechcelo sa jej, usomrana... ocko nam zakrical, ze veru, to nie je take lahke ako v hre. Pre realne veci, treba aj trochu namahy...
@lula313 To tiež nie som zástancom toho o ako vnímam okolie a deti že majú dobre že nie 7 krát do týždňa krúžok a chodia domov o pol 7 úplne zničené ja si myslím že nehovoríme len o tom že hra hodinu denne ja hovorím o tom čo má v hlave a v hlave ma že by chcel hrať viac. Prosím vás nebavme sa o tom že môj syn on nemá záujmy alebo s ním nekomunikuje M a preto hra pretože ja to vidím vonku aj o tom 1000 odborných debatu na tému počítače a deti. Ja sa pýtam či keď niečo zakazuje Ť trebárs aj čo sa týka počítačov či vám to fungovalo
@abbey1 inak ked chodi o 30min skor a neskor zo skoly.. stale je to len 2xpol hodina, na skolskom PC.. menej ako by presedel za PC doma.
@simca06022011 Vieš, nikto nevie kde a ako ešte sa dostával k počítaču. Ide o to, že zakázať nie je cesta.
@simca06022011 hahahah presne tak
@simcika konkretne to co spominas nepoznam, ale hry dnes su casto tak stavane, aby vyzadovali viac pozrnosti, teraz su in tie "ulohove", nekonecne... a na to stale myslia, este toto urobit a hento.. proste je to ako dalsi zivot navyse, dalsie povinosti a myslia na to cely den, az kym sa na tu hru konecne nedostanu. Myslim, ze to na slabsie povahy ma nejaky vplyv.
@abbey1 tak aj my sme dostavali zakaz pc hier, nasli sme si sposob ako sa k nim dostat, ale zase to beirem tak, ze ked sme sa dostali do ucebne na pol dna v skole, alebo ku kamoskam, aspon sme boli v spolocnosti :D pochopili sme az neskor...
@simcika Ja nechápem, čo chceš pocit. Čisto, že niekto zakazuje? Ako to pomôže vyriešiť váš problém? Ak dieťa chodí do školy, má kamarátov, prípadne krúžok a rodičov, ktorí trávia ako rodina čas aktívne, tak na ten počítač nezostane nikdy toľko času, aby došlo k závislosti. Skôr mám pocit, že ten problém je v tvojom prístupe a preto nevieš riešiť syna inak než zákazom. Každý človek niekedy niečo dieťaťu zakáže. Ide o to, že deti sa všetko učia príkladom. Tie dobré i tie zle veci. Keď je príkazov a zákazov priveľa, dieťa sa stáva rezistenym a bude klamať, zavádzať, proste robiť čokoľvek, aby ,zákaz obišlo. A to nie je cieľom výchovy.
@galioska Vieš aj ja ti to poviem takto, máš úplnú pravdu neviem ako je to s genetikov a nebudem teraz o tom psychology so ovať o pozná mnoho odborných debát a článkov s niekoľkými som robila aj rozhovory o tom či naozaj genetika predurčuje alebo je to viac o výchove. Moja znalosť hovorí že je to viac od tej výchove o a povedzme si pravdu páky na výchovu asi nemá žiaden rodič.Preto sa pýtam a preto skúšam ako to majú ostatní hoci viem že každý prípad je individuálny. Ja si myslím že mnohí rodičia ktorí napríklad zahlcujú dieťa povinnosťami je tiež extrem a myslia si že ich dieťa je v pohode. Napríklad ako kamarát môjho syna ten môže hrať iba trikrát do týždňa a čuduj sa svete vymyslel spôsob ako si naháňať vody cez využívanie kamarátov. Dobre nie? Lebo moje dieťa samozrejme že formujú aj iné deti ktoré má vo svojom dosahu. Že by to odkukal? Moja mama keď mi dala peniaze na cukrovú vatu a to som mala sladkého vždy dosť, tak som si asi 5 krát ukradla 3 korunky a kúpila si. Takže boli to také nevinne klamstva som keby možno sa vtedy moja mama zameriavala na to preboha ty si mi ukradla peniaze čo z teba bude tak možno by zo mňa niečo bolo myslím teda niečo negatívne. Samozrejme že viackrát ma oklamal samozrejme že viackrát si vymýšľal a vždy mu to prešlo nikdy som zatvorila oči dohodli sa a vždy som sa snažila dať nejaké pravidlá alebo zahodiť povinnosťami aby si upratala by išiel pomôcť aj ja nemôžem povedať naozaj veľmi pomáha ale čo si všímam je taký psychologický paradox že on pomáha preto aby hral a to rovnica nie je veľmi dobrá pretože mu vytvorí program ktorý v živote nebude veľmi dobrý. Vytvoriť si že budem pomáhať len preto aby som si ukojil vlastné potreby. Ale to je debata už na inú tému😁
@simcika nerobime cely zivot nieco preto aby sme si ukojili vlastne potreby ? 🙂 chodime do prace, upratujeme, varime, sportujeme, atd.... vsetko je naplnenie nasich potrieb, niektore veci robime rady, ine nie. Kazdy mame ine potreby. A teda, podla mne je smer vychovy ukazat ake su priority, ktore su dolezite a ktore pridu na uspokojovanie neskor a ze su aj zabavnejsie aktivity, z ktorych bude aj nejaky vysledok, z mobilnych hier ziadny pozitivny, len ich treba najst a vyskusat. Obrazne povedane: Preto nemam problem zobrat malej mobil z ruky a vyslat ju na ten kopec vyslapat so sankami 🙂)) Alebo sa zacne hadzat o zem, ze nechce ist na bezky, lebo my little pony v telke? Nevadi ide... druhy-tretikrat caka pri dverach, kedy uz pojdeme... u nas to funguje, ked jej najdem inu cinnost, pojde.. aj od telky a mobilu.

@hrehusa nepovie to, včera sme sa o tom bavili.alw tým.pad.k..nechce ani ísť..ja ze super, choďte von!