icon

Zakázala som synovi hry- zakazujete aj vy?

simcika
9. sep 2019

Ruku na srdce, asi žiadna matka a otec nerád vidí svoje dieťa s krútené niekde v skrutene dieťa s mobilom v ruke. Nie raz ani dvakrát som si vravela, že ja toto svojmu dieťaťu nedovolím a bum,hry sú všade. Digitálny svet nás ovláda. A nielen deti ale aj rodičov.
Syn má skoro 11 rokov.
Ide o to že hra hru Roblox od minulého roku ju hrajú všetci v triede. Môj muž si s ním aj tú hru zahral aby videl aké sú zákutia, a teda ani jemu sa nepáči. Má povolenú hodinu denne, niekedy si vyžobre viac ale musí to prejsť našim súhlasom. Ale už viac než pol roka, vlastne odkedy sa narodila jeho sestra, neustále vymýšľa a klame len aby si mohol zahrať. Nikdy som mu nedávala žiadne zákazy to som myslela že sa budeme vedieť dohodnúť na pravidlách a o ich dodrží. Ale niekedy mám pocit, že čím lepšie tým horšie. Ešte predtým než mal sestru tak si sem tam zaklamal a jednoducho ho tie hry ovládajú, preto sme sprísnili režim že bude mať časové obmedzenia, a to sme skúšali rôzne systémy hrania hry. Na rovinu, aj ja som sem tam rodičom zaklamala, keď som ináč nemohla takže vôbec neviem ako v tomto smere. Teda viem, musím si s stáť za tým čo sme s mužom povedali. Zakázali sme mu hrať hry na dva týždne, včera mi večer mi dokonca povedal že on sa z toho určite poučí. Lenže ráno pri raňajkách sa s otcom rozprával ako s nejakým kamarátom.Vraj: ako by sa bavil ty s niekym, kto ti zakázal hry? Má právo hnevať sa nechcem aby svoje pocity potláčal ale odtiaľ potiaľ...

A čo vy zakázali ste niekedy niečo Vašim deťom, zakázali ste im hry? Poučili sa zlepšil sa niečo? Povolili ste časom?

Ďakujem 🙏

Strana
z5
marca12
10. sep 2019

@marseillefan lenze tie deti siahli na zivot,lebo to nemali doma vysvetlene. Ak vychovavas dieta v laske a v duchu,ze sa nettrba opicit po druhych,prezije to snad. Nevravim,ze striktne vsetko zakazovat,ale rodicia dnesnej doby sa zblaznili. Neuvedomuju si dosledky pretechnizovanej doby a ver tomu,ze nevhodna pocitacova hra ti narobi viac psychickych problemov

marca12
10. sep 2019

@simcika je to hrozne tazke,lebo naozaj to vsetci maju,vsetci mozu a mnoho rodicov nevie,co je podstatou hier,co sposobuju,ake tazke zavislosti,poruchy osobnosti a podobne

janage
11. sep 2019

@simcika aj s tym suhlasim, ze mobil az ked je to potrebne, nie vtedy ked chce lebo ini uz maju. Tie hranice dokaze dieta pochopit z v rannom veku. Ja mam dieta co miluje mliecne veci. A moze len minimalne inak ma zdravotne problemy. Je to nespravodlive ze ostatni mozu a ona nie? Ano, je. A musi sa s tym vysporiadat. Jasne ze je jej luto a chcela by, ale ked sa neda tak sa neda. A ja ako rodic tu hranicu kedy este moze,a kedy nie strazim lebo ona je dieta a obcas sa zabudne. A tiez pochopila ze to ze ostatni nieco mozu, neznamena ze aj ona moze. Teda ja ako rodic nastavim hranice a ona ako dieta v nich moze bezpecne existovat☺

hettinka
11. sep 2019

@marca12 nie všetci to majú a nie všetci môžu.
A je stále dosť rodičov, ktorí svoje deti vychovávajú a neodkladaju ich k elektronike, lebo nevedia, lebo sú leniví sa deťom venovat, lebo “nemajú čas”, lebo neriešia... Alebo sa boja, že si decko niečo urobi, tak ho nechajú závislacit cele dni a noci, kým z toho úplne “neosprostie”.

Argumentovať tým, že hraním hier sa decko super nauči anglicky a práci na počítači mi príde smiešne. Ale občas to počúvam. A ako učiteľka angličtiny u stredoškolákov viem svoje, o com je táto “hráčska angličtina” 😂😂😂. Vedia názvy zbrani, slang a osvoja si nesprávne gramatické konštrukcie. Takze to je horšie ako keby nevedeli nič. A čo sa týka informatiky, tu budú vedieť, keď tu hru budú vedieť naprogramovať a nie keď ju hrajú.

Ja synovi sa snažím vysvetlit, ak niečo zakážeme, prečo zakazujem. A radšej, ako zobrať mobil za trest stanovujeme limity dopredu, predvídame a usmernujeme.

simca06022011
11. sep 2019

@hettinka tiez sa nad tou anglictinou z PC vzdy pousmejem :D Brat je taky, ze cele dni za PC, uz hadam od 7-8 rokov a vlastne teraz prvykrat (ma cez 20), sa dohovoril po anglicky niekde, co samozrejme moja mama zaklincovala tym, ze to ma z tych super hier (akoze auticka, preteky.. ehm)... A moja otazka, ci nahodou nie z toho, ze sa uci v skole AJ od 7 rokov, ze sa s nim pred maturitou frajerka doucovala anglictinu vyse roka..ako prisla na to, ze je to z toho super hrania? Sama som drvila napr. warcraft, kde fakt uz bola aj potrebna, ale zeby ma to naucila... to teda nie :D naucili ma ju v jazykovke ;)

janickacrazy
11. sep 2019

@simca06022011 tak moj syn sa ozaj naučil angličtinu aj z hier, lebo hral aj s deckami z iných krajín, kde sa rozprávali po anglicky, ale hlavne z videí, filmov, ktoré pozeral v angličtine, samozrejme aj v škole mali angličtinu, ale keby si počula ich učiteľku rozprávať, ona nevedela ani správu výslovnosť, moj syn nie je zrovna študijný typ a nikdy sa doma anglinu neučil a vie perfektne rozprávať a aj programovať sa naučil sám, lebo ho to proste zaujímalo, ale tak pokiaľ sa niekto len hrá nejaké autíčka a strieľačky, tak jasné, že tam sa toho veľa nenaučí, moj sa vždy hrával také stratégie, že tam treba aj rozmýšľať a samozrejme mal aj krúžky aj iné záujmy, nesedel stále len na kompe

simca06022011
11. sep 2019

@janickacrazy ano, ja som tiez hravala, cize veim co je tam mozne a co nie... ale tam kazdy vie len nieco ( tie deti niektore vedia dobre po anglicky, ine nevedia... ), plus az tak vela sa tam aktivne nekomunikuje, max nejake pokyny zakladne, pripadne normalny pokec ako medzi mladymi... bez zakladu zo skoly by sa nepohol urcite, ale pomoct to moze, vsetko mimo komuniakcie medzi hracmi ide aj v pisanej forme aj to citaju, cize to je fajn. Skor tej telke verim, to mne pred skuskami cele dni BBC hucalo doma, aby som dostala do seba aj prizvuj aj vyslovnost a neostala ako vyorana mys, ak mi daju nejakeho noveho lektora :D

montemotherone
11. sep 2019

@simcika nie, ja im to nezakazujem.oni to nehrajú 😉 Voľný čas trávia inak a ideme im v tom príkladom. Športujú, majú krúžky, rôzne aktivity... Na mobil ide staršia četovať s reálnymi kamošmi z celého Slovenska, s ktorými sa osobne pozná práve vďaka rôznym súťažiam, táborom... A malý pozerá na tablete max rozprávky. Inak tam máme stiahnuté len hry na precvičovanie angličtiny, matematiky... A perfektnú apku Logopedia na precvičovanie. Rôzne strategické hry, či strieľačky od neho budem držať čo najďalej a jednoducho to nebude hrať vôbec. Ani nezačne 🤷‍♀️
Svet sa zmenil, ale stále máme slobodnú voľbu, do akej miery sa mu prispôsobíme 😉

janage
11. sep 2019

@hettinka ano osobna skusenost, dcera bola na celoslovenskej IT sutazi a cuduj sa svete na prvych troch miestach skoncili deti co maju to hranie poriadne obmedzene-vratane tej nasej😁. Detto hodiny informatiky, ona spravi za polovicu casu to co "hracom a youtooberom" trva celu hodinu. Pocitac ma byt pomocnik, nie pan nasho casu.

simcika
autor
11. sep 2019

@montemotherone deti máš v akom veku?

simcika
autor
11. sep 2019

@janage súhlas, supe ďalší názor ze obmedzovanie je pravidlo, ktoré naše deti ocenia a dokonca v tom môžu byť aj malými ci väčšími expertmi. Ďakujem

iinuska
11. sep 2019

Nezakazujeme,ale obmedzujeme. Cez prázdniny a víkendy to máva voľnejšie,ale inak máme prísnejší režim

montemotherone
11. sep 2019

@simcika 17 a 5

janickacrazy
11. sep 2019

@montemotherone no dievčatá väčšinou nemajú problém s hrami a závislosťou na nich, to skor chlapci, tvoj je ešte malý, uvidíš, ked bude mať tak 12-13 rokov, či nebude chcieť hrať hry s kamošmi

mamcotka
11. sep 2019

Sama si povedz co ma robiť? Ma nieco ine na práci? Je už naučený? Moj syn hral hry a veľa a vyrástol z neho zodpovedný chalan. Tiez sa radsej hral ako učil.. kto, nie? Jasne ze boli aj zákazy ale poucenie nulové.. zakazovať by som nezakazovala ale obmezdovala.. ale dnes je taka doba proste.. lepšie hrat hry a byt doma ako sa flakat po vonku a skusat fajčiť..

simcika
autor
11. sep 2019

@mamcotka veru, sluky sa učili už na základnej 😂

hettinka
11. sep 2019

@janickacrazy syn má 12 a pol a nad závislými spolužiakmi občas krúti hlavou, že sa ani o inom už nevedia rozprávať. On mal obdobie, keď tiež chcel hrať, potom že aj nie a tak sa to strieda, aj vďaka našej intervencii, vysvetľovaniu a limitom sa to drzi v istých medziach. Ak doma pomáha, športuje, v škole sú 1, niečo si prečíta, môže sa aj zahrať.
Na PC skôr programuje lego robota, tam sa nehrá. Mat aký starší, asi mu tam hry ani nejdú. Ale ani lepší nechce.

Inak, dcéra, ktorá v živote hry nehrala, chce študovať informatiku a pýtala som sa, či by aj on chcel... a že nie, že jeho to na PC nebaví. Ale to sa ešte môže zmeniť, v tomto veku sa deti veľmi rýchlo vyvíjajú.

montemotherone
11. sep 2019

@janickacrazy to vyzerá, akoby si mi to želala. Milé😊 Možno bude chcieť. Ale nebude hrať 🤷‍♀️ Ak bude má čas na takéto hlúposti, hneď ho zamestnám. Z okolia spolužiakov dcérky je tiež skupina hráčov a skupina tých čo trávia čas zmysluplne. Bohužiaľ, tu musí byť rodič aktívnejší. Samo to nejde. Tých nástrah je okolo strašne veľa. Aj my dospelí máme často problém ísť off... 😉

janickacrazy
11. sep 2019

@montemotherone a ako tomu chceš zabrániť, ked bude vačší? nebudeš mu predsa stále za zadkom behať, ked budeš v práci a bude sám doma, u kamoša, atd.

montemotherone
12. sep 2019

@janickacrazy takto určite nie. To nerobím dcére ani teraz. Od malička som sa snažila postupne prenášať zodpovednosť na ňu a apelovala som na JEJ zdravý rozum a JEJ rozhodnutia. Pozri, ak už toto nezaberie, je to JEHO rozhodnutie a to má potom aj svoje dôsledky (menej reálnych zážitkov, priateľov, zhoršenie výsledkov v škole (aj keď nehovorím priamo o známkach, ale vôbec o nadobúdaní poznatkov, rozšírení obzoru) V puberte už nič nezakážeš, ale môžeš nechať na dieťati výber a potom samozrejme vyvodiť dôsledky. Čiže metóda AK/TAK... Ak si nedokážeš korigovať čas pri PC, či na mobile sám, urobím to ja a bude to oveľa ráznejšie. (Toto u nás funguje). K extrému zamknúť wi-fi, zamknúť PC, či vymeniť mobil za jednoduchší, bez možnosti prístupu na net zatiaľ nedošlo. Ale moje deti vedia, že táto možnosť tu je, ak nebudú premýšľať 😉Som skôr za utváranie archetypu matky (rodiča) v podvedomí dieťaťa, kedy pri dôležitých rozhodnutiach si dieťa položí otázku (a ani si to neuvedomí) Čo by na toto povedala mama ak to urobím? ...A radšej si to dva krát rozmyslí 😁 U dcéry (ktorá bola odjakživa dosť komplikované a dravé dieťa) to celkom funguje. Teraz sa už bavíme v rovine rovnocenných partnerov do debaty a často dám na jej názor... lebo často je fakt aj rozumnejší.
Nechcem aby to tu vyznelo, že som sa vo výchove nikdy neborila s problémami, ale zastávam názor, že žiadne teórie a slová nepomôžu, ak rodič nesvedčí o všetkom svojim životom. Ak chcem, aby sa dieťa rado vzdelávalo, musí vidieť, že napriek veku neustále bažím po nových poznatkoch, samovzdelávam sa, zaujímam sa o nové veci... Ak chcem aby netrávilo čas zbytočnými činnosťami (do čoho neradím polihovanie a spánok, to je potrebné 😉 ), snažím sa využiť svoj čas každý deň najlepšie ako viem... Nič viac, nič menej. Potom všetko to kázanie a káranie mám na čom postaviť a hlavne to má logiku. A tie deti veľmi potrebujú a veľmi rýchlo ťa odhalia a neakceptujú v prípade, že pri zákazoch, príkazoch, usmerneniach chýba... 😏

simcika
autor
12. sep 2019

@montemotherone je to pravda že byť živým príkladom je to naj ideálnejšie čo sa deťom môže stať a však ja by som ti tvoju teóriu alebo koncepciu aj archetypu matky trošku nabúrala. Ak dovolíš. Stalo sa mi toto čiže v dospelosti že čokoľvek som išla urobiť tak som mala hlave moju mamu a poviem ti nie je to nič v poriadku. Jednoducho veľa veci jednoducho mali nechať na mňa moji rodičia taktiež mali svoju výchovu a vnímali ma nejako. A čo sa týka vzdelávania, Moja mama ani otec potom nevážili ale našla som si vzory vonku dá sa povedať že 90% toho čo som si našla vonku dnes používam. To čo ma ale motivovalo ísť ďalej bola vždy láska ktorú mi rodičia ďalším Myslím si že som ti povedala všetko

simcika
autor
12. sep 2019

@hettinka Keď bol môj syn mali ako ročný už vedel hovoriť a keď myslím hovoriť tak naozaj hovoriť. To znamená súvislé vety odmala bol veľmi vnímavý empatický citlivý takže vždy som sa s ním dohodla a všetko sme sa rozprávali ale aj to dobre čo v živote deťom dáte a tak sa môže otočiť proti vám a vtedy je to na vás aby ste to s korigovali a možno práve v tom životnom období videli vlastne zrkadlo. To vlastne zrkadlo som predtým nemusela vidieť lebo mi nebolo nastavené. Tentokrát mi môj syn však to zrkadlo nastavuje a ukazuje mi aby som tie hranice nastavovala – a Ukazuje to aj niečo o mojom osobnom živote. Vrátim sa však k tomu čo som chcela pôvodne povedať. Deti v jeho veku mali už tablet a stretla som sa s tým že niektoré decká vôbec nevedeli povedať Ružová po slovensky ale za to vedeli povedať Pink. Rodičia boli z toho totálne nadšený. Tiež som sa čudovala či toto je v poriadku. Rovnako to bolo s rozprávkami vtedy ani neboli také že slovenské rozprávky ale iba české môj syn nikdy v živote nemiesal čo si ho so slovenčinou, vyslovene som to nechcela. Čo sa týka angličtiny teraz na počítačoch nehovorím že vie rozprávať po anglicky len vďaka počítačom angličtina ho baví a je najlepší z triedy nemusel chodiť ani po kurzoch škôlke ale jednoducho to vie. Angličtiny ale určite viac ako keď mali detská angličtinu v 3 rokoch a pre tých detských hrách. Môj si nechce študovať informatiku a možno sa to časom zmení ale aby som bola priama a poviem ti to na rovinu nemám rada ak niektorá matka zosmiešňuje výroky iné matky len preto že sa ti to zdá smiešne to že si to nezažila a nevidela na vlastné oči neznamená že to neexistuje

simcika
autor
12. sep 2019

@janickacrazy Vďaka bohu že moji rodičia neboli pri všetkých mojich činnostiach! Ty by boli zdesený snáď až dodnes. Dôvera a láska sa nedajú ničím nahradiť. A hoci prídu vo výchove nejaké Nazvime ich problémy je to vždy lepšie ako si myslieť že ja mám doma dieťa a Nebojíme sa žiadnymi problémami lebo to len ja ja ja ja za to môžem že je to skvele – len pozor potom na dopády. Poznám veľa ľudí ktorí ešte aj dnes keď sú dospelí potrebujú svojho mentora ktorých kontroloval ktorých usmerňoval a ktorý by im niekedy aj rozkazoval This toho veku to od dieťaťu môžete robiť potom vám to už ani nechce dovoliť ja chcem byť len sprievodca jeho života. Nastavovanie hraníc tak ako aj písali iné mami si myslím že je aj v tomto veku veľmi dôležité.

janage
12. sep 2019

Odporucam rodicom pozriet film Kto je dalsi. Sama sa chystam aj starsiu chcem zobrat. Deti si tak neuvedomuju rizika alebo az neskoro. Oni si casto nedokazu stanovit hranice. Kedy uz si povedat ze stacilo, toto uz je cez lebo je take lahke sa nechat pohltit tym virtualnym svetom a tzv. smerujucou vacsinou. A rodic samozrejme musi pocuvat, rozpravat sa. Ale ked vidim, ze dieta nie je ochotne ci schopne pocuvat tak ja rodic rozhodnem ze takto to bude.

anna524
28. dec 2021

neobmedzil bi som dieta lebo aj vam ludia rodica zabavili babiku lebo pre deti je to to iste co ppre cvas babika

Strana
z5